Kofeina w kawie: korzyści związane z jej piciem Arijana Przewodnik po świecie kawy Podziel się: Link copy Jeśli chodzi o kawę, to codzienny zwyczaj wypijania filiżanki lub dwóch filiżanek wpływa na nas na wiele sposobów. Nie tylko budzi nas, pomaga nam poczuć energię i służy jako brama do kontaktów towarzyskich z innymi miłośnikami kawy, ale także, dzięki związkowi zwanemu kofeiną, kawa wpływa na nasze zdrowie. Najnowsze badania nad działaniem kofeiny pokazują, że w wielu przypadkach może ona być niezwykle użyteczna, zapewniając nam więcej korzyści niż kiedykolwiek wydawało się to możliwe. Co to jest kofeina i jak działa? Kofeina jest gorzką, bezwonną, białą, pobudzającą substancją, która występuje naturalnie w orzechach, nasionach i liściach ponad 60 roślin, które pochodzą z Afryki, Azji Wschodniej i Ameryki Południowej. Należą do nich najbardziej powszechne i znane źródła kofeiny, takie jak: Ziarna kawy Liście herbaty Kakao Orzechy Kola Większość z nas codziennie spożywa kofeinę w postaci kawy lub herbaty, aby zapobiec senności, zwiększyć koncentrację i poprawić sprawność poznawczą. Syntetyczna (wytwarzana) kofeina jest również dodawana do różnych napojów bezalkoholowych lub energetycznych, a także do niektórych produktów spożywczych i leków, na przykład przeciwbólowych. Kofeina jest dość powszechnie stosowana ze względu na jej korzystny wpływ na organizm ludzki. Co więcej, od wieków stanowi ona dużą część naszej kultury społecznej. Kofeina działa jako środek pobudzający i może pomóc poprawić zarówno funkcje umysłowe, jak i fizyczne. Stymuluje mózg poprzez blokowanie neuroprzekaźnika zwanego adenozyną, co z kolei zmniejsza uczucie zmęczenia. Zdolność kofeiny do blokowania receptorów adenozyny można zaobserwować nawet po spożyciu bardzo małych dawek, takich jak jedna filiżanka kawy. Substancja ta stymuluje również centralny układ nerwowy, dając ciału i umysłowi poczucie czujności i silny zastrzyk energii. Ponieważ kofeina wpływa na mózg, jest często klasyfikowana jako narkotyk psychoaktywny. Jak długo utrzymują się efekty działania kofeiny? Kofeina działa bardzo szybko: zaczyna oddziaływać na Twoje ciało i mózg już po 10 minutach od spożycia, a jej maksymalny poziom osiąga w ciągu 30-60 minut. Ponieważ zazwyczaj jest spożywana w postaci płynnej, jest szybko metabolizowana i wysyłana bezpośrednio do krwiobiegu i mózgu – dlatego właśnie po spożyciu napoju zawierającego kofeinę czujemy przypływ energii i doświadczamy wzrostu tętna dość szybko. Jeśli chodzi o pytanie, jak długo utrzymują się efekty działania kofeiny, wszystko zależy od tego, jak długo ta substancja stymulująca pozostaje w organizmie. Szybkie wchłanianie i przyspieszone procesy metaboliczne mogą sprawiać wrażenie, że kofeina opuszcza nasz organizm tak szybko, jak się w nim znalazła. Jednak wiele czynników wpływa na szybkość wchłaniania kofeiny, więc zależy to od indywidualnych potrzeb. Zazwyczaj, w przypadku zdrowych osób, okres półtrwania kofeiny wynosi od 3 do 5 godzin. Termin “okres półtrwania” odnosi się do czasu potrzebnego organizmowi na wyeliminowanie połowy substancji. Pozostała połowa może pozostać w organizmie przez znacznie dłuższy okres czasu. Czy chcesz się dowiedzieć, jak długo dokładnie kofeina pozostaje w Twoim organizmie? Cóż, trudno to stwierdzić. Dość szeroki zakres utrzymywania się efektów działania kofeiny tłumaczy się wieloma czynnikami fizjologicznymi i środowiskowymi, które wpływają na jej metabolizm (np. ciąża, stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych, palenie tytoniu, wysokość nad poziomem morza, otyłość i ogólny stan zdrowia). Z każdą kolejną godziną po osiągnięciu przez kofeinę szczytowego poziomu, jej działanie staje się słabsze, ale