Skip to content

Cold brew coffee we wszystkich odsłonach

Jeśli przez całe życie wydawało ci się, że do zaparzenia kawy lub herbaty potrzebny jest wrzątek lub przynajmniej gorąca woda, z tego właśnie tekstu dowiesz się już na początku, że się myliłaś/myliłeś.

Gorącą wodę w procesie parzenia może zastąpić po prostu czas. Kawa parzona na zimno, czyli cold brew coffee to nic innego jak kawa trzymana przez dłuższy czas (szczegóły za chwilę) w wodzie i podawana właśnie na zimno.

Termin cold brew znaczy po angielsku zimne parzenie, chociaż właściwa nazwa to raczej macerowanie. Cały proces od początku do końca odbywa się na zimno. Przyjrzyjmy się jak w praktyce wygląda przyrządzanie kawy cold brew- przepis jest właściwie jeden, dość uniwersalny. Ulega on modyfikacjom w zależności od fantazji poszczególnych baristów, jednak podstawy się nie zmieniają.

Jak zrobić cold brew? Po pierwsze kawa.

Ziarna kawy

Zacznijmy od składników. Pierwszym i najważniejszym jest oczywiście kawa.

Ta, której używamy na co dzień, aby zaparzyć nasze ulubione espresso lub kawę z mlekiem, niekoniecznie sprawdzi się równie dobrze w wypadku cold brew.

Proces tradycyjnego zaparzania kawy ma przecież duży wpływ na jej ostateczny smak. Kawa przygotowana na zimno to tymczasem sama esencja, w żaden sposób nie zmodyfikowana przez temperaturę. Może się zatem okazać, że kawa, której używamy na co dzień będzie smakować nieco gorzej w wersji cold brew.

Otwiera się zatem przed nami cały nowy świat smaków i napojów kawowych, a my musimy wybrać kawę, która najbardziej będzie nam smakować na zimno.

Do przygotowania cold brew zalecana jest kawa grubo mielona lub średnio mielona. Dostać taką kawę nie jest łatwo, dlatego wielką przewagę mają tu posiadacze młynka do kawy, którzy sami przygotują sobie swoją kawę według uznania. Specjalną kawę do cold brew można także kupić w sklepach z kawą.

Kawa cold brew, czyli kawa macerowana ma smak pozbawiony nutki goryczy charakteryzującej kawę parzoną. Nie jest także ani trochę kwaskowa. Niektórzy jej zwolennicy uważają, że kawa dopiero cold brew pozwala poznać prawdziwy smak danego rodzaju kawy.

Jeśli chodzi o konkretny kraj i odmianę kawy, to podobno najlepsze są afrykańskie Arabiki ponieważ zawierają w sobie lekki i orzeźwiający owocowy posmak.

Ciekawostką jest fakt, że na kontynencie afrykańskim Arabikę hoduje się zazwyczaj we wschodniej części kontynentu, w krajach, które kiedyś były koloniami angielskimi, a Robustę w byłych koloniach francuskich.
Warto spróbować na przykład kawy Arabika z Burundi, Kanii, Malawii, RPA, Rwandy, Sudanu czy Etiopii. Istnieją także kawy specjalnie polecane do cold brew, są one łatwo dostępne w wielu sklepach z kawą, także online.

Eksperymenty są bardzo wskazane, bo poszczególne warianty cold brew coffee mogą się od siebie zasadniczo różnić. Konkretny kofeinowy kop jest za to gwarantowany bez względu na konkretny rodzaj czy markę kawy.

[siteorigin_widget class=”Custom_Blog_Post_Product_Widget”][/siteorigin_widget]

Cold brew – przepis

Cold Brew

Załóżmy, że wybraliśmy już kawę, którą zamierzamy zaparzyć “na zimno”.
Jest to kawa grubo zmielona, bogata w smaki. Co teraz?

