Kawa do ekspresu automatycznego

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
104 elementy

Kawa do ekspresu automatycznego 

Po tym, jak kupiłeś(-aś) ekspres automatyczny do kawy – taki, który przygotowuje napar z ziaren za jednym kliknięciem – mogło się zjawić u Ciebie pytanie: jaka kawa do ekspresu automatycznego jest odpowiednia? Czy istnieje specjalna kawa, stworzona dla tego typu ekspresu? Jeśli tak, to czym się wyróżnia i na co zwrócić uwagę przy jej zakupie? 

Kawa do ekspresu automatycznego – co ją wyróżnia?

Kawa do ekspresu automatycznego to kawa, która nadaje się do zaparzania metodą espresso (za pomocą ciśnienia 9-19 barów). Powinna więc charakteryzować się następującymi cechami:

  • Słowo ESPRESSO. Kawa do ekspresu automatycznego to ta, na opakowaniu której znajdziesz słowo espresso. Nie oznacza to, że za jej pomocą przygotujesz wyłącznie ten rodzaj czarnego naparu. Kawa espresso została wypalona z myślą o ekspresach do kawy, wykorzystujących metodę espresso. 
  • Znaczek ekspresu do kawy. Na niektórych opakowaniach nie znajdziesz słowa espresso, tylko obrazek ekspresu do kawy, co wskazuje, że jest to kawa do ekspresów.
  • Średni albo ciemniejszy stopień palenia. Czasami na opakowaniu nie znajdziesz żadnych oznaczeń, zwróć więc uwagę na stopień palenia. Powinna być średnio lub ciemniej palona. Dlaczego? Im jaśniejszy stopień palenia, tym wolniej kawa “oddaje” swoje smaki. Technologia espresso jest bardzo szybką metodą parzenia, dlatego bardzo jasne palenie nie ujawni swoich smaków, skutkując kwaśnością. 
  • Kawa OMNIROAST. Niektóre palarnie stosują metodę palenia omniroast. Jest ona dostosowana do wszystkich metod parzenia – będzie to też dobra kawa do ekspresu automatycznego.

Jaka kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?

Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego powinna posiadać cechy, które omówiliśmy powyżej. Jak jednak wybrać kawę, która nie tylko pasuje, ale także dobrze smakuje? Warto wziąć pod uwagę poniższe czynniki:

  1. Mieszanka czy speciality? Wciąż panuje przekonanie, że najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego to mieszanka espresso, zaś kawa speciality jest przeznaczona wyłącznie do modnych urządzeń przelewowych. To nieprawda! Wszystko zależy od gustu. Jeśli lubisz kawę we włoskim stylu (ciemno paloną oraz intensywną) i chętniej pijesz ją z mlekiem lub eksperymentujesz z dodatkami smakowymi, wybierz mieszankę. Jeśli jednak zależy Ci na wyrazistym smaku i cenisz sobie ‘’nieozdobiony’’ napar, koniecznie wypróbuj speciality! 
  2. Skład mieszanki. Zwróć uwagę na skład mieszanki. Arabikę cechuje łagodniejszy smak, silny aromat i nutki owocowo-jagodowe. Mieszanka arabiki i robusty ma intensywny i pikantny smak. Pamiętaj także, że im większa zawartość robusty, tym więcej kofeiny będzie mieć Twoja kawa do ekspresu automatycznego.
  3. Metoda obróbki kawy speciality. Obróbka sucha powoduje, że kawa będzie gęstsza i słodsza. Kawa, obrabiana za pomocą metody honey, ma nuty owoców i herbaty. Obróbka mokra wiąże się z lżejszą i gładszą konsystencją naparu oraz często silnym owocowym posmakiem. Beztlenowa fermentacja kawy zwiększa owocowość i dodaje egzotycznych nut smakowych.
  4. Region kawy. Zwróć uwagę na regiony plantacji, z których pochodzi kawa ziarnista do ekspresu automatycznego. Afrykańską wyróżniają nuty owoców, kwiatów, herbaty i wina. Azjatycka jest bardziej gorzka, wyczujesz w niej smak przypraw, czekolady, czerwonego wina, drewna. Południowoamerykańska ma naturalną słodycz i bardzo zrównoważony smak, dominują w nim nuty czekolady, orzechów i suszonych owoców. Wyrazista kawa ziarnista z Ameryki Środkowej posiada nuty owoców tropikalnych, a także orzechowe lub likierowe.
  5. Stopień palenia. Im ciemniejsze palenie, tym bardziej gorzka kawa. Im jaśniejsze – tym bardziej owocowa.

