D.
G.
Min.
Sec. opis.
64,99 zł
Dedykowana odcieniowi Peach Fuzz, znanego teraz jako Kolor Roku 2024, kawa ta została poddana absolutnie unikatowej obróbce nazwanej „peach co-fermentation”. Czy należysz do osób, którym wyczucie nut smakowych wymienionych na opakowaniu kawy przychodzi z trudem? Zaufaj nam: tak kawa na 100% będzie wyjątkiem. Dzięki specjalnej metodzie obróbki po zaparzeniu kawa odkrywa naturalny smak nektaru brzoskwini, egzotycznego mango i słodkiego karmelu. Będziesz się zastanawiać, czy naprawdę pijesz kawę!
Ta limitowana kawa dotarła do nas aż z kolumbijskiego regionu Huila, gdzie położona jest farma „Monteblanco”. Jej właściciel, Rodrigo Sanchez od lat eksperymentuje z innowacyjnymi metodami obróbki, w poszukiwaniu niezrównanych smaków. Odnosi w tym niemałe sukcesy: wysiłek Rodrigo został nagrodzony wieloma nagrodami!
Wyjątkowa metoda obróbki: „peach co-fermentation”.
Obróbka kawy poprzez dodanie do niej owoców to stosunkowo nowy wynalazek, który rozbudził ciekawość tysięcy miłośników kawy na całym świecie i zachwycił setki podniebień. Jak to się robi?
Rodrigo Sanchez do tej mieszanki wybrał dwie odmiany arabiki: Bourbon i Caturra ze względu na ich uniwersalność i żywą, naturalną słodycz. Słodycz ta tworzy idealne warunki dla różnych mikroorganizmów takich jak lactobacillus i saccharomyces cerevisiae, które podczas fermentacji wykonują swoje zadania.
Zanim jednak rozpocznie się cały proces, owe mikroorganizmy (pozyskiwane z roślin kawowca rosnących na plantacji) są mieszane z brzoskwiniami, owocami tropikalnymi i nektarem owocowym. Owocowy roztwór fermentuje następnie przez 8 dni aż do uzyskania odpowiedniego stężenia stopni Brixa i wartości pH.
Zbierana ręcznie kawa jest następnie mieszana z roztworem i przechowywana w zamkniętych pojemnikach przez 150 godzin. Stopnie Brixa i wartość pH są przez cały czas monitorowane, by zapewnić odpowiednie warunki do rozwinięcia się słodyczy i nut owoców tropikalnych.
Ziarna są następnie suszone na słońcu aż do uzyskania idealnego poziomu wilgoci 10-11% – potem mogą być wypalane!
*****
Kraj | Kolumbia
Region | Huila
Farma | „Monteblanco” zarządzana przez Rodrigo Sanchez a
Wysokość n.p.m. | 1730 m
Odmiany arabiki | Bourbon, Caturra
Obróbka | Myta, peach co-fermentation
Profil palenia | Średni
Nuty smakowe | Brzoskwinia, mango, karmel
Rekomendowane metody parzenia: wszystkie ręczne metody parzenia (V60, Chemex, itd.), jak i przenie prosto w kubku.
Składniki: zmielone, palone ziarna kawy.
Warunki przechowywania: przechowywać zamkniętą w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu.
Unia Europejska
Kawa mielona
Przyjaciele Kawy
4771121001073
200 g
Kawa nie zawiera żadnych sztucznych aromatów. Jej wyjątkowy smak jest całkowicie naturalnym zjawiskiem. Uzyskaliśmy go, obrabiając ziarna zielonej kawy w specjalnym roztworze zawierającym brzoskwinie, owoce tropikalne, nektar i odpowiednie mikroorganizmy pozyskane przez plantatorów (więcej szczegółów znajdziesz w opisie tej wyjątkowej kawy w naszym sklepie internetowym).
W dzisiejszych czasach plantatorzy kawy stale poszukują unikatowych metod obróbki, by lepiej wydobyć określone smaki albo nawet uzyskać zupełnie nowe. Fermentacja jest jednym z najnowszych trendów: polega na obróbce ziaren zielonej kawy z udziałem różnych drobnoustrojów. Liderem w dziedzinie fermentacji kawy jest Rodrigo Sanchez, wybitny plantator, którego wysiłki spotkały się z szerokim uznaniem koneserów tego trunku. Chociaż na ten moment tę metodę obróbki uważa się za eksperymentalną, ostatnio zyskuje coraz większą popularność na całym świecie.
Kawa charakteryzuje się słodkimi nutami owoców tropikalnych wydobywanymi dzięki zastosowaniu unikalnej metody obróbki – współfermentacji z brzoskwiniami. Poziom słodyczy naparu będzie zależał od metody zaparzania. Zachęcamy do eksperymentowania. W ten sposób z pewnością odkryjesz, który sposób parzenia kawy przyniesienie rezultaty najbardziej odpowiadające Twoim preferencjom.
Kawa ma średni stopień zmielenia i średni profil palenia, dzięki czemu nadaje się do wszystkich ekspresów przelewowych i dripperów, a także do łatwego przygotowywania w filiżance. Jest równie pyszna na ciepło, jak i na zimno! Różne techniki parzenia pozwolą wydobyć odmienne nuty, dlatego zachęcamy do eksperymentowania i odkrywania wyjątkowego profilu smakowego tej niezwykłej kawy.
Jesteśmy o tym święcie przekonani! Zastanawiasz się, skąd ta pewność? Cóż, kawy specialty zazwyczaj charakteryzują się subtelnymi akcentami smakowymi. Chociaż producenci wymieniają na opakowaniu odczuwalne nuty, są one często tak delikatne, że część osób nie jest w stanie ich wyczuć ani zidentyfikować. W przypadku tej kawy jest inaczej! Zawarte w niej aromaty zostały pozyskane dzięki zastosowaniu unikatowej metody obróbki polegającej na współfermentacji ziaren zielonej kawy z brzoskwiniami i innymi owocami tropikalnymi, co przekłada się na wyrazisty owocowy smak. P.S. Za każdym razem, gdy parzymy filiżankę tej kawy w naszym sklepie czy biurze, grupka zapalonych kawoszy pędzi w naszą stronę, by upić łyk… Zachęcamy do spróbowania: koniecznie daj nam znać, co o niej sądzisz!
Maja 6 września, 2024
Inne kawy tego typu mają jak dla mnie zbyt dużą kwasowość, ale tu jest bardzo subtelna, wyczuwam nawet lekką goryczkę.
Iza P. 31 sierpnia, 2024
Owocowo i aromatycznie na maksa! Kawa tak słodka, że ciastko niepotrzebne.
Tomek 25 sierpnia, 2024
Polecam każdemu, niesamowite doznania
Maria 12 sierpnia, 2024
O ja Cię, zdecydowanie czuć brzoskwinie!!!!! Użyłam French Pressa i do tej pory dom pachnie owocami
Twój komentarz
Nazwa
Adres email
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.