D.
G.
Min.
Sec.
Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Kawa zaczyna się od ziarna, jednak nie wszystkie ziarna są takie same. Zastanawiałeś się kiedyś nad typami ziaren? Dwie podstawowe odmiany to arabica i robusta. Kawa arabica (znana także jako arabika lub kawa arabska) stanowi 60-70% globalnego rynku kawowego. Co więcej, posiada aż 1000 oddzielnych smaków. Jest znana z delikatnych nut owocowych i kwiatowych. Zastanawia cię, co czyni jej ziarna wyjątkowymi?
Kawa arabica to typ ziaren, znany ze swoich wyjątkowych właściwości. Ziarna są nieco mniejsze, podłużne, o zakrzywionym rowku pośrodku. Są twarde i pełne korzystnych składników odżywczych. Ziarna kawy arabica są znane z łagodnego, słodkiego smaku z akcentami nut owocowych i kwiatowych dzięki setkom smaków, które ujawniają się podczas procesu palenia. Zawierają one mniej kofeiny niż robusta, dzięki czemu można raczyć się nimi nawet po południu. Inną ważną cechą odmiany arabica jest niższa (w porównaniu z innymi ziarnami) kwasowość. Dodaje to gładkiego, przyjemnego smaku bez gorzkiego posmaku. W końcu kawa arabica ziarnista jest znana nie tylko z delikatnego smaku, ale również idealnych warunków uprawy. Rozwija się bowiem na wyższych wysokościach, w chłodniejszym, bardziej wilgotnym klimacie.
Kawa ta nosi nazwę Arabica nie bez powodu, jako pierwsza dotarła bowiem na Półwysep Arabski z Etiopii, nazywanej „domem kawy”. Dlatego czasem możesz spotkać się z określeniem „kawa arabska” zamiast arabica. Choć ziarna arabica są wymagające, jeśli chodzi o uprawę, rezultat jest wart wysiłku. Wysokiej jakości ziarna nadają dystynktywnych aromatów i smaków kawie i nie da się ich zapomnieć. Przy okazji, największym producentem ziaren odmiany arabica jest Brazylia.
Aby wybrać najlepszą kawę odmiany arabica, warto rozważyć kilka kwestii. Po pierwsze, zwróć uwagę na pochodzenie ziaren. Jak już wspomnieliśmy, ziarna arabica posiadają prawie 1000 różnych nut smakowych (to więcej niż wino!). Większość produkowana jest w Ameryce Południowej i Środkowej. Ziarna te cechują słodkie, czekoladowe, orzechowe nuty. Kawy z Ameryki Środkowej są delikatniejsze. Z kolei te z Ameryki Południowej są bogatsze w smaku, pozostawiające dłuższy posmak. Afrykańska kawa arabika jest zazwyczaj delikatniejsza, orzeźwiająca, owocowa, a nawet herbaciana. Azjatyckie ziarna kawy arabica są zaskakująco egzotyczne, o bogatym oraz mocnym body. Dominują w nich nuty orientalnych przypraw, drewna, tytoniu czy wina.
Innym istotnym aspektem jest stopień palenia. Kawa arabica dostępna jest w różnych wypałach, od jasnych aż po ciemne. Jasne wypały podkreślają naturalną owocowość i nuty kwiatowe, często uzupełnione przyjemną słodyczą i kwasowością. Średnio-jasne i średnio palone kawy oferują balans między kwasowością a słodyczą. W końcu, palona średnio-ciemno i ciemno kawa arabica ziarnista podkreśla głębsze, mocniejsze smaki, jak czekolada czy karmel.
W końcu zastanów się także nad preferowaną przez siebie metodą parzenia. Niektóre stopnie palenia sprawdzą się lepiej do konkretnych technik. Przykładowo, kawa arabica palona jasno i średnio jest idealna do metod przelewowych. Zaś średnie i ciemne wypały brylują w ekspresach ciśnieniowych. Poniżej prezentujemy różne formy kawy w zależności od urządzenia i metody parzenia.
Najbardziej aromatyczna kawa to zawsze ta, do przygotowania której użyta została świeżo mielona kawa ziarnista. Podczas mielenia dostosuj grubość do wybranej metody parzenia. Kawa ziarnista arabica posiada szereg wyjątkowych cech zależnych od regionu, dzięki czemu możesz podróżować po świecie przy pomocy różnych odmian. Asortyment Przyjaciół Kawy pozwala odkryć wiele odcieni smaków w zależności od stopnia palenia i regionu pochodzenia. W naszej ofercie dostępna jest arabica kawa ziarnista znanych, jak i niszowych marek oraz z naszych własnych, ekskluzywnych linii – w tym popularnych Caprisette (Italiano i Professional) i Parallel z ich mieszankami 100% arabica. W naszej ofercie znajduje się też czysta 100% arabica od Black Crow White Pigeon, która posiada wyjątkowe oznaczenie jakości.
