D.
G.
Min.
Sec.
Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Jeśli masz już w domu ekspres automatyczny, albo zastanawiasz się nad jego kupnem, pewnie są ci znane największe zalety tego typu urządzenia. Tak, jak sugeruje nazwa, kawa jest automatycznie mielona do każdego parzonego przez ciebie kubka. Jednak kawa do ekspresu automatycznego to coś, co nie tak łatwo wybrać, bo w ofercie jest wiele różnych opcji! Na co zwracać więc uwagę przy wyborze tej najlepszej? Jaka nada się najlepiej? Na te pytania odpowiemy poniżej.
Zacznijmy od tego, że najlepsza kawa do ekspresu automatycznego to ta stworzona do parzenia metodą espresso. Parząc kawę urządzenie używa ciśnienia typowego dla espresso (około 9-19 barów). Tym, co czyni ekspresy automatyczne wyjątkowymi jest jednak fakt, że mielą one ziarna świeżo do każdej porcji – co jeszcze bardziej imponujące, robią to automatycznie.
Ekspres do kawy automatyczny zrobi całą ciężką pracę za ciebie: musisz jedynie wybrać odpowiednie ziarna. Najpierw przejrzyj kompatybilne z espresso kawy do ekspresu automatycznego: speciality, bezkofeinowe, a nawet mielone. Kawa mielona to świetny wybór, jeśli twój ekspres posiada funkcję parzenia kawy tego typu.
Świeżo mielona kawa ziarnista zawsze da najpyszniejszy napar. To właśnie czyni ekspresy automatyczne tak świetnymi: same mielą one ziarna i w mgnieniu oka przygotowują one kubek pysznej kawy. Jak jednak znaleźć najlepszą?
Jeśli chodzi o smak, rozwiązanie jest jedno: próbuj tak dużo, jak to możliwe, niezależnie od tego, czy jest to arabica, robusta, czy mieszanka obu odmian. Najlepsze ziarna to takie najlepiej wpasowujące się w twoje własne preferencje! Smak to jedno – kawa do ekspresu automatycznego musi być też kompatybilna z metodą parzenia. Przy poszukiwaniach warto zwrócić uwagę na kilka aspektów: wszystko sprowadza się do metody parzenia i stopnia palenia. Zagłębmy się w to.
Kawa ziarnista do ekspresu automatycznego jest łatwo rozpoznawalna dzięki słowu „espresso” na opakowaniu lub w opisie wybranych ziaren w sklepie internetowym. Nie jesteś fanem espresso? Nie martw się: ten typ kawy nie został stworzony wyłącznie do przepisów espresso. Słowo to wskazuje jedynie, że stopień palenia kawy nadaje się do parzenia tą metodą.
Kawy do ekspresu automatycznego mogą być również oznaczone przez zdjęcie ekspresu na niektórych opakowaniach. To kolejny świetny znak, wskazujący, że kawa świetnie sprawdzi się w ekspresie automatycznym.
Ani słowa o espresso czy zdjęcia ekspresu? W takim wypadku, jako wyznacznika użyj stopnia palenia. Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego zazwyczaj wymaga średniego lub ciemnego stopnia palenia. Dlaczego? Jasne wypały dłużej „wypuszczają” swój smak, podczas gdy kawy palone ciemniej robią to szybciej. Ponieważ espresso to szybka metoda parzenia, kawa palona jasno nie będzie miała dość czasu by ujawnić swoją wyjątkową charakterystykę, a napar może być pozbawiony smaku i zbyt kwaśny.
Ostatnio coraz większą popularność zaczyna zyskiwać kategoria omniroastingu. Słowo to oznacza profil palenia dostosowany do wszystkich metod parzenia, w tym ekspresów automatycznych.
Szukając idealnego wypału, rzuć okiem na linię ziaren Caprisette od Przyjaciół Kawy. Obejmuje ona kawy stworzone z myślą o właścicielach ekspresów automatycznych, więc zostały wypalone w sposób pozwalający wydobyć przy ich pomocy najlepsze smaki i aromaty.
