D.
G.
Min.
Sec.
Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Kawa bezkofeinowa to kolejny typ kawy, który zyskuje na popularności na całym świecie. Dekofeinizacja nie oznacza poświęcania smaku. W rzeczywistości kawa bez kofeiny może być zaskakująco bogata w smaku, z odważnymi smakami i aromatami. W rezultacie staje się ona coraz popularniejsza w różnorodnej grupie ludzi: miłośników kawy chcących obniżyć poziom przyjmowanej kofeiny, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób wrażliwych na kofeinę i tych, którzy przekroczyli już swój dzienny limit, a chcą wciąż delektować się kubkiem pysznej kawy.
Niezależnie od tego, z jakiego powodu wybierasz kawę bezkofeinową, Przyjaciele Kawy oferują jej najlepszą selekcję w wielu różnych formach. Co więcej, kawa bezkofeinowa dostępna jest w wielu wariantach do różnych metod parzenia, preferencji i smaków.
Dekofeinizacja kawy to skomplikowany proces mający na celu zachowanie smaku i aromatu ziaren. Istnieje kilka metod dekofeinizacji, w tym chemiczna, dwutlenkiem węgla (CO2) i Swiss Water Process. Pierwsza używa chemicznych rozpuszczalników jak octan etylu czy chlorek metylenu, by wybiórczo usunąć kofeinę, zachowując przy tym większość smaku. Metoda dekofeinizacji dwutlenkiem węgla używa CO2 pod ciśnieniem by wyekstrahować kofeiną, zachowując przy tym oryginalny smak i aromat. Metoda wodna, uwielbiana ze względu na naturalne rozwiązania, polega na namoczeniu ziaren w gorącej wodzie bez chemikaliów by rozpuścić kofeinę wraz ze związkami aromatycznymi, odfiltrowaniu kofeiny i ponownym przywróceniu ziaren do pełnego smaku roztworu. Kawa bezkofeinowa Swiss Water Process jest więc popularnym wyborem miłośników kawy poszukujących naturalnych opcji.
Jak upewnić się, że to, co wybierzesz to dobra kawa bezkofeinowa? Po pierwsze, wybierz ziarna, z których kofeina została usunięta w sposób bezpieczny, z zachowaniem najważniejszych smaków. W asortymencie Przyjaciół Kawy znajdziesz jedynie kawy dekofeinizowane całkowicie bezpiecznymi metodami. Najlepsze pod tym względem są dwutlenek węgla (CO2) i Swiss Water Process. Usuwając kofeinę tymi sposobami, kawa bezkofeinowa zachowuje większość cennych właściwości, bogatych smaków i aromatów.
Ważny jest również stopień palenia. Kawa bez kofeiny, tak jak zwykła, dostępna jest w jasnym, średnim i ciemnym stopniu palenia. Na co wskazuje stopień palenia? Jasno palone ziarna pozwalają na zachowanie największej ilości naturalnych smaków kawy, dodając naparowi przyjemnej kwasowości i owocowości. Średnio palone kawy bezkofeinowe dają najwięcej słodyczy, czyniąc je popularnym wyborem zarówno wśród miłośników kaw mlecznych, jak i czarnych. Ciemno palone kawy to wybór fanów mocnej, raczej gorzkiej kawy.
Najlepsza kawa bezkofeinowa to coś, co ciężko znaleźć, jednak u Przyjaciół Kawy pomożemy ci naszą selekcją najwyżej ocenianych opcji. W naszym asortymencie znajdziesz wyłącznie produkty dekofeinizowane w pełni bezpiecznymi metodami, jak Swiss Water Process czy CO2.
Najwyżej oceniana przez naszych klientów kawa bez kofeiny to Black Crow White Pigeon Colombia Decaf Excelso, która otrzymała tytuł speciality ze względu na swój wyjątkowy smak. Rośnie w słynnym kolumbijskim regionie Huila i jest dekofeinizowana z użyciem uznanego Swiss Water Pricess. Nuty czekolady i karmelu dopełnia kwasowość świeżego jabłka i cytrusów.
