Skip to content

Kawa Specialty: zagłęb się w wyjątkowe kawowe historie

Bogaty aromat dojrzałych jagód, czarnych porzeczek i słodkiej wanilii napełnia powietrze. Nęcąca nutka bergamotki łaskocze w nos, przywodząc na myśl aromatyczny kubek herbaty Earl Grey. Smak naznaczony jest kwasowością owoców leśnych, która pozostaje na kubkach smakowych jeszcze na chwilę po ostatnim łyku.

Nie, to nie opis wykwintnego deseru, ani nut smakowych dobrego wina. To smaki, które odnajdziesz w kawie specialty. Mało kto zdaje sobie sprawę, że kawa to jeden z najbardziej złożonych naparów jeśli chodzi o skład chemiczny: składa się bowiem z tysięcy (!) związków chemicznych, które razem tworzą niezliczoną ilość naturalnych smaków. Od borówek, przez truskawki i pomarańcze, aż po tamaryndowiec, karmel, gorzką czekoladę i grzane wino… Czasem możesz się wręcz zastanawiać, czy naprawdę pijesz kawę! Dołącz do nas w podróży po niesamowitych historiach, które kryją te wspaniałe smaki.

Czym jest kawa specialty?

Termin „kawa specialty” po raz pierwszy użyty został w roku 1973 w magazynie Tea & Coffee Trade Journal, gdzie został użyty do opisu jednorodnych kaw hodowanych w wyjątkowych mikroklimatach, charakteryzujących się wyjątkowymi nutami smakowymi. Tego typu kawy nie miały nic wspólnego z gorzkimi, rozbudzającymi naparami parzonymi i wypijanymi w pośpiechu o poranku. Te niesamowicie bogate w smaku kawy należało pić powoli, z uwagą i skupieniem – jak najlepsze wino.

Kilkadziesiąt lat później Specialty Coffee Association (znane też jako SCA) stworzyło skalę oceny kaw specialty, używaną do dziś przez certyfikowanych degustatorów kawy, którzy mogą dzięki niej oceniać najlepsze kawy na świecie. Ocenie podlegają różne cechy: aromat, smak, posmak, kwasowość, body, zbalansowanie smaku, słodycz, „czystość” smaku… Koniec końców jedynie ziarna oceniane na 80 lub więcej punktów (na 100 możliwych) otrzymują tytuł „kawy specialty”.

Wyjątkowe historie kaw specialty

Każda kawa specialty jest wyjątkowa i opowiada swoją własną, niesamowitą historię: od drzewka kawowca zasadzonego na konkretnym skrawku ziemi, aż po aromatyczny kubek naparu w twoich rękach. By uzyskać niesamowity smak i otrzymać wymaganą ilość punktów, kawa musi przejść długą, trudną drogę, której każdy krok jest możliwy tylko dzięki poświęceniu, miłości i uwadze setek różnych ludzi. Zagłębmy się w wyzwania, które musi pokonać na swej drodze ziarnko kawy:

Wyjątkowe miejsce pochodzenia. Jakość i smak kawy specialty jest w dużej mierze zależna od ziemi, na której rosła i otaczających ją warunków pogodowych. Odmiany specialty rosną na dużych wysokościach: spowalnia to proces dojrzewania i nadaje ziarnom wyjątkowo złożonego smaku. Krzewy kawowca otaczane są miłością i opieką. Jedynie z pomocą oddanych farmerów i odpowiednich warunków klimatycznych mogą one dać zbiory, które zachwycą następnie kawowych koneserów.

Magia obróbki. Po zebraniu wybierana jest odpowiednia metoda obróbki: w tym celu można użyć technik tradycyjnych (jak naturalna, myta, czy pół-myta), lub innowacyjnych, eksperymentalnych (jak na przykład obróbka beztlenowa). Po zakończeniu procesu obróbki, ziarna są pozostawiane do wyschnięcia.

Magia obróbki. Po zebraniu wybierana jest odpowiednia metoda obróbki: w tym celu można użyć technik tradycyjnych (jak naturalna, myta, czy pół-myta), lub innowacyjnych, eksperymentalnych (jak na przykład obróbka beztlenowa). Po zakończeniu procesu obróbki, ziarna są pozostawiane do wyschnięcia.

Uważna selekcja. Jak w konkursie piękności, obrobione ziarna są uważnie oglądane: tylko te pozbawione defektów dostąpią kolejnego etapu podróży.

Tytuł kawy specialty. Teraz zaistnieć mogą kupcy zielonych ziaren – pełni nadziei próbują oni kaw i oceniają, w oparciu o skalę SCA. Jeśli kawa uzyska ponad 80 punktów, kawa jedzie dalej.

Palenie kawy – nowoczesna alchemia. Niczym magik, doświadczony roaster wybiera nuty, które chce odkryć i podkreślić. To od tego etapu finalnie zależy smak twojej kawy.

Wyjątkowa historia w twoim kubku kawy. Treść ostatniego rozdziału tej historii zależy od ciebie: jako miłośnik kawy jesteś też jej głównym bohaterem. W zależności od wybranej metody parzenia, czy nawet twojego umysłu, inne nuty smakowe dołączą do karnawału aromatów. W każdej odmianie specialty kryją się bowiem nieskończone, niesamowite podróże…

Twój prywatny przewodnik po świecie kawy specialty: Black Crow White Pigeon”

Czy udało nam się przekonać cię, że warto spróbować kawy specialty? By uczynić twoją podróż jeszcze łatwiejszą, mamy dla ciebie całą linię wyjątkowych odmian specialty. Poznaj linię „Black Crow White Pigeon”! Główni bohaterowie tej opowieści – Czarny Kruk i Biały Gołąb – to ucieleśnienie niesamowicie zróżnicowanej palety smaków kaw specialty: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut (jak ciemna czekolada czy cynamon), aż po te jasne i subtelne (jak jaśmin i cytrusy). Każdy możliwy smak mieści się na tej szerokiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w zapierającą dech w piersiach biel.

Każda kawa, wraz z jej wyjątkową historią jest umieszczona w pięknym pudełku przypominającym rozdział książki: zaczynając od pierwszego, kończąc na dwudziestym czwartym. Czarny Kruk zaprasza na rozkoszne, bogate, ziemiste nuty, zaś Biały Gołąb pomaga wznieść się wyżej z wyjątkowo subtelnymi, wysublimowanymi aromatami. Zacznij swoją podróż od dowolnego rozdziału.

Podsumowując…

Zanurzenie się w świat kaw specialty to jak lektura nowej książki. Każdy rozdział – i każda kawa – obiecuje odkrycie nowej warstwy historii, nowego aromatu, nowego smaku. Zapraszamy cię do rozpoczęcia pełnej przygód podróży po świecie kaw specialty. A po drodze stwórz swoją własną kawową historię.