Kawa espresso

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
87 elementy

O kawie espresso

Wolisz, gdy twoja kawa jest intensywna i bogata w smaku? Jesteś na dobrej drodze, bo właśnie taka jest kawa espresso. Wyobraź sobie tylko, jak samemu parzysz mały, acz niezapomniany kubek, który napełnia cały twój dom zapachem kawy, a pierwszy łyk nie tylko napełnia cię energią, ale i inspiruje… Dokładnie to oferuje kawa espresso. Nie dziwi więc fakt, że każde ziarno musi przejść rygorystyczną kontrolę jakości i pokonać wiele wyzwań, by w końcu trafić do twojego kubka!

Przyjaciele Kawy w swojej ofercie posiadają zarówno klasyczne, ulubione kawy w stylu włoskim, jak i pozycje egzotyczne i intrygujące. Niezależnie od tego, na którą odmianę się zdecydujesz, możesz mieć gwarancję, że zbierano ją z troską, palono z miłością i zapakowano tak, by zachować wyjątkowe smaki i aromaty. Odkryj bogate, intensywne, dobrze zbalansowane smaki w każdym kubku. Idealna kawa do espresso czeka – dołącz do poszukiwań!

Espresso co to?

Odkrywając świat kawy poznasz jej różne typy, techniki i metody parzenia. Jedną z metod parzenia jest espresso, która, jak sama nazwa wskazuje, jest używana by zaparzyć… espresso. Warto jednak wiedzieć, że słowo „espresso” odnosi się nie tylko do tradycyjnego przepisu. Używając terminu „kawa espresso” mamy na myśli ziarna, które są palone w taki sposób, by nadawać się do parzenia metodą espresso. 

Jaka kawa do espresso sprawdzi się najlepiej?

By cieszyć się najlepszym espresso, wybierz kawę, która nadaje się do szybkiego parzenia. Zazwyczaj najlepszym wyborem będą kawy palone ciemno-swój bogaty, odważny smak wypuszczają bardzo szybko, co czyni je idealnymi do esencjonalnego espresso. Kawa espresso obejmuje cały przekrój stopni palenia, a im ciemniejszy wypał, tym bardziej intensywny i gorzki smak. Jasno palona kawa potrzebuje więcej czasu na rozwinięcie swojego smaku, dlatego zazwyczaj nie jest rekomendowana do espresso. Wolisz delikatny smak? Średnio palone kawy mogą stanowić świetną alternatywę.

Jeżeli na opakowaniu znajduje się słowo „espresso”, możesz mieć pewność, że jest to kawa do espresso. Jeśli nie jest to wyszczególnione, spójrz na stopień palenia – najlepiej sprawdzą się wypały między średnim a ciemnym.

By uczynić napar perfekcyjnym, weź pod uwagę także typ ziaren. Ziarna kawy arabica oferują spektrum delikatnych i wyrazistych smaków. Robusta oferuje zaś mocniejsze, bardziej gorzkie smaki z większą zawartością kofeiny. Dla zniuansowanego espresso, wybierz ziarna 100% Arabica. Jeśli wolisz balans nut owocowych i gorzkich, najlepiej sprawdzi się mieszanka arabica-robusta.

Najlepsza kawa do espresso od Przyjaciół Kawy

Kawa espresso od Przyjaciół Kawy dąży do zaspokojenia potrzeb wszystkich. Nasza oferta obejmuje szereg stopni palenia i grubości mielenia, a także wiele różnych marek. Miłośnicy espresso w szczególności kochają nasze mieszanki Caprisette. Dzięki nim codziennie będziesz doświadczać naturalnego, bogatego smaku espresso. Znajdziesz je zarówno w formie ziaren, kawy mielonej, a nawet kapsułek, więc możesz wybrać formę, która odpowiada ci najbardziej.

Dla tych, którzy szukają niesamowitego doświadczenia, polecamy stworzone przez Przyjaciół Kawy linie Black Crow White Pigeon i Parallel. Są idealne do parzenia espresso, oferując bogaty i zniuansowany smak. Wybierając kawę, której certyfikowani degustatorzy z Specialty Coffee Association przyznali nie mniej niż 80 na 100 możliwych punktów, doświadczysz espresso innego, niż cokolwiek, czego próbowałeś wcześniej. Kawy te dostępne są w formie ziarnistej, jak i mielonej, więc masz gwarancję znalezienia czegoś dla siebie. 

