Kawa do ekspresu

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
103 elementy

O kawie do ekspresu 

Przygotowanie pysznej kawy wymaga sporej wiedzy: od rodzajów ziaren, przez proces mielenia, po temperaturę wody i znajomości wielu innych detali.

Niemniej jednak ekspresy do kawy pozwalają przygotować napój jak z kawiarni bez tej ekspertyzy w dziedzinie parzenia kawy. Potencjał ukryty w urządzeniu nie zostanie jednak ujawniony, jeśli nie wybierzesz właściwej kawy. Czarny napar może być zbyt gorzki lub kwaśny, za bardzo wodnisty lub zbyt skoncentrowany… Jaka kawa do ekspresu będzie więc najlepsza?

Rodzaje kaw z ekspresu: Mocne espresso czy łagodna kawa przelewowa?

Kawa do ekspresów dzieli się na dwie główne kategorie – espresso i kawę przelewową. Ekspresy ciśnieniowe wykorzystują wysokie ciśnienie, aby w krótkim czasie wydobyć mocny, skoncentrowany napar, charakteryzujący się intensywnym smakiem i warstwą cremy. Kawa espresso to podstawa, by przygotować napój o tej charakterystyce.

Przeciwieństwem espresso jest łagodna i subtelna kawa przelewowa. Proces jej przygotowania trwa dłużej, dzięki czemu ziarna uwalniają swój smak i aromat wolniej. Do przygotowania tego typu napoju służą ekspresy przelewowe. Taka kawa do ekspresu idealnie nadaje się dla osób preferujących kawę w większych ilościach oraz ceniących sobie delikatne nuty smakowe.

Kawa ziarnista do ekspresu

Każda dobra filiżanka kawy rozpoczyna się od wyboru odpowiednich ziaren. Kawa ziarnista jest najczęściej używana w ekspresach automatycznych, ponieważ są one wyposażone w zintegrowane młynki. Osoby posiadające ekspres kolbowy albo przelewowy również mogą wybierać ziarna i mielić je za pomocą oddzielnego młynka. Ba, niektóre urządzenia posiadają nawet młynki wbudowane.

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu to taka, która smakuje nam najbardziej. Jednak nawet najwyższej jakości ziarna, zaparzone w niewłaściwy sposób, mogą nie spełnić naszych oczekiwań. Wybór metody parzenia oraz odpowiedniego stopnia palenia i mielenia mają kluczowe znaczenie dla uzyskania idealnego smaku.

Osoby posiadające urządzenia kolbowe lub automatyczne powinne wziąć pod uwagę, iż kawa ziarnista do ekspresu powinna być palona średnio lub ciemno. Należy ją również zmielić drobno, by przy pomocy wysokiego ciśnienia zapewnić je mocny, intensywny smak i kremową konsystencję. Jeśli zaś mowa o urządzeniu przelewowym, kawa do ekspresów musi być palona jasno lub średnio wtedy wydobędziemy z niej łagodniejszy, bardziej subtelny smak. Trzeba ją zmielić grubiej niż do espresso, do konsystencji podobnej do gruboziarnistego piasku lub soli morskiej, dzięki czemu woda będzie przechodzić przez filtr w idealnym czasie.

Jaka kawa mielona do ekspresu?

Chociaż najbardziej aromatyczny napar przygotowywany jest ze świeżo mielonych ziaren, osoby oszczędzające czas i ceniące prostotę mają możliwość wyboru kawy mielonej. Jest ona najczęściej używana w ekspresach kolbowych lub przelewowych, choć istnieją również modele automatyczne, pozwalające na jej stosowanie.

Jaka grubość mielenia kawy w ekspresie?

Decydując się na kawę mieloną warto wziąć pod uwagę, jaki stopień zmielenia kawy w ekspresie najlepiej pasuje do wybranego przez nas sposobu parzenia. Obowiązują tu te same zasady co w przypadku kawy ziarnistej. Kawa mielona do ekspresu, przygotowywana metodą espresso, musi być drobno mielona i przypominać mąkę bądź drobny piasek. Natomiast do kawy filtrowanej odpowiednie jest średnie-grube mielenie, przypominające ziarna soli.

Kawa speciality do ekspresu

Szukasz czegoś wyjątkowego? W takim razie postaw na kawę speciality! Jest uprawiana i obrabiana zgodnie z rygorystycznymi standardami, aby zachować unikalny charakter każdego ziarna. Specialty coffee ma swój charakterystyczny smak i aromat, zależny od regionu, gleby, warunków klimatycznych i metod przetwarzania.

