Lody domowe z kawą Arijana Przepisy domowe lody z likierem kawowym Lody domowe Lody kawowe Przepis na domowe lody Podziel się: Link copy Każdy słyszał już o cafe affogato, czyli o lodach zatopionych w kawie. Lody z kawą to przysmak iście królewski, dla tych, którzy potrzebują czegoś wyjątkowego. W swojej najlepszej wersji lody z kawą to lody domowej roboty okraszone najwyższej jakości kawą. Domowe lody można zrobić na kilka sposobów, a my przyjrzymy się kilku najciekawszym. Dlaczego domowej roboty lody są lepsze niż te kupione w sklepie? Domowej roboty lody Właściwie wszystko jest kwestią gustu i z pewnością na rynku są gotowe lody, których smak zdecydowanie wyróżnia się wśród innych. Samodzielne robienie lodów ma jednak cztery zalety, z którymi trudno polemizować. 1. Po pierwsze możesz zrobić dokładnie takie lody, jakie chcesz. Wszystko zależy od Ciebie. Optymalny smak, wygląd, koszt i ilość lodów. 2. Fakt, że wszystko zależy od Ciebie, pozwala na wyeliminowanie składników niekorzystnych dla zdrowia. Możesz także wybrać składniki najwyższej jakości, co dodatkowo podniesie wartość Twoich lodów. 3. Oryginalność i niepowtarzalność Twoich przepisów również jest atutem, któremu trudno zaprzeczyć. Nikt nie będzie miał takich samych lodów jak Ty. 4. Satysfakcja. Być może łatwo przeoczyć tę korzyść z domowej roboty lodów. Jednak satysfakcja samodzielnego wykonania czegoś naprawdę przepysznego, czegoś za czym wszyscy będą wręcz przepadać, sprawi Ci z pewnością wiele radości. Jak zrobić lody kawowe bez maszynki do lodów? Składniki: 1/2 szklanki mleka skondensowanego 3 łyżki kawy bardzo drobno mielonej 1 1/2 szklanki gęstej, tłustej śmietanki (30%) Instrukcja postępowania: 1.Mleko skondensowane wlać do garnuszka. 2. Dodać trzy łyżki espresso i dobrze wymieszać. 3. Całość podgrzać na ogniu, dodać pół szklanki tłustej śmietanki (30%) i wymieszać. 4. W osobnym naczyniu ubić na gęstą pianę szklankę śmietanki. 5. Mieszankę z rondelka przelać do naczynia, dodać bitą śmietankę. 6. Delikatnie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. 7. Całość przełożyć do szklanej formy i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin. Na bazie tego przepisu możemy również przygotować domowe lody z czekoladą i kawą. Do skondensowanego mleka, obok drobno zmielonej kawy możemy dodać pokruszoną czekoladę (ilość wedle uznania). Tarta czekolada świetnie nadaje się również do przyozdobienia tego deseru. Przepis na domowe lody z kawą i kokosem bez mleka krowiego Składniki: Laska wanilii Puszka mleka kokosowego 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy. 2/5 szklanki miodu 6 żółtek wiórki kokosowe – wedle uznania Instrukcja postępowania: 1. Suszoną laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Przy pomocy małego nożyka zeskrobać z niej skórkę. 2. W rondelku rozpuścić puszkę mleka kokosowego. Dodać wanilię i startą z niej skórkę. W żadnym wypadku nie gotować ani nie pozwolić, aby mieszanka podgrzała się zanadto. 3. Wyłączyć, przykryć pokrywką i przez 5 minut pozostawić na ciepłym palniku. 4. Dolać kawę i 2/5 szklanki miodu. 5. Wyłowić laskę wanilii. 6. W osobnym naczyniu rozbić 6 żółtek i wymieszać je ze sobą. 7. Przelać część mieszanki z rondelka do naczynia z żółtkami. Wymieszać. Odlać całość z powrotem do rondelka. 8. Podgrzewać mieszając do momentu, kiedy krem zacznie gęstnieć i osiadać na tylnej ściance łyżki. 9. Przelać przez sitko do miski ustawionej w większej misce z lodem. 10. Mieszać aż ostygnie. 11. Wlać do maszynki do lodów i postępować dalej zgodnie z zaleceniami producenta. 12. Na końcu lody można poprószyć wiórkami kokosowymi. Smacznego! Jak zrobić domowe lody z likierem kawowym? W ostatnich latach niezwykle modne są lody z alkoholem w różnych jego odsłonach i odmianach. Oto jak zrobić likier kawowy, który możemy następnie dodać do wielu lodowych deserów. Przepis na likier kawowy do lodów domowej roboty Składniki: 180ml wódki 40 ml świeżo zaparzonej kawy 200 ml gotującej się wody 1 filiżanka brązowego cukru 1 filiżanka białego cukru 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii Instrukcja postępowania: 1. Wlej gorącą wodę i kawę do dużej miski, wymieszaj. 