Espresso doppio, czyli podwójne espresso w jednym Kęstutis Przepisy, Przewodnik po świecie kawy arabica caffe doppio doppio espresso espresso doppio robusta Podziel się: Link copy Doppio to starszy brat zwykłego espresso. Niby podobny, ale jednak większy i silniejszy. Zaparzanie espresso doppio wcale nie jest trudne, o ile potrafi się zaparzyć dobrze skalibrowane espresso. Podobno doppio, słowo, które oznacza “podwójne” w języku włoskim, używane jest w języku polskim już od ponad dwustu lat. Samo słowo odnosi się zazwyczaj do kawy, a konkretnie espresso doppio znanej również jako doppio espresso. Dla ścisłości, espresso dopio to espresso z błędem ortograficznym, wystrzegajmy się go jak ognia. Chodzi oczywiście o podwójne espresso, a jeśli komuś zależy na błędzie, to niech to będzie podwójne espresso. Oto jak je zrobić, pić i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania. Podstawy espresso doppio Nie będziemy odkrywać Ameryki, wspomnimy po prostu o wszystkim, co jest ważne w kwestii espresso doppio. Podstawą przygotowania tego rodzaju kawy jest zwykłe, pojedyncze espresso, zwane po prostu espresso. Kawa espresso występuje w kilkudziesięciu różnych wariacjach, ale właśnie pojedyncze espresso jest tą najbardziej podstawową, na bazie której powstają wszystkie inne. Przepis na przygotowanie pojedynczego espresso zależy od rodzaju maszyny, czyli ekspresu do kawy, jaki jest w naszym posiadaniu. Jeśli jest to większy ekspres, do kolby ładujemy 20g średnio zmielonej kawy, a otrzymujemy 40g ekstraktu, do dwóch filiżanek jednocześnie. Czas zaparzania to około 25-30 sekund. Jeśli posiadamy mniejszy ekspres, różnicę można obliczyć proporcjonalnie. Z 7g kawy przygotujemy 14g napoju, czas zaparzania – około 20 sekund. Jak już wspominaliśmy, są to proporcje orientacyjne. Każdy sam, zależnie od tego, jakiej kawy używa i jaką maszynę do zaparzania espresso posiada, może dostosować proporcje do własnych preferencji. Jak pić espresso? Espresso dobrze pić ze szklanką wody, dla przepłukiwania kubków smakowych. Pojedyncze espresso pijemy w kilku łykach, a każdy z nich będzie miał prawdopodobnie nieco inny smak i teksturę. Przy pierwszym łyku, pijemy kawę z wierzchu, spijamy zatem charakterystyczną dla espresso piankę. Drugi i trzeci łyk to kawa relatywnie rzadsza niż ta bliżej dna. Kolejne łyki, być może będzie ich najwyżej pięć, to kawa gęstsza, mocniejsza w smaku, cięższa. Smak espresso jest zazwyczaj kombinacją słodyczy, kwaskowości oraz delikatnej goryczy. Dużo zależy od tego jaki rodzaj kawy wybierzemy do naszego espresso. Dwa najbardziej popularne to Arabica i Robusta. Arabica ma nieco łagodniejszy smak, jest w niej również nieco mniej kofeiny. Robusta, zwłaszcza ciemno palona ma więcej kofeiny, ma smak wyraźny, nieco bardziej gorzki. Kawa espresso doppio — przygotowanie Caffe doppio to po prostu dwie pojedyncze czarne kawy espresso zaparzone razem, do jednej filiżanki. Nawiązując do wcześniej podanego przepisu na espresso — z 20 g kawy mielonej w kolbie przygotowujemy 40 g ekstraktu, w tym samym czasie co poprzednio — do jednej filiżanki. W mniejszych, domowych ekspresach oznacza to przygotowanie podwójnej ilości ekstraktu z podwójnej ilości kawy, w tym samym czasie. Temperatura wody powinna wynosić około 90 stopni Celsjusza, ciśnienie 9 bar, czas zaparzania wyniesie to około 25-30 