Naczynie, w którym przygotowuje się cold brew to może być zwykły słoik z zakrętką. W sklepach z gadżetami kawowymi można zaopatrzyć się również w specjalną do tego celu elegancką butelkę. Chodzi o to, aby mieszankę kawy i wody można było zamknąć.  Inna opcja to francuska prasa do kawy, czyli zaparzaczka z prasą opuszczaną w dół, przy czym opuszczenie powinno nastąpić dopiero po iluś godzinach macerowania kawy w lodówce. Istnieją także specjalne maszynki do cold brew, z filtrem.

Proporcje, jak wszystko w tym przepisie zależą znów od osobistych preferencji.

I znów dobrze poeksperymentować. Są tacy, którzy zalecają 70 g kawy na litr świeżej, przefiltrowanej wody oraz tacy, którzy sypią 200 g, czyli ponad 2 razy więcej. To pokazuje, że wszystko zależy od osobistych potrzeb i gustu kawowego.
Jedno o czym warto pamiętać, to fakt, że chłodne napoje są zazwyczaj mniej aromatyczne od napoi gorących. Jeśli zatem wolisz mocną, aromatyczną gorącą kawę, być może również w wypadku kawy na zimno nie powinnaś/powinieneś oszczędzać jeśli chodzi o ilość. Być może nawet powinnaś/powinieneś użyć jej nieco więcej niż zwykle.

Różne są także zalecenia koneserów cold brew coffee jeśli chodzi o czas macerowania kawy. Najczęściej podaje się, że optymalny czas to 16 – 12 godzin. Wielu jest również zwolenników wersji 10 godzinnej, słabszej. Dla tych, którzy chcieliby uzyskać kawę o wyrazistym smaku polecamy czas “parzenia” dłuższy niż 16 godzin. Są tacy, którzy trzymają słoik w lodówce przez 24 godziny.

Jeśli chodzi o wodę, to zazwyczaj w przepisach występuje zimna woda naturalna, niegazowana. Są jednak osoby, które zamiast czystej wody do macerują kawę w ostudzonym naparze z kardamonu lub cynamonu. Przyprawy korzenne dodają całości specjalnego, oryginalnego smaku.
W każdym wypadku nasze cold brew w domu musimy potrząsnąć zanim wstawimy je do lodówki. Powinniśmy mieć pewność, że cała kawa dobrze nasiąka wodą.

[siteorigin_widget class=”Custom_Blog_Post_Product_Widget”][/siteorigin_widget]

Jägermaister cold brew

Jeśli ktoś nie wie co to Jägermaister, śpieszymy z wyjaśnieniami. Niemiecki likier ziołowo korzenny o 35 % zawartości alkoholu. Dzieło życia niemieckiego gorzelnika i myśliwego – Curta Masta. Podobno Mast przez lata opracowywał perfekcyjną w jego opinii recepturę, którą finalnie ogłosił światu w 1934 roku.

Jägermaister to ewidentnie ten rodzaj trunku, który albo ktoś kocha albo szczerze nie znosi. Podobno oprócz wysokiej zawartości alkoholu posiada właściwości zdrowotne, np. poprawia trawienie. Często używa się go do przygotowywania drinków. Z jakiegoś powodu producent Jägermaistera zdecydował się stworzyć mieszanką likieru z kawą parzoną na zimno. Dzięki temu każdy może sobie teraz kupić i być może nawet delektować się Jägermaister cold brew.

Na etykietce tego napoju możemy przeczytać: “likier ziołowy z kawą Arabica i szczyptą kakao”. Z etykietki po drugiej stronie wynika, że likier powinno się podawać dobrze wstrząśnięty, mrożony i w formie tzw. szota. Jeśli ktoś zastanawia się nad praktycznym zastosowaniem Jägermaister cold brew, to być może jest to ten szot, który należy wypić późno w nocy, gdy przenosimy się z jednej nudnej imprezy na drugą i z jakiś powodów boimy się zasnąć. Niemiecki likier ziołowy z kawą postawi być może na nogi.