Inna popularna dobra kawa bezkofeinowa to Della Notte od naszych długoletnich partnerów, belgijskiej palarni Charles Liégeois. Ta brazylijska odmiana o pełnym body charakteryzuje się nutami orzechów i kakao z subtelnymi akcentami czerwonych owoców. Inną opcją od tego producenta jest kawa bezkofeinowa sypana Discret Déca z nutami przypraw i prażonych płatków. Dla poszukujących opcji organicznych oferujemy Mano Mano Discret Déca. Wszystkie te kawy bezkofeinowe zostały pozbawione kofeiny w sposób naturalny z wykorzystaniem metody CO₂.
Dla tych, którzy lubią łagodne smaki idealnie sprawdzi się kawa bez kofeiny Lullaby Decaf z naszej własnej, popularnej linii Caprisette. Słodkie nuty orzechów nerkowca, subtelne akcenty kakao i drewna, a także obezwładniający aromat, który tworzy niesamowicie przyjemne kawowe doświadczenie. Kofeina została usunięta z ziaren z wykorzystaniem metody CO2.
Dodatkowo, w naszej ofercie znajduje się kawa mielona bezkofeinowa Bialetti Perfetto Moka Decaf, zaprojektowana specjalnie do kawiarek. Oparta na brazylijskiej kawie mieszanka cechuje się delikatnym smakiem i przyjemnym aromatem, a przy tym pozostaje „konkretna”.
Ci, którzy chcą w pełni cieszyć się kawowym naparem wiedzą, jak wielki potencjał smakowy i aromatyczny ma kawa ziarnista. Warto odnotować, że kawa bezkofeinowa ziarnista może być tak samo bogata i satysfakcjonująca w smaku jak zwykła kawa, więc smak nie musi być kwestią kompromisu. Oprócz metody dekofeinizacji i stopnia palenia, ważnym jest także rozważenie swoich indywidualnych preferencji – wolisz łagodne i delikatne, czy bardziej intensywne kawy?
Jeśli odpowiedzią jest pierwsza opcja, kawa przelewowa to idealny wybór. W porównaniu z espresso i innymi metodami parzenia, ma ona łagodniejszy smak, rozwija też więcej aromatów ze względu na dłuższy proces ekstrakcji. Idealna do tej metody jest palona jasno lub średnio kawa bezkofeinowa w ziarnach, dzięki której kawa zachowa oryginalną słodycz i lekką owocowość. Lullaby Decaf z Caprisette, linii Przyjaciół Kawy to idealny wybór, jeśli szukasz wygodnej, wysokiej jakości opcji o delikatnym smaku.
Z drugiej strony, jeśli chcesz mocniejszej, bogatszej w smaku kawy, twoim wyborem będzie kawa espresso. Odnosi się ona zarówno do naparu, jak i metody parzenia i wymaga użycia urządzenia o mocy przynajmniej 9 barów. Espresso bezkofeinowe może być tak samo satysfakcjonujące, jeśli użyjesz ziaren oznaczonych jako przeznaczone do espresso. Kawa ziarnista bezkofeinowa palona średnio lub ciemno pozwoli ci stworzyć shot o pełnym body i intensywnym smaku. W asortymencie Przyjaciół Kawy znajduje się kawa w ziarnach bez kofeiny Colombia Decaf, która będzie świetnym wyborem do pysznego, bezkofeinowego espresso.
Jeśli chodzi o najlepsze odmiany bezkofeinowe, będzie to na pewno kawa speciality. Po pierwsze, pozwoli ona na odkrycie wyjątkowych smaków, ponieważ najczęściej są to nie mieszane z innymi ziarna single–origin. Dzięki temu możesz poczuć wyraźne, pojedyncze smaki, których nie znajdziesz w żadnym innym naparze. Co więcej, jak już wspomnieliśmy, kofeina z kaw speciality usuwana jest przy użyciu metody Swiss Water Process, która jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Metoda ta nie wykorzystuje żadnych środków chemicznych, jedynie wodę, dzięki czemu zachowuje najcenniejsze smaki i aromaty,
Polecamy kawę Colombia Decaf. Ta pochodząca z kolumbijskiego regionu Huila kawa bezkofeinowa speciality odkrywa przed nami niesamowitą paletę smaków – czekolada, karmel, świeże jabłko i cytrusowa kwasowość.
