D.
G.
Min.
Sec. opis.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, czym słynie kawa speciality i dlaczego musisz jej spróbować, odpowiedź jest prosta. Specialty coffee to najlepsze ziarna na świecie!
Ale tak na serio, to już podajemy bardziej szczegółową definicję. Kawy specialty to kawy, które uzyskały 80 lub więcej punktów ze 100 możliwych. Odbywa się to według oceny certyfikowanych degustatorów (znanych jako Q-graders) w skali SCA (The Specialty Coffee Association).
Samo ocenianie odbywa się zgodnie z bardzo surowymi i ścisłymi wymaganiami. Uwaga, nawet światło w pomieszczeniu musi mieć odpowiednią intensywność! Nazywa się to cuppingiem: świeżo palona kawa jest grubo mielona, zalewana wodą i poddawana degustacji. Oceniane są różne właściwości: aromat, smak, posmak, kwasowość, body, równowaga smakowa, czystość, słodycz itd. Tylko najlepiej ocenione ziarna otrzymują tytuł kawy “kawy specialty”. Warto zauważyć, że specialty coffee stanowi zaledwie 10% światowej kawy!
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.