Skip to content

Kawy świata: którą wybrać?

Kawa to nie tylko napój pobudzający, który zwykle pijemy w godzinach porannych. Dziś kawa jest odrębnym zjawiskiem kulturowym, a jej prawdziwy miłośnik zna smak wysokiej jakości kawy. Jeśli znasz różne rodzaje kawy, prawdopodobnie wiesz, że aromat, moc, smak i posmak nie zależą tylko od różnych sposobów przygotowywania, ale także od rodzaju ziaren. Ponadto ważne jest, w jakich warunkach były one uprawiane i obrabiane.

Istnieją trzy podstawowe rodzaje kawy ziarnistej: arabika, robusta i liberika. Czym się charakteryzują i czym różnią od siebie? Zapraszamy w podróż, podczas której dowiesz się więcej o rodzajach kawy i ich właściwościach.

Arabika – najpopularniejsza kawa na świecie

Arabika to pierwsza kawa użyta w przemyśle kawowym, a przy tym i najbardziej popularna na całym świecie. Może mieć słodkawy posmak z nutą czekolady, orzechów i karmelu, a także bardziej owocowy – kwaskowy. Posmak w dużej mierze zależy od stopnia palenia, regionu pochodzenia, a nawet gleby, na której rosną kawowce.

Ten rodzaj kawy najbardziej lubi tropikalny i wyżynny klimat okołorównikowy, dlatego najlepsza jest kawa z Ameryki Południowej i Afryki. Największym jej producentem jest Brazylia.

Robusta, liberika i mieszanki

Robusta – jej główną cechą jest mocniejszy i bardziej gorzki smak, z posmakiem zbóż i orzeszków ziemnych. Ten rodzaj kawy ma znacznie wyższą zawartość kofeiny w porównaniu do arabiki. Mieszanki ziaren, które zawierają robustę, najlepiej nadają się do kaw białych. Nawet jeśli lubisz kawę z dużą ilością mleka, silny kawowy smak i tak pozostanie.
Gorzki i mocniejszy smak wynika tu też ze sposobu uprawy. Kawowce robusty są bardziej odporne na szkodniki i choroby, mogą rosnąć na niższych wysokościach i są mniej wrażliwe na warunki pogodowe. Z tego powodu uprawia się je głównie w Afryce i Indonezji, a większość w Wietnamie.

Najmniej popularnym rodzajem kawy jest liberika. Wynika to stąd, że nie ma ona ani wyjątkowo bogatego smaku,ani aromatu. Dlatego jest zwykle używana do produkcji kawy rozpuszczalnej lub kosmetyków. Ten rodzaj ziaren stanowi tylko 1% całkowitej światowej produkcji.

Podczas procesu palenia ziarna kawy zmieniają barwę i smak. Z tego powodu, aby zachować stały smak danej linii kawy, producenci łączą różne rodzaje ziaren arabiki lub też łączą je z robustą. Mimo, że w mieszankach kawowych ziarna wyglądają podobnie, można dość łatwo odróżnić arabikę od robusty. Ziarna robusty są bardziej owalne i trochę mniejsze od arabiki.

Nie mówiliśmy tak wiele o różnych rodzajach kawy i źródle ich pochodzenia bez powodu. Jest to jedno z głównych kryteriów wyboru najbardziej odpowiedniej kawy, ponieważ każdy inaczej może odczuwać smak i aromat.

Oto kilka wskazówek, o których warto pamiętać, szukając ulubionego smaku:

1. Różni producenci, różne gusta

Poznałeś już różne rodzaje ziaren kawy, teraz wszystko co zostało, to wybrać, które smaki powinny dominować w Twojej filiżance kawy: łagodność, smaki owocowe czy może raczej goryczka? A może wszystko to razem? Jeśli tak, to już pora, aby przejść do etapu degustacji. W naszym asortymencie znajdziesz 8 różnych producentów, a poszukiwanie Twojego ulubionego zostanie zawężone poprzez wybór preferowanego przez Ciebie smaku.

2. Stopnie palenia – od jasnego do ciemnego

Różne stopnie palenia wpływają na niektóre właściwości kawy. Palenie jasne jest zwykle stosowane do wysokiej jakości ziaren arabiki, ponieważ ujawnia ono najlepszą jakość kawy i nie zaćmiewa naturalnego smaku. Na przykład kawa Przyjaciół Kawy „Maragogype“ jest palona w ten sposób i ma subtelny smak, który później przechodzi w pikantny posmak ziół.

Palenie średnie jest jednym z najbardziej popularnych wśród mieszanek kawowych. Zapewnia równowagę różnych rodzajów ziaren w mieszance i nadaje im jednolitego, brązowego koloru oraz odrobinę naturalnego, oleistego połysku. Ziarna palone w ten sposób, często nabierają posmaku karmelu i / lub gorzkiej czekolady. Smaki te odczujesz, jeśli spróbujesz kawy „Caprisette Fragrante“ lub „Caprisette Belgique“, które są palone w Belgii, na specjalne zamówienie Przyjaciół Kawy.

Ciemno palone ziarna są często wybierane przez miłośników mocnej kawy. Są one zwykle postrzegane jako mieszanki dobre do espresso i często zawierają dodatek robusty – dla jeszcze intensywniejszego smaku i wyższego poziomu kofeiny.

3. Świeżość

Jeśli chcesz cieszyć się najświeższą kawą, zawsze zwracaj uwagę na datę palenia ziaren. Nie wszyscy producenci umieszczają ją na opakowaniu, więc zastanów się, czy dana kawa zasługuje na Twoją uwagę. Mały zaworek w torebce pozwala wydostać się dwutlenkowi węgla i blokuje dopływ tlenu. Ta technika pozwala zachować świeżość kawy.

4. Kawa ziarnista czy mielona?

Aby pić dobrą kawę, najpierw musisz poznać producenta, jego asortyment i wyjątkowe cechy każdego rodzaju kawy, którą oferuje. Pyszna, wysokiej jakości kawa nie zawsze jest najdroższa, wszystko zależy od gustu. Faktem natomiast jest to, że kawa po zmieleniu szybko traci wiele ze swych walorów smakowych i zapachowych, więc najlepiej jest mielić ją bezpośrednio przed zaparzaniem.

Oczywiście, smak zależy również od procesu przygotowania. Następny krok – odpowiedni sposób na przygotowanie kawy tak, jak lubisz.

Ci, którzy wolą wyraźny smak kawy wysokiej jakości, a do tego i łatwe jej przygotowanie, powinni rozważyć w pełni automatyczny ekspres do kawy. A ci, którzy lubią przygotowywanie napoju z kawy już zmielonej – w naszym asortymencie są kawy tylko średnio mielone. Oznacza to, że podczas parzenia, fusy będą stabilnie opadać na dno kubka, a Ty za każdym razem będziesz mógł cieszyć się prawdziwym smakiem kawy.

Aby jak najwięcej uzyskać z rytuału picia kawy, musisz wiedzieć o kilku rzeczach. A kto wie więcej, niż Twoi Przyjaciele Kawy? Pomożemy Ci ustalić, która kawa najlepiej odpowiada Twoim preferencjom i jakie sekrety kryją się w z pozoru zwykłym ziarnie kawy.