Jak wybrać ekspres do kawy. Kryteria ogólne Rimutė Ekspresy do kawy ekspres do kawy Podziel się: Link copy Prawdopodobnie większość pijących kawę myśli o tym, że już dość mają parzenia kawy w kubku i nadszedł czas, aby kupić ekspres do kawy, który sam będzie przygotowywał dla nich aromatyczną i pyszną kawę. Jednak, gdy tylko zaczynają interesować się, które urządzenie jest dla nich najlepsze – chwytają za szklankę, wsypują sobie 3 łyżeczki kawy i zalewają wrzątkiem. To prawda. Nie tak łatwo wybrać odpowiedni ekspres do kawy, jeśli nie wie się, czym się one różnią i o czym należy pomyśleć przed podjęciem ostatecznej decyzji. Dlatego tym razem wspomnę, na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze nowego przyjaciela kawy do domu lub biura. Po pierwsze trzeba rozważyć, jaką kawę będzie się przygotowywać – tylko czarną (w tym espresso, ristretto), czy też i kawy z mlekiem (latte, cappuccino, latte macchiato …). Kawę czarną przygotowują wszystkie ekspresy. Różnice polegają tylko na sposobie jej przyrządzania lub ograniczeniach związanych z mocą kawy. Ważne, aby okreslić, czy będzie się pić kawę z mlekiem. Gdy już zdecydujesz, jaką kawę chcesz przygotowywać, warto pomyśleć o samej metodzie przyrządzania, tzn. czy lubisz uczestniczyć w samym procesie i sam sobie chcesz być baristą, czy raczej wolisz tylko nacisnąć przycisk i poczekać, aż filiżanka się napełni. Jak wiecie, barisci używają półautomatycznych (kolbowych) ekspresów, które przygotowują napój z kawy mielonej (lub w tabletkach). Ekspresy automatyczne same mielą kawę ziarnistą, w odpowiedniej ilości do każdej porcji i wszystko przygotują za Was. Oczywiście są jeszcze prostsze ekspresy do kawy, które wykorzystują saszetki – typ Senseo. W tym wypadku przygotowanie kawy wygląda tak: włożyć saszetkę (lub dwie) z kawą do aparatu, nacisnąć przycisk i… gotowe! 🙂 Trzecim czynnikiem do rozważenia jest określenie poziomu komfortu jakiego chcesz. Na ile masz ochotę zajmować się obsługą aparatu, ile swoich receptur chcesz zaprogramować, jak chcesz przygotować mleko do kawy cappuccino lub latte. W tym momencie zaczyna być interesująco. Możesz wybrać ekspres do kawy obsługiwany 3 przyciskami, a mleko spieniać parą w kubku. Albo ekspres, który podgrzeje filiżanki, aby jak najdłużej zachować smak i aromat kawy, przechowuje mleko w specjalnie dołączanej chłodziarce, a kawę przygotowuje się klikając w ekran dotykowy, wybierając jedną z dziesiątek receptur kawy możliwych do zaprogramowania. W ogólnym zarysie to tyle, na co należy zwrócić uwagę i rozważyć przed dokonaniem wyboru. W kolejnych artykułach szczegółowo opiszę, kiedy i jakiego rodzaju ekpresy warto wybrać i jak o nie dbać (czyszczenie, odkamienianie i konserwacja), aby przygotowywana kawa była jeszcze smaczniejsza.