Kawa espresso: jaki rodzaj wybrać?

Jedyne składniki espresso to kawa i woda. Dlatego dobra kawa espresso to klucz do tradycyjnych przepisów. Nie wszystkie odmiany będą w stanie stworzyć napar niezapomniany mimo niewielkiej objętości 25 – 30 ml. By cieszyć się idealnym espresso, musisz zapoznać się z typami kawy, metodami parzenia i smakami, z których znane są poszczególne regiony, w których uprawiana jest kawa.

Kawa ziarnista espresso

Świeżo mielona kawa ziarnista to zawsze podstawa aromatycznych naparów. Naszą zasadą jest udzielanie każdemu klientowi – miłośnikowi espresso następującej porady: wybierz ziarna kawy i miel je oddzielnie do każdego parzonego kubka. Konkretna kawa do espresso również jest ważna. Omówiliśmy już dwa podstawowe typy kawy (szybkie przypomnienie: arabica jest subtelna, słodka, ma owocowy smak, robusta jest bardziej gorzka i intensywna); a także stopnie palenia (kawa espresso ziarnista jest zazwyczaj palona ciemno, co dodaje naparowi intensywności, głębi smaku i cudownych nut czekolady, karmelu i orzechów). Tym, którzy szukają najlepszych ziaren polecamy własne linie Przyjaciół Kawy – Caprisette i Parallel – które idealnie nadają się do stworzenia bogatego w smaku espresso. 

Kawa espresso jakości speciality

Kawa speciality (specialty coffee) to coś dla fanów pełnych smaku, zapadających w pamięć naparów, które nie wymagają dodatków. Nawet kawowi koneserzy mogą oczekiwać niespodzianek próbując tych odmian! Jeśli chcesz używać ziaren speciality do parzenia espresso, weź pod uwagę metodę obróbki. Obróbka naturalna daje pełniejsze body i słodki akcent, z nutami dojrzałych owoców i czekoladowych cukierków na pierwszym planie. Innowacyjna metoda obróbki honey daje średnie body i słodkie nuty owoców oraz herbaty. Z kolei kawa espresso obrabiana przy pomocy metody mokrej jest lżejsza, bardziej owocowa, z większą liczbą nut kwiatowych i cytrusowych. W końcu, obróbka beztlenowa daje kubek pełen egzotycznych, owocowych nut.

Zazwyczaj kawa speciality to również kawa single origin, co oznacza, że pochodzi ona z jednego kraju, regionu, lub nawet konkretnej plantacji. Dzięki temu podkreśla wyjątkowe smaki tego obszaru. Jednak nie wszystkie kawy speciality są single-origin. Niektóre starannie dobierane mieszanki również spełniają wysokie standardy kategorii speciality. Kawy single-origin to prawdziwy wyraz swojego kawowego terroir, pokazujące klimat, glebę i praktyki uprawy miejsca swojego pochodzenia. Dzięki temu tworzą się wyjątkowe profile smakowe, które są unikatowe dla konkretnych zbiorów. Kawa do espresso z segmentu speciality z linii Black Crow White Pigeon i Parallel to coś, co warto poznać.

Kawa mielona espresso

By uzyskać pyszne espresso, niezbędna jest odpowiednia kawa mielona. Wiemy już, że kawa do espresso powinna być palona ciemno. To tworzy intensywność i bogactwo smaku, z której znane jest dobre espresso. Wybór odpowiednich ziaren jest nie mniej ważny. Arabica nadaje naparowi subtelności, podczas gdy robusta dodaje goryczy i wyższej zawartości kofeiny. By uzyskać balans między wyrazistością i intensywnością, kawa espresso często jest parzona przy użyciu mieszanek obu odmian. Zawsze zachęcamy naszych klientów do eksperymentowania z różnymi typami kawy. Właśnie tak możesz odkryć ten, który idealnie pasuje do twoich gustów. Jeśli jednak nie chcesz oddawać się długim poszukiwaniom, dobrym wyborem będzie kawa espresso z własnych linii Przyjaciół Kawy. Wybieraj pomiędzy Caprisette, Parallel lub Black Crow White Pigeon!

Jak zmielić kawę do espresso?

