Spróbuj: Chalo jest tutaj! Rimutė Przewodnik po świecie kawy chai chai herbata chai latte chalo indyjska Podziel się: Link copy Każdego roku uczestniczymy i szukamy pysznych nowości na największym wydarzeniu kawowym w Europie „World of Coffee”. Ostatnio poznaliśmy tam belgijską firmę „Chalo”, która zdobyła bardzo wiele nagród na przestrzeni lat. Przekonała nas jej ciekawa historia, zabawny nastrój i autentyczność mieszanek w proszku chai latte oraz innowacyjne, a przy tym egzotyczne przekąski. Jak tradycyjny napój indyjski powstał w Belgii? Jedna ze współzałożycielek Chalo – Gita van den Boer spędziła prawie całe życie w Belgii, ale urodziła się w Indiach. Będąc dzieckiem, została adoptowana przez belgijską rodzinę i przez wiele lat jedyną rzeczą, która miała związek z jej ojczystym krajem były opowiadania. Jako dorosła kobieta, Gita postanowiła odwiedzić Indie i na miesiąc wyjechała jako wolontariuszka do Domu Dziecka Kolkata. Właśnie wtedy odkryła tradycyjny indyjski napój, znany pod nazwą chai latte. W rzeczywistości jest to tylko przyprawiona czarna herbata z mlekiem i cukrem. Po powrocie do Belgii, Gita nigdzie nie mogła znaleźć takiej herbaty, a ponieważ od dawna marzyła o posiadaniu własnego biznesu i związku z rodzimymi Indiami, postanowiła wdrożyć ten pomysł w życie i współtworzyła CHALO z kilkoma partnerami biznesowymi. Co łączy Chalo z małpą? Samo słowo „chalo” w języku hindi oznacza „chodźmy” lub „szybciej”. Jeśli kiedykolwiek będziesz w Indiach, usłyszysz ludzi mówiących „chalo chalo”, gdy barman nalewa im herbatę. Gita dodaje, że to słowo odnosi się również do pokonywania trudności w poruszaniu się. Podczas wolontariatu w Kalkucie pamięta picie chai latte ze swoimi współpracownikami w ośrodku dla niemowląt i myślenie, że może zrobić wszystko i nic innego się nie liczy. Małpa, którą widzimy na każdym produkcie CHALO, została wybrana na logo firmy z konkretnego powodu. Symbolizuje jedno z najbardziej znanych hinduskich bóstw – Hanumana, boga siły, zwycięstwa i umiejętności pokonywania wszystkich przeszkód. Przygotuj herbatę Chai z ulubionym mlekiem! Napoje herbaciane CHALO Chai różnią się od innych im podobnych, ponieważ nie zawierają mleka w proszku. Z początku nie było to zamierzone, ale jak się okazało, przepisy Unii Europejskiej ograniczają import produktów zawierających indyjskie mleko krowie, więc decyzja musiała zostać podjęta. W końcu okazało się to świetne, ponieważ osoby nietolerujące laktozy mogą teraz cieszyć się mieszankami CHALO chai bez mleka. Natomiast osoby preferujące chai latte z mlekiem, mogą użyć swojego ulubionego, jak sojowe, kokosowe, ryżowe czy migdałowe. Zwłaszcza bariści lubią te mieszanki, ponieważ sami mogą wybrać mleko do użycia, aby jak najlepiej pokazać swoje umiejętności artystyczne (latte art). Istnieją również inne możliwości wykorzystania tych mieszanek w potrawach. To, co na początku wydawało się przeszkodą, stało się zaletą – prawdopodobnie Hanuman, opiekun CHALO, użył tutaj swojej mocy 🙂 Od tradycyjnej masali po pikantny kardamon Asortyment chai w proszku CHALO ma wiele smaków: tradycyjna Masala chai latte (z imbirem, kardamonem, cynamonem i czarnym pieprzem), pikantna herbata rozgrzewająca z kardamonem – Cardamon chai latte, szczególnie orzeźwiająca Lemongrass chai latte z trawą cytrynową (pyszna z mlekiem kokosowym!), czy Vanilla chai latte, które smakiem przypomina świeżo upieczone ciasto waniliowe. Nie zapomniano też o zwolennikach zdrowego stylu życia i specjalnie dla nich stworzono Organic slow chai masala bez cukru, której czas przygotowywania jest nieco dłuższy, bo około 20 minut. Dla tych, którzy szukają orzeźwienia, CHALO wprowadziło trzy smaki mrożonego chai latte: jagodowy, truskawkowy i cytrynowy. Mimo że herbata CHALO Chai wciąż zdobywa nagrody na różnych wystawach światowych, to jedna z najwyższych i najważniejszych pochodzi od rdzennej ludności Indii. Na Indian Street Food Festival sami Hindusi powiedzieli, że ta herbata przypomina tę, którą piją w domu! Oryginalne przekąski „Chalo” Po zaprezentowaniu linii mieszanek w proszku Chai, CHALO zdecydowało się pójść naprzód. Hanuman wyszeptał, że na rynku brakuje obecnie fajnych i ciekawych przekąsek. Tak narodziły się batoniki zbożowe CHALO: z sezamem i żurawiną, z orzechami nerkowca i karmelem, z granatami i orzechami oraz z dynią i rodzynkami. Wkrótce potem wprowadzono także słone przekąski: ciecierzyca z czarnym pieprzem, różny groszek z soją lub wasabi, fasolę z sosem z BBQ i groszek z chili! Nie tylko brzmi pysznie – to jest naprawdę dobre. To świetna alternatywa dla zwykłych ciastek lub chipsów, a do tego pasuje do herbaty CHALO chai! Smacznego! Bardzo cieszymy się z tej nowości w naszym asortymencie. Rozkoszuj się oryginalnymi napojami i przekąskami CHALO, a Hanuman zajmie się resztą! 🙂