D.
G.
Min.
Sec.
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie o najlepszą kawę, jest nią kawa speciality (ang. specialty coffee). Niezależnie od tego, czy jesteś nowicjuszem, czy doświadczonym koneserem, ten typ kawy pokaże ci zupełnie nowy świat smaków i aromatów. Tak jak dobre wino, kawa jakości speciality jest wynikiem oddziaływania swojego naturalnego otoczenia, lokalnego mikroklimatu i wysokości. Z tego względu, przed zakupem swojej pierwszej odmiany speciality, polecamy wraz z nami odkryć subtelny świat ziaren speciality i podróż, którą przebywają by trafić do twojego kubka. Im więcej masz wiedzy i doświadczenia, tym łatwiej poznasz czym jest najlepsza kawa speciality.
Jedynie 10% produkowanej na całym świecie kawy otrzymuje tytuł „specialty”. Jest on zarezerwowany dla tych odmian, które spełniają standardy jakości Specialty Coffee Association (znanej również jako SCA). Oceniając poszczególne kawy, certyfikowani degustatorzy (Q-graderzy) poświęcają szczególną uwagę szeregowi różnych czynników. Te obejmują między innymi aromat, smak, posmak, kwasowość, body, słodycz, balans smaków, „czystość” napary, itd. Jedynie kawy, które otrzymają przynajmniej 80 na 100 możliwych punktów otrzymują zaszczytną nazwę „kawa specialty”. Odkryjmy więc ofertę Przyjaciół Kawy i wybierzmy ziarna, które idealnie wpasują się w twoje gusta!
Każda kawy specialty posiada wynik, który nazywam się ‘punktacja SCA’, obejmujący przedział od 80 do 100. Wynik 90 na 100 punktów oznacza kawy najwyższej jakości; 85 – 89,99 oznacza doskonałą jakość; podczas gdy specialty coffee z wynikiem 80 – 84,99 jest uznawana za bardzo dobrą. Niektóre z tych odmian są limitowane: oznacza to, że ciężko je dostać, co czyni je jeszcze bardziej wyjątkowymi. Dla twojej wygody w sklepie online Przyjaciół Kawy możesz filtrować kawy speciality w oparciu o ich ocenę SCA, co czyni proces wyboru szybszym i łatwiejszym.
Ważną rolę w całym procesie odgrywają również roasterzy. To oni wybierają stopień palenia najlepiej dopasowany do profilu smakowego ziaren, które otrzymują. Po wypaleniu kawa z segmentu specialty trafia do klienta. Inną ważną rolą jest rola degustatora: to osoba, która parzy wypaloną kawę, a następnie jej próbuje. Eksperymentując z różnymi metodami parzenia, znajdują oni urządzenia najlepiej sprawdzające się w przypadku wybranych ziaren. Finalnym rezultatem jest niesamowity napar, któremu nie sposób się oprzeć!
Prawdziwi koneserzy wiedzą, że każda kawa speciality różni się od siebie w zależności od odmiany, regionu pochodzenia, metody obróbki, stopnia palenia, grubości zmielenia, techniki parzenia i wielu, wielu innych czynników. Smak, aromat i posmak są już zamknięte w ziarnie: twoim zadaniem jest tylko wydobyć z niego najlepsze cechy. Pozwolą ci na to dwie podstawowe metody, którym odpowiadają dwa typy kaw, z którymi najczęściej spotkasz się na rynku. Są to kawy speciality przeznaczone do parzenia metodą espresso i te przeznaczone do urządzeń przelewowych.
Te dwie metody parzenia wybijają na główny plan różne smaki. Dlatego kawa najwyższej jakości powinna być wybrana w oparciu o preferowaną metodę parzenia użytkownika, lub ze względu na intrygujące cechy, do których dobierzesz odpowiednią technikę parzenia. Odkrywając świat specialty coffee warto poświęcić uwagę nawet najmniejszym detalom. Uważne rozważania pozwolą ci doświadczyć głębi aromatu i smaku, którą te odmiany mają do zaoferowania.
Espresso samo w sobie jest dość intensywne – jednak kawa speciality wybrana do tej metody parzenia może stworzyć smak jeszcze głębszy, bogatszy i bardziej złożony, którego nie sposób uzyskać z wykorzystaniem zwykłej kawy. Pochodząca z najpopularniejszych regionów uprawnych i farm na świecie, kawa espresso jakości speciality bez wątpienia zadowoli fanów tej metody.