Kawa mielona to najszybszy i najłatwiejszy sposób na szybkie przyrządzenie kubka aromatycznego naparu – nie bez powodu jest to najpopularniejsza forma kawy. Wybierając kawę, zwróć szczególną uwagę na grubość mielenia, różni się ona bowiem w zależności od metody parzenia. Przykładowo, średnio zmielona kawa mielona 100% arabica najlepiej sprawdzi się do metod przelewowych, podczas gdy zbyt drobny przemiał może skutkować zbyt gorzkim lub cierpkim smakiem. Jeśli interesuje cię czysta 100% arabica, polecamy linię Black Crow White Pigeon, a jeśli chcesz spróbować mieszanek 100% arabica, polecamy Caprisette Italiano, Professional i Parallel 12, 17, 36.
Tylko 10% kaw produkowanych na całym świecie kwalifikuje się jako speciality, co jest ewaluowane poprzez surowy system oceny jakości. Ocenie podlega kilka właściwości, w tym aromat, posmak, kwasowość, body, „czystość: smaku i słodycz. By zostać uznaną za kawę wysokiej jakości, ziarna muszą uzyskać przynajmniej 80 na 100 możliwych punktów. Podczas gdy można natknąć się na mieszanki, kawa speciality najczęściej składa się z ziaren single-origin odmiany arabica. Wszystko dlatego, że kawa arabika oferuje bardziej złożony i charakterystyczny profil smakowy o mniejszej goryczy. Konkretne właściwości w dużej mierze zależne są od pochodzenia i lokalnych warunków klimatycznych.
Oznaczenie „single origin” to coś, co często można znaleźć na opakowaniach kaw speciality. Kawa jednorodna, do której się ono odnosi oznacza kawę pochodzącą z jednego, konkretnego miejsca. Bogaty, wieloregionowy smak oferuje kawa 100% arabica Black Crow White Pigeon. Jeśli jednak jesteś przyzwyczajony do picia mieszanek, a mimo to chcesz postawić pierwszy krok w świecie kawy speciality, idealnym wyborem będą mieszanki odmiany arabica od Parallel. Nie wahaj się i zacznij odkrywać i eksperymentować ze znanymi markami!
Wypełnione świeżo mieloną kawą i szczelnie zamknięte, by zachować wyjątkowe właściwości każdego ziarna, kapsułki do kawy z arabiką są idealne dla tych, którzy chcą cieszyć się kubkiem pysznej kawy. Zapewniają łagodny, acz charakterystyczny smak, a przy tym cudowny balans bogactwa i gładkości smaku. W naszym asortymencie znajdziesz szeroką ofertę kapsułek kompatybilnych z najpopularniejszymi systemami kapsułkowymi, jak kapsułki do ekspresów Dolce Gusto® czy kapsułki do ekspresów Nespresso.
By przygotować kubek aromatycznej czarnej kawy, delikatnego cappuccino czy pysznego latte z kremową pianką w domowym zaciszu nie potrzebujesz specjalnych umiejętności. Potrzebna jest ci jedynie kawa w saszetkach i ekspres Senseo. Wybierając saszetki, zwróć szczególną uwagę na typ ziaren. Saszetki do Senseo może wypełniać 100% Arabica, 100% Robusta, lub ich mieszanka. Jeśli preferujesz szczególnie aromatyczne, łagodne lub średnio-mocne napary, idealnie sprawdzi się kawa 100% arabica.
Niektórzy preferują całe ziarna, inni wolą kawy mielone, a jeszcze inni sięgają po saszetki ESE (Easy Serving Espresso). To jeden z najszybszych sposobów na zaparzenie espresso, lub naparów na jego bazie z dodatkiem mleka, syropów i innych dodatków. Kawa arabika w saszetkach ESE jest idealna dla poszukiwaczy lżejszych, mniej gorzkich, przyjemnych smaków – odmiana ta jest bowiem słodsza i bardziej owocowa. Mieszanka odmian arabica i robusta da natomiast wyjątkowo zbalansowany kubek naparu: arabica nada gładkości, robusta z kolei mocną teksturę, kremowość i wyższą zawartość kofeiny.
