French Press. Poradnik przygotowywania kawy Arijana Ekspresy do kawy Podziel się: Link copy Jeden z najprostszych w użytku urządzeń do parzenia, French press za granica funkcjonuje pod wieloma nazwami: press pot, coffee press, cafetière, cafetière à piston… Choć część z nich pewnie dane było ci słyszeć, ta tytułowa jest zdecydowanie najpopularniejsza. Nie daj się jednak zwieść: wbrew nazwie nie jest to zaparzacz popularny jedynie we Francji, ale znany i ceniony na całym świecie. Pozwala na szybki i łatwe parzenie pysznej kawy, jak i eksperymenty ze smakami i aromatami. Przy tym jest niezwykle tani i nie wymaga specjalistycznej konserwacji – dlatego często można go ujrzeć w nowoczesnych kuchniach. Zyskał także tytuł najbardziej uniwersalnego z przyrządów do parzenia. Można w nim parzyć gorącą kawę, pyszne cold brew, herbatę, lub nawet ubić mleczną piankę. Tym postem zapraszamy na magiczną podróż, która (mamy nadzieję) pozwoli na ponowne odkrycie legendarnej cafetière. Poznasz rzecz jasna pyszne przepisy i przydatne wskazówki! Skąd nazwa? Historia French pressu jest długa i nieco zagmatwana. Autorstwo przypisuje się dziś Attilio Calimaniemu, włoskiemu projektantowi, który opatentował przyrząd w roku 1929. Gdzie kawa, tam i Włosi, prawda? To oni stworzyli kawiarkę i ekspres kolbowy… Tym razem nie jest to całość prawdy. Wersja nieoficjalna brzmi, iż podstawy działania zostały wymyślone przez francuskiego miłośnika kawy. Ten anonimowy bohater odkrył przypadkiem, iż parzenie fusów w gorącej wodzie i przyciskanie ich szmatką daje napar smaczniejszy niż ten z czajnika. Pierwszymi osobami, które opatentowały prototyp praski kawowej również pochodziły z Francji: byli to Henri-Otto Mayer i Jacques-Victor Delfroge w roku 1852. Choć urządzenie przeszło na przestrzeni drugiej połowy XX wieku wiele przemian – zainicjowanych czy to przez Szwajcarów, którzy stworzyli słynny model Chambord, czy to przez duńskich producentów sprzętu domowego z firmy Bodum, którzy zapoznali cały świat z wygodą French pressu – nie można zaprzeczyć, iż to Francuzi jako pierwsi odkryli tę metodę. Odpowiedź na pytanie jest więc prosta: nazwa French pressu wywodzi się z jego francuskiego pochodzenia. Vive la France! Skąd popularność French pressów? French pressy można dziś znaleźć w kuchniach na całym świecie. Poznajmy powody stojące za ich popularnością: Naturalne smaki kawy. Kawa parzona przy pomocy French pressu jest gęsta oleista, charakteryzująca się wyrazistymi smakami i pełnym body. Jeśli chcesz odkryć naturalny smak kawy, nie ma lepszego narzędzi niż French press: dzięki niemu odkryty zostanie każdy smak i aromat. Dlatego jest on tak ceniony zarówno przez laików, jak i koneserów: ci ostatni często używają go do próbowania różnych kaw. Wolność eksperymentowania. French press daje ci pełnię kontroli. Nie jest tajemnicą, iż na smak kawy wpływ ma wiele czynników: jakość wody, wybrane ziarna, stopień przemiału zmielonej kawy, proporcja kawy do wody, technika polewania wodą fusów, sposób, w jaki dociskasz tłoczek… Na szczęście French press pozwala kontrolować je wszystkie – eksperymentuj! Łatwość użytkowania. Czy da się prościej? Nie ma skomplikowanej budowy, której zasady musisz poznawać: jest prosta, walcowata karafka, pokrywka i wbudowany filtr dołączony do tłoczka. Po prostu wsyp kawę, zalej wodą, zaczekaj kilka minut, doćiśnij tłoczek i gotowe! Przystępna cena. French press to jedno z najtańszych urządzeń do parzenia. Dobry jakościowo możesz mieć już za kilkadziesiąt złotych! Łatwa konserwacja. French press składa się z zaledwie kilku elementów, więc łatwo go wymyć i wyczyścić. Po prostu przepłucz karafkę i wyczyść filtr. Kompaktowy rozmiar. Jeśli zaopatrzyłeś się w ekspres automatyczny, lub kolbowy, kilka chwil zajmie ci znalezienie nań najlepszego miejsca. French press nie ma tego problemu: bez problemu znajdziesz dla niego wystarczająco miejsca w szafce. Możesz go też bez problemu zabrać na wycieczkę. Pamiętaj, iż French pressy mają różne wymiary, od kilkuset mililitrów, aż po litr kawy, więc wybierz rozmiar najlepiej odpowiadający twoim wymaganiom. Uniwersalność. French pressy są szczególnie uniwersalne: można ich użyć do parzenia zwykłej kawy, cold brew, herbaty, czy ubijania mlecznej pianki. