D.
G.
Min.
Sec.
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Kawa wysokiej jakości jest jak dzieło sztuki skrywające się w niepozornej filiżance i to niezależnie od użytej metody zaparzania. Jednak w szczególności dotyczy to naparu przygotowanego w Chemexie. Elegancki i pełen gracji zaparzacz do kawy Chemex jest jak pędzel wybitnego artysty – w rękach prawdziwego mistrza pozwala uzyskać doskonały efekt.
Kawa Chemex potrafi skraść serce, ale by uzyskać wyborny napar, trzeba się odpowiednio przygotować. Pierwszym krokiem jest wybór właściwych ziaren. Które najlepiej sprawdzą się do parzenia kawy w Chemexie? Można użyć dowolnej odmiany, czy może są jakieś ograniczenia? Spróbujemy odpowiedzieć na te pytania w dalszej części artykułu.
Zaparzacze do kawy Chemex to aktualnie jedne z najmodniejszym i najbardziej poszukiwanych narzędzi baristycznych na rynku. Wynika to m.in. z ich niezwykle eleganckiego, stylowego wyglądu, łatwości obsługi oraz unikatowych aromatów, które można wydobyć z kawy za pomocą tego zaparzacza. Parzenie kawy w Chemexie charakteryzuje się tym, że woda dość krótko styka się z kawą. Specjalistyczne filtry papierowe zatrzymują zmieloną kawę, osady i olejki, dzięki czemu nie trafiają do gotowego naparu. Efektem jest niezwykle delikatna, lekka kawa Chemex, która praktycznie nie ma goryczki. Tak doskonały profil smakowy da się wydobyć jedynie z odpowiedniej odmiany kawy.
Aby przygotować doskonały napar przy użyciu zaparzacza Chemex, konieczna będzie kawa pod przelew. Kawa z Chemexa słynie z szerokiej gamy smaków, dlatego polecamy wybór kawy speciality o jasnym lub średnim profilu palenia. Dlaczego właśnie speciality? Ponieważ kawy tej odmiany należą do jednych z najlepszych na świecie, a zaparzacz do kawy Chemex pozwala wydobyć z ziaren nawet najsubtelniejsze aromaty. W naszej ofercie znajduje się kawa do Chemexa w odmianach wszelkiego rodzaju, a także wiele innych artykułów. Oferujemy m.in. kawę ziarnistą i mieloną, jak i lokalnie paloną. Kiedy już wybierzesz taką, która będzie najlepiej odpowiadała Twoim preferencjom, bez problemu przygotujesz najpyszniejszy napar na świecie!
Najlepszą opcją jest oczywiście kawa ziarnista, którą warto mielić bezpośrednio przed parzeniem w Chemexie. Ale sama etykieta „speciality” nie wystarczy. Równie istotny jest profil palenia: wybierając odpowiedni, będziesz mieć pewność, że kawa Chemex będzie istną rozkoszą dla podniebienia. Fani tej metody zaparzania powinni wybrać kawę speciality o średnim lub jasnym profilu palenia. Napar z jasno palonych ziaren cechuje się owocowym smakiem, świeżością i lekkością, natomiast kawa do Chemexa o średnim profilu palenia pozwala przygotować napar o zrównoważonym smaku z subtelnymi słodko-kwaskowymi nutami. Decydując się na ciemno paloną kawę, pamiętaj, że będzie miała dość intensywną goryczkę i pikantny smak.
Szczególnie polecamy kawę speciality z linii Black Crow White Pigeon, w skład której wchodzą odmiany o profilu palenia nadającym się do wszystkich metod parzenia (omniroast) oraz takim, który sprawdzi się w przypadku metod przelewowych. Odkryj całą gamę smaków: od głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Wybierz taką, której opis najlepiej oddaje to, czego oczekujesz po perfekcyjnym naparze z Chemexa!
Ze względu na wysoką jakość i złożony smak kawa speciality jest oczywiście najlepszą opcją pod parzenie w Chemexie. Kawa speciality daje w połączeniu z zaparzaczem do kawy Chemex perfekcyjny napar o wyjątkowo wyrazistych nutach smakowych i urzekającym aromacie. W tym przypadku nie musisz martwić się, że dokonasz złego wyboru. Każda kawa speciality pozwoli Ci uzyskać doskonały napar. To, jaka kawa Chemex jest najsmaczniejsza, to kwestia subiektywna. Wybierz taką, dzięki której zaparzysz swój wymarzony napar – czy to niezwykle lekki, czy to wybornie słodki.
Zwróć po prostu uwagę na profil sensoryczny danych ziaren. Jeśli upatrzona kawa do Chemexa ma nuty owoców, szczególnie jagód i czerwonych owoców, gotowy napar będzie leki, orzeźwiający i przyjemnie słodko-kwaśny. Z kolei kawa Chemex przygotowana z odmiany o karmelowych, czekoladowych lub orzechowych nutach smakowych będzie mniej owocowa, mniej kwaśna i nieco słodsza. Wybierz taką, na myśl o której serce bije Ci najmocniej, a na pewno się nie rozczarujesz!
