Profesjonalne kolbowe ekspresy do kawiarni i restauracji

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
41 elementy

O ekspresie do kawiarni i restauracji

Siedzieć w kawiarni i pić kawę – czy może być coś lepszego? Niestety, żeby doświadczyć tej przyjemności, potrzeba dużego wysiłku i pracy. Jest to możliwe tylko dzięki połączeniu umiejętności z odpowiednim sprzętem. To właśnie najważniejsze wyposażenie kawiarniekspres kolbowy profesjonalny – zrobi kawę, po którą będą wracać Twoi klienci.

Jaki ekspres kolbowy profesjonalny wybrać?

Ekspresy do kawy gastronomiczne doskonale radzą sobie z dużym przepływem klientów, zapewniając napary najwyższej jakości. Sprawdźmy, jaki jest najlepszy ekspres do kawiarni, restauracji czy baru, i co należy wziąć pod uwagę przed jego zakupem:  

Ekspres do kawy do kawiarni

To właśnie ekspres w kawiarni odgrywa rolę protagonisty. Jaki ekspres do kawiarni wybrać? Cóż… należy wziąć pod uwagę kilka kluczowych czynników. Po pierwsze, warto ocenić liczbę spodziewanych klientów w godzinach szczytu. Ta przesłanka wskaże, ile grup zaparzających powinien mieć Twój ekspres kolbowy profesjonalny. Jeśli w kawiarni panuje duży ruch, doskonałym wyborem będą urządzenia z 3 lub 4 grupami. Pamiętaj też, że najlepiej by było, gdyby każda z nich posiadała oddzielny bojler. Dzięki temu każdy barista będzie mógł personalizować kawę po swojemu. Po drugie, warto zwrócić uwagę na objętość pojemników na wodę. Ekspresy do kawy do kawiarni w naszej ofercie są wyposażone w pojemniki od 2 l. 

Po trzecie, należy skupić się na łatwości obsługi i stabilności parzenia. Wybierz ekspres z programowalnymi ustawieniami, wysokowydajnymi dyszami parowymi. Profesjonalny ekspres do kawy do kawiarni powinien posiadać także regulator temperatury PID (Proportional-Integral-Derivative), który zapewnia precyzyjną i stabilną temperaturę wody podczas parzenia. Technologia ta oferuje wiele korzyści, m.in. możliwość dostosowania ustawień dla różnych napojów, wydajność i stabilność podczas ekstrakcji. Dobrze by również było, gdyby Twój profesjonalny ekspres do kawy do kawiarni miał miejsce na podgrzewacz do filiżanek. Według najlepszych włoskich tradycji, espresso należy podawać właśnie w podgrzanej filiżance.

Ekspres do kawy do restauracji

Filiżanka espresso przed lub po obiedzie to zawsze dobry pomysł. Ekspresy do kawy do restauracji dobrze więc sprawdzą się jako dodatek do głównego menu. Dla restauracji średniej wielkości wystarczy ekspres dwugrupowy, jednak większy lokal może wymagać już trzech grup. Weź pod uwagę łatwość obsługi (np. funkcja automatycznego ustawienia porcji), ponieważ personel może mieć trudności ze zbyt skomplikowanym sprzętem. Wybierz szybko nagrzewający się ekspres do restauracji, aby klienci nie musieli długo czekać. Ponadto ekspres do kawy do restauracji powinien płynnie integrować się w design lokalu. W tym przypadku profesjonalne ekspresy Lelit sprawdzą się w 100%!

Ekspres do kawy do baru

Profesjonalne ekspresy kolbowe w barach nie są często używane. Zazwyczaj są potrzebne dla zrobienia czas od czasu jakiegoś napoju kawowego albo bazy dla przygotowania koktajli. Dlatego też w przypadku niskiego popytu powinien wystarczyć ekspres jednogrupowy, np. Rocket Espresso.

Nie należy też zapominać o łatwości obsługi, ponieważ barmani mogą nie mieć przygotowania profesjonalnego baristy. Wybierz ekspres kolbowy profesjonalny, z którym spienisz mleko do napojów jak kawa po irlandzku czy espresso martini. Dodatkowo upewnij się, że ekspres do baru zmieści się na Twoim blacie i będzie odpowiadał wystrojowi lokalu. Ekspresy kolbowe Ascaso oferują szeroką gamę kolorów, ale należy pamiętać, że obsłużą tylko mniejszy ruch klientów. 