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, czytaj dalej! Poradnik parzenia: jak zaparzyć pyszną kawę we French pressie? Choć French pressy znane są z łatwości użytkowania, jest kilka niuansów, na które warto zwracać uwagę jeśli chcemy uzyskać jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny napar. Przygotowanie: czego potrzebujesz? Świeżo wypalonych, wysokiej jakości ziaren. Wspomnieliśmy już, iż French pressy świetnie odkrywają naturalne smaki kaw. Choć uczyni to pyszny napar jeszcze pyszniejszym, kawa niskiej jakości objawi swoje najprawdziwsze oblicze. Najlepiej zaopatrzyć się więc w świeżo paloną kawę specialty. Ze swoją oszołamiającą głębią i złożonością smaków, tę kawę we French pressie zaparzyć po prostu trzeba. Aby ułatwić wybór, w naszej ofercie znajdziesz starannie dobraną, idealną kawę do French pressa. Wagi cyfrowej. Niezależnie od tego, jakiego urządzenia używasz, dwa aspekty są szczególnie istotne: proporcja kawy i wody i czas parzenia. Waga cyfrowa przyda się przy ważeniu kawy, jak i odmierzaniu czasu, więc powinieneś przemyśleć dodanie jej do swego kawowego „arsenału”. Młynek. By parzyć kawę tak aromatyczną i pyszną, jak to tylko możliwe, niezbędna jest świeżo zmielona kawa. Nie jest więc zaskoczeniem, iż młynek do kawy gra tu kluczową rolę. Jeśli wciąż szukasz idealnego młynka, pomoże ci ten post. Przy parzeniu we French pressie wybierz średni, lub gruby przemiał (w zależności od techniki parzenia). Czajnik i woda. Podstawowa zasada brzmi: upewnij się, iż używasz doskonałej wody. Powinna być świeża, filtrowana i „miękka”. Możesz spróbować użyć wody źródlanej i ocenić efekt. Jeśli chodzi o temperaturę, zwyczajnie zaczekaj aż woda się zagotuje. Gdy wyłączysz czajnik i przygotujesz się do zalania praski, jej temperatura nieco spadnie, dzięki czemu będzie idealna do parzenia. Zwykły czajnik wystarczy, jednak jeśli chcesz jeszcze lepszych rezultatów, sięgnij po specjalistyczny czajnik do kawy. Posiada on cienką wylewkę, która od razu poprawi jakość naparu. French press. Wybierz taki, który uważasz za najlepszy: producent, materiał i pojemność nie mają tu większego znaczenia. Kubki. Piękny kubek uczyni napar jeszcze pyszniejszym! Jeśli chodzi o pojemność, idealne będą kubki do kawy czarnej. Klasyczna metoda parzenia Oto kilka kroków do parzenia pysznej kawy szybko i łatwo: Odważ ziarna. Odpowiednia proporcja kawy do wody to podstawa pysznego naparu. Polecamy klasyczną proporcję 70 gramów kawy na litr wody. Jeśli używasz mniejszego French pressu, po prostu dopasuj odpowiednio tę proporcję, przykładowo: 35 gramów kawy na 500 ml wody. Grubo zmiel ziarna. Im grubszy przemiał, tym mniej gorzki napar. Gruby przemiał zapobiegnie również przedostawaniu się drobinek kawy do naparu. Wsyp zmieloną kawę do French pressu i wolno dodaj jedną trzecią całej wody. Zaczekaj minutę. Ten proces to tak zwany blooming. Gaz zamknięty w ziarnach opuszcza w tym czasie kawę, rozwija się aromat. Zamieszaj, po czym powoli dodaj resztę wody. Zaczekaj trzy minuty i zamieszaj ponownie. Powoli dociśnij tłoczek. Im dłuższy kontakt kawy z wodą, tym bardziej gorzki i intensywny napar. Jeśli lubisz mocną kawę, zaczekaj trochę dłużej przed dociśnięciem tłoczka. Przelej napar do kubków i… smacznego! Rady od Jamesa Hoffmanna, prawdziwego kawowego guru! James Hoffmann, znany na całym świecie ekspert na każdym kroku eksperymentuje, by dać nam przydatne wskazówki czyniące nasze napary jeszcze pyszniejszymi. Technika parzenia we French pressie autorstwa Hoffmanna jest nieco bardziej skomplikowana i zajmuje więcej czasu od tradycyjnego sposobu, ale daje „czystszy” w smaku rezultat, eliminując przy tym osad (jak pewnie wiesz, to dobra cecha!). Tak robi to James Hoffmann: Zmiel