Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Te kapsułki do ekspresu CHiATO o intensywności 8/10 przeznaczone są do przygotowywania małych, ale mocnych porcji kawy. Mieszanka arabiki i robusty użyta w kapsułkach charakteryzuje się subtelnymi nutami ciemnej czekolady, orzechów i śliwek. W posmaku daje się odczuć słodycz.
Jeśli lubisz delektować się kawą nieco dłużej, pokochasz CHiATO Lungo (intensywność: 6/10). Przygotowana kawa ma bogaty aromat, wyważony smak i ma na wierzchu warstwę sztywnej cremy.
Te kapsułki do Dolce Gusto® CHiATO stanowią połączenie wyrazistego espresso i gładkiej, słodkiej mlecznej pianki, które przypadnie do gustu miłośnikom klasycznego włoskiego cappuccino. Słodki, śmietankowy napój przygotowuje się przy użyciu dwóch kapsułek. Kapsułka z kawą zawiera mieszankę arabiki i robusty, natomiast kapsułka z mlekiem składa się z odtłuszczonego mleka z cukrem.
Kawa CHiATO, która łączy w sobie mocną kawę z gładką pianką mleczną. Z pewnością zadowoli osoby preferujące napoje na bazie mleka z odrobiną „charakteru”. Przygotowany napar ma przyjemną konsystencję, którą z pewnością będziesz rozkoszować się raz za razem. Jedna kapsułka zapewnia połączenie bogatej kawy i gładkiego mleka.
Karmelowa, kremowa, bogata w smaku i subtelnie słodka kawa, której nie można się oprzeć! Delektuj się połączeniem słonego karmelu, wyrazistej kawy i słodkiego mleka.
Gładkie, kremowe, słodkie kakao stworzone z myślą zarówno o dzieciach, jak i dorosłych, którzy chcą sobie dogodzić. Idealnie sprawdzi się w chłodny wieczór, mroźne popołudnie, długi weekendowy poranek lub zawsze wtedy, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego!
Filiżanka aromatycznej kawy i łyżka Irish Cream… Czy może być coś lepszego? Tak! Spróbuj je ze sobą połączyć! Kremowa, gładka i uwodzicielska – to nasza kawa mielona CHiATO Irish Cream.
Słodkie nuty prażonych orzechów laskowych w filiżance? Poproszę! Kawa aromatyzowana CHiATO Hazelnut pozwoli Ci przygotować napar, który smakuje jak chrupiące ciasto z kremem orzechowym.
Kawa karmelowa
Smak, który dzięki aromatom słodkiego, kremowego toffi i roztopionego cukru, przypomina świeżo upieczone ciastko z karmelowym nadzieniem. Ta kawa jest przyjemnie słodka, bogata w smaku i niesamowicie aromatyczna.
CHiATO Amaretto ma słodki, orzechowy smak, charakterystyczny dla tego włoskiego likieru. Przygotuj się na prawdziwą feerię smaków: aromat migdałów, pestek moreli i wanilii sprawia, że amaretto idealnie komponuje się z kawą najwyższej jakości.
Kremowa, gęsta i przyjemnie słodka kawa CHiATO Crème Brûlée, jak sama nazwa wskazuje, powstała z połączenia aromatycznej kawy i klasycznego francuskiego deseru. Możesz rozkoszować się nią samodzielnie lub przygotować wyjątkowy napój: wystarczy dolać mleka lub preferowanego zamiennika roślinnego i już można delektować się crème brûlée latte macchiato!
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Kawa Aeropress to prawdziwa miłość od pierwszego łyku. Osoby, które używają modnego, wszechstronnego zaparzacza do kawy Aeropress, z pewnością powiedzą to samo! Dzięki temu ręcznemu narzędziu do parzenia odkryjesz nowe, absolutnie wyjątkowe smaki: od lekkiego espresso po orzeźwiającą kawę Cold Brew. Zanim jednak rozpoczniesz swoją przygodę z tym narzędziem baristycznym, musisz dowiedzieć się, jaka kawa do Aeropressu sprawdzi się najlepiej.
