D.
G.
Min.
Sec.
Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Wolisz, gdy twoja kawa jest intensywna i bogata w smaku? Jesteś na dobrej drodze, bo właśnie taka jest kawa espresso. Wyobraź sobie tylko, jak samemu parzysz mały, acz niezapomniany kubek, który napełnia cały twój dom zapachem kawy, a pierwszy łyk nie tylko napełnia cię energią, ale i inspiruje… Dokładnie to oferuje kawa espresso. Nie dziwi więc fakt, że każde ziarno musi przejść rygorystyczną kontrolę jakości i pokonać wiele wyzwań, by w końcu trafić do twojego kubka!
Przyjaciele Kawy w swojej ofercie posiadają zarówno klasyczne, ulubione kawy w stylu włoskim, jak i pozycje egzotyczne i intrygujące. Niezależnie od tego, na którą odmianę się zdecydujesz, możesz mieć gwarancję, że zbierano ją z troską, palono z miłością i zapakowano tak, by zachować wyjątkowe smaki i aromaty. Odkryj bogate, intensywne, dobrze zbalansowane smaki w każdym kubku. Idealna kawa do espresso czeka – dołącz do poszukiwań!
Odkrywając świat kawy poznasz jej różne typy, techniki i metody parzenia. Jedną z metod parzenia jest espresso, która, jak sama nazwa wskazuje, jest używana by zaparzyć… espresso. Warto jednak wiedzieć, że słowo „espresso” odnosi się nie tylko do tradycyjnego przepisu. Używając terminu „kawa espresso” mamy na myśli ziarna, które są palone w taki sposób, by nadawać się do parzenia metodą espresso.
By cieszyć się najlepszym espresso, wybierz kawę, która nadaje się do szybkiego parzenia. Zazwyczaj najlepszym wyborem będą kawy palone ciemno-swój bogaty, odważny smak wypuszczają bardzo szybko, co czyni je idealnymi do esencjonalnego espresso. Kawa espresso obejmuje cały przekrój stopni palenia, a im ciemniejszy wypał, tym bardziej intensywny i gorzki smak. Jasno palona kawa potrzebuje więcej czasu na rozwinięcie swojego smaku, dlatego zazwyczaj nie jest rekomendowana do espresso. Wolisz delikatny smak? Średnio palone kawy mogą stanowić świetną alternatywę.
Jeżeli na opakowaniu znajduje się słowo „espresso”, możesz mieć pewność, że jest to kawa do espresso. Jeśli nie jest to wyszczególnione, spójrz na stopień palenia – najlepiej sprawdzą się wypały między średnim a ciemnym.
By uczynić napar perfekcyjnym, weź pod uwagę także typ ziaren. Ziarna kawy arabica oferują spektrum delikatnych i wyrazistych smaków. Robusta oferuje zaś mocniejsze, bardziej gorzkie smaki z większą zawartością kofeiny. Dla zniuansowanego espresso, wybierz ziarna 100% Arabica. Jeśli wolisz balans nut owocowych i gorzkich, najlepiej sprawdzi się mieszanka arabica-robusta.
Kawa espresso od Przyjaciół Kawy dąży do zaspokojenia potrzeb wszystkich. Nasza oferta obejmuje szereg stopni palenia i grubości mielenia, a także wiele różnych marek. Miłośnicy espresso w szczególności kochają nasze mieszanki Caprisette. Dzięki nim codziennie będziesz doświadczać naturalnego, bogatego smaku espresso. Znajdziesz je zarówno w formie ziaren, kawy mielonej, a nawet kapsułek, więc możesz wybrać formę, która odpowiada ci najbardziej.
Dla tych, którzy szukają niesamowitego doświadczenia, polecamy stworzone przez Przyjaciół Kawy linie Black Crow White Pigeon i Parallel. Są idealne do parzenia espresso, oferując bogaty i zniuansowany smak. Wybierając kawę, której certyfikowani degustatorzy z Specialty Coffee Association przyznali nie mniej niż 80 na 100 możliwych punktów, doświadczysz espresso innego, niż cokolwiek, czego próbowałeś wcześniej. Kawy te dostępne są w formie ziarnistej, jak i mielonej, więc masz gwarancję znalezienia czegoś dla siebie.
