Jak odróżnić dobrą kawę od gorszej jakości? Rimutė Przewodnik po świecie kawy dobra kawa Podziel się: Link copy Patrząc na sklepową półkę, często myślimy, że jedna kawa jest lepsza od drugiej. Ale kto kiedyś zastanowił się, skąd takie przekonanie? Cena? Smak? Wygląd opakowania? A może to tylko sprytne wybiegi marketingowe, które niekoniecznie odzwierciedlają prawdę? Podyskutujmy więc, jaka naprawdę jest DOBRA kawa i jak odróżnić ją od tej gorszej? Pierwsze wrażenie jest ważniejsze, niż się wydaje Tak jak z ludźmi, pierwsze wrażenie jest bardzo ważne. W przypadku kawy osądzamy opakowanie. Warto mu się więc dokładniej przyjrzeć. Zwracamy uwagę na opisy: Region pochodzenia Kraj, region, a nawet plantacja, z której pochodzi powinny być wskazane na opakowaniu dobrej kawy. Podobnie jak w przypadku wina, region w którym dojrzewały owoce kawy ma wpływ na jej walory smakowe (np. smak kawy z Ameryki Pd. uznaje się za klasyczny, kawa z Afryki jest przeważnie słodsza i bardziej owocowa, a z Azji – cięższa). Warto o tym pamiętać, szukając swojej ulubionej. Data palenia To najłatwiejszy punkt na liście – im mniej czasu upłynęło od palenia, tym kawa będzie lepsza, bo nie zdążyły się jeszcze ulotnić jej naturalne właściwości. Ogólnie uważa się, że kawa jest najlepsza tylko do kilku tygodni po paleniu. Kawa, która dłużej leży na półce, nie będzie o wiele gorsza, ale trudniej będzie wyczuć w niej np. subtelność karmelu lub czekoladowych nut. Opakowanie powinno być hermetyczne, co zachowuje świeżość. Stopień palenia Jasne. Takie palenie najlepiej uwydatnia naturalne właściwości smakowe danej kawy. Ziarna są jasnobrązowe, bez oleistych śladów. Średnie. To palenie pozwala wyczuć specyficzny typ smaku kawy i nadaje najlepszy aromat. Smak jest bardziej intensywny. Ciemne. Taki stopień palenia nadaje ziarnom ciemnobrązowego koloru, goryczkę i zmniejsza kwasowość. W smaku zaciera się wyrazistość, dlatego wszystkie kawy smakują podobnie. Wentyl Wiele osób sądzi, że wentyl w torbie z kawą jest po to, aby można było wyczuć jej aromat. Naprawdę jest on po to, aby odprowadzać powietrze. Świeże ziarna naturalnie “oddychają”, a wentyl odprowadza nadmiar powietrza. Dzięki temu torebka nie eksploduje. Dobre opakowanie dobrej kawy zawsze powinno mieć wentyl. Działa on tylko w jedną stronę, więc nie martw się, kawa nie traci z tego powodu aromatu. Wszystko zaczyna się od ziarna Jeśli mówimy o dobrej kawie, to na pewno wspomnimy o ziarnach. Nie potrzeba naukowych doświadczeń, aby zidentyfikować świeże ziarna dobrej jakości. Ich główne właściwości widać gołym okiem (lub nosem). Ważne, aby zwrócić uwagę na: Zapach. Świeżo palone ziarna kawy zawsze będą mieć intensywniejszy i wyraźniejszy aromat. Wygląd. W porcji dobrej kawy, ziarna powinny być podobnej wielkości, pełne, niepokruszone. Lekko błyszczące ziarna często też świadczą o ich świeżości. Warto przy tym pamiętać, że kawa jasno palona jest bardziej matowa, więc duży wpływ na połysk ma stopień palenia. Jeśli chcesz sprawdzić, czy kawa jest naprawdę świeża, możesz zrobić mały eksperyment. Wsyp ziarna do hermetycznie zamkniętej torby i zostaw na noc. Jeśli rano torba jest wypełniona powietrzem – kawa ziarnista jest świeża. Jeśli jest sflaczała, najlepsze dni tej kawy już przeminęły i będzie ona mieć mniej walorów smakowych i zapachowych. Użyj zmysłów Oczywiście, najlepsza kawa to ta, którą lubisz. Jeśli jednak chciałbyś ocenić kawę jak ekspert, powinieneś skupić się na kilku najważniejszych cechach, balansie, który decyduje o najlepszym smaku: Body (cielistość). Kawa może być lekka, wodnista lub przeciwnie – gęsta i ciężka. Kwasowość. Dobra kawa ma utrzymaną równowagę (balans) między kwasowością, a słodyczą. Warto przy tym pamiętać, że kwaśność nie zawsze oznacza złą jakość. Smak i aromat. To najbardziej subiektywna część całego procesu testowania kawy, bo gusta są różne. Jednak tutaj najważniejszy jest balans, więc żaden smak nie powinien być zbyt dominujący, przyćmiewający inne. Posmak. To uczucie pozostające w ustach po wypiciu kawy, jak długo się utrzymuje. Korzystając z tych kilku wskazówek, będziesz powodem bólu głowy u sprzedawcy w sklepie z kawą. Ale nie martw się, bycie wybrednym jeśli chodzi o kawę, to dobra rzecz. 😉 Jeśli ten post spowodował, że naszła Cię ochota na kawę, spojrzyj na nasz asortyment. Na pewno znajdziesz u nas dobrą kawę!