Sekrety domowego Chai Latte Vytautė Przepisy, Przewodnik po świecie kawy chai latte co to chai latte kawa domowe latte jak zrobić chai latte jak zrobić domowe latte jak zrobić latte jak zrobić latte w domu kawa chai kawa zimowa latte przepis chai latte masala chai przepis przepis na latte Podziel się: Link copy Chai latte – zimowa alternatywa dla kawy – takim hasłem zachwala się walory tego ciekawego napoju. Chai latte – kawa czy herbata? – pytają niewtajemniczeni. Aromatyczna mieszanka ze spienionym mlekiem robi furorę bez względu na porę roku. Przekonajmy się zatem jak zrobić latte w domu. Skąd pochodzi chai latte? Chai latte, znane także jako masala chai jest popularnym napojem podawanych często w Indiach. Słowo masala oznacza konkretną mieszankę przypraw indyjskich, którymi przyprawia się herbatę. Chai latte to właśnie ciepła, mocna herbata z kardamonem, goździkami, imbirem (które występują chyba w każdej masala) oraz z mlekiem. Oprócz kardamonu, goździków i imbiru, do napojów można dodać również takie przyprawy i dodatki jak: Na rynku dostępne są gotowe mieszanki sproszkowanych przypraw do chai latte, ale o wiele przyjemniej jest poszczególne przyprawy samodzielnie utrzeć w moździerzu. Są osoby, które poszczególne składniki naparu przygotują osobno i dopiero na końcu wrzucą wszystko razem do garnuszka. Można jednak, zwłaszcza jeśli ktoś nie ma za wiele czasu, zaparzyć wszystko na raz. Chai latte – kawa czy herbata? Podobno co dom to obyczaj i mieszanka przypraw do masala chai różni się nieco w każdej indyjskiej rodzinie. Do masala chai, czyli chai latte dodaje się również ciepłe, spienione mleko i sporą ilość cukru białego, brązowego lub miodu i innych słodkich syropów. Proporcje między mlekiem i wodą zależą od upodobań własnych, chociaż podobno lepiej, jeśli wody jest zawsze nieco więcej niż mleka. Najlepiej jeśli jest to tłuste mleko, z mlek roślinnych najlepiej sprawdzi się mleko sojowe lub nawet mleko migdałowe. W tradycyjnym chai latte najważniejsza jest indyjska herbata, która powinna być mocna i wcale nie musi być droga. W Indiach chai latte to napój dla wszystkich, nic ekskluzywnego, każdego na niego stać. Bywa także, że miłośnicy kawy lub osoby spragnione nieco większej dawki kofeiny przygotowują chai latte mieszając herbatę z kawą. Można także zupełnie zastąpić herbatę kawą i wtedy zyskujemy oryginalne, aromatyczne latte z kawy.Masala chai/chai latte jest mieszanką niezwykle korzystnych dla naszego zdrowia składników i trudno przecenić jej właściwości zdrowotne. Napój ma działanie rozgrzewające i reguluje pracę narządów wewnętrznych. Dzięki zawartości ciepłego mleka, chai latte rozluźnia i relaksuje. Z kolei dzięki herbacie i kawie nie robimy się senni, a jedynie wpadamy w dobry nastrój. Przygotowanie chai latte to także bardzo przyjemny rytuał, w trakcie którego można odpocząć, odprężyć się, celebrować zapachy i piękny wygląd naparu. Chai latte – przepis z herbatą (oraz ewentualnie z kawą) Składniki: 2 szklanki wody 2 filiżanki mleka 10 – 12 ziaren czarnego pieprzu 5 ząbków kardamonu laseczka cynamonu pokrojony na plasterki kawałek imbiru długości ok. 3 cm 2 łyżeczki brązowego cukru/2 łyżki miodu 2 torebki/2 łyżeczki mocnej herbaty 1-1,5 łyżeczki kawy szczypta cynamonu Wykonanie: Dwie szklanki wody gotujemy na średnim ogniu W małym moździerzu tłuczemy razem 10 – 12 ziaren czarnego pieprzu i 5 ząbków kardamonu. Odsypujemy do miseczki i odstawiamy na bok. W tym samym moździerzu, osobno rozbijamy laskę cynamonu. Odstawiamy na bok, nie mieszamy z wcześniejszymi składnikami. W moździerzu rozbijamy pokrojony na plasterki kawałek imbiru długości około 3 cm. Poszczególne składniki powoli wsypujemy go gotującej się wody, jeden za drugim. Kiedy już wszystkie są w garnuszku, całość gotujemy przez około 8-10 minut. Dodajemy dwie łyżeczki brązowego cukru. Do garnuszka wrzucamy 2 torebki ciemnej, mocnej herbaty. Idealna jest klasyczna herbata PG, herbata Assam. Jeśli nasza herbata jest herbatą liściastą, wsypujemy do garnuszka 1,5 – 2 łyżeczki. W tym momencie do garnka można dodać również ok. łyżeczki kawy mielonej. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty. Odstawiamy z ognia i przez małe sitko, odlewamy do kubka. W tym czasie na ogień wstawiamy garnek z 2 filiżankami mleka. Mleko gotujemy, a kiedy zaczyna się podnosić odstawiamy z ognia. Przy pomocy blendera lub specjalnej trzepaczki do mleka ubijamy je tak, aby zrobiło się lekko pieniste, puszyste. Mleko dolewamy do naszego wywaru z herbaty, kawy i przypraw. Całość posypujemy szczyptą cynamonu. Chociaż obiegowa opinia głosi, że chai latte jest napojem zimowym, tak naprawdę można pić ją przez cały rok. Jest to przede wszystkim ciekawe urozmaicenie, być może alternatywa wobec klasycznej kawy latte. Przepisów na chai latte nie należy kurczowo się trzymać. Wspaniałe jest to, że każde latte jest właściwie inne. Możliwości łączenia przypraw jest nieskończenie wiele i wszystko zależy od osobistych upodobań i fantazji. W zależności od poszczególnych składników chai latte może być mocne, słodkie, cierpkie, nieco pikantne – jak kto woli. Warto poeksperymentować i wypracować najlepszy dla siebie przepis. I oczywiście, jeśli chcesz szybko cieszyć się swoim chai latte, możesz kupić gotowe mieszanki. FAQ Q: Chai latte – co to jest? A: Ciepły napój z herbaty lub/i kawy z mlekiem, cukrem i aromatycznymi przyprawami. Q: Skąd pochodzi chai latte? A: Chai latte, zwana także masala chai pochodzi z Indii. Jest tam bardzo popularnym napojem wszystkich warstw społecznych. Q: Czy to kawa czy herbata? A: Oryginalnie chai latte jest wywarem z herbaty z przyprawami, mlekiem i cukrem. Można jednak dodawać do niego kawy. Można także zastąpić herbatę kawą. Takie latte to rzeczywiście świetny pomysł na zimę. Q: Czy chai latte jest zdrowe? A: Tak, bardzo zdrowe. Przede wszystkim dzięki zawartości wielu aromatycznych przypraw i ciepłego mleka. Q: Jakie przyprawy wchodzą w skład podstawowej mieszanki masala? A: Masala to przede wszystkim kardamon, imbir i pieprz. Q: Czy chai latte można zrobić w domu? A: Tak, oczywiście. Można je zrobić przy użyciu gotowych mieszanek przypraw w proszku, które kupimy w sklepie lub herbaciarni lub eksperymentując z różnymi składnikami i przyprawami.