Kawa do dripa i zaparzacza przelewowego

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
52 elementy

O kawie do dripa i zaparzacza przelewowego

Mówi się, że jeśli chodzi o kawę, każdy ma inne upodobania. Są jednak takie osoby, które dokładnie wiedzą, czego chcą. Kawa pour over to delikatny, subtelny i wyrazisty napar, który nie jest tak intensywny jak espresso. Brzmi dobrze? W takim razie z pewnością pokochasz zaparzacze przelewowe, drippery i inne narzędzia baristyczne do ręcznego parzenia kawy. Zastanówmy się: jak uzyskać najdoskonalszy smak, wykorzystując wspomniane wyżej akcesoria? Jaka jest najlepsza kawa do dripa i zaparzacza przelewowego? Porozmawiamy o znaczeniu doboru odpowiedniego rodzaju kawy i podpowiemy, jak wybrać najlepszą opcję!

Jaka kawa do dripa będzie najlepsza?

Zacznijmy od tego, że na rynku jest wiele dripperów i zaparzaczy przelewowych: AeroPress, Chemex, Hario V60… Te wszystkie akcesoria różnią się od siebie wyglądem, ale pozwalają uzyskać napar o podobnym charakterze. Kawa przelewowa charakteryzuje się czystym, głębokim smakiem i wyrazistym aromatem, a poza tym można ją łatwo i szybko przygotować. W tym celu trzeba jednak wybrać odpowiednią kawę. Jesteś dumnym posiadaczem legendarnego Hario V60? Być może masz w domu elegancki Chemex lub inny rodzaj zaparzacza przelewowego? Kluczowe kryteria wyboru kawy pod przelew będą dokładnie takie same.

Drippery i zaparzacze do kawy przelewowej pozwolą wydobyć to, co najlepsze z wysokiej jakości kawy speciality. Metoda pour over doskonale odsłania wszelkie nuty smakowe i aromaty ukryte w ziarnach, a z kolei kawa speciality słynie z wyrazistego profilu sensorycznego. Można więc rzec – połączenie doskonałe! W naszej opinii najlepszą opcją będzie kawa do dripa o średnim lub jasnym profilu palenia. Przy okazji: takie kawy charakteryzują się zazwyczaj czystszym, bardziej wyrazistym smakiem, a także lżejszą konsystencją, a to właśnie takie cechy powinna posiadać doskonała kawa pour over. Przeglądając nasz asortyment w poszukiwaniu najlepszej kawy, zwróć uwagę na szeroką gamę opcji do wyboru: kawa ziarnista, kawa speciality, kawa mielona, kawa bezkofeinowa, a nawet lokalnie palona kawa ziarnista.

Kawa ziarnista do dripa i zaparzacza przelewowego 

Parząc kawę w dowolnym zaparzaczu przelewowym, należy pamiętać, że kawa do dripa powinna być świeża i cechować się odpowiednio wysoką jakością. Bez wątpienia najlepszym rozwiązaniem będzie kawa ziarnista, szczególnie jeśli zmielisz ją zaraz przed parzeniem. Kawa do zaparzacza przelewowego musi mieć też odpowiedni profil palenia: aby otrzymać delikatny, treściwy napar o lekkiej konsystencji, wybierz ziarna kawy speciality o średnim lub jaśniejszym profilu palenia. Średnio palone kawy do dripa pozwolą uzyskać słodszy napar o zrównoważonej kwasowości, a z kolei jasny profil palenia przełoży się na owocowy, orzeźwiający smak.

Mamy też coś wyjątkowego dla osób, których misją jest przygotowanie jak najlepszej kawy pour over: naszą linię Black Crow White Pigeon. Kawa z tej serii doskonale nadaje się do parzenia za pomocą dowolnych narzędzi do zaparzania kawy przelewowej. Pokochały ją już miliony miłośników metod pour over, którzy cenią sobie unikalne aromaty i smaki.

Zaparzacze przelewowe i kawa speciality: idealne połączenie?

Wiesz już, że zaparzacze przelewowe, podobnie jak inne narzędzia do ręcznego parzenia kawy pour over, najlepiej nadają się do przygotowywania kawy speciality najwyższej jakości. Czy oznacza to jednak, że kawa pour over zaparzona z ziaren innego rodzaju nie będzie równie pyszna? Oczywiście – nie! Należy jednak pamiętać, że to właśnie kawa speciality charakteryzuje się najwyrazistszym bukietem smaków i aromatów, a narzędzia do metod przelewowych stanowią najdoskonalszy sposób na ich wydobycie. Szukając odpowiedniej odmiany kawy speciality, pamiętaj o jednym: jeśli preferujesz kawę o owocowym, cytrusowym smaku, poszukaj stosownych informacji na opakowaniu. Jeżeli z kolei wolisz nieco słodsze napary, najlepszym wyborem będzie kawa do zaparzacza przelewowego z nutami karmelu, czekolady lub orzechów.

