Skip to content

Ciasto kawowe i jego pięć twarzy

Gdy słyszymy słowa “ciasto kawowe” wszystko wydaje się proste. Cóż skomplikowanego mogłoby mieć w sobie ciasto? Niestety, jeśli przyjrzeć się bliżej, to bardzo wiele. Wniosek? Nic nie jest już proste. Nawet ciasto kawowe.

Istnieje co najmniej kilka rodzajów ciasta kawowego. Każdy z nich wiąże się z innym poglądem na picie kawy, z innym sposobem spędzania czasu, innym stylem życia. Ciasto ciastu nie równe, podobnie jak kawa kawie.

Ciasto kawowe proste (tradycyjne)

Tradycyjne ciasto kawowe nie musi zawierać kawy. No może odrobinkę, ale nie koniecznie. Jest to ten rodzaj ciasta, które dostępne jest w każdym tradycyjnym domu, w którym regularni pija się kawę. Robi się je dość często, także wymaga dość prostych składników, nie jest trudne w przygotowaniu, ani drogie.

Urzęduje na stałe gdzieś w kuchni, przykryte ściereczką, kawałek po kawałku tracąc swą objętość. Tradycyjne ciasto kawowe pije się zazwyczaj z kawą parzoną po turecku, rozpuszczalną cafe Nesca, ewentualnie kawą zaparzaną po francusku (tzw. french press) lub w kawiarce, którą stawiany na gazie. Kuchenka gazowa jest blisko związana z tradycyjnym ciastem kawowym.
Jest to ciasto dla ludzi, którzy posiadają tradycyjną kuchnię, mają czas na to, aby regularnie piec ciasto i aby konsumować je spokojnie, prawdopodobnie na siedząco. Przy okazji wyglądają za okno, gapią się w telewizję, słuchają radia.

W tej wersji ciasto kawowe jest, bo jest, zawsze było. Nie chodzi o to, aby coś zjeść, ani żeby coś uczcić, nawet nie traktuje się go jak deser. Po prostu, ciasto kawowe. Idealne dla niespodziewanych gości, dla sąsiadki, która wpadnie pożyczyć trochę soli, dla dzieci, którym nie wolno dawać cukierków.

Przepis na tradycyjne ciasto kawowe

 

Składniki:

2 jajka
3/4 filiżanki cukru pudru (130g)
130g mąki
45g oleju
80 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka kawy mielonej
łyżeczka esencji waniliowej

Instrukcja:

1. Mleko podgrzewamy lekko w garnuszku.
2. Dodajemy łyżeczkę kawy.
3. Czekamy, aż mleko się zagotuje.

W osobnym naczyniu:
4. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem.
5. Dodajemy olej, esencję waniliową, miksujemy przez 30 sekund.
6. Do masy przesiewany przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
7. Dolewamy kawę z mlekiem i delikatnie mieszamy.
8. Przekładamy/przelewamy ciasto kawowe do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temperaturze 180 stopni, przez około 30 – 35 minut.

Gotowe! Na pewno przepis mógłby być jeszcze prostszy, ale to ciasto ma przyjemną konsystencję i nawet ma kawowy smak.

Ciasto kawowe z kawą

Ten rodzaj ciasta koniecznie musi zawierać kawę. Występuje zazwyczaj jako deser, często deser na specjalną okazję. Składniki nie są wcale już takie proste, ani takie tanie. Być może trzeba coś utrzeć, coś zmielić, coś posiekać. Towarzyszy mu piekarnik elektryczny. Ciasto kawowe z kawą wygląda ładnie, błyszczy w towarzystwie innych potraw. Robi wrażenie. Jest po to aby pobudzać zmysły, sprawiać dużo radości, celebrować święta. Nie przejdzie niezauważone. Może zawierać krem, bitą śmietanę, likier, wisienki kandyzowane, może być nadmiernie słodkie, choć ten trend, jak wiadomo odchodzi już do lamusa (wszyscy już wiemy, że co słodkie to niezdrowe). Ten rodzaj ciasta konsumujemy raczej w grupie, gawędząc wesoło. Towarzyszy mu zazwyczaj mocna kawa, być może nawet podwójne espresso, czyli kawa z ekspresu czy kawiarki moka. Całość pełna jest wyrafinowanych smaków i innych doznań zmysłowych.