Tym, którzy szukają dobrej odmiany pod espresso, polecamy rzucić okiem na ofertę kawy specialty Przyjaciół Kawy. Linie te noszą nazwy Black Crow White Pigeon i Parallel. Odkryj różnorodne aromaty i odkryj smaki, których nie doświadczyłeś nigdy wcześniej
Jeśli chcesz odkryć najlepsze, co kawa jakości specialty ma do zaoferowania, kawa przelewowa to coś, czego musisz spróbować. Przelewowa metoda parzenia jest wspaniała w uwypuklaniu najdelikatniejszych nut twojej kawy, tworząc jednocześnie lekkie body, jedwabistą teksturę i przejrzystość smaku, którą kawowi koneserzy określają jako „czysty kubek”. Ekspresy i ręczne urządzenia przelewowe sprawiają, że kawa speciality jest jeszcze bogatsza w smaku i pozwalają całej gamie smaków ujrzeć światło dzienne.
Specialty coffee zarówno znanych, jak i niszowych, producentów znajduje się w gamie produktów Przyjaciół Kawy. Przejrzyj naszą własną linię Black Crow White Pigeon – to właśnie w niej znajduje się kawa najwyższej jakości. Nasi klienci kochają różnorodność, którą dają kawy speciality z różnych regionów: od ciemnych, głębokich nut aż po lekkie, subtelne aromaty.
Kawa najwyższej jakości w naszej ofercie to ziarna o różnych smakach od szeregu różnych producentów. Dla twojej wygody na naszej stronie internetowej znajdziesz opcję filtrowania po smaku, dzięki czemu będziesz mieć możliwość wybrania ulubionych nut. Co powiesz na jagody, owoce, czekoladę lub wino? Warto rzucić okiem na własną linię specialty coffee Przyjaciół Kawy—Black Crow White Pigeon i Parallel. Stworzone z uwagą i troską, te kawy speciality są wcieleniem aromatów poszczególnych regionów, cechują się wyjątkowym smakiem i zostały stworzone, by dać najlepsze możliwe doświadczenie smakowe. Specialty coffee Black Crow White Pigeon to zaproszenie do zanurzenia się w wyjątkowych historiach, podczas gdy linia Parallel oferuje niepowtarzalne kawowe mieszanki.
Kawa ziarnista to kawa w swojej najbardziej naturalnej formie. To w niej zaczyna się świat kawy i każdy wspaniały napar. Poszukiwacze najżywszych, najbardziej intensywnych smaków powinni spróbować ziaren specialty. By kawa z segmentu specialty smakowała najlepiej, należy ją zmielić tuż przed zaparzeniem. Dzięki temu wydobędziesz z niej wszystkie najlepsze cechy i będziesz cieszyć się prawdziwie pysznym, bogatym w smaku, aromatycznym naparem o pełnym body.
Parzenie świetnej kawy specialty w domu może zająć nieco czasu. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, ale nie masz w domu młynka do kawy, kawa mielona będzie dla ciebie najlepszą opcją. Kawa speciality dostępna jest w różnych grubościach mielenia i stopniach palenia, więc możesz wybrać tą idealnie dopasowaną do twojej ulubionej metody parzenia. Ciesz się najwyższej jakości naparami niemalże bez wysiłku!
Możesz wybierać spośród wielu różnych profili smakowych, od lekkich i owocowych, aż po intensywne, czekoladowe. Polecamy rzucić okiem na własne linie Przyjaciół Kawy: Black Crow White Pigeon i Parallel, które dostępne są również w różnych grubościach mielenia: od drobnej, aż po grubą. Po prostu wybierz metodę parzenia i ciesz się pysznymi naparami!
Tak, kawa jakości specialty może zachwycać nawet jeśli nie możesz lub nie chcesz spożywać kofeiny. Kawa bezkofeinowa to świetna alternatywa dla naparów z kofeiną. Co lepsze, na rynku dostępnych jest wiele pysznych bezkofeinowych odmian kawy speciality. Choć nie są tak liczne, jak zwykła kawa speciality, body i smak bezkofeinowych naparów wciąż może zapewnić ci niezapomniane doznania smakowe.
Wciąż nie wiesz, którą wybrać? Polecamy kawę Colombia Decaf z linii Black Crow White Pigeon Przyjaciół Kawy. Ta kawa z segmentu speciality posiada naprawdę niesamowity profil smakowy: nuty czekolady, karmelu, orzeźwiających jabłek i owoców cytrusowych tworzą cudowną mieszankę. Co więcej, te kawy specialty zostały zdekofeinizowane przy użyciu naturalnych metod. Z ich pomocą z ziaren zostało usunięte nawet 99,9% kofeiny, a co najważniejsze, na całym procesie nie stracił smak ani aromat.
