Skip to content

Espresso tonic czyli szybkie orzeźwienie

Mieszanie niektórych napojów wydaje się tak dziwne, że przez wiele lat nikomu nie przychodzi do głowy sprawdzanie jak smakują. Kiedy jednak w końcu ktoś się odważy i zaryzykuje, może się okazać, że pasują do siebie jak ulał. Tak właśnie było z espresso tonic, mieszanką kawy i toniku.

Długo można by się doszukiwać korzeni tonic espresso. Niektórzy twierdzą, że jako pierwsza propagowała ten napój Anne Lunnel, znana szwedzka baristka, która prowadzi własną palarnię kawy i kawiarnię w Szwecji. To ma sens, bo połączenie gorzkawego toniku z gorzkawym espresso nie przyszłoby z pewnością do głowy pierwszemu, lepszemu amatorowi kawy. Pierwszych wielbicieli i propagatorów espresso tonic oskarżano nawet o czysty hipsteryzm.
Dzięki Szwedom tonic espresso trafił na kawiarniane salony mniej więcej w ostatnim dziesięcioleciu. I jeszcze raz okazało się, że do wszystkiego można się przyzwyczaić.

Na przestrzeni ostatnich kilku lat espresso tonic doczekało się stałej pozycji w menu najbardziej trendy barów i kawiarni na świecie. Od Tokio, przez Paryż, aż po Warszawę smakosze i eksperymentatorzy kulinarni prześcigają się w udoskonalaniu relacji między swymi kubkami smakowymi i oryginalnym kawowym napojem. Możliwości modyfikacji jest bardzo wiele.

Zacznijmy jednak od wyjaśnienia czym jest właściwie tonic espresso. Jest to kawa z tonikiem, z dużą ilością lodu, dobrze wymieszana lub tylko wstrząśnięta. Napój ma działanie orzeźwiająco-pobudzające, zalecany jest w pierwszej połowie dnia. Istnieje także jego wersja popołudniowa, nocna oraz weekendowa, ale o tym później. Na razie skupmy się na różnych odsłonach modnego napoju, w zależności od rodzaju i jakości składników podstawowych.

Espresso z tonikiem

Zacznijmy od espresso. Jak mocna powinna być kawa, aby spokojnie można ją było wymieszać z tonikiem? Okazuje się, że może to być nawet podwójne, prawdziwe espresso. Rodzaj kawy należy wybrać mając na uwadze smak toniku jakim dysponujemy. Jeśli jest wyjątkowo gorzki, być może nie ma sensu używać kaw włoskich, które są często dość gorzkie. Ryzykownym posunięciem mogłaby być także mocna kawa z gatunku Robusta. Należy tak wywarzyć kombinację kawy i toniku, by napój miał bogaty smak, bez popadania w gorzko-kwaskowe skrajności. Niektórzy bariści twierdzą, że najlepszą kawą do espresso tonic jest kenijska lub etiopska kawa o owocowych aromatach.

Nasze espresso dodajemy zazwyczaj tuż po zaparzeniu, jeszcze gorące. Oczywiście warto spróbować również wersji schłodzonej, bo co człowiek to espresso tonic, wiadomo. Jeśli ktoś nie ma serwisu do parzenia kawy i chce posilić się kawą po turecku, tradycyjnie zwaną zalewajką, cóż, powinien przygotować sobie tzw. siekierę. Kawa powinna być tak mocna by równoważyć gorycz toniku.

[siteorigin_widget class=”Custom_Blog_Post_Product_Widget”][/siteorigin_widget]

Klasyczne espresso tonic – przepis

Szkło z przedstawionymi proporcjami klasycznego tonik espresso

Do bardzo wysokiej szklanki dodajemy:

– Około 60 ml espresso

– 180 ml jak najlepszej jakości toniku, zaleca się aby nie był to popularny…

– skórka cytrynowa

– kostki lodu.

Smacznego!

Wybór toniku do tonic espresso

Jeśli okaże się, że z ręką na sercu zasmakowałaś lub zasmakowałeś w tonic espresso i chciałabyś/chciałbyś pić go regularnie, cóż otwiera się przed tobą istny raj możliwości konsumpcyjnych.

Jak wiadomo tonik nie jest napojem łatwym i jednoznacznym, a ilość smaków i wariacji tego popularnego napoju jest niezmiernie bogata.

Powiedzmy sobie wprost – im lepszy tonik tym lepsze espresso tonic.
Te najbardziej popularne, znane z reklam marki, nie są jednak specjalnie rekomendowane. Tonik można nawet zrobić samemu, jednak jest to zdecydowanie opcja dla tych, którzy mają zacięcie naukowe, chemiczne lub przynajmniej większą od przeciętnej ilość wolnego czasu.