Przykładowy przepis na ciasto kawowe z kawą

 

Składniki:

Na ciasto:
4 jajka
150 g cukru
35 g kakao w proszku
90 g uniwersalnej mąki
10 g proszku do pieczenia
szczypta soli

Na krem:
500 g śmietankowego serka
200 g ciemnej czekolady
300ml wysokoprocentowej śmietanki
100 g cukru pudru

Na esencję do nasączania:
100 ml mleka
50ml kawy świeżo parzonej
2 łyżeczki cukru

Do dekoracji:
50g ciemnej czekolady

Instrukcja:

1. Rozbijamy 4 jajka, oddzielamy białko od żółtka.
2. Do żółtek dodajemy 75g cukru.
3. Miksujemy na jednolitą masę.

W osobnym naczyniu:
4. Cztery białka ubijamy ze szczyptą soli i 75 g cukru

W osobnym naczyniu:
5. Mieszamy:
90g mąki
35g kakao
10 g proszku do pieczenia

6. Część kakaowej mieszanki z pkt. 5 przesiewamy przez sitko do miski z masą żółtkową. Mieszamy. Dodajemy resztę kakao, mieszamy.
7. Dodajemy masę białkową z pkt. 4. Mieszamy delikatnie.
8. Całość przekładamy/przelewamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
9. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia.
10. Mieszamy 2 łyżeczki cukru, 50 ml kawy i 100 ml mleka, zagotowujemy i odstawiamy na bok, do ostygnięcia.

W osobnym naczyniu:
11. Naczynie żaroodporne z połamaną czekoladą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą, aby się rozpuściła.
12. 500 g serka śmietankowego i 100 g cukru pudru mieszamy przy pomocy miksera. Dolewamy roztopioną czekoladę i mieszamy.
13. Dolewamy 300g wysokoprocentowej śmietanki. Mieszamy.
14. Odstawiamy do ostygnięcia.
15. Ostudzone już ciasto wyjmujemy z formy i przekrajamy w poprzek na trzy części.
16. Dno ciasta wkładamy do specjalnej tuby, która ogranicza jego brzegi. Polewamy kawową esencją i nakładamy krem.
17. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, polewamy esencją, równomiernie nakładamy krem.
18. Odstawiamy do wystudzenia na 6 godzin.
19. Zdejmujemy tubę. Posypujemy startą czekoladą dla ozdoby.

Smacznego!

Ciasto kawowe bez pieczenia

Ciasto kawowe bez pieczenia, znane także jako ciasto kawowe na zimno to prawdziwy majstersztyk sztuki kulinarnej. Jest zazwyczaj odpowiedzią na jakiś brak. Może chodzić o brak piekarnika, może to być również brak czasu, albo jedno i drugie. Praktykowane przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, osoby niezbyt zainteresowane pieczeniem lub zabieganych rodziców.  Jego praktyczne funkcją jest szybkie i relatywnie bezproblemowe posiadanie ciasta w domu. Składniki muszą być łatwe do przechowywania lub dostępne w sklepie osiedlowym, ewentualnie 24h. To jest ten rodzaj ciasta, które bywa przyozdobione w jakiś dziwny sposób, tym co zostało w szufladzie np. po zrobieniu ciasta kawowego z kawą. Ciasto kawowe bez pieczenia przygotowywane jest często dla gości, którzy zapowiedzieli się w ostatniej chwili, albo przed wyjściem na imprezę lub urodziny koleżanki. Oczywiście zawiera kawę, czasami nawet dużo kawy, bo obliczone jest na szybki efekt i dobre wrażenie. Warto zauważyć, że chyba nie ma reguły jeśli chodzi o kawę, którą pijemy z ciastem kawowym bez pieczenia. Zazwyczaj jest to kawa dobrej jakości, ale zwykła rozpuszczalna też nikogo nie powinna zdziwić.

Przepis na ciasto kawowe bez pieczenia

 

Składniki:

Herbatniki
250 ml śmietany kremówki, czyli o zawartości 30% tłuszczu
250g serka mascarpone
3 łyżki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Cukier puder

Polewa z kawy do zamaczania herbatników
100g gorzkiej czekolady
50ml śmietany kremówki
Owoce do ozdoby

Instrukcja:

1. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
2. Dolewamy kawę i miksujemy z kawą.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Dno formy pokrywamy herbatnikami wcześniej zamoczonymi w kawie.
5. Przykrywamy je warstwą kremu.
6. Kładziemy drugą warstwę herbatników zamoczonych w kawie.
7. Układamy warstwę kremu.
8. Krem przykrywamy suchymi herbatnikami, nie zamoczonymi w kawie.
9. Formę wkładamy do lodówki na minimum godzinę, tak aby krem stężał.
10. Wykładamy torcik robiąc “babkę”.
11. Zdejmujemy papier i wygładzamy brzegi torciku.
12. Torcik polewamy polewą czekoladową.
13. Całość ozdabiamy owocami, orzechami lub innymi elementami dekoracyjnymi.