Zaparzacz do kawy Aeropress łączy dwie metody parzenia: przelewową i ciśnieniową. Dzięki papierowemu filtrowi kawa pozostaje w bezpośrednim kontakcie z wodą przez długi czas, zanim zostanie wypchnięta w dół za pomocą tłoka. Sprawia to, że przygotowanie kawy w ten sposób przypomina parzenie espresso. Kawa z Aeropressu uzyskana w tym dwuetapowym procesie ma pełne body, jest delikatna, ale intensywna – ani zbyt gorzka, ani zbyt kwaśna. Poza tym cały proces zajmuje tylko kilka minut!
Z jednej strony, zaparzacze do kawy Aeropress różnią się od klasycznych narzędzi baristycznych do metod przelewowych. Z drugiej jednak i tak najlepiej wybrać do niego wysokiej jakości kawę pod przelew. Zastanawiasz się, która kawa pod Aeropress będzie najlepsza? Cóż, zaparzacze Aeropress nadają się do różnorodnych rodzajów kawy o różnych profilach palenia. Wszystko tak naprawdę zależy od osobistych upodobań. Należy pamiętać, że kawy do Aeropressu o ciemniejszym profilu palenia dadzą wyrazisty, pikantny napar. Z kolei jasno palona kawa pozwoli uzyskać bardziej owocowe, orzeźwiające nuty smakowe. Posiadacze Aeropressu mogą wybrać praktycznie dowolny rodzaj kawy pod przelew. Opcji jest mnóstwo: od ziarnistej, przez speciality, po kawę mieloną lub paloną lokalnie.
Każdy zaprzysięgły fan parzenia w Aeropressie wie, że im świeższa kawa, tym smaczniejszy napar. Dlatego w naszej opinii najlepszą opcją będzie kawa ziarnista, którą warto mielić bezpośrednio przed parzeniem. Tylko w ten sposób wydobędziesz z kawy najsubtelniejsze nuty smakowe i najbogatszy aromat. Poszukując właściwej kawy ziarnistej, należy pamiętać o profilu palenia, ponieważ to właśnie od niego zależy smak naparu. Wspomnieliśmy już, że jasno palona kawa do Aeropressu zapewni owocowy smak i zachwycającą kwaskowość. Średnio palone ziarna charakteryzują się niższą kwasowością i wysuwają na pierwszy plan słodycz. Z kolei ciemno palona kawa pod Aeropress zapewnia wyrazisty, żywy i szczególnie intensywny smak.
Zaparzacze do kawy Aeropress nadają się zarówno do kaw speciality, jak i mieszanek. Jeśli zależy Ci na bardziej wyrazistym smaku, wypróbuj odmiany speciality, ale jeśli wolisz wyważone, lecz mniej wyraziste napary, najlepszym wyborem będą mieszanki kaw.
Najlepiej zacząć od średniego stopnia zmielenia kawy. Następnie zaś można dostosować ustawienia (drobniejsze lub grubsze) w zależności od preferencji. Można również eksperymentować z proporcją wody, skracając lub wydłużając czas parzenia. Ogólnie rzecz biorąc, im drobniej zmielona kawa, tym bardziej intensywny smak. Analogicznie – im grubsze mielenie, tym delikatniejszy, mniej wyrazisty smak.
Parzenie kawy w Aeropressie może zapewnić naprawdę wyjątkowe doznania smakowe. Co to dokładnie oznacza? Otóż zaparzacze Aeropress są w stanie wydobyć nawet najbardziej złożone nuty smakowe ukryte w ziarnach kawy i uzyskać niezwykle bogaty aromat. Brzmi intrygująco? W takiej sytuacji warto wypróbować kawę speciality. Każda odmiana kawy speciality ma bardzo wyrazisty, a wręcz egzotyczny smak. W zależności od wybranych ziaren, możesz poczuć truskawkę, malinę, gruszkę albo czekoladę, wino i nuty drzewne.
Ponadto poszukiwana kawa powinna być oznakowana jako „Kawa do Aeropressu” – często jest to wskazane na opakowaniu lub w opisie na stronie internetowej. Doskonałym wyborem są jednak także odmiany kawy speciality dostosowane pod wszystkie metody parzenia.
Kawa mielona też może posłużyć do przygotowania wyśmienitej kawy w Aeropressie. Jeśli jednak zależy Ci na doskonałym smaku, musisz uważnie wybrać kawę. Zalecamy wybór wysokiej jakości kawy do Aeropressu o średnim lub drobniejszym stopniu zmielenia. Zaparzacze Aeropress nadają się do parzenia kawy o różnych stopniach zmielenia, więc warto kierować się własnymi preferencjami: im grubsze zmielenie, tym mniej intensywny i delikatniejszy smak.