Jedyne składniki espresso to kawa i woda. Dlatego dobra kawa espresso to klucz do tradycyjnych przepisów. Nie wszystkie odmiany będą w stanie stworzyć napar niezapomniany mimo niewielkiej objętości 25 – 30 ml. By cieszyć się idealnym espresso, musisz zapoznać się z typami kawy, metodami parzenia i smakami, z których znane są poszczególne regiony, w których uprawiana jest kawa.
Świeżo mielona kawa ziarnista to zawsze podstawa aromatycznych naparów. Naszą zasadą jest udzielanie każdemu klientowi – miłośnikowi espresso następującej porady: wybierz ziarna kawy i miel je oddzielnie do każdego parzonego kubka. Konkretna kawa do espresso również jest ważna. Omówiliśmy już dwa podstawowe typy kawy (szybkie przypomnienie: arabica jest subtelna, słodka, ma owocowy smak, robusta jest bardziej gorzka i intensywna); a także stopnie palenia (kawa espresso ziarnista jest zazwyczaj palona ciemno, co dodaje naparowi intensywności, głębi smaku i cudownych nut czekolady, karmelu i orzechów). Tym, którzy szukają najlepszych ziaren polecamy własne linie Przyjaciół Kawy – Caprisette i Parallel – które idealnie nadają się do stworzenia bogatego w smaku espresso.
Kawa speciality (specialty coffee) to coś dla fanów pełnych smaku, zapadających w pamięć naparów, które nie wymagają dodatków. Nawet kawowi koneserzy mogą oczekiwać niespodzianek próbując tych odmian! Jeśli chcesz używać ziaren speciality do parzenia espresso, weź pod uwagę metodę obróbki. Obróbka naturalna daje pełniejsze body i słodki akcent, z nutami dojrzałych owoców i czekoladowych cukierków na pierwszym planie. Innowacyjna metoda obróbki honey daje średnie body i słodkie nuty owoców oraz herbaty. Z kolei kawa espresso obrabiana przy pomocy metody mokrej jest lżejsza, bardziej owocowa, z większą liczbą nut kwiatowych i cytrusowych. W końcu, obróbka beztlenowa daje kubek pełen egzotycznych, owocowych nut.
Zazwyczaj kawa speciality to również kawa single origin, co oznacza, że pochodzi ona z jednego kraju, regionu, lub nawet konkretnej plantacji. Dzięki temu podkreśla wyjątkowe smaki tego obszaru. Jednak nie wszystkie kawy speciality są single-origin. Niektóre starannie dobierane mieszanki również spełniają wysokie standardy kategorii speciality. Kawy single-origin to prawdziwy wyraz swojego kawowego terroir, pokazujące klimat, glebę i praktyki uprawy miejsca swojego pochodzenia. Dzięki temu tworzą się wyjątkowe profile smakowe, które są unikatowe dla konkretnych zbiorów. Kawa do espresso z segmentu speciality z linii Black Crow White Pigeon i Parallel to coś, co warto poznać.
By uzyskać pyszne espresso, niezbędna jest odpowiednia kawa mielona. Wiemy już, że kawa do espresso powinna być palona ciemno. To tworzy intensywność i bogactwo smaku, z której znane jest dobre espresso. Wybór odpowiednich ziaren jest nie mniej ważny. Arabica nadaje naparowi subtelności, podczas gdy robusta dodaje goryczy i wyższej zawartości kofeiny. By uzyskać balans między wyrazistością i intensywnością, kawa espresso często jest parzona przy użyciu mieszanek obu odmian. Zawsze zachęcamy naszych klientów do eksperymentowania z różnymi typami kawy. Właśnie tak możesz odkryć ten, który idealnie pasuje do twoich gustów. Jeśli jednak nie chcesz oddawać się długim poszukiwaniom, dobrym wyborem będzie kawa espresso z własnych linii Przyjaciół Kawy. Wybieraj pomiędzy Caprisette, Parallel lub Black Crow White Pigeon!
