Aeropress. Poradnik parzenia kawy Rimutė Ekspresy do kawy Aeropress Podziel się: Link copy Jeśli prześledzisz listę wszystkich wynalazków i ekscytujących narzędzi do przygotowywania kawy zauważysz, że wielcy wynalazcy oczywiście kochali kawę! Zaparzacz kawy Chemex został stworzony przez doktora nauk chemicznych, kawiarka Moka – przez inżyniera, a pomysł na Aeropress powstał w umyśle dobrze wykształconego inżyniera mechaniki. Chociaż drzewo kawowe zostało odkryte w IX wieku, Aeropress w pewnym sensie “narodził się wczoraj” – w 2005 roku. To małe narzędzie jest idealne dla osób podróżujących: bardzo łatwe w transporcie, zajmuje niewiele miejsca, a do tego wykonane jest z solidnego tworzywa. Z tych powodów jest duża szansa, że będziesz zadowolony z Aeropressu przez naprawdę długi czas. Narzędzie to będzie idealne dla tych, którzy uwielbiają mocną, ale nie gorzką kawę, konsystencją przypominającą espresso. Przygotowanie napoju zajmie Ci zaledwie kilka minut, a do tego praca z Aeropressem wypełni całe pomieszczenie pysznym zapachem kawy. Przygotowanie Do przygotowania pysznej kawy bedą potrzebne: Aeropress Papierowy filtr Aeropress Łopatka do mieszania lub łyżeczka Zmielona dobra kawa do Aeropressu (pomiędzy średnim a drobnym stopniem zmielenia), ~17g Woda (powinna być zagotowana, ale zaczynająca się ochładzać), ~220g Twój ulubiony kubek na kawę! 1. Umieść papierowy filtr w sitku i przelej przez niego wodę. Mokry filtr chroni kawę przed niechcianym papierowym posmakiem. 2. Umieść sitko z filtrem w tubie, gdzie będzie zaparzana kawa. Następnie, ustaw część tuby z sitkiem skierowaną w dół na kubku. 3. Dodaj kawę. Zalej zmielone ziarna na około 10 sekund. Nastepnie dolej wody, aż osiągniesz numer 4 na skali, która umieszczona jest na bocznej ścianie Aeropressu (chyba, że ta ilość kawy nie odpowiada wielkości Twojego ulubionego kubka). 4. Gdy mamy już wystarczającą ilość wody, upewnij się, że na spodzie nie pozostały suche grudki kawy. Możesz to zrobić w łatwy sposób mieszając łopatką lub łyżeczką. Po wymieszaniu, weź górną część Aeropresu (tłok), umieść go na dolnej części pod kątem, a następnie delikatnie pociągnij w górę. W ten sposób stworzysz ciśnienie, dzięki czemu kawa ujawni wszystkie swoje aromaty. 5. Umieść tłok w tubie jak na zdjęciu i przytrzymaj przez 40-50 sekund. Potem ponownie wymieszaj. Nastepnie delikatnie jednym ruchem “wyciśnij” kawę z Aeropressu. Zatrzymaj nacisk, gdy usłyszysz “syknięcie” (dzwięk spowodowany przez ciśnienie). 6. Wyrzuć fusy otwierając pokrywkę i przesuwając tłok do końca. Przepłukaj Aeropress pod bieżącą wodą z kranu. To już wszystko! Mamy czyste miejsce pracy, a także ciepły, świeży i pyszny kawowy napój.