Kawa mielona do dripa: którą wybrać?

Ręczne narzędzia do zaparzania, takie jak Hario V60 lub Chemex, wymagają użycia kawy mielonej. Choć w każdym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zakup kawy ziarnistej i mielenie jej bezpośrednio przed parzeniem, nie oznacza to, że nie można skorzystać z fabrycznie zmielonej kawy. Dobrej jakości kawa mielona do dripa może stanowić świetną alternatywę w przypadku, gdy nie masz zbyt wiele czasu albo po prostu nie posiadasz młynka. Użycie tego rodzaju kawy nie jest w żadnym wypadku powodem do wstydu – nie spiesz się tylko z podjęciem decyzji, by dokonać właściwego wyboru! Kawa do zaparzacza przelewowego o średnim stopniu zmielenia pozwoli uzyskać dobrze wyważony napar pour over.

Miłośnicy złożonej, aromatycznej i egzotycznej kawy powinni wypróbować mieloną odmianę speciality z linii Black Crow White Pigeon, w skład której wchodzi cała gama kaw premium o różnorodnych profilach sensorycznych.

Bezkofeinowa kawa do dripa i zaparzacza przelewowego 

Coraz więcej osób prosi nas o zasugerowanie pysznej kawy bezkofeinowej wysokiej jakości. Jeśli i Ty należysz do grona fanów naparów niezawierających kofeiny, zapewne zastanawiasz się, czy przygotowanie świetnej kawy bezkofeinowej w wersji przelewowej w ogóle wchodzi w grę. Otóż: tak! Jeśli jednak nie chcesz się rozczarować, kieruj się kryteriami, które omówiliśmy wcześniej. Kawa z dripa powinna przede wszystkim charakteryzować się świeżością, wysoką jakością, jasnym lub średnim profilem palenia i średnim stopniem zmielenia.

Jeśli nie masz ochoty na długie poszukiwania, skuś się na bezkofeinową kawę speciality Black Crow White Pigeon Colombia Decaf. Ta wyśmienita kawa zachwyca nutami jabłka, karmelu i cytryny. Wierzymy, że docenisz jej cytrusowy charakter!

Kawa lokalnie palona z dripa

Kawa od lokalnych palarni to idealna propozycja dla osób poszukujących najsmaczniejszej kawy pour over. Tego rodzaju kawa pour over wyróżnia się najwyższą jakością i jest tak świeża, jak to tylko możliwe. Dzięki temu doskonale nadaje się do przygotowania w ręcznych zaparzaczach przelewowych. W zależności od potrzeb i oczekiwań możesz wybrać lokalnie paloną kawę ziarnistą lub mieloną. Pamiętaj o jednym: kawa do dripa smakuje najlepiej, gdy przygotowuje się ją z ziaren o jasnym lub średnim profilu palenia. Z kolei stopień zmielenia powinien być średni.

Kawy do dripa w zestawie: dla pragnących więcej i więcej

Zdajemy sobie sprawę z faktu, że zagorzali fani kawy przelewowej nieustannie poszukują nowych doznań smakowych. Właśnie dlatego w naszej ofercie znajdziesz mnóstwo zestawów kaw. Część z nich zawiera po prostu wiele opakowań tego samego rodzaju kawy, podczas gdy inne obejmują różnorodne kawy do dripa. To drugie rozwiązanie z pewnością zadowoli osoby, którym zależy na zróżnicowaniu. Poza tym oba rodzaje zestawów doskonale nadają się na prezent. Aby uniknąć rozczarowań, podczas przeglądania naszej oferty zwróć uwagę na profil palenia i stopień zmielenia.

100% arabica a mieszanki. Co najlepiej wybrać do dripa i zaparzacza przelewowego?

Właściciele Hario V60, Chemex lub jakiegokolwiek innego narzędzia pour over powinni sięgnąć po kawę 100% arabica klasy speciality. Dlaczego? Otóż kawa pour over przeznaczona jest przede wszystkim dla fanów subtelnych nut smakowych, a ten rodzaj ziaren zwykle cechuje się większą delikatnością, mniejszą goryczką no i niższą zawartością kofeiny. Jeśli jednak preferujesz intensywniejszy, wyrazistszy smak, mieszanka arabiki i robusty sprawdzi się doskonale. Dodatek robusty daje mocniejszy, głębszy i bardziej ziemisty napar.

Masz jeszcze jakieś pytania?

Wciąż masz trudności z wyborem odpowiednich ziaren? Być może chcesz dowiedzieć się więcej o innych rodzajach kawy? Nasi konsultanci chętnie pomogą Ci wybrać kawę, która będzie najlepiej nadawała się do Twojej preferowanej metody zaparzania. Możesz też zajrzeć do jednego z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie nie tylko udzielimy Ci przydatnych wskazówek, ale też poczęstujemy Cię wyśmienitą kawą!