Kawa Chemex

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
53 elementy

O kawie do Chemexa

Kawa wysokiej jakości jest jak dzieło sztuki skrywające się w niepozornej filiżance i to niezależnie od użytej metody zaparzania. Jednak w szczególności dotyczy to naparu przygotowanego w Chemexie. Elegancki i pełen gracji zaparzacz do kawy Chemex jest jak pędzel wybitnego artysty – w rękach prawdziwego mistrza pozwala uzyskać doskonały efekt.

Kawa Chemex potrafi skraść serce, ale by uzyskać wyborny napar, trzeba się odpowiednio przygotować. Pierwszym krokiem jest wybór właściwych ziaren. Które najlepiej sprawdzą się do parzenia kawy w Chemexie? Można użyć dowolnej odmiany, czy może są jakieś ograniczenia? Spróbujemy odpowiedzieć na te pytania w dalszej części artykułu.

Jaka kawa do Chemexa?

Zaparzacze do kawy Chemex to aktualnie jedne z najmodniejszym i najbardziej poszukiwanych narzędzi baristycznych na rynku. Wynika to m.in. z ich niezwykle eleganckiego, stylowego wyglądu, łatwości obsługi oraz unikatowych aromatów, które można wydobyć z kawy za pomocą tego zaparzacza. Parzenie kawy w Chemexie charakteryzuje się tym, że woda dość krótko styka się z kawą. Specjalistyczne filtry papierowe zatrzymują zmieloną kawę, osady i olejki, dzięki czemu nie trafiają do gotowego naparu. Efektem jest niezwykle delikatna, lekka kawa Chemex, która praktycznie nie ma goryczki. Tak doskonały profil smakowy da się wydobyć jedynie z odpowiedniej odmiany kawy.

Aby przygotować doskonały napar przy użyciu zaparzacza Chemex, konieczna będzie kawa pod przelew. Kawa z Chemexa słynie z szerokiej gamy smaków, dlatego polecamy wybór kawy speciality o jasnym lub średnim profilu palenia. Dlaczego właśnie speciality? Ponieważ kawy tej odmiany należą do jednych z najlepszych na świecie, a zaparzacz do kawy Chemex pozwala wydobyć z ziaren nawet najsubtelniejsze aromaty. W naszej ofercie znajduje się kawa do Chemexa w odmianach wszelkiego rodzaju, a także wiele innych artykułów. Oferujemy m.in. kawę ziarnistą i mieloną, jak i lokalnie paloną. Kiedy już wybierzesz taką, która będzie najlepiej odpowiadała Twoim preferencjom, bez problemu przygotujesz najpyszniejszy napar na świecie! 

Najlepsza kawa ziarnista do Chemexa

Najlepszą opcją jest oczywiście kawa ziarnista, którą warto mielić bezpośrednio przed parzeniem w Chemexie. Ale sama etykieta „speciality” nie wystarczy. Równie istotny jest profil palenia: wybierając odpowiedni, będziesz mieć pewność, że kawa Chemex będzie istną rozkoszą dla podniebienia. Fani tej metody zaparzania powinni wybrać kawę speciality o średnim lub jasnym profilu palenia. Napar z jasno palonych ziaren cechuje się owocowym smakiem, świeżością i lekkością, natomiast kawa do Chemexa o średnim profilu palenia pozwala przygotować napar o zrównoważonym smaku z subtelnymi słodko-kwaskowymi nutami. Decydując się na ciemno paloną kawę, pamiętaj, że będzie miała dość intensywną goryczkę i pikantny smak.

Szczególnie polecamy kawę speciality z linii Black Crow White Pigeon, w skład której wchodzą odmiany o profilu palenia nadającym się do wszystkich metod parzenia (omniroast) oraz takim, który sprawdzi się w przypadku metod przelewowych. Odkryj całą gamę smaków: od głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Wybierz taką, której opis najlepiej oddaje to, czego oczekujesz po perfekcyjnym naparze z Chemexa!

Kawa speciality najlepsza kawa do Chemexa

Ze względu na wysoką jakość i złożony smak kawa speciality jest oczywiście najlepszą opcją pod parzenie w Chemexie. Kawa speciality daje w połączeniu z zaparzaczem do kawy Chemex perfekcyjny napar o wyjątkowo wyrazistych nutach smakowych i urzekającym aromacie. W tym przypadku nie musisz martwić się, że dokonasz złego wyboru. Każda kawa speciality pozwoli Ci uzyskać doskonały napar. To, jaka kawa Chemex jest najsmaczniejsza, to kwestia subiektywna. Wybierz taką, dzięki której zaparzysz swój wymarzony napar – czy to niezwykle lekki, czy to wybornie słodki.

Zwróć po prostu uwagę na profil sensoryczny danych ziaren. Jeśli upatrzona kawa do Chemexa ma nuty owoców, szczególnie jagód i czerwonych owoców, gotowy napar będzie leki, orzeźwiający i przyjemnie słodko-kwaśny. Z kolei kawa Chemex przygotowana z odmiany o karmelowych, czekoladowych lub orzechowych nutach smakowych będzie mniej owocowa, mniej kwaśna i nieco słodsza. Wybierz taką, na myśl o której serce bije Ci najmocniej, a na pewno się nie rozczarujesz!