Wybór preferowanego typu kawy to zaledwie część procesu. Innym istotnym kryterium jest metoda parzenia, której planujesz używać. W zależności od wybranej metody, specialty coffee odkryje przed tobą inne smaki, pozwalając na poznawanie jej na nowo za każdym razem. Nie bój się eksperymentować z różnymi technikami, albo znajdź swoją ulubioną i użyj jej odkrywając nowe odmiany specialty!
Zanim w twoim zamówieniu znajdzie się kawa do ekspresu, warto rozważyć typ używanego urządzenia. Jeśli w grę wchodzi kawa do ekspresu ciśnieniowego (czyli kawa do ekspresu kolbowego bądź kawa do ekspresu automatycznego), szukaj odmian przeznaczonych do parzenia espresso. Często na ich opakowaniu znajdziesz słowo „espresso”, zazwyczaj będą to też ziarna palone ciemno lub średnio. Specialty coffee stworzona do parzenia w urządzeniach ciśnieniowych zazwyczaj posiada cudowną, słodką kwasowość, która wzmacnia jej profil smakowy. Z drugiej strony, kawa do ekspresu przelewowego pozwala odkryć najsubtelniejsze nuty smakowe, oferując niesamowicie czysty i delikatny smak. Do tej metody najlepiej sprawdzi się kawa specialty palona jasno lub średnio.
Kawiarka to intensywne smaki, napary o pełnym body i bogactwo przypominające espresso. Autentyczna, włoska kawa do kawiarki to coś, czego trzeba spróbować. Jeśli ciebie również kusi ta wizja, sięgnij po palone ciemno mieszanki speciality do espresso. a try, Tych, którzy lubią eksperymentować ujmie za to palona jasno lub średnio kawa z segmentu specialty. Wszystko jest kwestią indywidualnych preferencji: wolisz mocny, pikantny napar, czy raczej coś owocowego, delikatnego, nieco kwasowego?
Przy użyciu French pressa możesz przygotować pyszną kawę speciality w zaledwie kilka minut! Pamiętaj jednak, że kawa French press wymaga średniego bądź grubego mielenia. Jeśli chodzi o stopień palenia, wszystko zależy od twojego gustu. Jeśli masz ochotę na pysznie gorzki napar speciality, wybierz ziarna palone ciemno, jeśli wolisz kawę subtelną i delikatną, sięgnij po ziarna o średnim bądź jasnym stopniu palenia.
Choć jest to metoda, której opanowanie jest nieco trudniejesze, odwdzięczy ci się wybitnym smakiem i aromatami, od których można się uzależnić. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jaka powinna być dobrej jakości kawa Chemex, wybierz ziarna zmielone średnio, by zachować balans smaku. Kawa specialty palona jasno bądź średnio pozwoli ci uzyskać lżejszy, bardziej delikatny kubek kawy.
Cieszenie się wspaniałą specialty coffee nie musi być trudne. Jeśli nam nie wierzysz, użyj drippera i przekonaj się sam. Kawa do zaparzaczy przelewowych jest idealna dla tych, którzy uwielbiają napary delikatne, subtelne i lżejsze od espresso. Kawa speciality palona średnio i jasno sprawdzi się w tym wypadku świetnie. Ta pierwsza doda naparowi słodyczy i zbalansowanej kwasowości, druga zaś sprawi, że będzie owocowy i bardziej orzeźwiający.
By odkryć najbardziej złożone nuty smakowe i cieszyć się najbardziej wyrazistymi ze smaków, sięgnij po Aeropress. Kawa Aeropress musi być wcześniej zmielona. Wybierając odpowiednią odmianę speciality, wybierz średnie bądź drobne mielenia. Zaparzacze Aeropress pozwalają na użycie różnych poziomów przemiału, jednak pamiętaj, że im grubszy przemiał, tym mniej intensywny smak!
Zaparzacz do kawy na zimno pozwala miłośnikom kawy na doświadczenie prawdziwie wyjątkowego rytuału parzenia. Kawę do cold brew przygotowuje się bez użycia gorącej wody, dzięki czemu jest pełna smaku i idealna do odmian speciality. Bo osiągnąć wspaniały, cudownie subtelny smak kawy cold brew, wybierz ziarna palone jasno bądź średnio.