Nie zawsze też musisz sięgać po model, klasyfikowany jako profesjonalny. W naszej szerokiej ofercie mamy ekspresy kolbowe do kawy, które nadają się do domu, jak i do gastronomii.

Ilość grup zaparzających

Liczba grup zaparzających określa, ile porcji espresso Twoi bariści będą mogli przygotować jednocześnie. Ekspres do kawy do kawiarni może posiadać jedną, dwie, trzy, cztery i więcej grup. Musisz więc ocenić wielkość swojego lokalu i zastanowić się nad dzienną ilością napojów kawowych. 

Profesjonalny kolbowy ekspres jednogrupowy

Jeśli potrzebny Ci jest mniejszy ekspres do kawiarni, to opcja dla Ciebie. Urządzenia tego typu są stosunkowo kompaktowe i mogą zaserwować do 5 kg kawy tygodniowo. Idąc dalej, jednogrupowe profesjonalne ekspresy kolbowe są zazwyczaj prostsze w obsłudze. Ponadto warto podkreślić, że oferują podstawowe funkcje ekstrakcji espresso i spieniania mleka. Toteż nie muszą być obsługiwane przez bardzo zaawansowanych baristów.

Profesjonalny kolbowy ekspres dwugrupowy

To najczęściej spotykany profesjonalny ekspres kolbowy do kawiarni. Modele marek Rancilio, Lelit lub La Marzocco w naszej ofercie zaparzą do 10 kg kawy każdego tygodnia. Ponadto takie ekspresy do kawiarni, chociaż są wysokowydajne i wielofunkcyjne, nie zajmują aż tak dużo miejsca. Zmieszczą się więc na blacie z umiarkowaną ilością miejsca w lokalu średniej wielkości.

Profesjonalny kolbowy ekspres trzygrupowy

Ten ekspres do kawy restauracji dobrze nadaje się dla firm o dużym zapotrzebowaniu. Wyszkolony barista z jego pomocą zrobi do 60 kaw na godzinę. W tym momencie należy jednak rozważyć, czy masz wystarczająco dużo miejsca i solidny blat, który utrzyma ciężki ekspres do kawy kolbowy profesjonalny. Takie urządzenie również lepiej utrzyma podgrzewacz do filiżanek. Jeśli chodzi o konkretny sprzęt, jaki możemy zaoferować, jest to marka La Marzocco. Oferuje ona 3 albo nawet 4-grupowe profesjonalne ekspresy kolbowe. Nie zapominaj, że zawsze możesz skorzystać z opcji filtrowania – kliknij “Liczba grup”.

Bojler w ekspresie do kawy do kawiarni

Bojler w ekspresie do kawy ma kluczowe znaczenie dla utrzymania temperatury wody, co bezpośrednio wpływa na jakość i konsystencję kawy. Istnieją trzy główne typy systemów bojlerów: 

Bojler pojedynczy

Jeśli zdecydujesz się na ekspres do kawy z bojlerem pojedynczym, nie będziesz w stanie jednocześnie spieniać mleka i parzyć kawy. Ekspresy do kawiarni tego typu są więc niewygodne pod kątem parzenia napojów mlecznych. Z drugiej strony, to, że posiadają tylko jeden bojler, sprawia, że są mniejsze i tańsze. Z tego powodu opłacają się dla firm o umiarkowanym zapotrzebowaniu na kawę. Nie nadają się jednak do lokali o dużym natężeniu ruchu.

W naszej ofercie to m.in. Rancilio Silvia, ECM Technika V Profi PID, ECM Elektronika II Profi, Bezzera BZ09, Lelit Anita. Ten ostatni profesjonalny ekspres do kawy do kawiarni posiada nawet wbudowany młynek! 

Bojler podwójny

Ekspres do kawy kolbowy profesjonalny z podwójnym bojlerem to zaawansowany sprzęt dla większych lokali. Pozwala on, jak się można domyślić, spieniać mleko i parzyć kawę w tym samym momencie, w dodatku w dużych ilościach. Możesz sterować każdym bojlerem osobno. Z tego powodu są jednak o wiele większe, muszą przecież zmieścić przeróżne grzałki, wężyki itp. Urządzenia te zapewniają precyzję i kontrolę temperatury, co skutkuje napojami najwyższej jakości.

