Matcha: czy kawa ma godnego przeciwnika? Arijana Przewodnik po świecie kawy Podziel się: Link copy Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się potrzebować dawki energii nieco mniejszej niż tej, którą oferuje kubek kawy. Może pragniesz małego kofeinowego kopa, ale przekroczyłeś już dzienny limit kaw? A może po prostu chcesz spróbować czegoś nowego i wyjątkowego? W takich przypadkach idealnym wyborem będzie herbata matcha: mocna, lecz delikatna – nic dziwnego, że matcha bywa nazywana „espresso świata herbaty”. Jeśli nie słyszałeś o tym płynnym złocie, pewnie masz wiele pytań. Czemu by nie zagłębić się w subtelności świata matchy wspólnie? Poznajmy odpowiedzi na pytania co, jak i dlaczego, stojące za modną matchą! Czym jest zielona herbata matcha? To, co nazywamy herbatą matcha to w rzeczywistości proszek matcha, a nie zwykłe liście herbaty, do których jesteśmy przyzwyczajeni! Wywodząca się z Chin, gdzie herbaty proszkowane stały się szalenie modne za panowania dynastii Tang, matcha zrobiona jest z wysuszonych liści herbaty tencha. Liście te są obrabiane w wyjątkowy sposób: najpierw dorastają w cieniu przez kilka tygodni przed zbiorem, co zwiększa ich poziom chlorofilu i nadaje żywego, zielonego koloru z którego słynie matcha. Po zebraniu, liście są gotowane na parze, suszone, cięte i mielone. Ciekawostka: zmielenie 30 gramów matchy może zajmować nawet godzinę! Zastanawiasz się pewnie, czemu matcha jest postrzegana jako herbata japońska, skoro pochodzi z Chin. Legenda głosi, że buddyjscy mnisi przenieśli matchę z Chin aż do Japonii. Mieszkańcy pokochali ją do tego stopnia, że wraz z upływem czasu matcha stała się prawdziwym symbolem japońskiej kultury, a wokół niej powstał cały ceremoniał. Samuraje podobno spożywali ją, by przygotować się do bitwy! Dziś najlepsza matcha świata hodowana jest właśnie w Japonii, w regionie Uji. Jak w takim razie smakuje matcha? Charakteryzuje ją nieco gorzki, ziemisty, warzywny smak. Odnajdziesz w niej też nutkę słodyczy. Podczas gdy charakterystyczny, nietypowy smak matchy może wymagać nieco przyzwyczajenia, gdy już to zrobisz, udasz się w niekończącą się podróż pełną smaków! Czy matcha zawiera kofeinę? Ci, którzy chcą udać się w podróż po świecie matchy często nie mają pewności, czy jest ona napojem zawierającym kofeinę. Jeśli chodzi o jej zawartość, matcha leży gdzieś pomiędzy zwykłą, zieloną herbatą a kubkiem kawy. Znaczy to, że porcja matchy doda ci więcej energii, niż kubek zielonej herbaty, ale zastrzyk energii będzie inny, niż w przypadku kawy. Będziesz bardziej skupiony i pobudzony, ale zarazem spokojniejszy i zrelaksowany. Dlaczego matcha jest dla ciebie dobra? Zielona herbata znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych, a matcha i tak bije ją na głowę pod tym względem! To dlatego, że parzenie herbaty polega na zanurzeniu liści w gorącej wodzie, a następnie pozbyciu się ich – wraz z niektórymi z ich właściwości zdrowotnych! Matcha jest inna: podczas przygotowania proszek jest wmieszany w wodę, dzięki czemu korzystasz ze wszystkich wspaniałych właściwości liści! Potencjalne zalety picia matchy obejmują obniżenie ciśnienia krwi, czy ryzyka chorób serca, przyspieszanie metabolizmu i poprawę pamięci. Zarówno twoje ciało, jak i umysł będą ci wdzięczne za kubek matchy! Jakie są typy matchy? Jeśli nigdy wcześniej nie zdarzyło ci się kupować matchy, może to stanowić nie lada wyzwanie. Oprócz wielu marek istnieje też wiele różnych gatunków matchy – nie wspominając o mieszankach instant matcha latte i intrygujących alternatywach jak niebieska czy różowa matcha. Jak podjąć decyzję? Nie przejmuj się, jesteśmy tu, by pomóc! Na początek trzeba oddzielić matchę ceremonialną od matchy kulinarnej. Matcha ceremonialna posiada bardziej subtelny smak, jednak pamiętaj, że zazwyczaj jest droższa. Na rynku dostępne są dwa typy matchy ceremonialnej: usucha (co oznacza po japońsku „cienka”) i koicha („gruba”). Pierwsza jest szeroko dostępna i dobrze sprawdza się przy codziennych, „matchowych” rytuałach. Druga jest trudno dostępna i zazwyczaj zarezerwowana do tradycyjnych, japońskich ceremonii herbacianych. Jest też matcha typu kulinarnego/cukierniczego: jest dużo tańsza, ale jakościowo gorsza i sprawdzająca się najlepiej jako dodatek do wypieków. Jeśli chcesz zamienić proszek matchy w kubek pysznej herbaty, wybierz ceremonialną matchę typu usucha; ale jeśli chcesz użyć matchy do kuchennych eksperymentów, typ kulinarny