Skip to content

Lepsze niż ciasto – 3 kawy deserowe

Prawdopodobnie tak jak i Ty, nie wyobrażamy sobie zimy bez parującej filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Po czasie spędzonym na świeżym powietrzu z przyjaciółmi lub rodziną, czy podczas przytulnego wieczoru w domu, pewnie nie raz myślisz: jaki napój najbardziej zaskoczyłby moich bliskich?

Aby czas spędzony w domu był źródłem jak najlepszych emocji i aby nie zabrakło inspiracji w kuchni, wybraliśmy 3 pyszne przepisy na kawę deserową z różnych zakątków świata. Zatem do dzieła – udajmy się w podróż wokół smaków świata.

Odkryj prawdziwą kawę po irlandzku

Jeśli wpiszesz „kawa po irlandzku“ w wyszukiwarkę internetową, wyświetlą Ci się setki różnych przepisów. Skąd więc wiedzieć, który z nich jest najbardziej autentyczny? Za każdym razem możesz spróbować innej opcji, ale gorąca kawa, cukier, śmietana i esencja tego szlachetnego napoju będą głównymi składnikami, z których powstaje prawdziwa irlandzka kawa. Zwykle podaje się ją w szklance z uchwytem – na przykład takiej jak „Szklanka do Cappuccino“ Przyjaciół Kawy. Jaki jest więc przepis na prawdziwą kawę po irlandzku? Kontynuuj, a się dowiesz!

Będziesz potrzebować:
– Gorąca woda
– 200 ml gorącej kawy (dla tego konkretnego napoju Irlandczycy wybierają mocno palone ziarna)
– 2 łyżeczki cukru (wybierz ulubiony: biały albo brązowy) lub wedle uznania
– Trochę irlandzkiej whiskey lub jej esencji
– 2 łyżki stołowe tłustej śmietanki
– Szklanka lub szklany kubek

Przygotowanie:
1. Wlej gorącą wodę do kubka i pozostaw na 2 – 3 minuty.
2. Wylej wodę i wlej kawę do kubka, dodaj cukier.
3. Mieszając, dodaj whiskey lub jej esencję.
4. Śmietanę wlej do miski i ubij na pianę, ale nie za mocno. Możesz użyć trzepaczki lub miksera elektrycznego.
5. Trzymaj łyżeczkę do góry dnem i powoli przelewaj ubitą śmietanę na kawę tak, aby stała się ona jej wierzchnią warstwą.

Włoska kawa „Bicerin“ – dla miłośników gorącej czekolady

Jest to tradycyjny napój wywodzący się z Turynu, który w XVI wieku był serwowany jako gorąca czekolada. Był przygotowywany z mocnej, włoskiej kawy, produkowanej na miejscu czekolady oraz śmietany na wierzchu. Obecnie wciąż jest on bardzo popularny wśród Włochów. Jeśli Ty lub Twoi bliscy lubią gorącą czekoladę – zdecydowanie powinieneś wypróbować kawę tego rodzaju.

Będziesz potrzebować:
– 100 ml kawy
– 100 ml gorącej czekolady (przygotuj z gorzkiej czekolady)
– 25 ml tłustej śmietanki
– szczypta wiórków czekoladowych

Przygotowanie:
1. W czasie, gdy ekspres przygotowuje odpowiednią ilość kawy, rozpuść gorzką czekoladę w miseczce – do garnka wlej gorącą wodę i włóż do niej miseczkę z czekoladą, a następnie powoli podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Ważne jest, aby woda nie dostała się do miseczki z czekoladą.
2. Najpierw wlej do kubka rozpuszczoną czekoladę (około 1/3 kubka).
3. Trzymając nad kubkiem łyżeczkę do góry dnem, nalewaj kawę.
4. W oddzielnej misce ubij śmietankę za pomocą trzepaczki lub miksera elektrycznego.
5. Trzymaj łyżeczkę w ten sam sposób i wlewaj bitą śmietanę, aż do napełnienia kubka.
6. Posyp wiórkami czekoladowymi.

Bicerin przypomina gorącą czekoladę, a fani tego ostatniego mogą szybko przygotować ten napój innymi sposobami, na przykład Fonte „Classic Hot Chocolate“, wykonanej z naturalnych składników. Wystarczy wymieszać potrzebną ilość w gorącym mlekiem lub wodzie, a następnie dadać bitą śmietanę i posypać kolorowymi dodatkami. W sekrecie zdradzimy, że łakomczuszki naprawdę uwielbiają MoMe „Flowpack Cointreau“. Na pierwszy rzut oka wygląda jak mała kostka czekolady na patyku, ale w rzeczywistości jest słodkim nadzieniem pokrytym belgijską czekoladą, która z łatwością topi się w kubku gorącego mleka. Waniliowe, karmelowe lub kokosowe – możesz wybierać z szerokiej gamy smaków.

Festive mint mocha – nawet Amerkanie ją znają

Sieć kawiarni Starbucks naprawdę pomogła spopularyzować ten miętowy napój. Jednak ta ukochana przez amerykanów „zimowa“ mocha fascynuje swoimi smakami także ludzi na innych kontynentach. Natomiast wszystkim tym, którzy już tęsknią za Świętami Bożego Narodzenia – filiżanka tej miętowej kawy z pewnością przywróci świąteczne wspomnienia.

Będziesz potrzebować:

Syrop miętowy:
– 250 ml wody
– 230 g cukru
– trochę świeżych liści mięty lub 1 łyżka stołowa wyciągu z mięty

Mocha:
– 50 ml kawy espresso
– 25 ml mleka
– 30 g niesłodzonej czekolady
– Bita śmietana
– Rozdrobnione cukierki

Jeśli lubisz nietradycyjne smaki, możesz zamienić domowy syrop miętowy na bardziej egzotyczną, nieoczekiwaną kombinację – syrop z ogórka i mięty Sweetbird „Cucumber & Mint Iced Green Tea“. Ta pikantna kombinacja ma pewne nuty smaków kuchni azjatyckiej, które możesz wykorzystać do urozmaicenia swojej zimowej herbaty.

Gdy wciąż jeszcze leży śnieg i szczypie mróz, te napoje nie tylko rozgrzeją zmarzniętych, ale będą też pysznym urozmaiceniem codziennej rutyny. Może więc nadszedł czas, aby zaprosić przyjaciół na piątek?