warto pamiętać, że o ile większości ludzi nie przeszkadza filiżanka kawy wypita po południu, o tyle osobom mającym problemy ze snem zaleca się unikanie picia kawy na co najmniej 6 godzin przed snem, ponieważ może to wywołać zaburzenia snu i zakłócić odpoczynek. Korzyści związane ze spożywaniem kofeiny: poprawa nastroju i funkcjonowania mózgu Kilka badań wykazało, że ekspozycja na kofeinę wpływa na nasz mózg i wyzwala uwalnianie dopaminy. Dopamina jest dobrze znanym neuroprzekaźnikiem, który działa jako posłaniec między różnymi komórkami nerwowymi i odgrywa kluczową rolę w naszym postrzeganiu przyjemności, naszych wzorców myślowych i naszych zdolności planowania. Pomaga nam się skupić i znaleźć interesujące rzeczy, co pozwala nam się uczyć, wykonywać różne zadania z większym entuzjazmem, a co za tym idzie, osiągać lepsze wyniki. Pewnie dlatego wielu osobom picie kawy kojarzy się ze studiami, pracą lub innymi zadaniami wymagającymi skupienia i koncentracji. Kofeina może być również doskonałym środkiem poprawiającym nastrój! W rzeczywistości, kawa, kakao i herbata są obecnie aktywnie badane, ponieważ zawierają związki polifenolowe, które mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie psychiczne, w tym zachowanie, nastrój i poznanie. Ostatnie badania wykazały, że kofeina ma pozytywny wpływ na zapobieganie depresji lub łagodzenie jej objawów. Badacze zajmujący się socjologią postrzegają kawę jako produkt społeczny i interpersonalny, który jest głęboko zakorzeniony w naszej kulturze i często funkcjonuje jako nieodłączny element naszych spotkań towarzyskich. Niektórzy socjologowie sugerują, że codzienne spożywanie kawy ma znaczenie symboliczne. W dzisiejszym świecie, zdanie “napijmy się kawy” może równie dobrze oznaczać “porozmawiajmy” – to z pewnością dowodzi, że nasze rytuały picia kawy są w rzeczywistości związane z nawiązywaniem kontaktów i stymulacją społeczną. Jest to jeden z powodów, dla których dla wielu z nas codzienne spożywanie kawy wiąże się z pozytywnymi emocjami. Jako istoty społeczne, ludzie na całym świecie postrzegają picie kawy jako bardzo ważny rytuał społeczny. To pocieszające poczucie więzi z innymi i przynależności do grupy społecznej ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Korzyści związane ze spożywaniem kofeiny: zwiększona wydolność fizyczna i wytrzymałość Jako stymulant, kofeina oddziałuje nie tylko na mózg, ale także na ciało, zapewniając mu dodatkowy zastrzyk energii podczas wykonywania zadań fizycznych. Pomaga nam uwolnić energię i wykorzystać ją na naszą korzyść, opóźniając uczucie zmęczenia. Światowe organizacje sportowe i Światowa Agencja Antydopingowa (WADA) ograniczają nawet ilość kofeiny spożywanej przez sportowców uprawiających sporty wyczynowe, ponieważ może ona być nadużywana w dążeniu do osiągnięcia lepszych wyników. Kofeina stymuluje tę część mózgu, która kontroluje aktywację mięśni, pozwalając nam lepiej wykonywać różne zadania fizyczne. W rzeczywistości, jeden z eksperymentów, w którym rowerzyści spożywali 330 mg kofeiny na 60 minut przed ćwiczeniami, wykazał, że kofeina jest w stanie zwiększyć wytrzymałość. Chociaż niektóre eksperymenty dotyczące wydajności fizycznej koncentrują się na pozytywnych efektach wyższych dawek kofeiny, naukowcy sugerują, że niskie dawki kofeiny (1-2 małe filiżanki kawy) mogą być równie potężne, jeśli chodzi o sporty drużynowe, treningi o wysokiej intensywności, ćwiczenia oporowe i wiele innych. Niższe dawki kofeiny mogą poprawić czujność, czujność, nastrój i procesy poznawcze podczas i po wysiłku – co więcej, umiarkowane spożycie wiąże się z niewielkimi, jeśli w ogóle, skutkami ubocznymi. Korzyści związane ze spożywaniem kofeiny: poprawa pamięci