Udaj się na podróż do krajów, w których rośnie kawa bez wychodzenia z domu! Wszystkie zestawy kaw w naszej gamie produktów zostały stworzone, by wprowadzić cię w świat długoletnich tradycji i wyjątkowych smaków, które można znaleźć w poszczególnych państwach. Ci, którzy szukają czegoś specjalnego powinni przyjrzeć się zestawom przygotowanym z kaw z własnych Linii Przyjaciół Kawy – Black Crow White Pigeon i Parallel. Zostały stworzone, by odkryć prawdziwie wyjątkowe smaki i aromaty. Każdy zestaw zawiera ziarna z innych regionów uprawiających kawę, jak Etiopia, Kolumbia czy Kenia, dzięki czemu każdy miłośnik kawy może zanurzyć się w subtelności tego uwodzącego naparu. Oprócz wzbogacania codziennych kawowych rytuałów, kawy specialty w zestawie mogą służyć za wspaniały prezent. Zachwyć ukochane osoby dając im szansę na odkrycie nowej ulubionej odmiany kawy!
Ale to nie koniec, bo dla tych, którzy kochają święta i chcą podarować sobie oraz bliskim radość z oczekiwania, przygotowaliśmy też kalendarz adwentowy z kawą speciality. Składa się on z 24 saszetek, każdej zawierającej 24 gramy świeżo palonych ziaren bądź zmielonej kawy – wystarczająco, by przygotować dwa kubki pysznego naparu. Ziarna zostały wypalone przy użyciu specjalnej techniki, dzięki czemu sprawdzą się w każdej metodzie parzenia.
Specialty coffee to coś naprawdę wyjątkowego. A staje się jeszcze bardziej wyjątkowa, jeśli pochodzi z lokalnej palarni. Czemu? Po pierwsze, porozmawiajmy o niezrównanej świeżości. Lokalne palarnie zazwyczaj wypalają kawę w małych partiach, dzięki czemu jest tak świeża i aromatyczna, jak to tylko możliwe. Po drugie, jest to poniekąd dodatkowy poziom kontroli jakości. Roasterzy poświęcają ogromną uwagę każdej partii, a ich misją jest wydobycie najlepszych smaków z każdego ziarna. Po trzecie, czynnik ludzki: kupując kawy palone lokalnie wspierasz lokalne biznesy i możesz cieszyć się naparem, którego pochodzenie łatwiej prześledzić.
Choć istnieją wyjątki od tej reguły, niemal wszystkie kawy specialty zawierają 100% ziarna arabici single-origin. Kawa arabica cechuje się zazwyczaj wyrazistymi, egzotycznymi nutami smakowymi, czego chce większość osób sięgających po odmiany speciality. Dlatego zawsze polecamy cieszenie się naparami speciality w ich naturalnej formie, bez niepotrzebnych dodatków. Specialty coffee jest tak wyjątkowa i pełna smaku, że dodatki mogłyby przysłonić jej najlepsze cechy.
Mieszanki arabiki i robusty są inne: mogą się składać nawet z 5 czy 9 różnych odmian. Smak mieszanek jest zazwyczaj bardziej zbalansowany, a nuty smakowe mniej zaznaczone. Blendy świetnie sprawdzą się do kaw mlecznych, jak i kaw z syropem czy innymi składnikami.
Odkrywając świat specialty coffee, z pewnością natrafisz na wyrażenie ‘single-origin’ na niektórych opakowaniach i słowo ‘blend’ (mieszanka) na innych. Podczas gdy mieszanki pochodzą z wielu różnych regionów uprawnych, kawa single origin (jednorodna) pochodzi z jednego miejsca, a czasem nawet jednej farmy.
Pamiętaj, że nie wszystkie kawy z jednego źródła należą do kategorii speciality. Jeśli na opakowaniu nie znajduje się punktacja SCA ani słowo „specialty”, może to oznaczać jedynie, że kawa posiada możliwe do prześledzenia pochodzenie, ale nie należy do kategorii speciality. Z drugiej strony, niemal wszystkie kawy speciality można określić mianem single-origin: dzieje się tak, ponieważ ziarna najwyższej jakości rzadko kiedy są ze sobą mieszane. Istnieją jednak wyjątki od tej reguły: nasza gama produktów zawiera niektóre z nich. Odkryj własną linię kaw Przyjaciół Kawy – Parallel: łączy ona w sobie najlepsze cechy mieszanek i odmian speciality.
Potrzebujesz rady?
Wciąż nie masz pewności jaka kawa speciality jest dla ciebie najlepsza? Interesuje cię kawa i jej różne typy? Nie bój się odezwać do konsultantów Przyjaciół Kawy: możesz skontaktować się z nimi mailowo bądź telefonicznie. Możesz też wstąpić do jednego z naszych fizycznych sklepów, gdzie zostaniesz uraczony pyszną kawą!
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.