Należy podkreślić, że dobra kawa do ekspresów automatycznych i kolbowych to ta drobno mielona i ciemno palona. Z kolei w modelach przelewowych najlepiej sprawdzi się jasny i średni stopień palenia oraz średnia grubość mielenia.

Kapsułki do ekspresów

Jeśli dobór stopnia mielenia kawy jest dla Ciebie zbyt skomplikowany, istnieje prostsza alternatywa ekspresy kapsułkowe oraz kapsułki do kawy. One również wykorzystują technologię parzenia kawy pod wysokim ciśnieniem, ale oferują jeszcze większą wygodę, ponieważ nie musisz się o nic martwić wszystko jest już dokładnie odmierzone i zapakowane w kapsułce. 

Choć na rynku dostępnych jest wiele różnych systemów kapsułkowych, najpopularniejsze z nich to Nespresso i Dolce Gusto. Kapsułki do ekspresów Nespresso i kapsułki do ekspresów NESCAFÉ® Dolce Gusto® słyną nie tylko z wygody i prostoty, ale także z różnorodności smaków, które zaspokoją zarówno zagorzałych fanów espresso, jak i tych, którzy preferują lżejsze kawy mleczne lub napoje czekoladowe.

Saszetki ESE do ekspresu

Niektórzy miłośnicy espresso wybierają świeże ziarna, inni cenią wygodę kawy mielonej lub kapsułek, zaś jeszcze inni korzystają z saszetek E.S.E (ang. Easy Serving Espresso). Saszetki ESE to jeden z najszybszych i najłatwiejszych sposobów na przygotowanie espresso o bogatym smaku i aromacie lub innych napojów na jego bazie – z mlekiem, syropami czy innymi ulubionymi dodatkami. Wystarczy odpowiedni ekspres kolbowy i saszetka ESE.

Saszetki Senseo do ekspresu

Mówiliśmy już wcześniej, iż kawa do ekspresów dzieli się na espresso i filtrowaną. Istnieje jednak jeszcze jeden interesujący sposób parzenia, który wykracza poza tradycyjne metody – technologia Senseo. Kawa w saszetkach do Senseo to specjalne torebki, wypełnione kawą mieloną, które wraz z ekspresem zostały zaprojektowane tak, aby szybko przebić “poduszeczkę” i przepuścić przez nią gorącą wodę. Taka kawa jest gęstsza niż parzona w ekspresie przelewowym czy innym podobnym urządzeniu, a dzięki delikatnemu ciśnieniu pokrywa się kremową pianką.

Kawa bezkofeinowa do ekspresu

Obalamy wszystkie mity – usunięcie kofeiny nie oznacza, że kawa z ekspresu będzie źle smakować. Wręcz przeciwnie, kawa bezkofeinowa może zachwycać smakiem i aromatem. Kawę bezkofeinową można znaleźć w znanych i lubianych formach: ziaren, kapsułek, tabletek, a nawet saszetek. Taka kawa do ekspresów sprawdzi się w każdej metodzie parzenia i zaspokoi gusta każdego kawosza.

Kawy do ekspresów w zestawie

Rano masz ochotę na mocniejszą, a po południu na łagodniejszą i subtelniejszą kawę? Czasami wszystko zależy od nastroju – doskonałym rozwiązaniem w takiej sytuacji są zestawy kaw. W ofercie znajdziesz kawy do ekspresu ponad 100 różnych rodzajów, odpowiednich dla wszystkich typów urządzeń. A może już masz swoją ulubioną kawę, którą pijesz od zawsze? Przygotowaliśmy również zestawy składające się z ziaren tego samego rodzaju, aby zadbać o ich zapas. Wybierając odpowiedni zestaw, pamiętaj o najważniejszych kryteriach wyboru – typie ekspresu, stopniu palenia ziaren i grubości mielenia.

Kawa lokalnie palona

Najświeższa kawa zawsze smakuje najlepiej – wie o tym każdy miłośnik kawy. Kawa palona przez lokalnych mistrzów wyróżnia się tym, że ziarna są palone w małych, często rodzinnych palarniach z wyjątkową dbałością o szczegóły. W przeciwieństwie do masowych fabryk, kawa od lokalnych palarni wyróżnia się swoim unikatowym smakiem, ponieważ roasterzy starają się podkreślić unikatowe nuty smakowe każdego ziarna, uwzględniając jego pochodzenie, warunki uprawy i gatunek. Taka kawa do ekspresów jest gwarancją najwyższej świeżości. To doskonały wybór dla tych, którzy cenią wyjątkowy smak, odpowiedzialne podejście do produkcji oraz procesów dostaw.

