D.
G.
Min.
Sec. opis.
Popularność kawy bezkofeinowej rośnie ostatnimi czasy w niespotykanym tempie – zarówno wśród Przyjaciół Kawy, jak i reszty świata kawowych koneserów. Podczas gdy większość ludzi posiada wysoką tolerancję na kofeinę, a więc odmiany kofeinowe pozostają na szczytach list sprzedaży, nie da się zaprzeczyć faktowi wzrostu liczby fanów odmian bezkofeinowych. Najczęściej są to ci, muszą ograniczyć spożycie kofeiny którzy z różnych powodów: problemów ze zdrowiem, ciąży, wrażliwości na kofeinę, lub zwyczajnej tendencji do przekraczania dziennego limitu kofeiny. Niezależnie od tego, jaki jest twój powód, w asortymencie Przyjaciół Kawy na pewno znajdziesz wysokiej jakości produkty bezkofeinowe. Jednak zanim zaczniesz poszukiwania, dowiedz się w jaki sposób dekofeinizuje się kawę!
Współczesne, bezpieczne metody dekofeinizacji
Jakakolwiek dyskusja o kofeinie i jej usuwaniu powinna rozpocząć się od poznania substancji i jej niezwykłych efektów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, oto dwa posty, które ci w tym pomogą: tutaj i tutaj. Do usuwania kofeiny z ziaren używa się trzech głównych metod: pierwsza opiera się na użyciu rozpuszczalników, druga – dwutlenku węgla, trzecia zaś używa innowacyjnej technologii o nazwie Swiss Water Process. Ważnym jest, by pamiętać, iż każda z tych metod jest stuprocentowo bezpieczna, ściśle regulowana i kontrolowana. Przez wiele wymagań nałożonych na produkty spożywcze w Unii Europejskiej, produkty, których spożycie może stanowić jakiekolwiek zagrożenie zwyczajnie nie są dopuszczane do sprzedaży. Asortyment produktów bezkofeinowych Przyjaciół Kawy obejmuje tylko kawy dekofeinizowane w sposób bezpieczny, w oparciu o sprawdzone metody. Przyjrzyjmy się każdej z nich.
Dekofeinizacja z użyciem rozpuszczalników
Ta metoda opiera się na usunięciu kofeiny przy użyciu specjalnych rozpuszczalników. Najpopularniejszym z nich jest chlorek metylenu. Zielone ziarna najpierw zanurza się w wodzie, co pozwala na łatwe uwolnienie kofeiny. Następnie, celem jej ekstrakcji używa się rozpuszczalnika. Nie ma jednak możliwości, by rozpuszczalnik pozostał w środku ziaren po ich wypaleniu. Po pierwsze, ziarna są dokładnie myte po kontakcie ze środkiem chemicznym. Po drugie, temperatury palenia są na tyle wysokie, iż doprowadzają do pozbycia się pozostałych śladów chemicznych. W końcu, kawa zawsze podlega ścisłej kontroli jakości, co gwarantuje bezpieczeństwo spożycia.
Dekofeinizacja CO2
inną metodą jest w pełni naturalna dekofeinizacja dwutlenkiem węgla. Kofeinę usuwa się z ziaren przy użyciu skroplonego gazu. Działa on jak swego rodzaju rozpuszczalnik i ekstrahuje cząsteczki kofeiny z kawy, nie naruszając przy tym żadnych innych. Następnie, dwutlenek węgla i kofeina są wypompowywane do innego pojemnika, a kofeina oddzielana od gazu, który może być wykorzystany ponownie. Oddzielona kofeina też ma swoje zastosowania w produkcji lekarstw, napojów energetycznych, itp. Jest to relatywnie nowa technika dekofeinizacji, co czyni ją również droższą – na jej użycie mogą sobie więc pozwolić tylko najwięksi producenci. Pozostawia ona subtelność smaku, jest przyjazna środowisku i efektywnie pozostawia nietkniętymi najlepsze cechy danych ziaren.
Swiss Water Process
Trzeci typ dekofeinizacji to usunięcie kofeiny przy użyciu wody i ekstraktu z zielonych ziaren. Nosi ona nazwę „Swiss”, ponieważ została opracowana w Szwajcarii. Zielone (niewypalone) ziarna zanurzane są w ciepłej wodzie, co powoduje rozpuszczenie kofeiny i niektórych cząsteczek odpowiedzialnych za smak. Uzyskany płyn (który zamienia się w wodę połączoną z tzw. Ekstraktem z zielonej kawy) jest następnie używany, by zanurzyć w nim inną partię ziaren: kofeina rozpuszcza się, a cenne cząsteczki smaku zostają wewnątrz nich (roztwór jest już bowiem nimi nasycony). Niemal całość (nawet 99%) kofeiny jest skutecznie usunięta przy użyciu tej metody, a smak pozostaje nietknięty. Niezwykle subtelny, złożony proces Swiss Water jest używany tylko do dekofeinizacji wysokiej jakości kaw specialty. Zawierająca kofeinę kawa specialty zawsze cechuje się niesamowitymi nutami smakowymi, więc zachowanie ich w procesie dekofeinizacji zawsze stanowi najważniejsze zadanie.