Wspomnieliśmy już, że w świecie kawy słowo „espresso” oznacza zarówno klasyczny przepis, jak i wyjątkową metodę parzenia. Gdy w grę wchodzi kawa espresso, chodzi przede wszystkim o drugą kwestię. Używając metody parzenia espresso, ekspresy automatyczne są w stanie stworzyć wiele naparów na bazie espresso: od americano aż po latte.
Kawy do ekspresu automatycznego najlepiej sprawdzą się w formie ziaren do espresso, niezależnie od tego, czy jesteś fanem tego przepisu. Zazwyczaj są również ciemno palone, co czyni je idealnymi do szybkiej metody parzenia.
Wielu ludzi wciąż wierzy, że najlepsza kawa do ekspresu automatycznego to ziarna 100% arabica, lub też mieszanki odmian arabica i robusta, przez co pomijają oni kawy speciality. Jednak być może to nie najlepsza droga. Dlaczego?
Po pierwsze, wszystko zależy od rodzaju przygotowanej kawy. Jesteś miłośnikiem espresso, czy lubisz też kawy mleczne? Twój własny gust też jest ważny: kawy speciality odznacza zbalansowana kwasowość i szczególnie bogaty smak, podczas gdy mieszanki kaw są zazwyczaj bardziej subtelne i delikatne.
Jeśli upatrzona przez ciebie kawa speciality jest wypalona w sposób przeznaczony do parzenia metodą espresso, możesz użyć jej do ekspresu automatycznego. W linii speciality Black Crow White Pigeon od Przyjaciół Kawy jest wiele takich kaw. Inna dobra kawa do ekspresu automatycznego to Parallel. Jest idealna dla tych, którzy są ciekawi różnych region uprawnych kawy: wybierz Parallel 12 dla smaków Afryki, Parallel 17 jeśli intryguje cię Azja i Parallel 36, by odkryć kawy z Ameryk.
Tak długo, jak posiada odpowiedni stopień palenia, kawa przygotowana w ekspresie automatycznym może pokazać ci całą gamę wyjątkowych smaków. Kawy speciality do ekspresu automatycznego są wyjątkowo pełne smaku i cudownie kwaskowate. Kwasowość, o której mówimy może też być opisana jako owocowość, mieszanka nut cierpkich i słodkich spotykana często w wytrawnych winach. Z drugiej strony, mieszanki kaw są zazwyczaj subtelniejsze i lepiej zbalansowane. Podczas gdy brak im wyrazistych nut smakowych znanych z odmian speciality, ich subtelność świetnie sprawdza się w kawach mlecznych. Ziarna speciality polecają się w szczególności dla miłośników espresso i kawy czarnej.
Choć ekspresy automatyczne znane są ze świeżego mielenia kawy, niektóre z nich pozwalają, by znalazła się w nich także kawa mielona (zazwyczaj wyposażone są w specjalny pojemnik na kawę mieloną). Jeśli brzmi to zachęcająco, spróbuj kawy mielonej – upewnij się jednak, że wybrałeś kawę paloną średnio lub ciemno.
Ważna jest także odpowiednia grubość mielenia. Nie wszystkie kawy mielone dostosowane są do ekspresów automatycznych. Te zmielone zbyt drobno mogą uniemożliwiać przepływ wody powodując zatory. Natomiast zmielone zbyt grubo poskutkują wodnistymi, słabymi w smaku naparami. Pamiętaj o wymienionych wcześniej kryteriach: dobra kawa do ekspresu automatycznego jest mielona średnio lub drobno.
Kawa bezkofeinowa to świetny wybór dla miłośników kawy, którzy z jakiegoś powodu nie chcą lub nie mogą spożywać kofeiny. Identyczne kryteria można zastosować zarówno do zwykłych, jak i bezkofeinowych odmian kawy: wybierając kawy do ekspresu automatycznego szukaj słowa „espresso” na opakowaniu i pamiętaj o stopniach palenia.
Jest również dodatkowe kryterium, które warto rozważyć. Mowa tu o metodach dekofeinizacji. Najpewniej jest ona oznaczona wyraźnie na opakowaniu kawy lub w opisie w sklepie online. Kieruj się ku naturalnym metodom dekofeinizacji jak CO2 albo Swiss Water Process. Spróbuj bestsellerów Przyjaciół Kawy: Caprisette Lullaby Decaf i kawy speciality Black Crow White Pigeon Colombia Decaf.