Bezzera DUO DE, ECM Synchronika, Lelit Bianca i inne.

Bojler w układzie HX

Ekspres kolbowy profesjonalny HX (z wymiennikiem ciepła) posiada jeden duży bojler z wbudowaną grzałką. Może parzyć wodę i spieniać mleko jednocześnie, ponieważ wypożycza wodę u mniejszego bojlera kawowego, wspawanego w poprzek dużego. W gastronomii często można spotkać profesjonalny ekspresy kolbowe z bojlerami typu multi-HX – do ich dużego bojlera wspawanych jest więcej mniejszych. Chociaż jest to rozwiązanie dość przystępne cenowo i wydajne, Twoi bariści nie będą mogli kontrolować temperatury wody w mniejszym bojlerze,

Tego rodzaju ekspres do kawiarni w naszej ofercie to m.in. Bezzera Magica, Bezzera BZ10, Rocket Espresso Appartamento czy Mozzafiato, ECM Mechanika VI  Slim.

Ustawienia zaawansowane

Chcąc wyróżnić się na tle konkurencji, potrzebny Ci będzie ekspres kolbowy profesjonalny z jeszcze lepszą kontrolą temperatury, profilowaniem ciśnienia, wieloma bojlerami, zaawansowanymi opcjami PID i programowania, wstępną infuzją i innymi funkcjami tego typu. Każda z wyżej wymienionych zapewnia największą wydajność i najlepszy smak.

Możesz także sprawdzić, czy Twój ekspres do kawy do kawiarni jest wyposażony w inne dodatkowe ustawienia. Są to na przykład możliwość podłączenia do sieci wodociągowej, zintegrowana waga, inteligentna aplikacja, port USB, światła LED, touchscreen i wiele innych. Nie zapomnij także o funkcji Eco Mode! Energooszczędny ekspres do kawy w kawiarni może pomóc obniżyć koszty i negatywny wpływ na środowisko, co czyni go mądrą inwestycją długoterminową. 

Jak czyścić ekspres kolbowy do kawiarni?

Zadbany ekspres do restauracji to synonim długiej żywotności i wydajności. Rozważ ekspres do kawy do kawiarni z funkcjami ułatwiającymi czyszczenie, takimi jak wyjmowana tacka ociekowa, łatwo dostępne komponenty i automatyczne cykle czyszczenia. Poza tym, oto zwięzły przewodnik:

Codzienne czyszczenie. Po zaparzeniu przepłucz portafilter i sitko pod bieżącą wodą, aby usunąć fusy z kawy, wytrzyj różdżkę parową i zewnętrzną część sprzętu, przepłucz gorącą wodą głowicę grupy, aby pozbyć się wszelkich pozostałości kawy.

Backflush (co kilka dni). W celu dokładniejszego wyczyszczenia włóż puste ślepe sitko do filtra, dodaj środek czyszczący zgodnie z instrukcją, zablokuj filtr i przepuść wodę przez głowicę grupy, aby dokładnie ją wyczyścić.

Czyszczenie dyszy parowej (po każdym użyciu). Oczyść dyszę parową, wypuszczając parę po zaparzeniu mleka. Przetrzyj dyszę wilgotną ściereczką, aby usunąć pozostałości mleka.

Cotygodniowe czyszczenie. Zdejmij sitko z głowicy grupy i namocz je w roztworze czyszczącym. Namocz portafilter i sitko w tym samym roztworze, a następnie wyszoruj i wypłucz.

Comiesięczne czyszczenie. Wyczyść zbiornik wody, tackę ociekową i wyjmowane części wodą z mydłem. W razie potrzeby sprawdź i wyczyść filtr wody.

Odkryj ekspres do kawiarni i restauracji!

Nasz asortyment obejmuje ekspresy do kawy do kawiarni o różnym designie i funkcjach do kawiarni. Z nimi nie tylko szybko obsłużysz klientów, ale stworzysz przytulną atmosferę w lokalu.

Oprócz modeli kolbowych, mamy też inne ekspresy do kawy, w tym automatyczne (te czasami można wybrać do restauracji), do zabudowy, na kapsułki, przelewowe… Jeśli zaś masz jeszcze jakieś dodatkowego pytania, skontaktuj się z nami. Razem znajdziemy najlepszy ekspres do kawiarni!