Obecne badania nad związkiem pomiędzy kofeiną a poprawą pamięci są wciąż zbyt skąpe, by można było wyciągnąć jakiekolwiek solidne wnioski. Jednakże, niektóre badania wykazały, że kofeina ma pozytywny wpływ na naszą pamięć długotrwałą. Naukowcy z Johns Hopkins University wykorzystali standardowy test rozpoznawania, aby porównać pamięć osób, które spożyły kofeinę bezpośrednio po przestudiowaniu serii obrazów z pamięcią osób, które jej nie spożyły. Wyniki wykazały, że grupa osób spożywających kofeinę radziła sobie lepiej, co pozwoliło naukowcom wyciągnąć wniosek, że kofeina poprawia niektóre rodzaje pamięci – efekt ten utrzymuje się przez co najmniej 24 godziny po jej spożyciu. Co więcej, kofeina pomaga również w zwalczaniu zaburzeń poznawczych, takich jak te obserwowane w chorobie Alzheimera, oraz obniża ryzyko demencji. Naukowcy nie są pewni, czy to tylko kofeinie należy się podziękowanie, czy też wynika to z innych mechanizmów, takich jak zdolność antyoksydacyjna i zwiększona wrażliwość na insulinę. Tak czy inaczej, potencjał kofeiny dla ludzkiego zdrowia jest ogromny, zarówno jeśli traktuje się ją jako środek zapobiegawczy, jak i jako sposób na zwiększenie naszych zdolności poznawczych. . Korzyści związane ze spożywaniem kofeiny: ochrona przed chorobami serca i cukrzycą Niektórzy miłośnicy kawy obawiają się, że stymulujące działanie kofeiny może zwiększyć tętno i z czasem spowodować problemy z sercem. Badania wykazały jednak, że regularne spożywanie kawy może przynieść dokładnie odwrotny skutek. Chociaż kawa powoduje wzrost ciśnienia krwi, efekt ten jest zazwyczaj tymczasowy i minimalizuje się w miarę upływu lat regularnego picia kawy. Jeśli jesteś wrażliwy na kofeinę lub masz inne problemy zdrowotne, powinieneś wziąć to pod uwagę przed piciem kawy, ale jeśli jesteś całkowicie zdrowy, badania pokazują, że spożycie kofeiny nie ma wpływu na ryzyko rozwoju problemów z sercem. Dzienne spożycie 2-3 filiżanek kawy wydaje się być bezpieczne i wiąże się z neutralnymi lub korzystnymi efektami dla większości badanych wyników zdrowotnych. Niektóre badania, które wykazały, że kawa ma działanie ochronne na serce, sugerują, że może to być spowodowane wysokim poziomem przeciwutleniaczy wykrytych w kawie, jednak w tej kwestii konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań. Jest jednak więcej dobrych wiadomości! Spożywanie kawy zostało również powiązane z obniżonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2: badanie z 2014 roku przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health (HSPH) wykazało, że picie więcej niż jednej filiżanki kawy dziennie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę o 11% w ciągu 4 lat. Korzyści związane ze spożywaniem kofeiny: łatwiejsza kontrola wagi ciała Według Światowej Organizacji Zdrowia, od 1975 r. liczba przypadków otyłości zdiagnozowanych na całym świecie wzrosła prawie trzykrotnie. W dzisiejszych czasach otyłość jest poważnym problemem i główną przyczyną wielu problemów zdrowotnych i chorób występujących w świecie zachodnim. Dla niektórych ludzi, zarządzanie wagą jest absolutną koniecznością, podczas gdy inni wolą mieć oko na ich wagę dla ogólnego zdrowia i wyglądu. Niezależnie od przyczyny, kawa może pomóc na kilka sposobów. Po pierwsze, może ona zmniejszyć apetyt poprzez wpływ na hormony głodu, które są odpowiedzialne za wywołanie chęci jedzenia. Stymulujące działanie kofeiny jest również w stanie przyspieszyć procesy metaboliczne, co może prowadzić do spalania większej ilości kalorii niż normalnie. To dlatego kofeina jest często spotykana w suplementach diety wspomagających odchudzanie! Co więcej, warto zauważyć, że kawa sama w sobie jest bardzo niskokaloryczna, więc jest to