Ciasto kawowe i jego pięć twarzy Istnieje co najmniej kilka rodzajów ciasta kawowego. Każdy z nich wiąże się z innym poglądem na picie kawy, z innym sposobem spędzania czasu, innym stylem życia. Arijana Przepisy Czytaj więcej
Kawowiec w doniczce, czyli prawdziwa kawa home made! Okazuje się, że każda wielbicielka lub wielbiciel kawy może mieć jej błyszczący, zielony krzaczek na swoim parapecie. Kęstutis Przewodnik po świecie kawy Czytaj więcej
Affogato, czyli trafione i zatopione w kawie przedstawimy kilka mniej lub bardziej wyrafinowanych przepisów na cafe Affogato przyrządzaną w domu. Arijana Przepisy Czytaj więcej
Lody domowe z kawą Domowe lody można zrobić na kilka sposobów, a my przyjrzymy się kilku najciekawszym. Arijana Przepisy Czytaj więcej
Gofry belgijskie i kawa Czy gofry belgijskie rzeczywiście pochodzą z Belgii? Jeśli nie, to dlaczego nazywane są goframi belgijskimi? Arijana Przepisy Czytaj więcej
Najlepsze babeczki czekoladowe Oto kilka ciekawych przepisów na najlepsze czekoladowe babeczki, idealne do porannej i popołudniowej kawy. Arijana Przepisy Czytaj więcej
Kuloodporna kawa trafi do każdego Czy kawa kuloodporna chroni przed ostrzałem? Raczej nie. Jest to jednak kolejny rarytas dla tych, którzy lubią delektować się i eksperymentować z kawą. Kawa kuloodporna ma swoich zwolenników i przeciwników, w jednych przypadkach działa pozytywnie, w innych nie. Oto skąd się wzięła i jak ją przyrządzać. Kawa kuloodporna znana jest również jako (z angielskiego) bulletproof … Continued Kęstutis Przepisy Czytaj więcej
Mleko roślinne jako alternatywa do kawy Mleko roślinne jest alternatywnym wobec mleka zwierzęcego dodatkiem do kawy. Z impetem wkroczyło na nasze salony już jakiś czas temu. Na początku było to przede wszystkim mleko sojowe, przez długi czas traktowane z nieufnością i zwyczajnie drogie. Dzisiaj wybór, jeśli chodzi o rodzaje mleka roślinnego, jest przeogromny, są one nieco tańsze, a problemem staje się wybór … Continued Kęstutis Przepisy, Przewodnik po świecie kawy Czytaj więcej
Ristretto, czyli zredukowane espresso Ristretto – co to za kawa? zapyta każdy, kto usłyszy to słowo po raz pierwszy. Kawa ristretto zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu czasownikowi ridurre (wł. redukować), ponieważ jest zredukowanym, mniej więcej do połowy espresso. Jak to, zredukowanym? Czy espresso samo w sobie nie jest już dość małe? Otóż nie. W bogatej rodzinie espresso stworzono jego mini wersję, … Continued Kęstutis Przepisy, Przewodnik po świecie kawy Czytaj więcej
Espresso doppio, czyli podwójne espresso w jednym Doppio to starszy brat zwykłego espresso. Niby podobny, ale jednak większy i silniejszy. Zaparzanie espresso doppio wcale nie jest trudne, o ile potrafi się zaparzyć dobrze skalibrowane espresso. Podobno doppio, słowo, które oznacza “podwójne” w języku włoskim, używane jest w języku polskim już od ponad dwustu lat. Samo słowo odnosi się zazwyczaj do kawy, a … Continued Kęstutis Przepisy, Przewodnik po świecie kawy Czytaj więcej
Espresso macchiato, czyli espresso zakrapiane mlekiem Magia espresso polega na tym, że przy pomocy odpowiednich narzędzi (i nie zawsze musi to być ekspres do kawy), dokonujemy maksymalnej ekstrakcji esencji kawowej ze zmielonych ziaren kawy, przy użyciu relatywnie niewielkiej ilości wody. Otrzymujemy w ten sposób napój o charakterystycznym, wyrazistym smaku i stosownej zawartości kofeiny. Słowo espresso oznacza po włosku właśnie tyle – … Continued Kęstutis Przepisy, Przewodnik po świecie kawy Czytaj więcej
Czy espresso lungo to kawa dla Ciebie? Espresso lungo jest kolejnym napojem z wielkiej i różnorodnej rodziny espresso. I wcale nie jest to podwójne espresso, jak mogliby pochopnie sądzić niektórzy (patrz: espresso doppio), ale espresso przedłużone, czyli coś zupełnie innego. Bez paniki, już spieszymy z wyjaśnieniami. Klasyczna kawa espresso Przypomnijmy sobie najpierw jak przygotowujemy klasyczne espresso. Według Krajowego Instytutu Espresso we Włoszech … Continued Kęstutis Przepisy, Przewodnik po świecie kawy Czytaj więcej