Czy twoja kawa jest niesmaczna? Rimutė Przewodnik po świecie kawy Podziel się: Link copy Fuj. Kwaśna kawa. Zawsze tak mawiałem, kiedy przychodziłem do sklepu i Daniel dawał mi do picia świeżo zrobione espresso z ziaren, które właśnie dostał do testowania. Działo się tak przez dłuższy czas, aż wreszcie pewnego dnia, polubiłem tę kwaskowość. Choć niektórych kaw (tych, które powodują sensacje żołądkowe), wolę nie pić. W ciągu kliku lat, kiedy musiałem sprzedać lub rozdać kilogramy kawowych ziaren przyjaciołom, bliskim i nieznajomym, często słyszałam od nich (lub można to było wyczytać z ich twarzy), że “na litość boską” ta kawa jest bardziej kwaśna niż myślałem. Tak oto różne i subiektywne jest odczuwanie smaku. Z biegiem lat pojawiła się wiedza, dlaczego tej kwaśności nie zawsze powinno się unikać i bać się jej, a wręcz jej poszukiwać. Na początek, toria w 3 zdaniach – kwaśność kontra cierpkość. Kwaśność – ta właściwość kawy i jej poziom zależą od różnych czynników (wysokość, na której dojrzewały owoce, proces obróbki i palenia). Tymczasem cierkość wynika, tak mi się wydaje, raczej z pośpiechu i industrializacji, z których to powodów, owoce kawowca zbierane są zbyt szybko, jeszcze niedojrzałe itp. O tym drugim elemencie nie będę pisać, bo to jest to “fuj”, które podrażnia żołądek. Już powiedziałem, że kwaśność w kawie jest dobra i tak samo wysko ceniona jest kawa o wysokim jak i niskim poziomie kwaśności. Więc może po prostu próbowałeś kawy niewłaściwie przyrządzonej, za co samej kawy nie można winić? Jeśli zaryzykujesz “pokazanie” językowi, że kawa może być przyjemnie kwaskowa, możesz nas odwiedzić. Może nawet będziesz zaskoczony, poniważ kwaśność nadaje owocowy posmak i różne inne elementy. Jeśli nie uda Ci się do nas wstąpić, po prostu szukaj kawy z Afryki. Wiem, że są tacy, którzy mówią (lub powiedzą) stanowcze NIE dla kwaśności kawy. Więc znowu – każdy smak oraz gust są inne i subiektywne. To ważne aby wiedzieć, co się lubi, a czego nie. Jak najlepiej wybrać kawę o niskim poziomie kwaśności, jeśli nie jest się w markecie spożywczym? Znam 3 proste sposoby: Mmożna wybrać kawę, która jest naturalnie mniej kwaśna (np. z Brazylii, Sumatry lub regionów Indii). Kwaśność zmniejsza się wraz z mocniejszym paleniem ziaren, więc kawy mocno lub bardzo mocno palone będą zawsze “słodsze”. Jeżeli oprócz kupna kawy, chaciałbyś jeszcze usyszeć o niej interesujące historie – po prostu wstąp do nas, bo my mamy nie tylko kawę do zaoferowania, ale i coś ciekawego do opowiedzenia.