Skip to content

3 rzeczy potrzebne do mocnej kawy

Chyba większość ludzi lubi intensywny “zastrzyk energii”, jaki daje kawa, ale pytanie brzmi: JAK osiągnąć taki efekt w domu i JAK naprawdę mocna jest kawa.

Zastanawialiśmy się, jak wyjaśnić przyrządzenie mocnej kawy. Doszliśmy bowiem do wniosku, że nie jest to tak proste, jak wsypanie 8 łyżeczek zmielonej kawy do kubka, bo mamy tu element naukowy. Jesteś gotowy na poznanie sekretu?

Czy naprawdę wiesz, co to mocna kawa?

To najważniejsza część. Już pisaliśmy o tym, czym jest, a czym nie jest espresso, więc teraz zastanówmy się, co tylko nazywamy mocną kawą, a co naprawdę podnosi poziom energii.

Niektórzy uważają, że mocna kawa to po prostu porcja espresso. Dla innych jest to kawa z dużą zawartością kofeiny. Jeszcze inni (mam nadzieję, że tacy są) są zdania, że mocna kawa wymaga wyjątkowego smaku. Wszyscy mają tu prawie rację. Jeśli połączymy te odpowiedzi, otrzymamy podsumowanie – mocna kawa jest definiowana przez odpowiedni smak i wysoką zawartość kofeiny.

Oczywiście, nie można wyczuć ile w kawie jest kofeiny, tylko jej próbując. Postaramy się ocenić jej moc przez smak i wygląd. Moc, jako “kopniak” z kofeiny pojawia się dopiero po pewnym czasie. Czekając na to należy pamiętać, żeby nie wypić za dużo – 300 – 400 kofeiny na dzień to dopuszczalna dawka. Oznacza to, że dziennie nie powinno się pić więcej niż porcji 5 espresso lub 11,7 puszek Coli.

Mamy już podstawy co do mocy kawy, więc jak przygotować jej porządną porcję?

Najważniejszy element intensywności – sama kawa

Zastosowanie ma tu prosta logika – jeśli masz dobrą kawę, wszystko inne to szczegóły. Jeśli jednak wybierzesz złą kawę – raczej nic tu już nie pomoże.

OK, może 4 łyżeczki cukru i trochę mleka. Żartuję!

Wiemy, że jeśli kawa jest gęsta i gorzka, to wydaje się nam mocna. Jeśli dodamy do tego kofeinę, to nie tylko będzie wydawać się, ale w istocie będzie mocna. Co zrobić, aby kawa była mocniejsza?

  • Wybierz ziarna mocniej palone. To nadaje goryczki (i mocy).
  • Szukaj kawy jaśniej palonej, jeśli chcesz większej koncentracji kofeiny.
  • Jeśli zamiast 100% arabica wybierzesz mieszankę arabiki i robusty, uzyskasz nie tylko więcej kofeiny, ale i gęstszy napój.
  • Świeżo palone i świeżo mielone ziarna uwidocznią większą różnorodność i intensywność smaku (np. nuty czekolady, orzechów, a nawet owoców w posmaku)

Potrzeba trochę czasu

Aby wiedzieć, co jest najważniejsze. Uważamy, że espresso jest “mocną bombą”, ale spróbuj wypić tę zimną kawę, którą przygotowałeś 8 godzin temu. No właśnie!

Espresso jest intensywne i dość mocne, ale jej przygotowanie zajmuje tylko 30 sekund, podczas gdy parzenie w kubku, przy pomocy Frenchpressu czy Moki to już dłuższy proces. Kofeina rozpuszcza się w wodzie, więc im dłużej mielona kawa ma kontakt z wodą, tym większa będzie jej zawartość w napoju.

Czasami jednak można pójść na skróty i zamiast dłuższego parzenia użyć więcej mielonej kawy. W ten sposób zmieniają się proporcje wody i kawy, w efekcie czego uzyskujemy więcej kofeiny w napoju w krótszym czasie.

Mamy już wiedzę o kawie, więc co jeszcze pozostało?

Odpowiednia metoda parzenia to podstawa

Jeśli kochasz kawę, to powinieneś wiedzieć, że można ją przygotowywać na wiele sposobów (a nie tylko zalewać wrzątkiem w kubku).

Ja w domu lubię używać Chemexu i Frechpressu. W Chemex decydujesz jak kawa będzie robiona i jak długo fusy będą mieć kontakt z wodą. Zaparzacz V60 jest podobny. W obu przypadkach otrzymuję kawę, którą można pić w nieskończoność. Używając Frenchpressu, możesz pozwolić wodzie na dłuższy kontakt z kawą mieloną, dzięki czemu w napoju będzie większa zawartość kofeiny. Ta zasada dotyczy też Aeropressu.

 

Oczywiście, jest też wiele innych metod. Już o nich wspominaliśmy w artykule: 6 lepszych metod przygotowywania kawy. Więcej na ten temat można łatwo znaleźć w Internecie. Warto zwrócić uwagę na małą, zgrabną kawiarkę moka. To również wspaniałe urządzenie, przy pomocy którego można przygotować smaczną i mocną kawę.