Kawa mielona do Chemexa

Zaprzysięgli fani zaparzacza do kawy Chemex wolą mielić ziarna bezpośrednio przed parzeniem. Wydłuża to jednak proces przygotowania naparu. Spieszysz się? Mamy rozwiązanie: dobrej jakości kawy mielone sprawdzą się równie dobrze. Pamiętaj tylko, aby wybrać odpowiedni stopień zmielenia. Najlepsza kawa do Chemexa będzie średnio zmielona, pozwalając uzyskać zrównoważony smak. Poza tym pamiętaj, by wybrać kawę o średnim lub jasnym profilu palenia, by uzyskany napar był lżejszy i subtelniejszy.

Dla Twojej wygody przygotowaliśmy wybór kawy mielonej Black Crow White Pigeon. Jest to linia kaw speciality o szerokiej gamie profili sensorycznych. Wybierz którąś z dostępnych opcji, by przekonać się, jak smakuje pyszna, aromatyczna kawa.

Bezkofeinowa kawa z Chemexa

Czy w ogóle istnieje coś takiego jak bezkofeinowa kawa Chemex? Słyszeliśmy to pytanie niezliczoną ilość razy. Odpowiedź brzmi: tak, tak i jeszcze raz – tak. Kawa bezkofeinowa, przygotowana w Chemexie, może być równie pyszna jak zwykła. W naszym asortymencie znajdziesz ziarnistą i mieloną kawę speciality dekofeinizowaną przy użyciu metod naturalnych. 

Dlaczego w ogóle warto zwracać uwagę na sposób, w jaki usuwa się kofeinę z ziaren? Otóż naturalne metody dekofeinizacji w największym stopniu zachowują nuty smakowe i aromaty ukryte w ziarnach kawy. Kawa do Chemexa powinna mieć też odpowiedni stopień zmielenia i profil palenia. Pozwoli to uzyskać niezwykle aromatyczny i wyborny napar.

Jeśli nie masz ochoty na długie poszukiwania, skuś się na bezkofeinową kawę speciality Black Crow White Pigeon Colombia Decaf. Od wybornej słodyczy po orzeźwiającą owocowość – ta odmiana kawy bezkofeinowej ma wszystko, czego potrzebujesz.

Dlaczego warto wybrać lokalnie paloną kawę?

Kawa Chemex powinna być możliwie jak najświeższa. Ale gdzie taką znaleźć? W naszym asortymencie! Oferujemy całą gamę kaw z lokalnych palarni. Nawiązaliśmy współpracę z najlepszymi palarniami w Polsce, by zapewnić Ci dostęp do kawy o niezrównanej świeżości. Biorąc pod uwagę to, jak doskonale Chemex wydobywa subtelne nuty smakowe i aromaty z kawy, warto wybrać lokalnie palone ziarna do tej metody zaparzania. Oczywiście poza świeżością należy również wziąć pod uwagę profil palenia i stopień zmielenia. Pamiętaj o tych wszystkich kryteriach, które wymieniliśmy we wcześniejszych akapitach.

Kawa do Chemexa w zestawie

Mamy jeszcze jedną propozycję: jeśli masz w domu zaparzacz do kawy Chemex, to może warto wypróbować zestawy kaw? Jest to szczególnie dobre rozwiązanie w dwóch sytuacjach. Po pierwsze – gdy lubisz różnorodność. Mamy szereg różnych odmian kawy do wyboru, a w ten sposób możesz wypróbować kilka naraz. Po drugie – jeśli boisz się, że szybko skończy Ci się zapas ulubionej kawy. W takiej sytuacji zainteresują Cię nasze zestawy zawierające kilka opakowań jednego rodzaju kawy. Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczasz, pamiętaj: kawa Chemex powinna mieć średni stopień zmielenia i średni lub jasny profil palenia.

Arabica pod Chemex

Istnieją trzy główne gatunki kawy: arabica, robusta i liberica. Pewnie zastanawiasz się, która z nich najlepiej nadaje się do parzenia przy użyciu Chemexa. Odpowiedź jest prosta: miłośnikom tego zaparzacza polecamy wybór kawy 100% arabica. Kawa Chemex przygotowana z ziaren tej odmiany będzie miała lepiej wyczuwalne subtelne nuty smakowe, ponieważ arabica jest delikatniejsza i słodsza. Decydując się na kawę 100% robusta lub mieszankę arabiki i robusty, pamiętaj, że uzyskany napar będzie szczególnie pikantny w smaku, co może nie być pożądane w przypadku parzenia za pomocą Chemexa.

Potrzebujesz więcej informacji?

Kawa Chemex kryje w sobie jeszcze więcej tajemnic. Chcesz poznać jej wszystkie niuanse? Być może interesują Cię inne rodzaje kawy? Nasi konsultanci chętnie podzielą się wiedzą. Zapraszamy do kontaktu. Zawsze możesz też zajrzeć do jednego z naszych sklepów stacjonarnych: przywitamy Cię filiżanką kawy i udzielimy przydatnych wskazówek.