sekund. Crema czyli pianka na espresso doppio Pierwsza maszyna espresso, czyli pierwszy ekspres do przygotowywania espresso był wynalazkiem turyńskiego inżyniera wynalazcy Angelo Moriondo. Co ciekawe, dziadek Moriondo miał fabrykę likieru, ojciec znaną fabrykę czekolady. Angelo opatentował swoją maszynę do zaparzania kawy w 1884 roku. Kawa z pierwszego ekspresu nie była jednak najlepszej jakości, nie smakowała dość dobrze. Być może dlatego, że ciśnienie wody wynosiło zaledwie 2 bary. Można sobie wyobrazić, że osiągnięty w ten sposób ekstrakt, był czymś w rodzaju cienkiej lury, coś jakby kawa z torebki. Wynalazek Moriondo przez kolejne dziesięciolecia udoskonalali kolejni wynalazcy, osiągając mniej lub bardziej zadowalające wyniki. W 1946 roku Giovanni Achille Gaggia wypuścił na rynek serię autorskich ekspresów do kawy, w tym pierwszą domową maszynę do espresso. Jego ekspres zaparzał kawę pod znacznie większym ciśnieniem niż te wcześniejsze. I to właśnie jego ekspres z jakichś powodów produkował na powierzchni kawy lekką piankę. Na początku pianka wcale nie podobała się miłośnikom espresso. Jednak Gaggia postanowił nie przejmować się specjalnie i obrócić dziwne zjawisko na swoją korzyść. Zaczął promować swoją maszynę jako “crema cafe naturale”, czyli kawa z naturalną śmietanką. Podwójne espresso z mlekiem Espresso doppio z mlekiem jest idealną opcją śniadaniową dla tych, dla których czarne espresso jest zbyt wyraziste, za mocne. Mleko, jak wiemy łagodzi smak czarnej kawy. Tym bardziej, że caffe doppio zawiera dwa razy więcej kofeiny niż pojedyncze espresso, czyli około 200 mg. Czy to dużo? Podobno nie powinniśmy pić więcej niż 5mg kofeiny na kilogram ciała. Jedno doppio wyczerpuje zatem dzienny limit kofeiny dla osoby, która waży 40 kg. Na szczęście dzieci raczej nie piją kawy, a dorośli ważą zazwyczaj nieco więcej. Niektórzy fani espresso wręcz namawiają do picia kaw o mniejszej zawartości kofeiny, ale za to nieco częściej. Zamiast pić jedno mocne espresso doppio o poranku, można tak zarządzić poszczególnymi proporcjami, aby spokojnie wypić pięć krótkich espresso. Dobrze pamiętać, że dane dotyczące poszczególnych proporcji kawy, ekstraktu itp. to dane szacunkowe. Wszystko tak naprawdę zależy od konkretnej kawy, ekspresu do kawy, proporcji i innych zmiennych podczas zaparzania. co człowiek to espresso! Warto być precyzyjnym i jednocześnie nie bać się eksperymentów. Szczegółowo opracowany i dostosowany do naszych własnych preferencji przepis na espresso, jest najlepszą gwarancją wyśmienitego espresso każdego ranka. FAQ Q: Kawa doppio – jaka to kawa? A: Kawa doppio, na którą w języku włoskim mówi się “doppio espresso” to zwyczajne, podwójne espresso. Q: Espresso doppio – jak zrobić ten rodzaj kawy? A: Aby zrobić espresso doppio trzeba zaparzyć podwójną ilość kawy, używanej przy parzeniu pojedynczego espresso, w tym samym czasie. Q: Ile kofeiny ma espresso doppio? A: Przewrotna odpowiedź brzmiałaby – dwa razy więcej. Średnia to około 200 ml na filiżankę, jeśli nasze espresso doppio przygotowujemy z 20g mielonej kawy. Q: Czy espresso doppio pije się z wodą? A: Podwójne espresso jest bardziej wyraziste i mocniejsze, także zdecydowanie warto podczas jego picia przepłukiwać usta wodą. Można dzięki temu lepiej poznać smak naszej kawy, a z drugiej strony złagodzić go, jeśli jest zbyt wyrazisty.