świeżo palone ziarna (celuj w średni przemiał). Rekomendowana proporcja to 60-70 gramów kawy na litr wody. Wsyp zmieloną kawę do French pressu. Zalej całość wrzątkiem (na raz). Odstaw na 4 minuty. Przy użyciu łyżki rozbij kożuch na powierzchni kawy, zamieszaj. Większość osadu spłynie na dno, jednak niektóre drobinki mogą pozostać na powierzchni. Wyłów je przy pomocy dwóch łyżek, następnie wyrzuć do zlewu. Poczekaj 5-8 minut. Jakikolwiek pozostały osad spłynie na dno, a smak będzie się polepszał wraz z upływem czasu. Nie bój się, twoja kawa wciąż jest zbyt gorąca, by ją pić! Nałóż tłoczek, następnie lekko go wciśnij, aż będzie miał kontakt z powierzchnią naparu. Nie pchaj dalej – nie chcemy naruszyć zebranego na dnie osadu. Delikatnie przelej do kubków. Jak przygotować cold brew we French pressie? Cold brew to najnowszy trend branży kawowej, a jego polarność nie powinna być żadną niespodzianką. Parzenie w ten sposób pozbawia kawy goryczy i kwasowości, pozostawiając przyjemną słodycz i głębię smaku. Jest szczególnie pyszna w połączeniu z kostkami lodu w gorący, letni dzień, wylana na gałkę lodów waniliowych, czy jako składnik orzeźwiającego drinka. Choć na rynku dostępne są specjalne urządzenia do parzenia cold brew, możesz też po prostu użyć French pressu. Oto, jak to zrobić: Użyj świeżo palonych, wysokiej jakości ziaren. Idealna będzie kawa specialty, szczególnie ziarna pochodzenia afrykańskiego. Polecamy proporcję 200 gramów kawy na litr wody. Zmiel ziarna bezpośrednio przed parzeniem, użyj średniego przemiału. Wsyp zmieloną kawę do French pressu i dodaj połowę wody. Użyj zimnej, jeśli to możliwe przegotowanej wody. Zamieszaj, po czym mieszając dodaj resztę wody. Zimna woda i kawa potrzebują czasu, by odpowiednio się połączyć, więc bądź cierpliwa i mieszaj, aż oba składniki będą odpowiednio połączone. Nałóż tłoczek na French press, jednak nie przeciskaj. Umieść go w lodówce na około 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki zdejmij pokrywkę, przełam kożuch i delikatnie zamieszaj. Powoli naciśnij tłoczek. By nie doprowadzić do nadekstrakcji, przelej kawę do innego pojemnika. Jeśli chcesz zminimalizować ilość osadu, przelej go przez papierowy filtr. Przelej napar do kubków. Podaj go na kostkach lodu, bądź udekoruj gałką lodów. Resztę cold brew możesz trzymać w lodówce przez około tydzień. Smacznego! French press jako ubijak do mleka! Wiesz już jak parzyć we French pressie kawę na zimno i ciepło – ale czy wiesz, że to urządzenie może zastąpić spieniacz do mleka? Można w nim ubijać zarówno mleko krowie, jak i roślinne. Jeśli wolisz to drugie, daj szansę baristycznym mlekom roślinnym: pomoże ci to w wytworzeniu pysznej, a przy tym wegańskiej pianki. Jak to zrobić? Podgrzej mleko do temperatury 60–65°C. Nie przekraczaj tej granicy: jeśli to zrobisz, doprowadzi to do rozpadu białek, a mleko straci na smaku. Dla maksimum wygody i precyzji, zaopatrz się w specjalny termometr. Przelej mleko do French pressu. Szybko poruszaj tłoczkiem do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przelej mleko prosto do kubków – lub, jeśli chcesz spróbować sił w sztuce latte art, do specjalnego dzbanka na mleko, zakręć lekko dzbankiem, by pozbyć się bąbelków i wlej piankę do kawy. Do kubka kawy i herbaty Choć French pressy zaprojektowano z myślą o kawie, często używa się ich jak czajników. Tłoczek świetnie oddziela liście od naparu, pozwalając ci cieszyć się pysznym napojem bez liści. Kup pyszną herbatę liściastą, wsyp do French pressu, zalej wodą w rekomendowanej temperaturze i parz przez określoną ilość czasu (więcej w temacie herbaty tutaj). Pamiętaj, że naciśnięcie tłoczka nie spowoduje zakończenia procesu parzenia. Dlatego należy przelać napar do kubków, lub osobnego naczynia. Podsumowując… Mamy nadzieję, że dasz temu modnemu, uniwersalnemu narzędziu szansę – lub (jeśli już posiadasz French press) odkryjesz je na nowo. A teraz daj się ponieść eksperymentom, a potem usiądź i ciesz się pyszną kawą z French pressu!