Skip to content

Domowe ekspresy automatyczne: mity i błędne wyobrażenia

Czym jest dzień bez kawy? Większość ludzi nie potrafi wyobrazić sobie poranka bez wstąpienia do kawiarni, czy na stację benzynową w swojej drodze do pracy – a ci, którzy mogą po przybyciu do biura od razu ruszają w stronę ekspresu. Dlaczego więc część z nas wciąż nie jest przekonana do inwestycji we własny ekspres automatyczny?

Popyt na ekspresy automatyczne niewątpliwie wzrósł przez ostatnie kilka lat, jednak wciąż istnieje wiele mitów i błędnych wyobrażeń, które narosły wokół nich, tworząc wątpliwości, czy tak praktyczne i użyteczne urządzenie jest tak naprawdę warte zakupu. Rozprawmy się więc z mitami!

Mit nr 1: ekspresy automatyczne są drogie.

WIele osób wciąż wierzy, że ekspresy automatyczne – te, które są zdolne do parzenia pysznej kawy ze świeżo mielonych ziaren za jednym dotknięciem przycisku – muszą kosztować dziesiątki tysięcy złotych. Na rynku istnieją tego typu urządzenia, to prawda! Ale czy wiesz, że większość popularnych modeli kosztuje zaledwie 1300-2200 złotych? Oprócz parzenia bogatych espresso i aromatycznych kaw czarnych, urządzenia te potrafią również przygotować wspaniałe cappuccino i latte. Warto dodać, że ekspres automatyczny spłaca się w dłuższej perspektywie. Z czasem parzenie kawy w domu wchodzi w nawyk. I tak nie wypijesz nigdzie lepszej kawy, więc najlepszym rozwiązaniem jest wypełnienie termosu ulubionym naparem i cieszenie się nim w drodze do pracy. Wkrótce zdasz sobie sprawę, że zapomniałeś o codziennych przystankach w kawiarniach czy na stacjach!

Mit nr 2: ekspresy automatyczne są stworzone tylko dla kawowych maniaków.

„Jest nas w domu tylko dwójka, więc i tak nie pijemy dużo kawy – ekspres automatyczny to nie jest coś, czego potrzebujemy…”, brzmi znajomo? Tak naprawdę domowe ekspresy automatyczne są zaprojektowane do parzenia relatywnie skromnej liczby kaw dziennie. Zbiorniki na wodę w niektórych modelach mieszczą zaledwie litr wody, a pojemnik na fusy mieści 6 porcji kawy – co czyni je idealnymi dla par pijących po kilka kaw dziennie! Pamiętaj, że twój poziom spożycia kawy może nieco wzrosnąć, gdy odkryjesz jak wspaniałe są napary z twojego nowego urządzenia… Nie wspominając o twoich gościach, miłośnikach pysznej kawy!

Mit nr 3: ekspresy automatyczne zajmują dużo miejsca.

Innym błędnym wyobrażeniem jest zajmowanie przez ekspresy automatyczne dużej ilości przestrzeni, jak gdyby były zaprojektowane do biur i dużych domów. W rzeczywistości, dzisiejsze domowe ekspresy do kawy są zaskakująco kompaktowe i mogą mieć zaledwie 20 cm szerokości! Oprócz różnorodności rozmiarów, urządzenia dostępne są w całej gamie kolorów i stylów. Jeśli remontujesz kuchnię, możesz też rozważyć kupno ekspresu do zabudowy (to świetny sposób na zaoszczędzenie cennej przestrzeni na blacie!).

Mit nr 4: ekspresy automatyczne są trudne w użyciu.

Mit ten wyrósł prawdopodobnie od pierwszych ekspresów automatycznych, które były dostępne na rynku: przez dużą liczbę przycisków, skomplikowany sposób użytkowania i wiele niejasnych ustawień, ich obsługa faktycznie stanowiła wyzwanie. Z drugiej strony, dzisiejsze ekspresy bazują na zasadzie intuicyjnej obsługi: jeśli radzisz sobie z telefonem, poradzisz sobie z ekspresem! Wszystko jest bardzo proste: wybierz napój i pozwól ekspresowi zająć się resztą. Jeśli potrzebne są jakiekolwiek działania z twojej strony, ekspres sam cię o tym poinformuje, dzięki lampkom kontrolnym, specjalnym ikonom i wyraźnym powiadomieniom na wyświetlaczu.

Mit nr 5: konserwacja ekspresów automatycznych jest trudna.

Ekspresy automatyczne łączy się często z długim, skomplikowanym procesem czyszczenia. Prawdą jest, że wcześniejsze modele wymagały dużej ilości uwagi, ale to już inne czasy: gdy mówimy o nowoczesnych ekspresach automatycznych, zostały zaprojektowane aby droga od ziarenka do filiżanki była jak najszybsza. Zautomatyzowane programy konserwacji odgrywają ogromną rolę w sprawianiu, by tak właśnie było. Musisz jedynie opróżnić pojemnik na fusy i tackę ociekową. Prawda, od czasu do czasu musisz też napełnić zbiornik wodą i dosypać ziaren, ale to wszystko. Jeśli twój ekspres automatyczny jest wyposażony w system spieniania mleka, najpewniej posiada również automatyczny system płukania, więc nie musisz się tym martwić. Raz na kilka miesięcy będziesz musiał przeprowadzić program odkamieniania i czyszczenia, ale nie zajmują one zbyt dużo czasu. Wystarczy nacisnąć kilka przycisków i możesz parzyć z powrotem!

Mit nr 6: ekspresy automatyczne nie mogą parzyć kawy na równi z tą z kawiarnii.

Ekspresy automatyczne absolutnie są w stanie parzyć kawę jak z kawiarnii – a nawet lepszą! Po pierwsze, sam wybierasz użyte ziarna. Możesz mieć pewność, że zawsze są one świeże (co może równać się wspaniałemu aromatowi świeżo palonej kawy o poranku>). Zawsze wybierasz również typ mleka: zwykłe, krowie, albo roślinną alternatywę. Możesz dopasować ustawienia naparu do swoich osobistych preferencji. Nie wspominając, że zadbane ekspresy zawsze parzą pyszną kawę (w przeciwieństwie do baristy, któremu może zdarzyć się słabszy dzień, tak jak każdemu z nas!).

Jeśli którykolwiek z tych mitów powstrzymywał cię przed zakupem ekspresu, mamy nadzieję, że jest już rozwiany! Na rynku dostępnych jest wiele różnych ekspresów automatycznych, więc na pewno znajdziesz taki, który spełni wszystkie twoje potrzeby. A jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze, jesteśmy tu dla ciebie!