Skip to content

Lody domowe z kawą

Każdy słyszał już o cafe affogato, czyli o lodach zatopionych w kawie. Lody z kawą to przysmak iście królewski, dla tych, którzy potrzebują czegoś wyjątkowego. W swojej najlepszej wersji lody z kawą to lody domowej roboty okraszone najwyższej jakości kawą. Domowe lody można zrobić na kilka sposobów, a my przyjrzymy się kilku najciekawszym.

Dlaczego domowej roboty lody są lepsze niż te kupione w sklepie?

Domowej roboty lody
Domowej roboty lody

Właściwie wszystko jest kwestią gustu i z pewnością na rynku są gotowe lody, których smak zdecydowanie wyróżnia się wśród innych. Samodzielne robienie lodów ma jednak cztery zalety, z którymi trudno polemizować.
1. Po pierwsze możesz zrobić dokładnie takie lody, jakie chcesz. Wszystko zależy od Ciebie. Optymalny smak, wygląd, koszt i ilość lodów.

2. Fakt, że wszystko zależy od Ciebie, pozwala na wyeliminowanie składników niekorzystnych dla zdrowia. Możesz także wybrać składniki najwyższej jakości, co dodatkowo podniesie wartość Twoich lodów.

3. Oryginalność i niepowtarzalność Twoich przepisów również jest atutem, któremu trudno zaprzeczyć. Nikt nie będzie miał takich samych lodów jak Ty.

4. Satysfakcja. Być może łatwo przeoczyć tę korzyść z domowej roboty lodów. Jednak satysfakcja samodzielnego wykonania czegoś naprawdę przepysznego, czegoś za czym wszyscy będą wręcz przepadać, sprawi Ci z pewnością wiele radości.

Jak zrobić lody kawowe bez maszynki do lodów?

lody kawowe

Składniki:

1/2 szklanki mleka skondensowanego
3 łyżki kawy bardzo drobno mielonej
1 1/2 szklanki gęstej, tłustej śmietanki (30%)

Instrukcja postępowania:

1.Mleko skondensowane wlać do garnuszka.
2. Dodać trzy łyżki espresso i dobrze wymieszać.
3. Całość podgrzać na ogniu, dodać pół szklanki tłustej śmietanki (30%) i wymieszać.
4. W osobnym naczyniu ubić na gęstą pianę szklankę śmietanki.
5. Mieszankę z rondelka przelać do naczynia, dodać bitą śmietankę.
6. Delikatnie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa.
7. Całość przełożyć do szklanej formy i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin.

Na bazie tego przepisu możemy również przygotować domowe lody z czekoladą i kawą. Do skondensowanego mleka, obok drobno zmielonej kawy możemy dodać pokruszoną czekoladę (ilość wedle uznania). Tarta czekolada świetnie nadaje się również do przyozdobienia tego deseru.

Przepis na domowe lody z kawą i kokosem bez mleka krowiego

Składniki:

Laska wanilii
Puszka mleka kokosowego
1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy.
2/5 szklanki miodu
6 żółtek
wiórki kokosowe – wedle uznania

Instrukcja postępowania:

1. Suszoną laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Przy pomocy małego nożyka zeskrobać z niej skórkę.
2. W rondelku rozpuścić puszkę mleka kokosowego. Dodać wanilię i startą z niej skórkę. W żadnym wypadku nie gotować ani nie pozwolić, aby mieszanka podgrzała się zanadto.
3. Wyłączyć, przykryć pokrywką i przez 5 minut pozostawić na ciepłym palniku.
4. Dolać kawę i 2/5 szklanki miodu.
5. Wyłowić laskę wanilii.
6. W osobnym naczyniu rozbić 6 żółtek i wymieszać je ze sobą.
7. Przelać część mieszanki z rondelka do naczynia z żółtkami. Wymieszać. Odlać całość z powrotem do rondelka.
8. Podgrzewać mieszając do momentu, kiedy krem zacznie gęstnieć i osiadać na tylnej ściance łyżki.
9. Przelać przez sitko do miski ustawionej w większej misce z lodem.
10. Mieszać aż ostygnie.
11. Wlać do maszynki do lodów i postępować dalej zgodnie z zaleceniami producenta.
12. Na końcu lody można poprószyć wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Jak zrobić domowe lody z likierem kawowym?

Domowe lody z likierem kawowym

W ostatnich latach niezwykle modne są lody z alkoholem w różnych jego odsłonach i odmianach. Oto jak zrobić likier kawowy, który możemy następnie dodać do wielu lodowych deserów.