Kawa bezkofeinowa zyskuje ostatnio coraz więcej oddanych fanów. Jeśli jesteś jednym z nich, na pewno ucieszysz się na wieść, że bezkofeinowa kawa z Aeropressu może być tak samo pyszna i aromatyczna, jak zwykła. W tym przypadku warto kierować się tymi samymi podstawowymi kryteriami wyboru, niezależnie od tego, czy chodzi o kawę mieloną, czy ziarnistą: wystarczy zwrócić uwagę na profil palenia i stopień zmielenia.
Aby ułatwić Ci wybór, polecamy dwie doskonałe kawy: mieszankę Caprisette Lullaby Decaf i kawę speciality Black Crow White Pigeon Colombia Decaf. Są to dwie doskonałe kawy do Aeropressu, które na pewno oczarują Twoje kubki smakowe.
Wałkujemy ten temat w kółko, ale pamiętaj: im świeższa kawa do Aeropressu, tym bardziej wyrazisty smak! Jeśli chcesz uzyskać możliwie jak najświeższą kawę, na pewno ucieszy Cię informacja, że w naszym asortymencie znajduje się kawa lokalnie palona w Polsce. Zastanawiasz się, jak wpłynie to na smak przygotowywanych naparów? Kawa Aeropress będzie szczególnie wyrazista i intensywna, charakteryzując się nutami smakowymi, które z pewnością doceni Twoje podniebienie: owoce, czekolada, orzechy itp. Tylko nie zapomnij o wskazówkach, które omówiliśmy wcześniej!
Kawa Aeropress zapewnia swobodę eksperymentowania i pozwala wydobyć różnorodne nuty smakowe, co jest jedną z głównych zalet tej metody parzenia. Jeśli chcesz poeksperymentować jeszcze bardziej, sprawdź zestawy kaw, które mamy w asortymencie. To doskonały wybór dla osób, które chcą wypróbować pełen przekrój smaków kawy. Przeglądając nasz asortyment zestawów kaw, koniecznie zwróć uwagę na profil palenia i stopień zmielenia, albo po prostu poszukaj kaw, które nadają się do parzenia w Aeropressie.
„Do parzenia kawy w Aeropressie lepiej wybrać ziarna arabiki czy robusty?”. Słyszeliśmy to pytanie niezliczoną ilość razy. Odpowiedź jest prosta: wszystko zależy od tego, jakich nut smakowych poszukujesz. Arabica zapewni lżejszy, subtelniejszy i bardziej owocowy napar z Aeropressu. Niektóre odmiany kawy 100% arabica charakteryzują się wyrazistą kwasowością: jeśli właśnie tego szukasz, wybierz arabikę z nutami cytrusów, czerwonych owoców lub jagód. Ale kawa do Aeropressu oczywiście nie musi być kwaśna: wystarczy poszukać odmian z nutami karmelu lub czekolady.
Ziarna kawy robusta to idealne rozwiązanie dla poszukiwaczy szczególnie intensywnych smaków. Ten rodzaj kawy jest dość gorzki i ma wyższą zawartość kofeiny, więc fani mocnych naparów z Aeropressu z pewnością go docenią. Opakowania zawierające 100% kawy robusta są jednak rzadkością. Najłatwiej dostać mieszanki, do których producenci dodają robustę, by przygotowany napar miał bardziej intensywny smak. Świetnie nadają się one do napojów kawowych na bazie mleka, takich jak latte, cappuccino i nie tylko.
Potrzebujesz pomocy?
Nadal zastanawiasz się, jaka kawa do Aeropressu będzie najlepszym wyborem? A być może interesują Cię również inne rodzaje kawy? Zachęcamy do kontaktu z naszymi konsultantami, którzy chętnie udzielą odpowiedzi na wszelkie pytania. Możesz też zajrzeć do jednego z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie nie tylko udzielimy Ci przydatnych wskazówek, ale też poczęstujemy wyśmienitą kawą!
Pamiętaj, że dobra kawa to tylko pierwszy krok, trzeba również umieć ją odpowiednio przygotować! Zapraszamy do zapoznania się z naszym poradnikiem, jak parzyć kawę w Aeropressie.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.