Kawa do Aeropressu

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
104 elementy

O kawie do Aeropressu

Kawa Aeropress to prawdziwa miłość od pierwszego łyku. Osoby, które używają modnego, wszechstronnego zaparzacza do kawy Aeropress, z pewnością powiedzą to samo! Dzięki temu ręcznemu narzędziu do parzenia odkryjesz nowe, absolutnie wyjątkowe smaki: od lekkiego espresso po orzeźwiającą kawę Cold Brew. Zanim jednak rozpoczniesz swoją przygodę z tym narzędziem baristycznym, musisz dowiedzieć się, jaka kawa do Aeropressu sprawdzi się najlepiej.

Jaka kawa do Aeropressu

Zaparzacz do kawy Aeropress łączy dwie metody parzenia: przelewową i ciśnieniową. Dzięki papierowemu filtrowi kawa pozostaje w bezpośrednim kontakcie z wodą przez długi czas, zanim zostanie wypchnięta w dół za pomocą tłoka. Sprawia to, że przygotowanie kawy w ten sposób przypomina parzenie espresso. Kawa z Aeropressu uzyskana w tym dwuetapowym procesie ma pełne body, jest delikatna, ale intensywna – ani zbyt gorzka, ani zbyt kwaśna. Poza tym cały proces zajmuje tylko kilka minut!

Z jednej strony, zaparzacze do kawy Aeropress różnią się od klasycznych narzędzi baristycznych do metod przelewowych. Z drugiej jednak i tak najlepiej wybrać do niego wysokiej jakości kawę pod przelew. Zastanawiasz się, która kawa pod Aeropress będzie najlepsza? Cóż, zaparzacze Aeropress nadają się do różnorodnych rodzajów kawy o różnych profilach palenia. Wszystko tak naprawdę zależy od osobistych upodobań. Należy pamiętać, że kawy do Aeropressu o ciemniejszym profilu palenia dadzą wyrazisty, pikantny napar. Z kolei jasno palona kawa pozwoli uzyskać bardziej owocowe, orzeźwiające nuty smakowe. Posiadacze Aeropressu mogą wybrać praktycznie dowolny rodzaj kawy pod przelew. Opcji jest mnóstwo: od ziarnistej, przez speciality, po kawę mieloną lub paloną lokalnie.

Aeropress – jaka kawa ziarnista najlepiej nadaje się do wykorzystania z tym narzędziem?

Każdy zaprzysięgły fan parzenia w Aeropressie wie, że im świeższa kawa, tym smaczniejszy napar. Dlatego w naszej opinii najlepszą opcją będzie kawa ziarnista, którą warto mielić bezpośrednio przed parzeniem. Tylko w ten sposób wydobędziesz z kawy najsubtelniejsze nuty smakowe i najbogatszy aromat. Poszukując właściwej kawy ziarnistej, należy pamiętać o profilu palenia, ponieważ to właśnie od niego zależy smak naparu. Wspomnieliśmy już, że jasno palona kawa do Aeropressu zapewni owocowy smak i zachwycającą kwaskowość. Średnio palone ziarna charakteryzują się niższą kwasowością i wysuwają na pierwszy plan słodycz. Z kolei ciemno palona kawa pod Aeropress zapewnia wyrazisty, żywy i szczególnie intensywny smak.

Zaparzacze do kawy Aeropress nadają się zarówno do kaw speciality, jak i mieszanek. Jeśli zależy Ci na bardziej wyrazistym smaku, wypróbuj odmiany speciality, ale jeśli wolisz wyważone, lecz mniej wyraziste napary, najlepszym wyborem będą mieszanki kaw.

Jak zmielić kawę do Aeropressu?

Najlepiej zacząć od średniego stopnia zmielenia kawy. Następnie zaś można dostosować ustawienia (drobniejsze lub grubsze) w zależności od preferencji. Można również eksperymentować z proporcją wody, skracając lub wydłużając czas parzenia. Ogólnie rzecz biorąc, im drobniej zmielona kawa, tym bardziej intensywny smak. Analogicznie – im grubsze mielenie, tym delikatniejszy, mniej wyrazisty smak.

Kawa speciality: najlepsza kawa do Aeropressu?

Parzenie kawy w Aeropressie może zapewnić naprawdę wyjątkowe doznania smakowe. Co to dokładnie oznacza? Otóż zaparzacze Aeropress są w stanie wydobyć nawet najbardziej złożone nuty smakowe ukryte w ziarnach kawy i uzyskać niezwykle bogaty aromat. Brzmi intrygująco? W takiej sytuacji warto wypróbować kawę speciality. Każda odmiana kawy speciality ma bardzo wyrazisty, a wręcz egzotyczny smak. W zależności od wybranych ziaren, możesz poczuć truskawkę, malinę, gruszkę albo czekoladę, wino i nuty drzewne.

Ponadto poszukiwana kawa powinna być oznakowana jako „Kawa do Aeropressu” – często jest to wskazane na opakowaniu lub w opisie na stronie internetowej. Doskonałym wyborem są jednak także odmiany kawy speciality dostosowane pod wszystkie metody parzenia.