Smacznego!

Ciasto kawowe dla hipsterów…

… czyli brownie, pełne kawy, czekolady, kakao. Najlepiej takie, którego przygotowanie trwa aż 100 godzin. Wszystko jest w nim najlepsze i specjalne. Nic nie jest przypadkowe. Przygotowując je śpiewamy lub gadamy do siebie, pełni jesteśmy pozytywnej energii. Tak oto celebrujemy nasze niezwykłe życie, w którym cieszymy się każdym momentem, zachwycając się drobiazgami.
I rzeczywiście każdy kęs naszego brownie jest nową przygodą smakową. Jeśli życzymy sobie wypić do niego kawę, to na pewno będzie bardzo specjalna kawa z bardzo specjalnego miejsca o zupełnie wyjątkowym smaku. W sumie możemy sobie pogratulować.  Brownie jest opcją dla ludzi bardziej skomplikowanych niż prostych, albo również tych, którzy potrafią docenić złożony proces jego przygotowania.

Ciasto kawowe dla hipsterów nie koniecznie jest drogie, z pewnością jednak nie może być tanie. Ciężko orzec, która wersja mogłaby być droższa.

Przepis na 100 godzinne brownie

Składniki

225 g masła
1 łyżeczka espresso w proszku (6g)
Kawowa kostka lodu (30g)
4 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej (15g)
2 1/4 filiżanki białego cukru (450g)
1/2 filiżanki kakao  (45g)
1 łyżeczka soli koszernej
1 łyżeczka kawy espresso sypanej (6g)
1 łyżeczka soli koszernej (9g)
225 g rozpuszczonej czekolady z 75% kakao
1 1/2 filiżanki mąki (215g)
100g połamanej na kawałki czekolady mlecznej
100g połamanej czekolady z 75% kakao
Patelnia 22/33 cm

Zaczynamy!

Instrukcja:

1. Masło wrzucamy na patelnię, czekamy aż się rozpuści.
2. Do masła dodajemy kawę espresso, mieszamy.
3. Dodajemy kawową kostkę lodu, która studzi masło.
4. Mieszamy całość do rozpuszczenia kostki.
5. Odstawiamy do ostudzenia.

W osobnym naczyniu, najlepiej szklanej misce:
1. Wbijamy 4 jajka
2. Dodajemy cukier i esencję waniliową.
3. Przesiewając przez sitko dodajemy kawę, kakao i sól. Mieszamy.
4. Dolewamy rozpuszczone masło, które w międzyczasie nieco ostygło. Mieszamy.
5. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy.
6. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę.
7. Kroimy/łamiemy czekoladę na drobne kawałki (jeśli jeszcze nie jest połamana).
8. Wsypujemy połamaną czekoladę do miski z masą czekoladowo-kawową. Mieszamy.
9. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze, aby była raczej szarsza niż wyższa. Nie może być jednak zbyt szeroka, bo będziemy trzymać ją w lodówce.
10. Posypujemy kawałkami czekolady.
11. Przykrywamy szczelnie plastikową folią i wstawiamy do lodówki na 3 dni.
12. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
13. Wyjmujemy i szczelnie okrywamy folią aluminiową.
14. Gorące ciasto w formie owiniętej szczelnie folią aluminiową wstawiamy do zamrażarki. Uwaga ten krok może uszkodzić lodówkę. Zimą ciasto lepiej może wystawić za okno, na mróz (uważając, aby nie spadło). Jeśli nie, można przestudzić je zwyczajnie na parapecie.
15. Po 30 minutach wyjmujemy formę z zamrażarki.
16. Przekładamy na następne 24 godziny do lodówki.
17. Wyjmujemy, kroimy na kwadraty.
18. Kosztujemy i delektujemy się niesamowitym wprost smakiem.

Ciasto kawowe dla hipsterów smakuje wybornie ze świeżo zaparzona kawą.

Smacznego!