Szukasz wygodnej alternatywy dla zwykłej kawy? Kawa rozpuszczalna, dostępna w różnych smakach musi być jedynie polana gorącą wodą! Zazwyczaj jest ona produkowana z robusty lub mieszanki odmian arabica i robusta, jednak większość naszej oferty to kawa 100% arabica. W rezultacie otrzymujemy napar wyższej jakości, o bardziej delikatnych, przyjemnych nutach smakowych.
Chcesz cieszyć się tradycyjną kawą, jednak uniknąć kofeiny i jej skutków? Kawa bezkofeinowa to idealny wybór. Jeśli wolisz łagodne, lekkie kawowe napary, polecamy arabikę. Jednak „kawa 100% arabica” to nie jedyna informacja, której warto szukać na opakowaniu. Rozważ również podgatunek i region, z którego pochodzą ziarna. Dzięki temu zyskasz wskazówki na temat charakterystyki smakowej, jak nuty karmelu, czekoladowa słodycz, cytrusowość i wiele innych.
Wahasz się, którą odmianę wybrać? Zestawy kaw oferują wszystkie! Kawa arabica ma wiele różnych smaków, z którymi możesz eksperymentować dopóki nie znajdziesz ulubionego. Jeśli już zakochałeś się w konkretnym aromacie, możesz kupić kilka paczek tego samego typu w lepszej cenie, dzięki czemu zaopatrzysz się na dłużej i oszczędzisz pieniądze. Dodatkowo, zestawy najpopularniejszych kaw odmiany arabica to świetny pomysł na prezent!
Wybierając kawę warto rozważyć nie tylko typ ziaren, ale również metodę parzenia. Te można podzielić na dwie główne kategorie: ciśnieniowe i przelewowe. Każda jest wyjątkowa i pozwala na ujawnienie się innych smaków.
Jeśli wolisz łagodne, delikatniejsze, głębsze smaki i lubisz sam proces parzenia, kawa do przelewu będzie idealnym wyborem. Tak, jak w przypadku każdej kawy, znajdziesz jej różne typy. Polecamy kawy odmiany arabica do ekspresu przelewowego lub innych, ręcznych metod parzenia, jak kawa do Chemexa, do French pressa, do Aeropressu, do cold brew. Czemu? Kawa arabica charakteryzuje się łagodnością, mniejszą goryczą i zawartością kofeiny, co jest szczególnie istotne dla osób preferujących w kawie lekkość i delikatność. Dodatkowo, ziarna kawy arabica odkrywają różne nuty smakowe w zależności od regionu, z którego pochodzą.
Lubisz bogate, intensywne smaki? Kawa espresso odzwierciedla pod tym względem typ ziaren. Kawy do ekspresu ciśnieniowego (czyli kawy do ekspresu kolbowego lub kawy do ekspresu automatycznego) i kawy do kawiarki dadzą łagodniejszą, bardziej wyrazistą mieszankę, jeśli wybierzesz ziarna 100% arabica. Do espresso lub kawy czarnej dodadzą one ciut delikatniej intensywności. Jeśli chcesz osiągnąć wyjątkowo zbalansowany smak, łączący naturalną owocowość arabiki ze stonowanymi, gorzkimi nutami, sięgnij po mieszanki arabiki z robustą. Dzięki temu twoja kawa będzie wyjątkowo mocna, z bogatą, kremową pianką. Przy okazji, na dedykowanej stronie znajdziesz kawy do ekspresów. Nie zapomnij jej odwiedzić!
Kawa 100% arabica to symbol jakości, jednak jej charakterystyczność nie bierze się z natury. Wymaga uważnej uprawy i skrupulatnego palenia. Dlatego kawa z lokalnych palarni to coś, po co warto sięgnąć. Takie palarnie palą kawę w mniejszych partiach, dzięki czemu kawa jest zawsze świeża, a smak intensywny i aromatyczny. Roasterzy doskonale rozumieją surowy materiał, z którym pracują i oferują wyjątkowe typy kawy, których nie znajdziesz wśród produktów masowych.
Potrzebujesz pomocy z wyborem?
Przyjaciele Kawy oferują ponad 100 różnych odmian kawy. Jeśli zastanawiasz się, jaka kawa jest dla ciebie najlepsza, albo potrzebujesz porady, skontaktuj się z nami w wygodny dla ciebie sposób – mailowo, telefonicznie, lub na żywo, w jednym z naszych sklepów, gdzie otrzymasz nie tylko poradę, ale również kubek pysznej kawy.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.