Jeśli się spieszysz albo ważna jest dla ciebie wygoda, idealnym wyborem będzie kawa mielona. Zaś kawa bezkofeinowa sypana to wygodna i pełna smaku opcja dla miłośników kawy, którzy chcą cieszyć się naparem bez kofeiny. Kofeina jest z niej usuwana w ostrożny sposób, z wykorzystaniem naturalnych metod jak CO2 czy Swiss Water Process. Ale nie martw się! Mimo usunięcia kofeiny, kawa mielona bez kofeiny zachowuje swoje bogate aromaty i zbalansowane smaki, które czynią ją tak pyszną. Polecamy poniższe marki: dobrze zbalansowana Discret Déca, lub jej organiczna wersja,, Mano Mano Discret Déca od Charles Liégeois, lub pyszna Bialetti Perfetto Moka Decaf.
Kawowe kapsułki to jedne z najpopularniejszych kawowych produktów, w końcu pozwalają przygotować kubek aromatycznego, pysznego naparu szybko i łatwo. Miłośnicy naparów z urządzeń kapsułkowych ucieszą się, że kapsułki do kawy są teraz szeroko dostępne także w wariantach bezkofeinowych.
Kapsułki do ekspresu NESCAFÉ® Dolce Gusto® wyróżniają się intensywnymi aromatami i bardzo harmonijnymi smakami. Wyróżniającą się opcją jest Discret Deca z palarni Charles Liégeois, blend oparty o kawę brazylijską. Te kapsułki bezkofeinowe pozwalają zachować idealny balans między słodyczą a goryczą, z subtelnymi nutami przypraw i prażonych płatków, które czynią je szczególnie przyciągającymi dla fanów tradycyjnego smaku kawy.
Asortyment Przyjaciół Kawy obejmuje również kapsułki do ekspresu Nespresso. Włoskie kapsułki bezkofeinowe od Cafe Barzini Decaf oferują cudownie kremową kawę o średnim body i nutach czerwonych owoców oraz kakao. Dla wyjątkowego, intensywnego smaku polecamy Discret Deca z palarni Charles Liégeois, wyprodukowaną z ziaren z egzotycznego Peru. W naszej ofercie znajduje się również kawa bezkofeinowa Mano Mano Discret Deca, również z palarni Charles Liégeois, bogata w smaki i aromaty, wyprodukowana w pełni naturalnie.
Właściciele urządzeń na saszetki ucieszą się z informacji, że w ofercie Przyjaciół Kawy znajduje się również kawa w saszetkach. Decaf premium Coffee to nasza oferta specjalnie dla ciebie. Co, jeśli chodzi o smak? Ta kawa bez kofeiny jest łagodna i lekka w smaku. Kofeina została usunięta z użyciem cenionej, uważanej za przyjazną środowisku metody CO2, czego skutkiem jest łagodny smak.
Kawa rozpuszczalna bezkofeinowa w asortymencie Przyjaciół Kawy to coś dla miłośników kawy w pośpiechu, którzy z jakichś powodów odstawili kofeinę. W ofercie znajdziesz Little’s Decaf, kolekcję rozpuszczalnych kaw bezkofeinowych. Kofeina została usunięta z użyciem metody CO2, więc możesz nie martwić się o użycie chemikaliów czy rozpuszczalników, Pyszna kawa bezkofeinowa rozpuszczalna od Little’s jest odpowiednia dla wegan, a w jednym kubku znajdują się jedynie 4 kalorie i zero dodatkowego cukru! Możesz wybrać kawę o smaku kokosowym, orzechów włoskich, francuskiej wanilii lub kremowego karmelu.
Kawy, którą możesz cieszyć się cały dzień (nie obawiając się o sen) nigdy za mało, prawda? Dlatego stworzyliśmy zestawy kaw, dzięki którym możesz mieć pewność, że nigdy nie zabraknie ci wysokiej jakości kawy bezkofeinowej. Nasze zestawy składają się z kilku kaw tego samego bądź różnego typu. To nie tylko praktyczny wybór dla każdego miłośnika kaw bezkofeinowych, ale także świetny prezent, gdy chcesz podzielić się dobrą, zdrową, wysokiej jakości kawą.
Metoda parzenia to jeden z najważniejszych czynników mających wpływ na smak twojej kawy. Co musisz więc wiedzieć i którą odmianę bezkofeinową wybrać, używając różnych metod parzenia? Zasady są takie same, jak w przypadku zwykłej kawy. Przypomnijmy jednak kilka najważniejszych punktów.