Warto zaznaczyć, że parzenie espresso jest synonimiczne z konkretną grubością mielenia. Wszystko ze względu na szybki proces parzenia i wysokie ciśnienie. Idealne espresso wymaga idealnego przemiału. Jeśli twoja kawa ziarnista espresso zmielona jest zbyt drobno, uzyskany napar może być nazbyt gorzki ze względu na nadekstrakcję, jeśli natomiast zmielona jest zbyt grubo, espresso będzie słabe, niedoparzone, przez co będzie mu brakowało aromatu i smaku. Kawa do espresso powinna mieć teksturę przypominającą sól stołową – drobną, ale nie „proszkowatą”.
Oprócz szybkości i łatwości parzenia, zaletą, którą mają kapsułki do ekspresu jest oferowana przez nie różnorodność smaków. Od bogatego, intensywnego espresso, aż po delikatne napary mleczne, każdy znajdzie coś dla siebie. By stworzyć pełniejsze body i dodać nieco goryczy, kapsułki espresso wypełniane są drobniej mieloną kawą. Przy okazji, jeśli szukasz delikatniejszej wersji zwykłego espresso, którą możesz cieszyć się dłużej, polecamy spróbować kapsułek lungo. W ofercie Przyjaciół Kawy znajdziesz różnorodne kapsułki espresso dostosowane do najpopularniejszych systemów kapsułkowych!
Masz w domu ekspres Dolce Gusto®? Kapsułek espresso jest pod dostatkiem! Czy twoim wyborem stanie się kawa Dolce Gusto® czy kapsułki kompatybilne z Dolce Gusto® innych producentów? Spróbuj kapsułek z CHiATO, marki własnej Przyjaciół Kawy by cieszyć się małą, a przy tym intensywną porcją naparu. Mieszanki odmian arabica i robusta posiadają subtelne nuty ciemnej czekolady, orzechów i śliwek, z cudownym, słodkim posmakiem.
Właściciele urządzeń Nespresso mogą cieszyć się nie mniejszym wyborem kapsułek. Kapsułki do Nespresso pozwalają cieszyć się smakiem wolności. Niezależnie od tego, czy wolisz klasyczne, ekstra mocne, czy egzotyczne, bardziej delikatne espresso, kawa w kapsułkach stworzona do systemu Nespresso pozwoli ci cieszyć się smakiem dokładnie takim, jakim chcesz.
Kawa espresso wymaga poświęcenia uwagi szczegółom – wybór odpowiednich ziaren, dopasowanie grubości mielenia i wiele więcej. Kawa w saszetkach ESE pozwala jednak na pominięcie tego wszystkiego. Skrót „ESE” (Easy Serve Espresso) odnosi się do metody pakowania i parzenia, która jest niezwykle szybka jak i wydajna. Musisz jedynie włożyć saszetkę do ekspresu i nacisnąć przycisk. Saszetki ESE posiadają szereg zalet, a jedną z największych jest oferowany szeroki wybór smaków: od bogatych, odważnych, esencjonalnych nut aż po owocowe, słodkie, subtelne, pysznie kwasowe napary.
Jeśli z jakiegokolwiek powodu unikasz kofeiny, albo po prostu lubisz od czasu do czasu uraczyć się kawą późniejszym wieczorem, rozwiązaniem dla ciebie będzie kawa bezkofeinowa. Ci, którzy szukają pysznego, bezkofeinowego espresso powinni przyjrzeć się ofercie własnej Przyjaciół Kawy. Chociażby Caprisette Lullaby Decaf, mieszanka kawy premium odmian arabica i robusta z Brazylii, Gwatemali i Indii. Ta kawa do espresso charakteryzuje się słodkimi nutami orzechów nerkowca, jak i subtelnymi nutami kakao i drewna. Inną świetną opcją jest kawa speciality Colombia Decaf of Black Crow White Pigeon. Kiedy tylko otworzysz paczkę, cudowny aromat czekolady, karmelu, jabłek i cytrusów wypełnia pokój, podczas gdy gotowy napar zachwyca niebiańską słodyczą.
Najlepsza kawa do espresso została już wybrana. Jednak do pełnego doświadczenia potrzebujesz jeszcze odpowiednich urządzeń do parzenia. Czasy, gdy dobre espresso można było wypić jedynie w kawiarniach są już dawno za nami – z łatwością możesz zaparzyć espresso w domu, jeśli tylko posiadasz urządzenie, które jest przeznaczone do parzenia tą metodą!