Warto zaznaczyć, że parzenie espresso jest synonimiczne z konkretną grubością mielenia. Wszystko ze względu na szybki proces parzenia i wysokie ciśnienie. Idealne espresso wymaga idealnego przemiału. Jeśli twoja kawa ziarnista espresso zmielona jest zbyt drobno, uzyskany napar może być nazbyt gorzki ze względu na nadekstrakcję, jeśli natomiast zmielona jest zbyt grubo, espresso będzie słabe, niedoparzone, przez co będzie mu brakowało aromatu i smaku. Kawa do espresso powinna mieć teksturę przypominającą sól stołową – drobną, ale nie „proszkowatą”.

Kapsułki espresso

Oprócz szybkości i łatwości parzenia, zaletą, którą mają kapsułki do ekspresu jest oferowana przez nie różnorodność smaków. Od bogatego, intensywnego espresso, aż po delikatne napary mleczne, każdy znajdzie coś dla siebie. By stworzyć pełniejsze body i dodać nieco goryczy, kapsułki espresso wypełniane są drobniej mieloną kawą. Przy okazji, jeśli szukasz delikatniejszej wersji zwykłego espresso, którą możesz cieszyć się dłużej, polecamy spróbować kapsułek lungo. W ofercie Przyjaciół Kawy znajdziesz różnorodne kapsułki espresso dostosowane do najpopularniejszych systemów kapsułkowych!

Masz w domu ekspres Dolce Gusto®? Kapsułek espresso jest pod dostatkiem! Czy twoim wyborem stanie się kawa Dolce Gusto® czy kapsułki kompatybilne z Dolce Gusto® innych producentów? Spróbuj kapsułek z CHiATO, marki własnej Przyjaciół Kawy by cieszyć się małą, a przy tym intensywną porcją naparu. Mieszanki odmian arabica i robusta posiadają subtelne nuty ciemnej czekolady, orzechów i śliwek, z cudownym, słodkim posmakiem.

Właściciele urządzeń Nespresso mogą cieszyć się nie mniejszym wyborem kapsułek. Kapsułki do Nespresso pozwalają cieszyć się smakiem wolności. Niezależnie od tego, czy wolisz klasyczne, ekstra mocne, czy egzotyczne, bardziej delikatne espresso, kawa w kapsułkach stworzona do systemu Nespresso pozwoli ci cieszyć się smakiem dokładnie takim, jakim chcesz. 

Easy Serving Espresso, czyli saszetki ESE

Kawa espresso wymaga poświęcenia uwagi szczegółom – wybór odpowiednich ziaren, dopasowanie grubości mielenia i wiele więcej. Kawa w saszetkach ESE pozwala jednak na pominięcie tego wszystkiego. Skrót „ESE” (Easy Serve Espresso) odnosi się do metody pakowania i parzenia, która jest niezwykle szybka jak i wydajna. Musisz jedynie włożyć saszetkę do ekspresu i nacisnąć przycisk. Saszetki ESE posiadają szereg zalet, a jedną z największych jest oferowany szeroki wybór smaków: od bogatych, odważnych, esencjonalnych nut aż po owocowe, słodkie, subtelne, pysznie kwasowe napary.

Czy kawa espresso może być bezkofeinowa?

Jeśli z jakiegokolwiek powodu unikasz kofeiny, albo po prostu lubisz od czasu do czasu uraczyć się kawą późniejszym wieczorem, rozwiązaniem dla ciebie będzie kawa bezkofeinowa. Ci, którzy szukają pysznego, bezkofeinowego espresso powinni przyjrzeć się ofercie własnej Przyjaciół Kawy. Chociażby Caprisette Lullaby Decaf, mieszanka kawy premium odmian arabica i robusta z Brazylii, Gwatemali i Indii. Ta kawa do espresso charakteryzuje się słodkimi nutami orzechów nerkowca, jak i subtelnymi nutami kakao i drewna. Inną świetną opcją jest kawa speciality Colombia Decaf of Black Crow White Pigeon. Kiedy tylko otworzysz paczkę, cudowny aromat czekolady, karmelu, jabłek i cytrusów wypełnia pokój, podczas gdy gotowy napar zachwyca niebiańską słodyczą. 

Kawa espresso parzona na różne sposoby

Najlepsza kawa do espresso została już wybrana. Jednak do pełnego doświadczenia potrzebujesz jeszcze odpowiednich urządzeń do parzenia. Czasy, gdy dobre espresso można było wypić jedynie w kawiarniach są już dawno za nami – z łatwością możesz zaparzyć espresso w domu, jeśli tylko posiadasz urządzenie, które jest przeznaczone do parzenia tą metodą!