Kawa do ekspresów dzieli się na dwie podstawowe grupy: espresso i metody przelewowe. W pierwszym wypadku twoim wyborem będzie kawa do ekspresu ciśnieniowego, zarówno do ekspresu automatycznego, jak i do ekspresu kolbowego, w końcu wykorzystują one tę samą metodę parzenia. Upewnij się, że ziarna są oznaczone jako przeznaczone do „espresso”. Wybierz ziarna bezkofeinowe palone średnio lub ciemno. Kawa do ekspresu przelewowego, wymaga natomiast użycia ziaren palonych średnio lub jasno dla odpowiednio zbalansowanego smaku – ciemny wypał może być zbyt intensywny. Średnie lub grubsze mielenie pozwoli natomiast zachować smak.
Popularna kawiarka może być wykorzystana do parzenia szeregu kaw bezkofeinowych, zarówno ciemno, średnio, jak i jasno palonych. Tym, którzy nie chcą eksperymentować polecana jest kawa do kawiarki, stworzona do tej metody i pozwalająca na osiągnięcie odpowiedniego balansu smaku.
Jeśli interesuje cię kawa French press, mamy dobrą wiadomość – do tej metody możesz dobrać dowolny rodzaj kawy. Ciemno palone ziarna przemówią do miłośników mocniejszych smaków, a średnie i jasne wypały będą lżejsze i delikatniejsze w smaku. Najbardziej odpowiednia grubość mielenia: od średniej do grubej.
By bezkofeinowa kawa Chemex, była idealna, wybierz średni lub lekki stopień palenia. Ciemne wypału nie są odpowiednie do tej metody ze względu na wysoką gorycz. By cieszyć się najpyszniejszą kawą bezkofeinową, spróbuj kawy mielonej średnio–grubo.
Przygotowując napar z użyciem urządzeń takich jak Hario V60, najlepsza będzie kawa do zaparzacza przelewowego segmentu speciality, która wyciągnie najbardziej intensywne smaki i aromaty. Polecamy średni lub jasny wypał i średni stopień mielenia.
Palona ciemno kawa Aeropress daje największą intensywność smaku, średni wypał oferuje słodycz, a jasny świeżość i lekkość. Idealna grubość mielenia? Średnia, lub nieco drobniejsza od średniej.
Pyszna kawa parzona na zimno może być zaparzona z użyciem średnio i jasno palonych kaw. Dodatkowa rada: unikaj ciemnych wypałów i drobno mielonej kawy, które mogą skutkować zbyt wysoką goryczą.
Jedno pytanie pozostaje bez odpowiedzi: które kawy bezkofeinowe smakują lepiej – odmiany Arabica czy Robusta? Musisz wybrać jakich smaków chcesz doświadczyć. Kawa 100% arabica charakteryzuje się owocowością, świeżością i lekkimi smakami. Jednak wybierając kawę tej odmiany nie patrz jedynie na oznaczenie „100% Arabica”, ale również na typ kawy i kraj pochodzenia, które pozwolą ci poznać charakterystykę smakową, jak słodycz karmelu lub czekolady, cierpkość owoców cytrusowych, itd.
Z drugiej strony, robusta jest bardziej gorzka i posiada mniej zróżnicowaną gamę smaków od arabiki. Odważne smaki odmiany robusta świetnie współgrają jednak z arabiką, czyniąc mieszanki arabica-robusta świetnym wyborem dla tych, którzy chcą mocniejszych, jednak niezbyt intensywnych smaków i dla tych, którzy uwielbiają kawy mleczne.
Masz problem z wyborem?
Nie wiesz jakie kawy bezkofeinowe wybrać, by cieszyć się pysznym, pełnym smaku kubkiem naparu? Interesują cię inne typy kawy? Nasi konsultanci zapewnią ci najlepszy wybór. Może chcesz najpierw spróbować i doświadczyć intensywności cudownego smaku? Odwiedź nas, z chęcią poczęstujemy cię kubkiem kawy.
Jeszcze więcej przydatnych informacji możesz przeczytać na naszym wpisie na blogu “Kawa bezkofeinowa: fakty o których nie wiedziałeś”!
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.