2. Dodaj cukier i mieszaj dalej, aż mieszanka lekko przestygnie. 3. Dodaj wódkę i wanilię i znów wymieszaj. 4. Całość wlać np. do specjalnego pojemnika do przechowywania żywności i odstawić na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. 5. Przelać do zakręcanej butelki i zamrozić. Przed dodaniem do lodów likier można zagęścić, mieszając go z mlekiem skondensowanym. Brakuje tylko kawowych lodów i gotowe! Smacznego! Lody kawowe, czyli lody z ziarenkami kawy i z odrobiną likieru kawowego Domowe lody kawowe zawierają kofeinę i mogą być dość pobudzające, także nie zaleca się ich np. małym dzieciom. Chyba że wybierzecie ziarna kawy bezkofeinowej. Składniki: 1 1/2 filiżanki mleka 3/4 filiżanki cukru 1 1/2 filiżanki ziaren naszej ulubionej kawy Szczypta soli 1 1/2 filiżanki gęstej śmietanki 5 dużych żółtek 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy (można przesiać ją przez sitko o bardzo drobnych oczkach) Instrukcja postępowania: 1. Ziarna kawy wsypujemy na patelnię i lekko je prażymy, ciągle mieszając. 2. Ziarna wysypujemy na serwetkę lub ręcznik papierowy i przykrywamy drugą serwetką/ręcznikiem. Przy pomocy czegoś ciężkiego, (np. wałka) ziarna lekko rozkruszamy przez serwetkę. 3. Do szerokiego rondla wlewamy mleko, stawiamy na ogniu i dosypujemy ziarna kawy. Powstaje coś w rodzaju gęstej kawowej zupy, którą delikatnie podgrzewamy, aż zaczyna parować, ale nie gotujemy. Dodajemy sól, cukier i pół filiżanki śmietanki. Podgrzewamy. 4. Rondel zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. 5. W dużej misce z lodem ustawiamy mniejszą miskę, najlepiej średnich rozmiarów, a na niej kładziemy sitko. Przez sitko wlewamy śmietankę. 6. Po godzinie mieszankę mleka i kawy ponownie podgrzewamy na średnim ogniu, aż znów będzie gorąca i parująca (uwaga, aby jej nie zagotować). 7. W osobnej misce ubijamy razem żółtka. 8. Powoli wlewamy podgrzaną mieszankę mleka i kawy do żółtek, ciągle ubijając, aby żółtka gęstniały przez ciepłe mleko, ale ścinały się zupełnie. Całość przelewamy z powrotem do rondla. 9.Znów podgrzewamy mieszankę jajeczno-mleczno-kawową, aż zgęstnieje. Krem mieszamy bez przerwy na średnim ogniu, najlepiej za pomocą żaroodpornej, płaskiej łopatki. Co jakiś czas zdrapujemy krem osiadający na dnie naczynia. Mieszanina zgęstnieje i w pewnym momencie zacznie osiadać na łopatce. Może to potrwać około 10 minut. 10. Budyń wlewamy przez sitko i mieszamy ze śmietaną. Staramy się maksymalnie odcedzić ziarna, które pozostały w sitku. Następnie odstawiamy je na bok. Do mieszanki dodajemy wanilię, drobno zmieloną kawę i mieszamy, aż krem ostygnie. Oto moment, w którym, zależnie od naszych potrzeb możemy dodać odrobinę likieru czekoladowego. 11. Krem studzimy w zamrażarce i przelewamy do maszynki do lodów. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją.Lody można przybrać prażonymi ziarenkami kawy, aby prezentowały się jeszcze lepiej. Są idealną propozycją na odświętne, letnie (a może niekoniecznie letnie) śniadanie. Lody domowe z kawą to rarytas dla wszystkich, a zwłaszcza dla tych, których bez kawy nie wyobrażają sobie życia. Smacznego! FAQ Q: Czy lody domowe są lepsze niż te kupione w sklepie? A: Najlepsza odpowiedź na to pytanie brzmi “to zależy”. Lody domowe możemy jednak przygotować według własnych przepisów i pomysłów, co jest ich wielką zaletą. Smak i skład lodów domowych można modyfikować zależnie od własnego gustu. Q: Czy do lodów potrzebna jest maszynka? A: Z pewnością maszynka do lodów ułatwia sprawę. Wiele przepysznych i bardzo prostych przepisów nie wymaga jednak użycia maszynki do lodów. Q: Czy lody z kawą zawierają kofeinę? A: Jeśli są zrobione na bazie prawdziwej kawy to tak. Lody mogą być bardzo wyrafinowanym deserem, który zawiera nie tylko kofeinę, ale i alkohol. Trzeba o tym pamiętać, podając je na przykład małym dzieciom.