D.
G.
Min.
Sec.
Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Przygotowanie pysznej kawy wymaga sporej wiedzy: od rodzajów ziaren, przez proces mielenia, po temperaturę wody i znajomości wielu innych detali.
Niemniej jednak ekspresy do kawy pozwalają przygotować napój jak z kawiarni bez tej ekspertyzy w dziedzinie parzenia kawy. Potencjał ukryty w urządzeniu nie zostanie jednak ujawniony, jeśli nie wybierzesz właściwej kawy. Czarny napar może być zbyt gorzki lub kwaśny, za bardzo wodnisty lub zbyt skoncentrowany… Jaka kawa do ekspresu będzie więc najlepsza?
Kawa do ekspresów dzieli się na dwie główne kategorie – espresso i kawę przelewową. Ekspresy ciśnieniowe wykorzystują wysokie ciśnienie, aby w krótkim czasie wydobyć mocny, skoncentrowany napar, charakteryzujący się intensywnym smakiem i warstwą cremy. Kawa espresso to podstawa, by przygotować napój o tej charakterystyce.
Przeciwieństwem espresso jest łagodna i subtelna kawa przelewowa. Proces jej przygotowania trwa dłużej, dzięki czemu ziarna uwalniają swój smak i aromat wolniej. Do przygotowania tego typu napoju służą ekspresy przelewowe. Taka kawa do ekspresu idealnie nadaje się dla osób preferujących kawę w większych ilościach oraz ceniących sobie delikatne nuty smakowe.
Każda dobra filiżanka kawy rozpoczyna się od wyboru odpowiednich ziaren. Kawa ziarnista jest najczęściej używana w ekspresach automatycznych, ponieważ są one wyposażone w zintegrowane młynki. Osoby posiadające ekspres kolbowy albo przelewowy również mogą wybierać ziarna i mielić je za pomocą oddzielnego młynka. Ba, niektóre urządzenia posiadają nawet młynki wbudowane.
Dobra kawa ziarnista do ekspresu to taka, która smakuje nam najbardziej. Jednak nawet najwyższej jakości ziarna, zaparzone w niewłaściwy sposób, mogą nie spełnić naszych oczekiwań. Wybór metody parzenia oraz odpowiedniego stopnia palenia i mielenia mają kluczowe znaczenie dla uzyskania idealnego smaku.
Osoby posiadające urządzenia kolbowe lub automatyczne powinne wziąć pod uwagę, iż kawa ziarnista do ekspresu powinna być palona średnio lub ciemno. Należy ją również zmielić drobno, by przy pomocy wysokiego ciśnienia zapewnić je mocny, intensywny smak i kremową konsystencję. Jeśli zaś mowa o urządzeniu przelewowym, kawa do ekspresów musi być palona jasno lub średnio – wtedy wydobędziemy z niej łagodniejszy, bardziej subtelny smak. Trzeba ją zmielić grubiej niż do espresso, do konsystencji podobnej do gruboziarnistego piasku lub soli morskiej, dzięki czemu woda będzie przechodzić przez filtr w idealnym czasie.
Chociaż najbardziej aromatyczny napar przygotowywany jest ze świeżo mielonych ziaren, osoby oszczędzające czas i ceniące prostotę mają możliwość wyboru kawy mielonej. Jest ona najczęściej używana w ekspresach kolbowych lub przelewowych, choć istnieją również modele automatyczne, pozwalające na jej stosowanie.
Decydując się na kawę mieloną warto wziąć pod uwagę, jaki stopień zmielenia kawy w ekspresie najlepiej pasuje do wybranego przez nas sposobu parzenia. Obowiązują tu te same zasady co w przypadku kawy ziarnistej. Kawa mielona do ekspresu, przygotowywana metodą espresso, musi być drobno mielona i przypominać mąkę bądź drobny piasek. Natomiast do kawy filtrowanej odpowiednie jest średnie-grube mielenie, przypominające ziarna soli.
Szukasz czegoś wyjątkowego? W takim razie postaw na kawę speciality! Jest uprawiana i obrabiana zgodnie z rygorystycznymi standardami, aby zachować unikalny charakter każdego ziarna. Specialty coffee ma swój charakterystyczny smak i aromat, zależny od regionu, gleby, warunków klimatycznych i metod przetwarzania.