świetny wybór dla tych, którzy starają się kontrolować swoją wagę. Pamiętaj jednak, że aby ta sztuczka zadziałała, twoja kawa nie może zawierać żadnych dodatków, takich jak cukier, słodziki, mleko, śmietana, słodzone syropy i tak dalej. Zwiększą one jedynie całkowitą ilość kalorii zawartych w napoju i mogą powodować przybieranie na wadze w dłuższej perspektywie, zwłaszcza jeśli napoje tego typu są czymś, co spożywasz regularnie. Ponadto, ważne jest, aby uważać na napoje bezkofeinowe lub energetyczne – zazwyczaj zawierają one dużo dodanych cukrów i są również wysokokaloryczne. Korzyści związane ze spożywaniem kofeiny: zdrowsza skóra Twoja skóra może czerpać korzyści z kofeiny na kilka sposobów. Poza tym, że jest naturalnym stymulantem, kofeina jest również silnym przeciwutleniaczem, znanym ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych i zdolności zapobiegania chorobom związanym z wiekiem. Mamy tendencję do spożywania kofeiny w formie płynnej, ale istnieją wspaniałe efekty zauważalne przy stosowaniu jej miejscowo. Co zaskakujące, nasza skóra świetnie radzi sobie z wchłanianiem kofeiny, dlatego też można ją znaleźć w wielu produktach do pielęgnacji skóry, od kremów pod oczy po szampony stymulujące wzrost i produkty zwalczające cellulit. Zauważono, że kofeina pomaga również zwalczać niepożądane zaczerwienienia skóry, zmniejsza zmarszczki, zapobiega opuchnięciom i stanom zapalnym, a także naprawia skórę poparzoną słońcem. Po nałożeniu na skórę kofeina sprawia, że naczynia krwionośne stają się mniejsze, dzięki czemu zmniejsza się zaczerwienienie, opuchlizna, a nawet ciemne obwódki pod oczami. Jej właściwości stymulujące napinają skórę i wygładzają ją, podczas gdy właściwości przeciwutleniające kofeiny pomagają skórze w odnowie i zwalczaniu wolnych rodników. Ostatnie badania sugerują również, że kofeina może oferować ochronę przed różnymi rodzajami raka skóry. Efekty te muszą być jeszcze dokładniej zbadane i potwierdzone, ale ich potencjał jest ogromny. Kolejną wspaniałą rzeczą związaną z kofeiną jest to, że jest ona naturalna i na pewno będzie dobrze tolerowana przez wszystkie rodzaje skóry, nawet te najbardziej wrażliwe. Jest również łatwa w użyciu i szeroko dostępna, co czyni ją świetnym, niedrogim dodatkiem do domowego spa. Kofeina i bóle głowy: czy kofeina jest lekarstwem czy przyczyną? Jeśli masz tendencję do doświadczania bólów głowy, kofeina może pomóc. W rzeczywistości, kofeina jest składnikiem wielu popularnych środków przeciwbólowych. Stosowanie zwykłych środków przeciwbólowych, takich jak aspiryna czy ibuprofen, razem z kawą może pomóc im działać szybciej i skuteczniej powstrzymywać ból. Czasami, jeśli ból jest stosunkowo łagodny, nawet samo picie kawy może pomóc! Z drugiej strony, zagorzali kawosze doskonale wiedzą, że jeśli nie dostaną swojej codziennej dawki kofeiny, ból głowy na pewno się pojawi. Nietrudno wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje, jeśli wiesz więcej na temat działania kofeiny i tego, jak organizm reaguje na ten stymulant. W rzeczywistości, odstawienie kofeiny jest poważnym schorzeniem: istnieje wiele publikacji sugerujących, że powinno ono zostać włączone do Diagnostycznego i Statystycznego Podręcznika Zaburzeń Psychicznych. Kiedy spożywamy kofeinę, naczynia krwionośne w naszym mózgu zaczynają się zwężać, a kiedy przestajemy ją spożywać, naczynia te ponownie się rozszerzają. Wynikające z tego zwiększenie przepływu krwi może wywołać ból głowy lub powodować inne objawy charakterystyczne dla odstawienia kofeiny. Trudno jest dokładnie określić, jak długo będzie trwało odstawienie kofeiny, ponieważ zależy to od wielu czynników – ramy czasowe mogą się dość znacznie różnić i możesz nadal odczuwać