Więcej o tym, jak wybrać dobrą kawę ziarnistą, przeczytasz na naszym blogu!

Jaka kawa mielona do ekspresu automatycznego? 

Na pierwszy rzut oka wydaje się to dziwnym pytaniem – w końcu automatyczne urządzenia posiadają młynek i mielą ziarna samodzielnie. Jednak większość z nich posiada również oddzielny pojemnik na już wstępnie zmieloną kawę. Jeśli chodzi o jej smak, należy postępować zgodnie z wskazówkami, dotyczącymi kawy ziarnistej. Warto jednak zwrócić uwagę na stopień mielenia – nie każda kawa mielona nadaje się do ekspresu automatycznego. Najważniejsze, aby nie była zmielona ani za drobno (może to zapchać ekspres), ani za grubo (będzie zbyt wodnista). Wybieraj kawę mieloną średnio grubo lub do espresso.

Jak ustawić ekspres do kawy automatyczny do wybranego napoju? 

Czasami, nawet jeśli kupisz odpowiednią kawę do swojego automatycznego ekspresu, nie będzie ona smakować tak dobrze, jak się spodziewasz. Nie denerwuj się i najpierw “pobaw się” ustawieniami swojego sprzętu!

  • Stopień mielenia kawy w ekspresie. Pamiętaj, im drobniej zmielisz kawę, tym intensywniejszy i gęstszy napar zyskasz. Zaś im grubiej, tym Twoja kawa będzie łagodniejsza, ale i bardziej wodnista.
  • Temperatura wody do parzenia kawy. Większość automatycznych ekspresów umożliwia regulację temperatury wody. Uważa się, że idealna temperatura parzenia kawy w ekspresie automatycznym wynosi od 92 do 96°C. Im niższa temperatura, tym więcej nut owocowych (słodkich i kwaśnych), natomiast im wyższa, tym więcej goryczy. Możesz dostosować temperaturę do stopnia palenia ziaren: przy ciemnym paleniu warto nieznacznie ją zmniejszyć, przy jaśniejszym paleniu – powiększyć. Co więcej, doradzamy podgrzać filiżankę gorącą wodą przed przygotowaniem kawy!
  • Stosunek kawy do wody. Należy pamiętać, że smak będzie się różnić w zależności od proporcji kawy i wody. Im więcej kawy i mniej wody, tym intensywniejszy smak kawy i vice versa, im mniej kawy i więcej wody, tym łagodniejszy smak.
  • Inne ustawienia. Niektóre ekspresy do kawy pozwalają regulować prędkość i dynamikę przepływu wody – koniecznie je wypróbuj. Ta sama kawa może mieć zupełnie inny smak! Najważniejsze jest jednak to, aby kawa smakowała Tobie – dlatego zachęcamy do eksperymentów!

Najlepsza kawa do ekspresu automatycznego

Jeśli nadal masz pytania, jaka kawa do ekspresu automatycznego jest warta uwagi i potrzebujesz rady przy jej wyborze, skontaktuj się z naszymi konsultantami, którzy chętnie pomogą Ci w wyborze. W naszym asortymencie jest wyborna kawa z przeróżnych zakątków świata, toteż zachęcamy do rozejrzenia się!