Kawa espresso do różnego rodzaju ekspresów

Ekspresy automatyczne i kolbowe, znane też jako ekspresy ciśnieniowe ze względu na użycie technologii espresso są idealne do tej metody. Niezależnie od tego, czy tym czego szukasz jest kawa do ekspresu, jak kawa do ekspresu ciśnieniowego, kawa do ekspresu automatycznego czy kawa do ekspresu kolbowego, wybór będzie bardzo podobny..

Najlepszym wyborem będzie 100% arabika lub mieszanka arabiki i robusty. Ziarna odmiany arabica będą idealne, jeśli szukasz subtelności i złożonoścmi smaku, podczas gdy robusta świetnie sprawdzi się w celu podbicia intensywności i tworzeniu większej ilości cremy. Zwróć uwagę na stopień palenia: średni wypał to często najlepsze rozwiązanie. Taka kawa do espresso oferuje idealny balans między kwasowością a goryczą. 

Kawa espresso z kawiarki – czy to możliwe?

Jeśli chodzi o kawiarki, do wyboru masz różnorodne kawy do kawiarki. Opcją są zarówno jaśniejsze, jak i ciemniejsze kawy espresso. Jeśli preferujesz bardziej subtelne i delikatne napary, wybierz kawy palone jasno lub średnio. Miłośnicy gorzkich, intensywnych smaków powinni natomiast wybrać ciemno palone kawy. Nie zapomnij również o grubości mielenia: by uzyskać bogatą w smaku, kremową kawę z kawiarki, wybierz średni lub gruby przemiał.

Ważnym jest by pamiętać, że technicznie rzecz biorąc kawiarka nie tworzy prawdziwego espresso: wszystko ze względu na niższe ciśnienie i powolną ekstrakcję. Poprawnie zaparzona kawa z kawiarki jest nie mniej pyszna, jednak pamiętaj, że smak różni się nieco od espresso.

Kawa do espresso w zestawach

Mimo niewielkich rozmiarów, kawa espresso to prawdziwe uderzenie smaków. Smaki i aromaty są tak bogate i zróżnicowane, że jedynym sposobem na odkrycie ulubionego jest eksperymentowanie i próbowanie tak wielu, jak to możliwe. Tylko bawiąc się metodami znajdziesz tę, która idealnie pasuje do twoich preferencji. Jeśli wciąż szukasz ulubionej odmiany, polecamy zestawy kaw.

Kawa do espresso w zestawie pozwoli ci odkryć jak różnie może smakować twoja kawa. Nasza oferta zawiera zestawy kawowe składające się z kilku (2, 3, 4 lub 6) typów kawy lub kilku paczek tej samej odmiany. Takie zestawy stanowią również świetny prezent dla bliskiego ci miłośnika espresso: są już zapakowane i gotowe do wręczenia! Ciesz się całą gamą smaków espresso w swoim domu lub podziel się nimi z najbliższymi. 

Kawa espresso z lokalnej palarni: tak świeża, jak to możliwe

Wybierając odpowiednią kawę do espresso, oprócz rozważania gdzie i jak była uprawiana, pomyśl też, gdzie była palona. Kawa palona lokalnie jest tak świeża, jak to możliwe, dzięki czemu możesz cieszyć się najlepszymi smakami i aromatami. Lokalne palarnie są najlepsze w wybieraniu odpowiedniego stopnia palenia i dostarczaniu wypalonych ziaren do miłośników kawy z imponującą szybkością. Zazwyczaj palą one również ziarna w małych partiach, więc poziom kontroli jakości jest jeszcze wyższy. 

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli kawa espresso i jej świat są zbyt szerokie i zróżnicowane, by podbić je w pojedynkę, po pomoc możesz odezwać się do konsultantów Przyjaciół Kawy. Skontaktuj się z nami telefonicznie bądź mailowo. Z przyjemnością odpowiemy na twoje pytania i podzielimy się użytecznymi wskazówkami. Nie bój się też zajrzeć do naszych fizycznych sklepów, gdzie poczęstujemy cię kubkiem pysznej kawy!

P.S. Jeśli chcesz zagłębić się w temat espresso, zapraszamy do przeczytania naszego wpisu na blogu „Espresso dla niewtajemniczonych” – dowiesz się tam wielu ciekawych i przydatnych informacji, w tym o odpowiednich proporcjach wody i kawy, itp.