Przepis na likier kawowy do lodów domowej roboty

Składniki:

180ml wódki
40 ml świeżo zaparzonej kawy
200 ml gotującej się wody
1 filiżanka brązowego cukru
1 filiżanka białego cukru
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Instrukcja postępowania:

1. Wlej gorącą wodę i kawę do dużej miski, wymieszaj.
2. Dodaj cukier i mieszaj dalej, aż mieszanka lekko przestygnie.
3. Dodaj wódkę i wanilię i znów wymieszaj.
4. Całość wlać np. do specjalnego pojemnika do przechowywania żywności i odstawić na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej.
5. Przelać do zakręcanej butelki i zamrozić.

Przed dodaniem do lodów likier można zagęścić, mieszając go z mlekiem skondensowanym.

Brakuje tylko kawowych lodów i gotowe! Smacznego!

Lody kawowe, czyli lody z ziarenkami kawy i z odrobiną likieru kawowego

Domowe lody kawowe zawierają kofeinę i mogą być dość pobudzające, także nie zaleca się ich np. małym dzieciom. Chyba że wybierzecie ziarna kawy bezkofeinowej.

Składniki:

1 1/2 filiżanki mleka
3/4 filiżanki cukru
1 1/2 filiżanki ziaren naszej ulubionej kawy
Szczypta soli
1 1/2 filiżanki gęstej śmietanki
5 dużych żółtek
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy (można przesiać ją przez sitko o bardzo drobnych oczkach)

Instrukcja postępowania:

1. Ziarna kawy wsypujemy na patelnię i lekko je prażymy, ciągle mieszając.
2. Ziarna wysypujemy na serwetkę lub ręcznik papierowy i przykrywamy drugą serwetką/ręcznikiem. Przy pomocy czegoś ciężkiego, (np. wałka) ziarna lekko rozkruszamy przez serwetkę.
3. Do szerokiego rondla wlewamy mleko, stawiamy na ogniu i dosypujemy ziarna kawy. Powstaje coś w rodzaju gęstej kawowej zupy, którą delikatnie podgrzewamy, aż zaczyna parować, ale nie gotujemy. Dodajemy sól, cukier i pół filiżanki śmietanki. Podgrzewamy.
4. Rondel zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
5. W dużej misce z lodem ustawiamy mniejszą miskę, najlepiej średnich rozmiarów, a na niej kładziemy sitko. Przez sitko wlewamy śmietankę.
6. Po godzinie mieszankę mleka i kawy ponownie podgrzewamy na średnim ogniu, aż znów będzie gorąca i parująca (uwaga, aby jej nie zagotować).
7. W osobnej misce ubijamy razem żółtka.
8. Powoli wlewamy podgrzaną mieszankę mleka i kawy do żółtek, ciągle ubijając, aby żółtka gęstniały przez ciepłe mleko, ale ścinały się zupełnie. Całość przelewamy z powrotem do rondla.
9.Znów podgrzewamy mieszankę jajeczno-mleczno-kawową, aż zgęstnieje. Krem mieszamy bez przerwy na średnim ogniu, najlepiej za pomocą żaroodpornej, płaskiej łopatki. Co jakiś czas zdrapujemy krem osiadający na dnie naczynia. Mieszanina zgęstnieje i w pewnym momencie zacznie osiadać na łopatce. Może to potrwać około 10 minut.
10. Budyń wlewamy przez sitko i mieszamy ze śmietaną. Staramy się maksymalnie odcedzić ziarna, które pozostały w sitku. Następnie odstawiamy je na bok. Do mieszanki dodajemy wanilię, drobno zmieloną kawę i mieszamy, aż krem ostygnie. Oto moment, w którym, zależnie od naszych potrzeb możemy dodać odrobinę likieru czekoladowego.
11. Krem studzimy w zamrażarce i przelewamy do maszynki do lodów. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją.Lody można przybrać prażonymi ziarenkami kawy, aby prezentowały się jeszcze lepiej. Są idealną propozycją na odświętne, letnie (a może niekoniecznie letnie) śniadanie. Lody domowe z kawą to rarytas dla wszystkich, a zwłaszcza dla tych, których bez kawy nie wyobrażają sobie życia. Smacznego!

FAQ

Q: Czy lody domowe są lepsze niż te kupione w sklepie?
A: Najlepsza odpowiedź na to pytanie brzmi “to zależy”. Lody domowe możemy jednak przygotować według własnych przepisów i pomysłów, co jest ich wielką zaletą. Smak i skład lodów domowych można modyfikować zależnie od własnego gustu.

Q:  Czy do lodów potrzebna jest maszynka?
A: Z pewnością maszynka do lodów ułatwia sprawę. Wiele przepysznych i bardzo prostych przepisów nie wymaga jednak użycia maszynki do lodów.

Q: Czy lody z kawą zawierają kofeinę?
A: Jeśli są zrobione na bazie prawdziwej kawy to tak. Lody mogą być bardzo wyrafinowanym deserem, który zawiera nie tylko kofeinę, ale i alkohol. Trzeba o tym pamiętać, podając je na przykład małym dzieciom.