Skip to content

Czystość – przepis na idealną kawę z mlekiem

Z wyjątkiem fanatyków małej czarnej, kawy z mlekiem zajmują zaszczytne miejsce w sercach większości miłośników kawy. Jeśli Twój ekspres ma opcję przygotowywania kaw białych, to trzeba zwrócić większą uwagę na higienę systemu mleka. Ponieważ wciąż otrzymujemy sporo pytań na ten temat, postanowiliśmy opisać, jak konserwować ten jeden z najważniejszych elementów ekspresu do kawy.

Ważne, aby pamiętać, że jest to system, w którym kryje się najwięcej “niebezpieczeństw”. Po pierwsze, osady z mleka mogą zapchać, a nawet uszkodzić system. Po drugie, mogą zepsuć smak kawy, a przynajmniej mleczną piankę. Te problemy pojawiają się, ponieważ mleko jest produktem szybko psującym się. Chyba każdy wie, jak smakuje i “pachnie” nieświeże mleko. Tak, z pewnością nie jest to coś, co chciałbyś mieć w swojej kawie. Z powodów estetycznych, nie zamieszczamy tu żadnych zdjęć zanieczyszczonych systemów mlecznych bo uwierz, nie wyglądają one zbyt ładnie.

W pełni automatyczne ekspresy do kawy przeważnie mają automatyczne programy płukania i czyszczenia. Trzeba tylko przygotować odpowiednią mieszankę płynu czyszczącego i wody (wg instrukcji na opakowaniu), włożyć wężyk do mleka do tego roztworu i postępować według wskazań wyświetlających się na ekranie. Takie czyszczenie powinno się przeprowadzać codziennie, najlepiej wieczorem, po skończonej pracy ekspresu. Choć ten proces nazywa się automatycznym, to jednak wciąż pozostaje kilka czynności do wykonania, aby mieć gwarancję idealnej czystości. Program tylko płucze system, ale nie usuwa wszystkich pozostałości mleka, więc ruchome części trzeba wyjąć i rozmontować, w celu ich umycia pod gorącą, bieżącą wodą.

Jeśli masz ekspres z wbudowanym pojemnikiem na mleko, na koniec dnia rozmontuj jego części (tak, jest ich całkiem sporo) i razem ze zbiornikiem dokładnie wypłucz pod gorącą, bieżącą wodą. Jeśli widzisz, że gdzieś wciąż są przyschnięte pozostałości mleka, rekomendujemy namoczenie ich w ciepłej wodzie z dodatkiem środka czyszczącego.

Jeśli Twój ekspres ma spieniacz mechaniczny (parowy, panarello), to jego czyszczenie jest najprostsze. Przynajmniej raz na dzień wystarczy go wyjąć, rozmontować i włożyć do gorącej wody na minimum 10 minut (można na całą noc), aby się odmoczył. Potem przepłukać pod bieżącą wodą i już jest gotowy do użytku.

Często istnieje obawa, że środki czyszczące mogą zawierać szkodliwe substancje chemiczne, ale to nie powinno martwić. Wszystkie produkty do konserwacji ekspresów są wykonane z bezpiecznych składników, najczęściej naturalnych (np. z dodatkiem sody), więc nie mają negatywnego wpływu ani na zdrowie, ani na Twój napój.

Wykonując codziennie tych kilka prostych czynności będziesz mieć idealną, mleczną piankę do Twojej ulubionej kawy i pewność, że ekspres jest higienicznie czysty. Wszystkie potrzebne środki do konserwacji ekspresu znajdziesz w naszym sklepie.

Jak to lubimy powtarzać – pamiętaj, że ekspres do kawy przygotowuje najlepszą kawę tym, co o niego dbają! ?