objawy od 2 do 9 dni. Im bardziej Twój organizm jest przyzwyczajony do codziennego dostarczania kofeiny, tym silniejsze będą objawy odstawienia. Jeśli chcesz ograniczyć spożycie kofeiny, najlepiej robić to stopniowo: jeśli wcześniej piłeś trzy filiżanki dziennie, ogranicz je do dwóch, a nie do zera, aby zminimalizować skutki eliminacji kofeiny z organizmu. Jeśli chodzi o badania nad kofeiną i bólem głowy, niektóre sugerują, że kofeina może być czynnikiem wyzwalającym migrenę, a inne uznały ją za lek na migrenę. Jednakże, naukowcy badający kofeinę jako czynnik wyzwalający migrenę stwierdzili, że spożywanie tego stymulanta wywołało migrenę u niewielkiego procenta uczestników, podczas gdy wszystkie badania skupiające się na aspekcie leczenia wykazały, że kofeina jest bezpieczna i skuteczna w leczeniu ostrej migreny, głównie w połączeniu z innymi lekami przeciwbólowymi. Podsumowując, jeśli chodzi o kofeinę, Twój organizm może reagować na różne sposoby, ale następnym razem, gdy poczujesz zbliżający się ból głowy, spróbuj kawy – jeśli ból jest łagodny lub jeśli przyczyną bólu głowy jest pominięta filiżanka kawy, kofeina może pomóc złagodzić ból! Kofeina i kawa: czy ma działanie odwadniające? Powszechnie panuje błędne przekonanie, że kofeina ma działanie odwadniające i należy unikać lub ograniczyć jej spożycie, aby utrzymać optymalny bilans płynów. Chociaż prawdą jest, że kofeina ma działanie moczopędne – może powodować częstsze oddawanie moczu, a zwiększone oddawanie moczu może prowadzić do odwodnienia – należy zauważyć, że efekt ten jest obserwowany tylko w przypadku dużych dawek (≥500 mg), które przekraczają zalecaną maksymalną ilość 4-5 filiżanek kawy dziennie. Jeśli jednak trzymamy się zalecanych dawek, efekt moczopędny będzie łagodny i z pewnością nie spowoduje odwodnienia. Należy również pamiętać, że kofeina nie jest jedynym składnikiem filiżanki kawy. Znajduje się w niej również wiele innych naturalnych związków, w tym przeciwutleniacze, witaminy, minerały i woda. W rzeczywistości, wiele badań wykazało, że kawa spożywana z umiarem ma działanie nawilżające, które jest podobne do działania wody. Ten pobudzający napój może być w rzeczywistości korzystny dla ogólnego spożycia płynów, ponieważ pomaga w transporcie niezbędnych składników odżywczych i tlenu przez ciało do komórek. W rezultacie osoby, które nie lubią smaku wody i w związku z tym mają trudności ze spożywaniem zalecanej ilości wody w ciągu dnia, mogą łatwo i bezpiecznie zwiększyć jej spożycie z pomocą kawy! Naturalne antyoksydanty i zapobieganie uszkodzeniom komórek Antyoksydanty to substancje wytwarzane przez człowieka lub naturalne, które mogą zapobiegać lub opóźniać niektóre rodzaje uszkodzeń komórek. Te ostatnie mogą powodować wiele chorób, w tym nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, chorobę Alzheimera, chorobę Parkinsona, a także choroby oczu, takie jak zaćma i związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej. Jako skuteczne narzędzia zapobiegania tym chorobom, przeciwutleniacze są niezbędne dla ludzkiego zdrowia. Według Światowej Organizacji Zdrowia, spożywanie diety bogatej w naturalne przeciwutleniacze jest najzdrowszym sposobem zapobiegania starzeniu się, jak również chorobom, które zostały wymienione powyżej. Jest to ważne, ponieważ korzyści zdrowotne związane z kawą są zazwyczaj związane z wysokim poziomem przeciwutleniaczy w niej zawartych. Niektóre badania sugerują nawet, że kawa jest źródłem antyoksydantów numer jeden w zachodniej diecie – dzieje się tak dlatego, że jest ona prosta w przygotowaniu i bardzo powszechnie dostępna. Podczas gdy wypijanie 2-3 filiżanek kawy dziennie prawdopodobnie nie wydaje się być wielkim problemem dla większości