Zaprzysięgli fani zaparzacza do kawy Chemex wolą mielić ziarna bezpośrednio przed parzeniem. Wydłuża to jednak proces przygotowania naparu. Spieszysz się? Mamy rozwiązanie: dobrej jakości kawy mielone sprawdzą się równie dobrze. Pamiętaj tylko, aby wybrać odpowiedni stopień zmielenia. Najlepsza kawa do Chemexa będzie średnio zmielona, pozwalając uzyskać zrównoważony smak. Poza tym pamiętaj, by wybrać kawę o średnim lub jasnym profilu palenia, by uzyskany napar był lżejszy i subtelniejszy.
Dla Twojej wygody przygotowaliśmy wybór kawy mielonej Black Crow White Pigeon. Jest to linia kaw speciality o szerokiej gamie profili sensorycznych. Wybierz którąś z dostępnych opcji, by przekonać się, jak smakuje pyszna, aromatyczna kawa.
Czy w ogóle istnieje coś takiego jak bezkofeinowa kawa Chemex? Słyszeliśmy to pytanie niezliczoną ilość razy. Odpowiedź brzmi: tak, tak i jeszcze raz – tak. Kawa bezkofeinowa, przygotowana w Chemexie, może być równie pyszna jak zwykła. W naszym asortymencie znajdziesz ziarnistą i mieloną kawę speciality dekofeinizowaną przy użyciu metod naturalnych.
Dlaczego w ogóle warto zwracać uwagę na sposób, w jaki usuwa się kofeinę z ziaren? Otóż naturalne metody dekofeinizacji w największym stopniu zachowują nuty smakowe i aromaty ukryte w ziarnach kawy. Kawa do Chemexa powinna mieć też odpowiedni stopień zmielenia i profil palenia. Pozwoli to uzyskać niezwykle aromatyczny i wyborny napar.
Jeśli nie masz ochoty na długie poszukiwania, skuś się na bezkofeinową kawę speciality Black Crow White Pigeon Colombia Decaf. Od wybornej słodyczy po orzeźwiającą owocowość – ta odmiana kawy bezkofeinowej ma wszystko, czego potrzebujesz.
Kawa Chemex powinna być możliwie jak najświeższa. Ale gdzie taką znaleźć? W naszym asortymencie! Oferujemy całą gamę kaw z lokalnych palarni. Nawiązaliśmy współpracę z najlepszymi palarniami w Polsce, by zapewnić Ci dostęp do kawy o niezrównanej świeżości. Biorąc pod uwagę to, jak doskonale Chemex wydobywa subtelne nuty smakowe i aromaty z kawy, warto wybrać lokalnie palone ziarna do tej metody zaparzania. Oczywiście poza świeżością należy również wziąć pod uwagę profil palenia i stopień zmielenia. Pamiętaj o tych wszystkich kryteriach, które wymieniliśmy we wcześniejszych akapitach.
Mamy jeszcze jedną propozycję: jeśli masz w domu zaparzacz do kawy Chemex, to może warto wypróbować zestawy kaw? Jest to szczególnie dobre rozwiązanie w dwóch sytuacjach. Po pierwsze – gdy lubisz różnorodność. Mamy szereg różnych odmian kawy do wyboru, a w ten sposób możesz wypróbować kilka naraz. Po drugie – jeśli boisz się, że szybko skończy Ci się zapas ulubionej kawy. W takiej sytuacji zainteresują Cię nasze zestawy zawierające kilka opakowań jednego rodzaju kawy. Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczasz, pamiętaj: kawa Chemex powinna mieć średni stopień zmielenia i średni lub jasny profil palenia.
Istnieją trzy główne gatunki kawy: arabica, robusta i liberica. Pewnie zastanawiasz się, która z nich najlepiej nadaje się do parzenia przy użyciu Chemexa. Odpowiedź jest prosta: miłośnikom tego zaparzacza polecamy wybór kawy 100% arabica. Kawa Chemex przygotowana z ziaren tej odmiany będzie miała lepiej wyczuwalne subtelne nuty smakowe, ponieważ arabica jest delikatniejsza i słodsza. Decydując się na kawę 100% robusta lub mieszankę arabiki i robusty, pamiętaj, że uzyskany napar będzie szczególnie pikantny w smaku, co może nie być pożądane w przypadku parzenia za pomocą Chemexa.
Potrzebujesz więcej informacji?
Kawa Chemex kryje w sobie jeszcze więcej tajemnic. Chcesz poznać jej wszystkie niuanse? Być może interesują Cię inne rodzaje kawy? Nasi konsultanci chętnie podzielą się wiedzą. Zapraszamy do kontaktu. Zawsze możesz też zajrzeć do jednego z naszych sklepów stacjonarnych: przywitamy Cię filiżanką kawy i udzielimy przydatnych wskazówek.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.