Należy podkreślić, że dobra kawa do ekspresów automatycznych i kolbowych to ta drobno mielona i ciemno palona. Z kolei w modelach przelewowych najlepiej sprawdzi się jasny i średni stopień palenia oraz średnia grubość mielenia.
Jeśli dobór stopnia mielenia kawy jest dla Ciebie zbyt skomplikowany, istnieje prostsza alternatywa – ekspresy kapsułkowe oraz kapsułki do kawy. One również wykorzystują technologię parzenia kawy pod wysokim ciśnieniem, ale oferują jeszcze większą wygodę, ponieważ nie musisz się o nic martwić – wszystko jest już dokładnie odmierzone i zapakowane w kapsułce.
Choć na rynku dostępnych jest wiele różnych systemów kapsułkowych, najpopularniejsze z nich to Nespresso i Dolce Gusto. Kapsułki do ekspresów Nespresso i kapsułki do ekspresów NESCAFÉ® Dolce Gusto® słyną nie tylko z wygody i prostoty, ale także z różnorodności smaków, które zaspokoją zarówno zagorzałych fanów espresso, jak i tych, którzy preferują lżejsze kawy mleczne lub napoje czekoladowe.
Niektórzy miłośnicy espresso wybierają świeże ziarna, inni cenią wygodę kawy mielonej lub kapsułek, zaś jeszcze inni korzystają z saszetek E.S.E (ang. Easy Serving Espresso). Saszetki ESE to jeden z najszybszych i najłatwiejszych sposobów na przygotowanie espresso o bogatym smaku i aromacie lub innych napojów na jego bazie – z mlekiem, syropami czy innymi ulubionymi dodatkami. Wystarczy odpowiedni ekspres kolbowy i saszetka ESE.
Mówiliśmy już wcześniej, iż kawa do ekspresów dzieli się na espresso i filtrowaną. Istnieje jednak jeszcze jeden interesujący sposób parzenia, który wykracza poza tradycyjne metody – technologia Senseo. Kawa w saszetkach do Senseo to specjalne torebki, wypełnione kawą mieloną, które wraz z ekspresem zostały zaprojektowane tak, aby szybko przebić “poduszeczkę” i przepuścić przez nią gorącą wodę. Taka kawa jest gęstsza niż parzona w ekspresie przelewowym czy innym podobnym urządzeniu, a dzięki delikatnemu ciśnieniu pokrywa się kremową pianką.
Obalamy wszystkie mity – usunięcie kofeiny nie oznacza, że kawa z ekspresu będzie źle smakować. Wręcz przeciwnie, kawa bezkofeinowa może zachwycać smakiem i aromatem. Kawę bezkofeinową można znaleźć w znanych i lubianych formach: ziaren, kapsułek, tabletek, a nawet saszetek. Taka kawa do ekspresów sprawdzi się w każdej metodzie parzenia i zaspokoi gusta każdego kawosza.
Rano masz ochotę na mocniejszą, a po południu na łagodniejszą i subtelniejszą kawę? Czasami wszystko zależy od nastroju – doskonałym rozwiązaniem w takiej sytuacji są zestawy kaw. W ofercie znajdziesz kawy do ekspresu ponad 100 różnych rodzajów, odpowiednich dla wszystkich typów urządzeń. A może już masz swoją ulubioną kawę, którą pijesz od zawsze? Przygotowaliśmy również zestawy składające się z ziaren tego samego rodzaju, aby zadbać o ich zapas. Wybierając odpowiedni zestaw, pamiętaj o najważniejszych kryteriach wyboru – typie ekspresu, stopniu palenia ziaren i grubości mielenia.
Najświeższa kawa zawsze smakuje najlepiej – wie o tym każdy miłośnik kawy. Kawa palona przez lokalnych mistrzów wyróżnia się tym, że ziarna są palone w małych, często rodzinnych palarniach z wyjątkową dbałością o szczegóły. W przeciwieństwie do masowych fabryk, kawa od lokalnych palarni wyróżnia się swoim unikatowym smakiem, ponieważ roasterzy starają się podkreślić unikatowe nuty smakowe każdego ziarna, uwzględniając jego pochodzenie, warunki uprawy i gatunek. Taka kawa do ekspresów jest gwarancją najwyższej świeżości. To doskonały wybór dla tych, którzy cenią wyjątkowy smak, odpowiedzialne podejście do produkcji oraz procesów dostaw.