ludzi, spożywanie zalecanej dziennej ilości owoców i warzyw wydaje się być nieco trudniejsze, prawda? Oczywistym jest, że zbilansowana dieta powinna składać się z różnorodnych pokarmów i licznych źródeł przeciwutleniaczy, więc picie kawy zamiast owoców czy warzyw nie jest rozwiązaniem, ale kawa może być świetnym, zdrowym składnikiem naszej ogólnej diety. Jak dużo kofeiny to już za dużo? Chociaż kofeina jest naturalna, bardzo szeroko dostępna i spożywana przez większość populacji, to w rzeczywistości jest to psychoaktywny, stymulujący narkotyk. Istnieje pewne ryzyko, które się z tym wiąże i zdecydowanie należy je rozważyć. Według naukowców z amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), kofeina może być częścią zdrowej diety dla większości ludzi, ale spożywanie jej w zbyt dużych ilościach nie jest dobrym pomysłem. Dla zdrowych dorosłych FDA zaleca trzymanie się bezpiecznej dawki 400 miligramów kofeiny dziennie, co odpowiada około 4-5 filiżankom kawy. To może wydawać się całkiem sporo, zwłaszcza że Statista Global Consumer Survey przeprowadzone w 2019 roku wykazało, że średnio Amerykanie mają tendencję do spożywania tylko 2-3 filiżanek kawy dziennie. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że kawa nie jest jedynym napojem kofeinowym tam – inne produkty mogą mieć kofeinę w nich też, od napojów bezalkoholowych do czekolady, a nawet różnych leków. Co więcej, tolerancja na kofeinę jest różna u poszczególnych osób i zależy od wielu czynników, w tym stanu zdrowia, wagi, a nawet genetyki. Niektóre osoby mogą być wyjątkowo wrażliwe na kofeinę, co oznacza, że mogą być zmuszone do unikania tej substancji do końca życia. Osoby, które nie tolerują kofeiny lub po prostu przesadziły z jej ilością, mogą doświadczyć pewnych efektów ubocznych kofeiny, takich jak: bezsenność nerwowość niepokój i przyspieszone bicie serca rozstrój żołądka i mdłości ból głowy lub migreny W rezultacie, przed wypiciem filiżanki kawy najlepiej jest rozważyć swój stan zdrowia, ponieważ osoby, które już cierpią na problemy ze snem, niepokój lub wysokie tętno mogą pogorszyć te objawy poprzez spożycie kofeiny. Jeśli chodzi o prawdziwie toksyczne ilości kofeiny, które mogą spowodować poważne problemy zdrowotne lub nawet śmierć, są one niezwykle trudne do spożycia – pomyśl o 30 filiżankach kawy spożytych w krótkim czasie. Podsumowując, jeśli oddajesz się kofeinie, powinieneś robić to ze zrozumieniem swojego zdrowia i trzymać się zalecanych wytycznych. Tylko wtedy będziesz w stanie skorzystać z wszystkich niesamowitych efektów, które kofeina może Ci zapewnić, bez martwienia się o ewentualne ryzyko. Uwagi końcowe Kofeina jest powszechnie spożywanym związkiem, który ma wiele wspaniałych zalet, jak również pewne zagrożenia. Podczas gdy większość zagrożeń i skutków ubocznych związanych ze spożywaniem kofeiny jest w dużej mierze związana z wysokimi dawkami lub istniejącymi wcześniej problemami zdrowotnymi, pewne grupy ludzi muszą bardzo uważnie rozważyć efekty kofeiny i spożywać ten stymulant pamiętając o tych zagrożeniach. Niemniej jednak, dla większości ludzi, zalecane ilości kofeiny będą nie tylko nieszkodliwe, ale również zapewnią im różne korzyści zdrowotne. Lista korzyści płynących ze spożywania kawy i kofeiny jest znacznie dłuższa niż można by przypuszczać i obejmuje tak niesamowite efekty jak zapobieganie chorobom zwyrodnieniowym. Inne korzyści oferowane przez tę substancję mogą przyczynić się do poprawy codziennego życia osób pijących kawę na całym świecie, od poprawy funkcji poznawczych do zwiększenia wydolności fizycznej. Wiedząc o tym wszystkim, możesz teraz śmiało cieszyć się filiżanką pysznej kawy – jest ona istotną częścią zdrowej, odżywczej diety!