Kawa speciality (specialty coffee)

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
57 elementy

O kawie speciality

Jeśli chcesz się dowiedzieć, czym słynie kawa speciality i dlaczego musisz jej spróbować, odpowiedź jest prosta. Specialty coffee to najlepsze ziarna na świecie!

Kawa speciality – co to?

Ale tak na serio, to już podajemy bardziej szczegółową definicję. Kawy specialty to kawy, które uzyskały 80 lub więcej punktów ze 100 możliwych. Odbywa się to według oceny certyfikowanych degustatorów (znanych jako Q-graders) w skali SCA (The Specialty Coffee Association).

Samo ocenianie odbywa się zgodnie z bardzo surowymi i ścisłymi wymaganiami. Uwaga, nawet światło w pomieszczeniu musi mieć odpowiednią intensywność! Nazywa się to cuppingiem: świeżo palona kawa jest grubo mielona, zalewana wodą i poddawana degustacji. Oceniane są różne właściwości: aromat, smak, posmak, kwasowość, body, równowaga smakowa, czystość, słodycz itd. Tylko najlepiej ocenione ziarna otrzymują tytuł kawy “kawy specialty”. Warto zauważyć, że specialty coffee stanowi zaledwie 10% światowej kawy!