Kawy bezkofeinowe w asortymencie Przyjaciół Kawy
Wraz ze wzrostem popularności i popytu na odmiany bezkofeinowe, producenci na całym świecie starają się uwzględnić je w swojej gamie produktów. Przyjaciele Kawy przykładają do niej szczególną wagę, więc znajdziesz u nas wyłącznie kawy bezkofeinowe najwyższej jakości. Będziesz mieć też możliwość zachowania swoich dotychczasowych kawowych nawyków: kawa bezkofeinowa jest dostępna w wielu znanych każdemu formach: ziarnistej, zmielonej, w kapsułkach czy saszetkach.
Bezkofeinowa kawa ziarnista
Ci, którzy chcą cieszyć się smakiem kawy w pełni wiedzą, że ze wszystkich form, to bezkofeinowa kawa ziarnista oferuje najszerszą gamę smaków i aromatów. Niekwestionowanym ulubieńcem naszych klientów jest Colombia Decaf Excelso. Mająca swoje korzenie w słynnym kolumbijskim regionie Huila, jest ona obrabiana przy użyciu metody Swiss Water Process® – oznaczenie specialty zostało im nadane nie bez powodu. W skali jakości SCA, kawa ta uzyskała aż 81,5 na 100 możliwych punktów. Charakteryzują ją nuty czekolady i karmelu połączone z subtelną kwasowością przypominającą jabłka czy cytrusy.
Jeśli szukasz ziaren bezkofeinowych najwyższej jakości, rzuć okiem na „Della Notte” Charles Liégeois, produkcji naszych przyjaciół ze znanej, belgijskiej palarni. Tę brazylijską odmianę o pełnym body charakteryzują nuty orzechowe, kakaowe z subtelnymi akcentami czerwonych owoców. Kofeinę usunięto z nich przy użyciu naturalnej metody z wykorzystaniem dwutlenku węgla.
Jeśli chcesz tylko zmniejszyć ilość przyjmowanej kofeiny (zamiast całkowicie z niej rezygnować), rozważ zakup „Fifty-Fifty”, wspaniałej mieszanki od Goat Story. Zawartość kofeiny zmniejszono o połową przez użycie dwóch typów kawy: kofeinowej i bezkofeinowej. Jeśli szukasz złotego środka pomiędzy kawą zwykłą, a bezkofeinową, oto on!
Bezkofeinowa kawa mielona
Jedną z najpopularniejszych bezkofeinowych kaw mielonych Przyjaciół Kawy jest „Discret Deca” Charles Liégeois. Cechuje ją intensywny aromat, zbalansowany smak, więc spodoba się wszystkim fanom kawowej klasyki. Brazylijska kawa użyta w mieszance nadaje jej nut przypraw i prażonych płatków. Jest też alternatywa dla tych, którzy chcą być eko! Organiczna „Mano Mano Discret Déca” Charles Liégeois. Obydwie dekofeinizowano z użyciem naturalnej metody opartej o CO2.
W naszym asortymencie znajdziecie też mieloną kawę bezkofeinową dedykowaną do kawiarek: jeśli ją posiadasz, lub planujesz jej zakup, rzuć okiem na „Perfetto Moka Decaf” firmy Bialetti. Ta w większości brazylijska mieszanka odznacza się delikatnym smakiem, przyjemnym aromatem i pełnym body.
Kapsułki bezkofeinowe
Jeśli jesteś miłośnikiem kapsułek, jest co świętować: popularność kapsułek z kawą bezkofeinową wzrasta, jest ich też coraz więcej do wyboru. Jeśli Charles Liégeois “Discret Deca” brzmi jak coś, czego chciałbyś spróbować, masz szczęście: ta kawa jest dostępna także w formie kapsułek! Dostępne są: Charles Liégeois „Discret Deca” do urządzeń Dolce Gusto® i Charles Liégeois „Discret Deca” kompatybilne z ekspresami Nespresso.
Entuzjaści Nespresso mogą chcieć spróbować najnowszych produktów w asortymencie naszych kapsułek bezkofeinowych: włoskiej „Cafe Barzini” i innowacyjnej „Verum”. Caffe Barzini „Decaf” to średnie body, pyszna kremowość, smaki owoców czerwonych i kakao. „Verum” natomiast oferuje dwa typy kapsułek bezkofeinowych: Verum „Dely Beauty” wzbogacone o kolagen Verisol, AnaGain, selen, witaminy B3 i B8, o potwierdzonym naukowo pozytywnym wpływie na czystość skóry, wytrzymałość paznokci i zdrowe włosy. Verum „Dely Energize” zawiera natomiast ekstrakt z żeńszenia, alpinii i słony owsianej z dodatkiem witamin B2, B3, B8 i B12. Kto potrzebuje kofeiny, gdy można cieszyć się mieszanką wspaniałych superfoods?!
Saszetki z kawą bezkofeinową
Jeśli posiadasz ekspres na saszetki, Przyjaciele Kawy mają coś dla ciebie! Spróbuj Coffee Premium „Decaf”! Te saszetki są szczególnie aromatyczne: zawierają przyjemny aromat wanilii i przypraw. Przygotowany z nich napar jest lekki i delikatny. Kofeinę usunięto naturalną obróbką z użyciem dwutlenku węgla.
Z dumą oferujemy gamę pysznych, wysokiej jakości kaw bezkofeinowych. Smacznego!
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.