Arabika, robusta czy mieszanka?

Jaka kawa do ekspresów smakuje najlepiej? Dla jednej osoby łagodna, dla innej mocna lub z delikatną kwaskowatością. Jest to sprawa bardzo indywidualna, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, czego konkretnie potrzebujemy. Warto więc w tym przypadku poznać właściwości dwóch głównych rodzajów ziaren – arabiki i robusty. 

Jeśli lubisz kawę o owocowych i kwiatowych nutach, z subtelną kwaskowatością, polubisz arabikę. Taka kawa do ekspresu będzie zazwyczaj cechować się większą delikatnością i z mniejszą ilością kofeiny, dlatego można ją pić nawet wieczorem. Z drugiej strony, producenci kawy coraz częściej łączą najlepsze cechy arabiki i robusty, aby stworzyć zbalansowany smak. Jeśli pragniesz mocniejszej kawy z lekką goryczką oraz orzechowymi i ziemistymi aromatami, odpowiedniejszym wyborem będą mieszanki arabiki i robusty. Często są one używane w mieszankach do espresso.

Najlepsza kawa do ekspresu – wybierz wśród oferty Przyjaciół Kawy

Na rynku kawy nie brakuje wyboru – jest mnóstwo ziaren o różnorodnych smakach, stopniach palenia i pochodzeniu. My jednak dążymy do czegoś więcej. Celem Przyjaciół Kawy jest zapewnienie, aby każdy łyk był wyjątkowy. Dlatego postanowiliśmy sami zaangażować się w proces tworzenia i przedstawić nasze własne linie kaw. Współpracując z doświadczonymi palarniami, starannie wybieramy jedynie najlepsze ziarna z różnych zakątków świata i precyzyjnie kontrolujemy każdy etap produkcji od pochodzenia ziarna po jego palenie. Pozwala nam to nie tylko zagwarantować jakość, ale także tworzyć unikalne smaki, dostosowane do różnych potrzeb.

Caprisette – linia uwielbiana przez miliony, której unikalne mieszanki są wypalane tak, aby pasowały do wszystkich ulubionych przepisów.

Parallel – ta linia łączy cechy mieszanek i kaw speciality. Ta kawa do ekspresu palona jest tak, aby nadawała się do wszystkich metod parzenia: zarówno przelewowych, jak i espresso.

Black Crow White Pigeon – szukasz najlepszej kawy? Wypróbuj najwyższej jakości kawę speciality.

BFF (Best Friends Forever) – starannie wyselekcjonowane ziarna z najsłynniejszych regionów kawowych świata, wypalane na miejscu – w Polsce.

Podsumowanie

Nawet po przeczytaniu wszystkich informacji wybór kawy do ekspresu wciąż wydaje się skomplikowany? Zadbaliśmy o to, aby poszukiwania były jak najprostsze! Stworzyliśmy specjalne kategorie, w których znajdziesz już wybrane produkty, dostosowane specjalnie do Twojego urządzenia.

Kawa do ekspresu automatycznego. Wybieraj ziarna palone średnio lub ciemniej, które będą mielone na średnią grubość.

Kawa do ekspresu kolbowego. Wygodniej będzie używać kawy mielonej, choć można również wybrać drobno mielone ziarna o ciemniejszym stopniu palenia albo saszetki ESE (trzeba jednak wcześniej sprawdzić, czy ekspres posiada taką funkcję).

Kawa do ekspresu ciśnieniowego. Idealnie sprawdzi się ta sama kawa, co do ekspresów automatycznych i półautomatycznych, ponieważ wszystkie działają na zasadzie ciśnienia i wykorzystują metodę espresso, wymagającą odpowiedniego nacisku.

Kawa do ekspresu przelewowego. Wybieraj kawę, mieloną średnio – o konsystencji grubego piasku lub soli morskiej, z ziarnami palonymi na jasno lub średnio.

Masz więcej pytań?

Powiedz nam, jakim ekspresem parzysz kawę, a my powiemy Ci, jaka kawa będzie dla Ciebie odpowiednia! Z pośród 100 różnych rodzajów kaw do każdego typu ekspresu na pewno znajdziesz coś dla siebie! Skontaktuj się z naszymi konsultantami telefonicznie, mailowo lub po prostu odwiedź nas stacjonarnie.