Skip to content

Niesmaczna kawa. Jak jej uniknąć?

Sobotni poranek, macie wspaniały humor, jedyne czego brakuje, to filiżanka pysznej kawy. Wsypujecie ziarna do ekspresu, czekacie chwilkę (w tym czasie dom wypełnia się aromatem świeżo mielonej i parzonej kawy) i… Co to? Okropny pierwszy łyk, drugi jeszcze gorszy… Niesmaczna kawa?

Trzeciego nawet nie próbujecie i wylewacie napój do zlewu. Co się stało?! Kawa, którą tak kochacie, która umila Wam każdy poranek – teraz bardziej przypomina wodę o smaku kawy. Albo jeszce gorzej – wodę, którą został przepłukany kubek po kawie. To było coś, ale na pewno nie Wasza ulubiona kawa. Są tacy, którzy uważają, że aby zrobić kawę, wystarczy paczka kawy, woda z kranu i (opcjonalnie) ekspres. Tak naprawdę, to wystarczy żeby zrobić napój. Ale czy to wystarcza WASZEJ kawie?… Istnieje duża różnica między kawą, a kawą odpowiednio przygotowaną. Jeśli chcecie rozkoszować się prawdziwą kawą, to potrzeba trochę więcej, niż tylko kawowy proszek i woda.

Woda. Przyjaciele Kawy. Niesmaczna kawa

Zacznijmy od wody, którą używacie do przygotowywania kawy.

Jeśli nie kupujecie wody butelkowanej, to proponujemy wodę z kranu najpierw zamrozić w zamrażarce, potem rozmrozić i dopiero wtedy używać jej do przygotowywania kawy. Mówiąc szczerze – woda z kranu nie jest zbyt smaczna. Są w niej różne zanieczyszczenia, środki dezynfekujące, a poza tym jest dość twarda. Nie wszystkie filtry do wody usuwają te „nieprzyjemności“. Ponadto woda przepływająca przez rury wodociągowe często nabiera metalicznego posmaku. Wszystko to również zmienia smak kawy, niestety na gorsze. Co chcę przez to powiedzieć? Woda to początek, kiedy chce się przygotować smaczną kawę. Zadbanie o nią jest w zasadzie najprostsze, a w rzeczywistości jest tak, że poświęcamy jej najmniej uwagi.

Kawa gorąca czy zimna?

Nie, nie, nie będę tu mówić o gorącej filiżance prawdziwej espresso z rana, ani o łyku zimnej kawy w ciepłe letnie popołudnie. Mówię o tej „cieczy“ w temperaturze pokojowej, której nawet nie można nazwać kawą. Jeśli kawa przez godzinę stoi na stole nietknięta, to jest dla niej tylko jedno przeznaczenie – wylanie do zlewu. Ważny jest również sam proces parzenia. Kawa lepiej zachowuje swoje właściwości, jeśli zostaje zalana wodą o temperaturze 93 stopni. Wyższa temperatura wydobywa z kawy goryczkę, a niższa nie zaparzy kawy odpowiednio i będzie to tylko woda o smaku kawy (o czym była mowa na początku). Temperatura zaparzania to jeden z podstawowych czynników, o którym trzeba wiedzieć, przygotowując kawę. Warto też wspomnieć o tym, że zawsze należy używać świeżej wody, a nie już wcześniej przegotowanej, bo to również może „zakłócać“ smak kawy.

Kawa. Przyjaciele Kawy

Odpowiednia kawa

Oczywiście najlepsza jest kawa ze świeżo zmielonych ziaren. O kawie ziarnistej jest oddzielny artykuł i jeśli go jeszcze nie czytaliście, to polecam to zrobić. Nie ma co tu dużo mówić. Faktem jest, że nawet mając nalepszy ekspres i używając najlepszej wody, bez odpowiedniej dla Was kawy…nie przygotujecie smacznego napoju:)

Ekspres do kawy

Załóżmy, że właśnie kupiliście prawdziwą kawę dobrej jakości, która odpowiada Waszym gustom smakowym, np. Bontadi „Arabica“ o delikatnym smaku i bogatym aromacie. Teraz bardzo chcecie ją wypić! Szybko wsypujecie ziarna do ekspresu, a z niego już zaczynają dobywać się dobrze Wam znane dźwięki i wspaniały aromat rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Filiżanka parującej kawy już gotowa! Jeszcze raz rozkoszujecie się aromatem i… Rozpoczyna się koszmar smaku opisany na początku, tzw. „łyk-łyk-zlew“. CO ZNOWU SIĘ STAŁO? Rozumiem konsternację z powodu tego, że przecież już wszystko wyglądało w porządku – czysta, świeża woda, właściwa temperatura zaparzania, kawa najlepszej jakości… Urządzenia. Urządzenia, których używacie mają bardzo duże znaczenie w procesie przygotowywania kawy. Niektóre młynki niewłaściwie mielą kawę. Ważne, aby mieć dobry młynek albo upewnić się, że ten w ekspresie działa bez zarzutu. Zwykły młynek zwyczajnie mieli ziarna. W takim przypadku woda nie wydobędzie z kawy jej wszystkich właściwości i kawa może wyglądać słabo. Długo nie czyszczony ekspres do kawy nie jest w stanie podgrzać wody do właściwej temperatury i otrzymuje się wodę o smaku kawy. Aby aparat prawidłowo działał, potrzebna mu jest odpowiednia konserwacja. Trzeba go regularnie odkamieniać i czyścić system zaparzania. Ale to nie problem. Mamy już o tym dwa artykuły, z którymi polecam się zapoznać. Tam jasno i prosto, krok po kroku opisano procesy odkamieniania i czyszczenia ekspresu do kawy.

Smacznego Kawa. Przyjaciele Kawy Mam nadzieję, że ten artykuł Wam pomógł. Jeśli zapomnieliście o którymś z elementów składających się na przygotowywanie idealnej kawy, to teraz macie okazję naprawić ten błąd. Gwarantuję, że poczujecie różnicę. Przygotowywanie kawy może być proste – jeśli chcecie tylko kawę. Ale jeśli lubicie prawdziwą, smaczną i aromatyczną kawę, to trzeba jej poświęcić trochę czasu i uwagi. Dodajcie troszkę serca w przygotowywanie swojego ulubionego napoju i otrzymacie coś, co pozwoli Wam cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Życzę Wam powodzenia, a kawie – aby nigdy nie lądowała w zlewie. 😉