Ekspresy automatyczne i kolbowe, znane też jako ekspresy ciśnieniowe ze względu na użycie technologii espresso są idealne do tej metody. Niezależnie od tego, czy tym czego szukasz jest kawa do ekspresu, jak kawa do ekspresu ciśnieniowego, kawa do ekspresu automatycznego czy kawa do ekspresu kolbowego, wybór będzie bardzo podobny..
Najlepszym wyborem będzie 100% arabika lub mieszanka arabiki i robusty. Ziarna odmiany arabica będą idealne, jeśli szukasz subtelności i złożonoścmi smaku, podczas gdy robusta świetnie sprawdzi się w celu podbicia intensywności i tworzeniu większej ilości cremy. Zwróć uwagę na stopień palenia: średni wypał to często najlepsze rozwiązanie. Taka kawa do espresso oferuje idealny balans między kwasowością a goryczą.
Jeśli chodzi o kawiarki, do wyboru masz różnorodne kawy do kawiarki. Opcją są zarówno jaśniejsze, jak i ciemniejsze kawy espresso. Jeśli preferujesz bardziej subtelne i delikatne napary, wybierz kawy palone jasno lub średnio. Miłośnicy gorzkich, intensywnych smaków powinni natomiast wybrać ciemno palone kawy. Nie zapomnij również o grubości mielenia: by uzyskać bogatą w smaku, kremową kawę z kawiarki, wybierz średni lub gruby przemiał.
Ważnym jest by pamiętać, że technicznie rzecz biorąc kawiarka nie tworzy prawdziwego espresso: wszystko ze względu na niższe ciśnienie i powolną ekstrakcję. Poprawnie zaparzona kawa z kawiarki jest nie mniej pyszna, jednak pamiętaj, że smak różni się nieco od espresso.
Mimo niewielkich rozmiarów, kawa espresso to prawdziwe uderzenie smaków. Smaki i aromaty są tak bogate i zróżnicowane, że jedynym sposobem na odkrycie ulubionego jest eksperymentowanie i próbowanie tak wielu, jak to możliwe. Tylko bawiąc się metodami znajdziesz tę, która idealnie pasuje do twoich preferencji. Jeśli wciąż szukasz ulubionej odmiany, polecamy zestawy kaw.
Kawa do espresso w zestawie pozwoli ci odkryć jak różnie może smakować twoja kawa. Nasza oferta zawiera zestawy kawowe składające się z kilku (2, 3, 4 lub 6) typów kawy lub kilku paczek tej samej odmiany. Takie zestawy stanowią również świetny prezent dla bliskiego ci miłośnika espresso: są już zapakowane i gotowe do wręczenia! Ciesz się całą gamą smaków espresso w swoim domu lub podziel się nimi z najbliższymi.
Wybierając odpowiednią kawę do espresso, oprócz rozważania gdzie i jak była uprawiana, pomyśl też, gdzie była palona. Kawa palona lokalnie jest tak świeża, jak to możliwe, dzięki czemu możesz cieszyć się najlepszymi smakami i aromatami. Lokalne palarnie są najlepsze w wybieraniu odpowiedniego stopnia palenia i dostarczaniu wypalonych ziaren do miłośników kawy z imponującą szybkością. Zazwyczaj palą one również ziarna w małych partiach, więc poziom kontroli jakości jest jeszcze wyższy.
Potrzebujesz pomocy?
Jeśli kawa espresso i jej świat są zbyt szerokie i zróżnicowane, by podbić je w pojedynkę, po pomoc możesz odezwać się do konsultantów Przyjaciół Kawy. Skontaktuj się z nami telefonicznie bądź mailowo. Z przyjemnością odpowiemy na twoje pytania i podzielimy się użytecznymi wskazówkami. Nie bój się też zajrzeć do naszych fizycznych sklepów, gdzie poczęstujemy cię kubkiem pysznej kawy!
P.S. Jeśli chcesz zagłębić się w temat espresso, zapraszamy do przeczytania naszego wpisu na blogu „Espresso dla niewtajemniczonych” – dowiesz się tam wielu ciekawych i przydatnych informacji, w tym o odpowiednich proporcjach wody i kawy, itp.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.