Świeżość to jedno z najważniejszych kryteriów, gdy w grę wchodzi. najlepsza kawa do ekspresu automatycznego. Skąd jednak wiedzieć jak świeża jest kawa? Nie pomylisz się sięgając po kawy od lokalnych palarni: nie tylko doświadczysz najlepszych smaków, ale wesprzesz też lokalny biznes! Zasada brzmi: im krótszy łańcuch dostaw, tym świeższa kawa. Jeśli chcesz spróbować palonej lokalnie kawy, zastosuj te same kryteria. Jeśli wybierzesz odpowiedni stopień palenia, palona lokalnie kawa może odkryć przed twoimi kubkami smakowymi zupełnie nowe horyzonty.
Jeśli należysz do osób, którym nudzi się picie tej samej kawy każdego dnia, mamy dla ciebie rozwiązanie: jest nim zestaw kaw. Zawiera on kilka różnych kaw, dzięki czemu odkryjesz wiele smaków. Jeśli szukasz czegoś specjalnego, rzuć okiem na zestawy kawy do ekspresu automatycznego Caprisette. Stworzona przez Przyjaciół Kawy Caprisette to bestsellerowa linia przeznaczona zarówno do kaw czarnych, jak i kremowych naparów mlecznych. Skoro omawiamy już zestawy kaw: czy wiedziałaś, że niektóre ekspresy automatyczne posiadają dwa pojemniki na ziarna, a niektóre posiadają nawet dwa osobne młynki? Używając tego typu urządzenia możesz cieszyć się różnymi smakami jeden po drugim!
Kawa do ekspresu automatycznego to typowy temat rozmowy tych, którzy zastanawiają się czy wybrać odmianę robusta czy arabica. Prawdę mówiąc, rzadko kiedy spotkasz się na rynku ze stuprocentową robustą. Ze względu na nietypowy profil smakowy i wysoką zawartość kofeiny, częściej będzie ona zmieszana z arabiką. Dobrze zbalansowane, idealne do kaw mlecznych mieszanki arabica i robusta to popularny wybór wśród właścicieli ekspresów automatycznych. Kawowi koneserzy mówią często, że dodatek robusty skutkuje naparem o pełniejszym body, które oznacza gęstszą kawę o grubszej warstwie cremy. W połączeniu z arabiką, robusta dodaje szczyptę goryczki, która wspaniale uzupełnia kwasowość ziaren odmiany arabica.
W porównaniu z mieszankami arabiki i robusty, 100% arabica jest bardziej aromatyczna, pełna smaku i owocowa. To dobra kawa do ekspresu automatycznego, niezależnie od tego, czy chodzi o espresso, zwykłą kawę czarną, czy ulubioną kawę mleczną. Jeśli 100% arabica to coś, czego chcesz spróbować, zwróć uwagę na profil smakowy. Kawy do ekspresu automatycznego o zaznaczonej kwasowości powinny posiadać nuty owoców i jagód, podczas gdy inne powinny priorytetować nuty karmelu i czekolady.
Pamiętaj, mimo że ekspresy automatyczne mają swoje wyjątkowe zalety, znalezienie odpowiedniej kawy nie ogranicza się tylko do tego typu. Jeśli interesują cię odmiany kaw przeznaczone do innych urządzeń i jesteś miłośnikiem espresso, być może zaciekawi cię kawa do ekspresu ciśnieniowego. Znajdziesz tam kawę do urządzeń bazujących na wysokim ciśnieniu, czy to ekspresów automatycznych, kolbowych, a nawet na kapsułki. Dla tych, których interesuje kawa przelewowa polecana jest kawa do ekspresu, kategoria, która obejmuje też ekspres przelewowy.
Masz inne pytania?
Interesuje cię kawa innych typów, o innych smakach? Nie bój się odezwać do naszych konsultantów: zawsze są gotowi do pomocy. Możesz też odwiedzić nasze sklepy stacjonarne: zaparzymy ci kubek kawy z użyciem ekspresu automatycznego i nakierujemy na wybór odpowiedniej odmiany kawy dla ciebie!
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.