Skip to content

Kawa z mlekiem za zimna? Oto dlaczego

Po długim i frustrującym poszukiwaniu idealnego ekspresu do kawy oraz godzinach decydowania, czy automatyczny system spieniania mleka jest Ci naprawdę potrzebny – Przyjaciele Kawy przychodzą z pomocą i doradzają, jak wybrać najlepszy. Nareszcie przesyłka dociera, otwierasz pudło i podłączasz ekspres. Wciskasz przycisk i patrzysz, jak Twoja ulubiona mleczna kawa spływa do szklanki. Prawie czujesz to gorące latte macchiato, które rozgrzewa Cię od wewnątrz. Ale już po pierwszym łyku pojawia się rozczarowanie: “Hm, to wcale nie jest gorące. Na pewno niewystarczająco gorące!” To bardzo częsta sytuacja, a teraz wytłumaczymy, dlaczego nie ma w tym nic złego.

To wszystko przez mleko

Nie tylko, że nie ma w tym nic złego, ale wręcz przeciwnie – Twoja kawa nigdy nie powinna być za gorąca. Przynajmniej dobra kawa ? Kiedy mleko przekracza temperaturę wrzenia, jego aksamitna tekstura i kompozycja ulegają zniszczeniu – pianka się nie uformuje. Temperatura pianki do kaw białych na bazie espresso powinna wynosić około 65 stopni Celsiusa – to wystarcza, aby “wesprzeć” cremę espresso i nie za gorąco, aby zachować teksturę mleka. Jeśli mleko przekroczy tę temperaturę, będzie to tylko kawa z mlekiem, a nie cappuccino z aksamitną, puszystą pianką, lekką jak chmurka. Jeszcze jedno – w niższej temperaturze mleko robi się słodkie. Dlatego każda kawa z mlekiem na bazie espresso, jeśli jest prawidłowo przygotowana, ma naturalnie słodki smak. Niestety, im bardziej zbliża się do temperatury wrzenia, tym więcej mleko traci na dobrym smaku.

Co zrobić, aby było gorące?

Jeśli jesteś amatorem bardzo gorącej kawy, mamy dla Ciebie kilka porad:

  • Upewnij się, że zachowujesz właściwe proporcje. Normalny stosunek kawy do mleka wynosi 1:2, więc jeśli jest on zachwiany (np. ustawiłeś zbyt dużo mleka w swoim latte macchiato), to napój z pewnością będzie niezbyt gorący. Właściwa proporcja = właściwa temperatura.
  • Ogrzej kubek. Jedną z podstawowych zasad przy przygotowywaniu ciepłych napojów jest najpierw podgrzanie kubka. Możesz go umieścić na podgrzewaczu do filiżanek (niektóre ekspresy mają taką opcję), albo wlać do kubka gorącą wodę i odczekać chwilę, aby się nagrzał. Jeśli myślisz, że sam kubek też ma znaczenie – to masz rację! Im grubsze ścianki, tym cieplejszy napój. Jeśli Twoja kawa wciąż jest za zimna, musisz wypróbować kubki Loveramics.

Dlaczego w kawiarni jest bardziej gorąca?

Pamiętaj, że kawy z mlekiem na bazie espresso, które przygotowuje w domu Twój w pełni automatyczny ekspres do kawy, są robione bardzo szybko. Ekspres przeważnie nie grzeje się przez cały czas, jak te profesjonalne aparaty w kawiarniach, które są gotowe do pracy przez cały czas. W domu to niemożliwe i bezcelowe. Dla porównania, ekspres profesjonalny ma bojler lub bojlery, większą moc i wytrzymałość. A sam barista nie jest tu aż tak ważny, bo w końcu (oboje o tym wiemy), Ty jesteś tak samo dobry, prawda? 😉

Jak już ustaliliśmy, zbyt gorący napój nie ujawni prawdziwego smaku kawy, ani jedwabistej konsystencji mleka. Uświadomienie sobie tego, to krok dalej do stania się kawowym ekspertem. Nie przejmuj się, mi też to trochę zajęło. Jeśli masz jakieś pytania lub wątpliwości, Przyjaciele Kawy zawsze z przyjemnością pomogą Ci rozpocząć podróż do tajemniczego świata kawy lub zmienić sposób, w jaki go postrzegasz. Wszystko to i jeszcze więcej – przedstawiamy jedne z najlepszych ekspresów do kawy na rynku.