Podstawowym składnikiem toniku jest chinina, związek organiczny o gorzkim smaku, która pochodzi z kory drzewa chinowego. Chinina nie jest niestety do końca przyjacielem człowieka, także raczej lepiej jej nie przedawkować. Dawka śmiertelna to 10g, a już przy niewielkiej zupełnie ilości można poczuć się gorzej czy dostać oczopląsu. Z pewnością jeden espresso tonik nikomu nie zaszkodzi, ale więcej niż dziesięć jednego dnia być może już tak.

Gałązka chininy na białym tle

Najciekawsze jest to, że tonik można zrobić samodzielnie w domu i nie potrzeba do tego wcale laboratorium chemicznego.

Jak zrobić domowy tonik – przepis

Domowy tonik to mieszanka syropu z chininy i wody gazowanej. Najpierw musimy przygotować syrop, a potem dodać do niego wodę.

Oto jak zrobić syrop z chininy w domu.

Składniki:

  • 10 gramów kory z chininy
  • 375 g wody
  • 375 g cukru
  • Sok z limonki, tarta skorca z cytryny lub pomarańczy – wedle uznania.
  1. Korę należy zmielić w młynku na proszek.
  2. Proszek dodajemy się do gotującej się wody.
  3. Całość doprowadzamy do wrzenia i dusimy na ogniu przez 5 minut.
  4. Mieszankę przelewamy przez sitko.
  5. Następnie, jeszcze raz przelewamy ją przez filtr do kawy.
  6. W ten sposób osiągamy wywar jasnego koloru.
  7. Musimy go zważyć i dolewając wody uzupełnić wagę do 375 gramów.
  8. Do wywaru z kory chinowca dodajemy 375 gramów cukru.
  9. W ten sposób otrzymujemy najprostszy z możliwych syrop z chininy.
  10. Po wymieszaniu go z wodą gazowaną otrzymujemy domowej roboty tonic.
  11. Proporcje mieszanki każdy musi ustalić sobie sam, według uznania.
  12. Ważne aby nie przesadzać z chininą, ponieważ zbyt skondensowana może być nieco niebezpieczna dla zdrowia.
  13. Naszemu tonikowi można nadać dodatkowy smak wzbogacając odrobinką soku z limonki, tartej skórki pomarańczy lub cytryny – wedle uznania.
  14. Smak domowego toniku można wzbogacić kwaskiem cytrynowym, świeżą trawą cytrynową, anyżem, goździkami, cynamonem, zielem angielskim, kardamonem, solą.

Popołudniowa kawa z tonikiem – przepis

Espresso tonic po południu zawiera jest nieco cięższe niż to poranne, które ma nas obudzić. Popołudniowa kawa z tonikiem zawiera wymienione wyżej przyprawy, ma więc o wiele bardziej bogatszy smak.

Taki wielosmakowy tonik trzeba przygotować poprzedniego dnia, a nawet 2-3 dni wcześniej.

  1. Oto do mieszanki wody ze zmieloną korą z chininy dodajemy 2-3 fasolki kardamonu, pół laski cynamonu, 8 goździków, 1 gwiazdkę anyżu.
  2. Dusimy na wolnym ogniu wspomniane 5 minut, studzimy, przelewamy przez sitko i filtr do kawy czyli odcedzamy przyprawy i uzupełniamy wodą do wagi 375 gram.
  3. Dodajemy 375 g cukru.

Aromatyczny, wyrazisty w smaku tonik świetnie skomponuje się ze świeżo przygotowanym espresso. Jeśli ciągle brakuje nam smaku, możemy dodać liście mięty, melisy, bazylii lub rozmarynu. Nieco nietypowym dodatkiem może być kolendra – dla tych, którzy bez kolendry żyć nie mogą.

Wersja wieczorna espresso tonic to właściwie żadna niespodzianka, czyli espresso tonic z odrobinką dżinu. Ilość według uznania.

Weekendowa kawa z tonikiem zamiast lodu zawiera mrożone owoce: maliny, truskawki czy jagody. W sam raz aby przywitać dzień w promieniach słońca.

FAQ

Q: Co to jest espresso tonic?

A: Mieszanka kawy espresso, lodu i toniku.

Q: Czy to prawda, że tonik może być niebezpieczny dla zdrowia?

A: Tak, tonik zawiera chininę, której nadmiar może mieć bardzo nieprzyjemne skutki uboczne, a nawet być śmiertelny dla człowieka.

Q: Czy tonik można zrobić samemu w domu?

A: Można zrobić własną wersję toniku, według własnego smaku i upodobań.

Q: Jakie dodatki można stosować do espresso tonic?

A: Można dodać do niego sok lub startą skórkę owoców cytrusowych, przyprawy takie jak anyż, kardamon, cynamon, ziele angielskie czy zioła jak mięta, melisa, kolendra. Można także zrobić z nim drink, dodając odpowiednią ilość dżinu.