Kawa mielona Aeropress

Kawa mielona też może posłużyć do przygotowania wyśmienitej kawy w Aeropressie. Jeśli jednak zależy Ci na doskonałym smaku, musisz uważnie wybrać kawę. Zalecamy wybór wysokiej jakości kawy do Aeropressu o średnim lub drobniejszym stopniu zmielenia. Zaparzacze Aeropress nadają się do parzenia kawy o różnych stopniach zmielenia, więc warto kierować się własnymi preferencjami: im grubsze zmielenie, tym mniej intensywny i delikatniejszy smak.

Bezkofeinowa kawa Aeropress: równie smaczna jak zwykłe odmiany

Kawa bezkofeinowa zyskuje ostatnio coraz więcej oddanych fanów. Jeśli jesteś jednym z nich, na pewno ucieszysz się na wieść, że bezkofeinowa kawa z Aeropressu może być tak samo pyszna i aromatyczna, jak zwykła. W tym przypadku warto kierować się tymi samymi podstawowymi kryteriami wyboru, niezależnie od tego, czy chodzi o kawę mieloną, czy ziarnistą: wystarczy zwrócić uwagę na profil palenia i stopień zmielenia.

Aby ułatwić Ci wybór, polecamy dwie doskonałe kawy: mieszankę Caprisette Lullaby Decaf i kawę speciality Black Crow White Pigeon Colombia Decaf. Są to dwie doskonałe kawy do Aeropressu, które na pewno oczarują Twoje kubki smakowe.

Lokalnie palona kawa: najwyższy poziom świeżości

Wałkujemy ten temat w kółko, ale pamiętaj: im świeższa kawa do Aeropressu, tym bardziej wyrazisty smak! Jeśli chcesz uzyskać możliwie jak najświeższą kawę, na pewno ucieszy Cię informacja, że w naszym asortymencie znajduje się kawa lokalnie palona w Polsce. Zastanawiasz się, jak wpłynie to na smak przygotowywanych naparów? Kawa Aeropress będzie szczególnie wyrazista i intensywna, charakteryzując się nutami smakowymi, które z pewnością doceni Twoje podniebienie: owoce, czekolada, orzechy itp. Tylko nie zapomnij o wskazówkach, które omówiliśmy wcześniej! 

Kawy do Aeropressu w zestawie do eksperymentowania z wyrazistym smakiem

Kawa Aeropress zapewnia swobodę eksperymentowania i pozwala wydobyć różnorodne nuty smakowe, co jest jedną z głównych zalet tej metody parzenia. Jeśli chcesz poeksperymentować jeszcze bardziej, sprawdź zestawy kaw, które mamy w asortymencie. To doskonały wybór dla osób, które chcą wypróbować pełen przekrój smaków kawy. Przeglądając nasz asortyment zestawów kaw, koniecznie zwróć uwagę na profil palenia i stopień zmielenia, albo po prostu poszukaj kaw, które nadają się do parzenia w Aeropressie.

Dobra kawa pod Aeropress: arabica czy robusta?

„Do parzenia kawy w Aeropressie lepiej wybrać ziarna arabiki czy robusty?”. Słyszeliśmy to pytanie niezliczoną ilość razy. Odpowiedź jest prosta: wszystko zależy od tego, jakich nut smakowych poszukujesz. Arabica zapewni lżejszy, subtelniejszy i bardziej owocowy napar z Aeropressu. Niektóre odmiany kawy 100% arabica charakteryzują się wyrazistą kwasowością: jeśli właśnie tego szukasz, wybierz arabikę z nutami cytrusów, czerwonych owoców lub jagód. Ale kawa do Aeropressu oczywiście nie musi być kwaśna: wystarczy poszukać odmian z nutami karmelu lub czekolady.

Ziarna kawy robusta to idealne rozwiązanie dla poszukiwaczy szczególnie intensywnych smaków. Ten rodzaj kawy jest dość gorzki i ma wyższą zawartość kofeiny, więc fani mocnych naparów z Aeropressu z pewnością go docenią. Opakowania zawierające 100% kawy robusta są jednak rzadkością. Najłatwiej dostać mieszanki, do których producenci dodają robustę, by przygotowany napar miał bardziej intensywny smak. Świetnie nadają się one do napojów kawowych na bazie mleka, takich jak latte, cappuccino i nie tylko.

Potrzebujesz pomocy?

Nadal zastanawiasz się, jaka kawa do Aeropressu będzie najlepszym wyborem? A być może interesują Cię również inne rodzaje kawy? Zachęcamy do kontaktu z naszymi konsultantami, którzy chętnie udzielą odpowiedzi na wszelkie pytania. Możesz też zajrzeć do jednego z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie nie tylko udzielimy Ci przydatnych wskazówek, ale też poczęstujemy wyśmienitą kawą!

Pamiętaj, że dobra kawa to tylko pierwszy krok, trzeba również umieć ją odpowiednio przygotować! Zapraszamy do zapoznania się z naszym poradnikiem, jak parzyć kawę w Aeropressie.