Czyszczenie ekspresu do kawy – codzienne i okresowe czynności Rimutė Ekspresy do kawy czyszczące ekspresy do kawy kawa Podziel się: Link copy Witajcie, Przyjaciele Kawy. Dziś będzie o konserwacji ekspresu do kawy. Co warto wiedzieć? Choć automatyczne ekspresy same informują, kiedy trzeba przeprowadzić czyszczenie, jest kilka rzeczy, o których należy wiedzieć i robić je samemu. Codzienne czynności. Higiena Bardzo ważne, aby o aparat troszczyć się codziennie. Jednym z najczęstszych błędów jest niewylewanie wody z tacki. Ważne, aby nie tylko oczyszczać pojemnik na fusy, ale i płukać tackę. Inaczej może zdarzyć się, że pozostałości kawy skwaśnieją i zaczną wydawać nieprzyjemny zapach. Czyszczenie dozownika kawy. Po prostu, do tego potrzebna jest specjalna szczoteczka. Nieczyszczony dozownik może się zapchać i… nie nalewać kawy. Niemiła opcja. Dlatego lepiej czyścić dozownik! Oto zdjęcie pokazujące, jak należy to robić: Inna część konserwacji, ważna dla przygotowujących kawę z mlekiem. Funkcja „płukanie systemu mleka“ właśnie to robi – płucze, ale go całkiem nie czyści. Przepłukanie systemu to tylko jeden krok, wskazany do przeprowadzenia przed czyszczeniem „ręcznym“. Bardzo ważne, aby codziennie czyścić system mleka, zwłaszcza latem, albo w pomieszczeniach, w których jest zawsze ciepło. W przeciwnym razie mleko skwaśnieje, zrobią się „korki“ i potem mleko nie będzie wystarczająco spienione (albo w ogóle niespenione). Mówiąc ogólnie – nie trzeba czekać, aż aparat „poprosi“, aby oczyścić sysytem mleka. Trzeba to robić codziennie, jeśli używało się spieniania/podgrzewania mleka. Czasami może być niejasne, jak i co myć, jak wyjąć tę, czy inną część (i czy w ogóle coś wyjmować), aby nie uszkodzić aparatu. Spróbuję pomóc 🙂 Czyszczenie systemu mleka: dysza spieniająca mleko; odłącz rurkę – powinna się zdjąć dość łatwo – po prostu pociągnij ją do siebie; wyciągnij dyszę (lekko pociągnij); przy pomocy specjalnej szczoteczki (gdy jej nie masz, możesz użyć serwetki) oczyść gniazdko dyszy; teraz najtrudniejsza część – rozkładanie dyszy spieniającej. Składa się ona z 4 części – ubijaka(1), regulatora powietrza (2), wentyla (3) i dozownika (4). Choć na rysunku nie jest pokazane rozkładanie dyszy speniającej, my rekomendujemy to robić. Do spieniania mleka dysza używa pary i powietrza pod ciśnieniem. Mleko przez mikroszczeliny dostaje się między gumy i tam pozostaje. W końcu psuje się i zaczyna wydawać nieprzyjemny zapach. Oto zdjęcie przedstawiające rozłożoną na części dyszę speniającą mleko: przepłucz każdą część dyszy pod ciepłą, bieżącą wodą (dodatkowo można użyć specjalnej szczoteczki lub gąbeczki); złóż dyszę w całość (dokładnie dopasowując wszystkie części); włóż dyszę do gniazdka; jeśli nie zamierzasz używać dyszy, włóżcie rurkę w przeznaczone jej miejsce. Konserwacja okresowa Blok grzewczy. Ten krok dotyczy wszystkich automatycznych ekspresów do kawy, z wyjątkiem JURA. Ekspresy do kawy Jura mają specjalny system i w nich nie trzeba tego robić. Konserwacja bloku grzewczego powinna być przeprowadzana co 600 przyrządzonych porcji kawy. Regularne czyszczenie bloku gwarantuje kawie świeży smak i aromat, a aparat się nie „zapcha“ i będzie Wam służył długo i niezawodnie. Czyszczenie bloku grzewczego: wyłącz ekspres do kawy; ze względów bezpieczestwa – odłącz aparat od źródła prądu; otwórz klapę znajdującą się z boku – oto jak wygląda blok grzewczy (dla tych, którzy jeszcze go nie widzieli): naciśnij „odblokować“ (może to być przycisk lub przełącznik); jeśli są dodatkowe uchwyty, przytrzymaj je tak, aby blok grzewczy mógł się łatwo ruszać; mocno uchwyć blok i wyjmij go z aparatu; wodą o temperaturze pokojowej przepłucz blok grzewczy; ściereczką dokładnie umyj blok i wysusz go; włóż blok z powrotem do aparatu; „zamknij“ blok na swoje miejsce i upewniej się, że się nie rusza; zamknij pokrywę. Automatyczne czyszczenie ekspresu do kawy. Automatyczny ekspres poinformuje Was, kiedy należy oczyścić jego system. Nie należy mylić tej funkcji z codzienną higieną aparatu. Czyści ona cały jego system i wystarczy, jeśli jest wykonywana tylko co jakiś czas. Aparat informuje, ze należy uruchomić funkcję automatycznego czyszczenia. Wyjmij pojemnik na wodę, a z niego usuń filtr. Napełnij pojemnik wodą do poziomu max. Wejdź do Menu. Naciśnij „Clean“ albo „Czyszczenie“. Naciśnij „START“. Wyjmij pojemik na fusy. Wyrzuć fusy i wylej wodę z szufladki. Upewnij się, że dozownik jest w prawidłowej pozycji (inaczej aparat nie rozpocznie programu czyszczenia). Ekspres poinformuje, że rozpoczyna czyszczenie. Włóż tabletkę czyszczącą do przeznaczonej dla niej „szufladki“. „Uporządkuj“ aparat, włóż „szufladkę“ na miejsce. Odkamienianie. To temat na inny atrykuł, ponieważ proces odkamieniania jest dość złożony. Życzę dobrego i długiego korzystania z ekspresu oraz smacznej i aromartycznej kawy!:)