Jaka kawa do ekspresów smakuje najlepiej? Dla jednej osoby łagodna, dla innej mocna lub z delikatną kwaskowatością. Jest to sprawa bardzo indywidualna, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, czego konkretnie potrzebujemy. Warto więc w tym przypadku poznać właściwości dwóch głównych rodzajów ziaren – arabiki i robusty.
Jeśli lubisz kawę o owocowych i kwiatowych nutach, z subtelną kwaskowatością, polubisz arabikę. Taka kawa do ekspresu będzie zazwyczaj cechować się większą delikatnością i z mniejszą ilością kofeiny, dlatego można ją pić nawet wieczorem. Z drugiej strony, producenci kawy coraz częściej łączą najlepsze cechy arabiki i robusty, aby stworzyć zbalansowany smak. Jeśli pragniesz mocniejszej kawy z lekką goryczką oraz orzechowymi i ziemistymi aromatami, odpowiedniejszym wyborem będą mieszanki arabiki i robusty. Często są one używane w mieszankach do espresso.
Na rynku kawy nie brakuje wyboru – jest mnóstwo ziaren o różnorodnych smakach, stopniach palenia i pochodzeniu. My jednak dążymy do czegoś więcej. Celem Przyjaciół Kawy jest zapewnienie, aby każdy łyk był wyjątkowy. Dlatego postanowiliśmy sami zaangażować się w proces tworzenia i przedstawić nasze własne linie kaw. Współpracując z doświadczonymi palarniami, starannie wybieramy jedynie najlepsze ziarna z różnych zakątków świata i precyzyjnie kontrolujemy każdy etap produkcji od pochodzenia ziarna po jego palenie. Pozwala nam to nie tylko zagwarantować jakość, ale także tworzyć unikalne smaki, dostosowane do różnych potrzeb.
Caprisette – linia uwielbiana przez miliony, której unikalne mieszanki są wypalane tak, aby pasowały do wszystkich ulubionych przepisów.
Parallel – ta linia łączy cechy mieszanek i kaw speciality. Ta kawa do ekspresu palona jest tak, aby nadawała się do wszystkich metod parzenia: zarówno przelewowych, jak i espresso.
Black Crow White Pigeon – szukasz najlepszej kawy? Wypróbuj najwyższej jakości kawę speciality.
BFF (Best Friends Forever) – starannie wyselekcjonowane ziarna z najsłynniejszych regionów kawowych świata, wypalane na miejscu – w Polsce.
Nawet po przeczytaniu wszystkich informacji wybór kawy do ekspresu wciąż wydaje się skomplikowany? Zadbaliśmy o to, aby poszukiwania były jak najprostsze! Stworzyliśmy specjalne kategorie, w których znajdziesz już wybrane produkty, dostosowane specjalnie do Twojego urządzenia.
Kawa do ekspresu automatycznego. Wybieraj ziarna palone średnio lub ciemniej, które będą mielone na średnią grubość.
Kawa do ekspresu kolbowego. Wygodniej będzie używać kawy mielonej, choć można również wybrać drobno mielone ziarna o ciemniejszym stopniu palenia albo saszetki ESE (trzeba jednak wcześniej sprawdzić, czy ekspres posiada taką funkcję).
Kawa do ekspresu ciśnieniowego. Idealnie sprawdzi się ta sama kawa, co do ekspresów automatycznych i półautomatycznych, ponieważ wszystkie działają na zasadzie ciśnienia i wykorzystują metodę espresso, wymagającą odpowiedniego nacisku.
Kawa do ekspresu przelewowego. Wybieraj kawę, mieloną średnio – o konsystencji grubego piasku lub soli morskiej, z ziarnami palonymi na jasno lub średnio.
Masz więcej pytań?
Powiedz nam, jakim ekspresem parzysz kawę, a my powiemy Ci, jaka kawa będzie dla Ciebie odpowiednia! Z pośród 100 różnych rodzajów kaw do każdego typu ekspresu na pewno znajdziesz coś dla siebie! Skontaktuj się z naszymi konsultantami telefonicznie, mailowo lub po prostu odwiedź nas stacjonarnie.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.