D.
G.
Min.
Sec.
Wraz z trzecią falą kawy speciality w społeczeństwie nareszcie zapanowało przekonanie, iż parzenie kawy nie jest zwykłą funkcją baristy, a prawdziwą sztuką. To właśnie dlatego zaczęły powstawać ekspresy do kawy Sage. Pozwalają one tworzyć napoje w domu, szanując tradycje i techniki, wymagane do przygotowania kawy speciality. Posiadając na blacie kuchennym ekspres Sage poczujesz się jak barista lub baristka trzeciej fali!
Ekspresy Sage koncentrują się na 4 kluczowych czynnikach. Są to odpowiedni sposób mielenia i ilość kawy, precyzyjna temperatura wody 92-96°C, monitorowanie ciśnienia oraz aksamitna pianka mleczna. Bezkompromisowe podejście firmy do tych kryteriów gwarantuje, że nie zgubisz się w procesie parzenia. Ponadto będziesz w stanie dokładnie kontrolować każdy element, który ma wpływ na ostateczny smak napoju. Są to jednak wspólne cechy wszystkich modeli, a teraz przyjrzyjmy się każdemu nieco bliżej:
Ten mały ekspres kolbowy, pomimo swoich niewielkich rozmiarów, w 54-mm portafiltrze mieści 19 gramów kawy – w sam raz na bogate espresso. Aby zapewnić jeszcze gęstszą konsystencję, urządzenie zwilża zmieloną kawę przed przygotowaniem. Dzięki temu jej najlepsze właściwości zostają w pełni ujawnione, gdy tylko woda zacznie płynąć. Co więcej, ten kompaktowy ekspres Sage pozwala użyć nie tylko kawy mielonej, ale również saszetek ESE.
Model Sage the Oracle samodzielnie zajmie się najtrudniejszą stroną parzenia espresso: dozowaniem, ubijaniem prosto do filtra 58 mm oraz spienianiem mleka. Dodatkowo ten ekspres kolbowy Sage pozwala dobrać ilość kawy, temperaturę kawy i mleka, infuzję wstępną czy konsystencję pianki mlecznej. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzisz mnóstwo czasu, ale będziesz mieć kontrolę nad każdym aspektem przygotowanego napoju. Nie zapomnijmy także, iż jest to ekspres kolbowy z młynkiem!
Ten ekspres do kawy Sage, chociaż nie posiada wbudowanego młynka, nie przegrywa z innymi modelami. Jak wskazuje nazwa, dwa oddzielne bojlery zostały stworzone, aby jednocześnie stworzyć espresso z dokładnością do 1°C oraz zapewnić natychmiastowy dostęp do pary. Oprócz tego, Sage Dual Boiler posiada m.in. moc aż 2200 W oraz programowalną temperaturę ekstrakcji dla różnych stopni palenia i pochodzenia kawy.
Jak można wywnioskować z nazwy, funkcje tego ekspresu sprawią, że poczujesz się jak prawdziwy Barista. W tej serii spotkasz kilka modeli: Barista Express, Barista Pro, Barista Touch, Barista Express Impress oraz Barista Touch Impress. Ekspresy Barista Pro, Touch oraz Touch Impress posiadają ekran dotykowy (Sage Barista Pro ma dodatkowo przyciski). Oprócz tego nagrzewają się w ciągu 3 sekund, są wyposażone w system cieplny ThermoJet, dbający o właściwą temperaturę wody. Zawdzięczając 30 ustawieniom stopnia mielenia możesz także eksperymentować ze smakiem napoju.
Z kolei Sage Barista Express oraz Barista Express Impress są zarządzane przyciskami. Posiadają portafilter o średnicy 54 mm, wbudowany system Thermocoil, który szybko i łatwo podgrzewa wodę do ustawionej temperatury. Sage Barista Express pozwala wybrać pomiędzy 16, a Barista Express Impress – 25 ustawieniami mielenia. Pamiętaj, iż najlepsza kawa jest doskonale zbalansowana, a młynek pomoże z łatwością odkryć tę równowagę.
Jeżeli szukasz innych doświadczeń, związanych z całkowicie ręcznym parzeniem espresso, obejrzyj nasze inne ekspresy kolbowe do kawy. Znajdziesz tam modele ręczne, dźwigniowe dla różnych stopni zaawansowania od pasjonaty po profesjonalistę. Jeśli zaś interesuje Cię espresso, parzone za naciśnięciem jednego przycisku, zwróć uwagę na inne ciśnieniowe ekspresy do kawy: automatyczny, do zabudowy, na kapsułki lub saszetki.
Chlubą firmy jest nie tylko espresso, parzone przez Sage ekspres kolbowy, ale także kawa filtrowana, którą robi Sage ekspres przelewowy! Model Precision Brewer posiada 6 wstępnie ustawionych trybów parzenia. Są to Gold Cup, Fast, Strong, Cold (tak tak, to kawa, parzona na zimno), Pour-Over oraz My Brew. Ostatni pozwala eksperymentować z czasem oraz objętością parzenia, temperaturą i natężeniem przepływu. Ten ekspres przelewowy Sage za jednym razem może zaparzyć do 12 filiżanek.
Kawa, przyrządzona w czystym ekspresie, smakuje o niebo lepiej. Konserwacja ekspresów Sage obejmuje kompleksową pielęgnację od czyszczenia dyszy spieniającej po regularną wymianę filtra wody. Weź pod uwagę, iż parząc od 2 do 5 filiżanek kawy dziennie, większość części ekspresu powinna być czyszczona co tydzień. Niemniej jednak, niektóre elementy, takie jak młynek i zbiornik na wodę, wymagają czyszczenia jedynie raz na 2 lub 3 tygodnie.
Potrzebujesz wskazówek?
Ekspres do kawy Sage dostarcza zarówno złociste espresso i aksamitnie teksturowane mleko, jak i aromatyczną kawę przelewową w standardzie Gold Cup. Jeśli masz pytania, dotyczące wyboru odpowiedniego modelu, napisz do nas lub odwiedź nas stacjonarnie. Z przyjemnością pomożemy wybrać najlepszy ekspres do kawy!
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.