będzie w zupełności wystarczający. Być może zamiast klasycznej matchy, pociąga cię popularna matcha latte? Sam proces przygotowania jest prosty (przepis znajdziesz poniżej!), ale gotowe mieszanki matcha latte typu instant czynią go jeszcze prostszym. Do wyboru jest wiele smaków: od klasycznego matcha latte przez banan, imbir lub mango. Po prostu wybierz ten, który przykuł twoją uwagę, wsyp do kubka, dodaj gorącą wodę, dobrze zamieszaj i… gotowe! Dla tych, którzy lubią wznieść smakowe eksperymenty o poziom wyżej, dostępne są egzotyczne napary takie jak matcha różowa lub niebieska. Choć są one nazywane matchą i mają tę samą formę proszku, technicznie rzecz biorąc przynależą one do innej kategorii. Niebieska matcha jest stworzona z tropikalnej rośliny znanej jako groszek motyli, a matcha różowa przygotowana jest z owoców granatu. Użyj ich by zaparzyć herbatę lub by dodać koloru do swoich kulinarnych kreacji. Pamiętaj, że są to warianty bezkofeinowe – ale lista korzyści zdrowotnych jest nie mniej imponująca niż w przypadku klasycznej matchy. Ostatnia kwestia: większość typów matchy ma raczej krótki okres przydatności do spożycia. Po otwarciu należy ją spożyć w przeciągu 2 miesięcy, zalecamy więc kupowanie matchy w niewielkich ilościach i trzymanie jej w lodówce dla maksimum smaku i aromatu. Jak przygotować matchę? Skoro znasz już historię matchy, jej właściwości zdrowotne i typy dostępne na rynku, czas zaparzyć kubek! Zanim to zrobisz, pomyśl o zakupie specjalnej trzepaczki do matchy, znanej również jako chasen. Bambusowe mieszadełko jest zaprojektowane tak, by rozbijać grudki proszku i pokryć powierzchnię matchy cudowną warstwą pianki. Niewielka miska lub kubek (najlepiej stworzony z kamionki) będą niezbędne. By ułatwić sprawę, możesz kupić cały zestaw do matchy za jednym razem: będzie on zawierał wszystko, czego potrzebujesz do przeprowadzenia rytuału parzenia matchy! Zaparzmy więc matchę: By zapobiec formowaniu się grudek, dobrym pomysłem będzie przesianie matchy przez drobne sitko prosto do kubka lub miseczki. Nie jest to jednak konieczne – po prostu upewnij się, że używane naczynie jest suche. Dodaj wody w temperaturze około ~80 °C (użyj 1 kubka wody na jedną łyżeczkę matchy) Zacznij mieszać! Jeśli nie posiadach chasenu, możesz użyc zwykłej trzepaczki do jajek lub elektrycznego spieniacza do mleka. Unikaj jednak mieszania „w kołko”: poruszaj ręką w przód i tył tworząc zygzak. Wyobraź sobie, że chcesz narysować mieszadłem literę „M” kilka razy wewnatrz naparu. Powtarzaj ruch przez około 30 sekund. To wszystko – teraz dodaj trochę gorącej wody (jeśli chcesz) i ciesz się pyszną matchą! Jak zrobić matcha latte? To modna matcha latte jest odpowiedzialna za boom na matchę w kawiarniach i restauracjach na całym świecie. Nie musisz jednak iść do kawiarni by cieszyć się tym pysznym naparem – bardzo łatwo da się przyrządzić go w domu. Po prostu dodaj do zwykłej matchy (o tym jak ją przygotować wyżej) spienione mleko, wymieszaj aż utworzy się pianka, jeśli słodzisz, dodaj cukru i już! Możesz też użyć roślinnej alternatywy dla mleka! A skoro jesteśmy już przy matcha latte, czemu nie dać szansy mrożonej wersji: ice matcha latte? Ochłodź wcześniej przygotowaną porcję matchy w lodówce lub zamrażarce przez 15 minut. Szklanke napełnij lodem, dodaj mleko i na koniec matchę. Nic nie orzeźwii cię lepiej w gorący, letni dzień! Jeśli jeszcze ci mało, oto nasz ulubiony przepis. Cudowna, rozkoszna matcha latte z białą czekoladą! Oto przepis: Do przygotowania dwóch porcji będziesz potrzebować: 350 ml mleka (lub preferowanej roślinnej alternatywy) 15 g białej czekolady 2 łyżeczki matchy (i nieco więcej do przyprószenia góry) 120 ml wody, podgrzanej do temperatury ~80 °C Przygotowanie: Podgrzej mleko i czekoladę w rondelku na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy zacznie bulgotać, zdejmij całość z ognia. Zmieszaj matchę i wodę w kubku lub misce (wiesz już jak to zrobić!). Dodaj mleko z czekoladą do matchy i zamieszaj, aż całość pokryje się pianką. Przelej do kubków i oprósz proszkiem z matchy. Smacznego! Jak widzisz jest wiele sposobów by cieszyć się matchą i mamy nadzieję, że zrobisz właśnie to! Dorzućmy tylko, że zadeklarowani fani herbaty mówią, że w matchy kawa znalazła w końcu swój odpowiednik. Wśród Przyjaciół Kawy nie jesteśmy gotwoi by zamienić jedno na drugie, ale kłamstwem byłoby zaprzeczenie, że nie zobaczysz nas z kubkiem pienistej matcha latte raz na jakiś czas!