Jägermaister cold brew można oczywiście samodzielnie przygotować sobie w domu (nawet z odrobinką kakao). Wystarczy zmieszać likier z kawą w proporcjach, które odpowiadają nam najbardziej (i ewentualnie posypać kakao).
Tu rodzi się pytanie – dlaczegóż właściwie je mieszać? Być może miłośnicy likieru powinni wypić szota bez kawy, a potem popić kawą, a wielbiciele kawy na odwrót? Po co właściwie mieszać ją z Jägermaisterem? Czy smak Jägermaister cold brew jest tego wart? Cóż, być może każdy musi sprawdzić sam dla siebie.
Przy okazji być może objawia nam się specyfika niemieckich preferencji smakowych, gdyż okazuje na tamtejszym rynku kawa cold brew dostępna jest nie tylko w mieszance z ziołowym likierem, ale także – wait for it – z sokiem pomarańczowym. Smacznego!

Nitro brew coffee

Nitro Cold Brew

Kolejny wynalazek kawowy z wykorzystaniem cold brew coffee.

Podobno wymyślili go uwaga… Niemcy! Konkretnie gdzieś w Berlinie. Nitro brew coffee to po prostu kawa azotowana, czyli wymieszana z gazem, podobnie jak piwo, a w tym wypadku znany ze swojej kremowej konsystencji Guiness.
To właśnie nitro czyli azot sprawia, że nitro cold brew ma przyjemną aksamitną konsystencję. Nitro cold brew jest niemal dwukrotnie mocniejsze niż zwykłe cold brew, nie mówiąc o tradycyjnej kawie. To oczywiście zasługa bąbelków.
Nitro nadaje się przede wszystkim jako napój orzeźwiający.
Jeśli komuś pomysł nitro cold brew podoba się bardziej niż wszystko inne, może pokusić się o przyrządzenie azotowanej kawy w domu. Trzeba w tym celu zakupić specjalną instalację (keg, reduktor, chłodziarka i kranik) oraz butlę azotu. Uwaga! Do nitro cold brew nadaje się tylko czysty azot, bez domieszki dwutlenku węgla.

Kawę zaparzamy na zimno, załóżmy przez 20 godzin, w proporcjach według uznania. Minimum to 60 g na litr wody.  Następnie poddajemy ją procesowi azotowania. Podobno kluczem do sukcesu jest zachowanie stu procentowej higieny.  Być może prościej jednak poszukać cold brew w okolicznych kawiarniach, a ciekawiej wybrać się do Berlina.

Cold brew tea czyli herbata parzona na zimno

Cold Brew Tea

Wspominając o parzeniu na zimno nie sposób rzecz jasna nie wspomnieć o herbacie. Także herbatę można przecież przyrządzać na zimno.
W praktyce receptura jest właściwie podobna, z tymże kawę zastępujemy oczywiście herbatą. Dlaczego cold brew tea warta jest naszego wysiłku? Bo jest prosta w przygotowaniu, bogata w smaki i można przyrządzić ją dokładnie według własnych upodobań. Do tego jest kolejną oryginalną, świetną wersją orzeźwiającego napoju.

Cold brew, czyli zaparzanie na zimno to idealny sposób na zaparzanie kawy czy herbaty wyjątkowej jakości, najlepszych z najlepszych. Parzenie na zimno pozwala wybrzmieć spokojnie wszystkim nutom smakowym naszego napoju, a nam prawdziwie delektować się jego smakiem.

FAQ

Q: Co to znaczy cold brew?

A: Jest to sposób zaparzania, a raczej macerowania kawy lub herbaty na zimno.

Q: Jakie są zalety cold brew?

A: Jest to metoda przygotowywania kawy, która uwypukla jej oryginalny smak, redukując zarówno nutkę goryczy jak i kwasowości obecne w kawie podawanej na ciepło.

Q: Co to jest Jägermaister cold brew?

A: Jest to trunek alkoholowy o mocy około 34%, mieszanka ziołowego likieru Jägermaister oraz cold brew coffee.

Q: Co to jest nitro cold brew coffe?

A: Jest to zimna kawa azotowana, czyli parzona na zimno kawa wymieszana z azotem niczym np. piwo Guiness, modny ostatnio drink orzeźwiający.