D.
G.
Min.
Sec.
Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Nie trzeba być baristą, by zaparzyć bogate, intensywne, aromatyczne, kremowe espresso. Wystarczy ekspres ciśnieniowy i odpowiednio dobrana kawa. Nowoczesne urządzenia ciśnieniowe są zaprojektowane tak, aby nawet początkujący mógł z łatwością przygotować doskonałe espresso. Najważniejsze to wiedzieć, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza. Właściwe ziarna i stopień ich zmielenia są decydującymi czynnikami smaku napoju.
Wszystkie ekspresy ciśnieniowe do kawy (automatyczny, kolbowy czy na kapsułki) łączy ta sama zasada działania – wysokie ciśnienie, pod wpływem którego gorąca woda szybko przepływa przez drobno zmieloną kawę. W ten sposób napój jest gotowy w zaledwie 25-30 sekund.
Kawa espresso to wyjątkowo intensywny i aromatyczny napój, którego smak zależy nie tylko od sposobu parzenia, ale również od odpowiednio dobranej kawy. Polecamy wybór ziaren o średnim lub ciemnym stopniu palenia, aby wydobyć naturalne aromaty orzechów, czekolady, a nawet karmelu.
Kolejnym kluczowym czynnikiem podczas parzenia espresso jest grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego. Kawa powinna być drobno zmielona oraz przypominać konsystencję drobnego cukru. Dzięki temu woda szybko i równomiernie przechodzi przez warstwę kawy pod wysokim ciśnieniem. W rezultacie otrzymujemy gęsty i mocny w smaku napar o bogatym aromacie. Kawa zmielona zbyt drobno może zapchać ekspres, natomiast zbyt grubo – nie pozwoli uzyskać odpowiednio gęstego naparu (woda po prostu przeleci przez grubo zmielone fusy). Dlatego odpowiedni poziom zmielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego jest kluczowy, aby cieszyć się doskonałą filiżanką espresso.
Kawa ziarnista świetnie sprawdzi się w ekspresach automatycznych z wbudowanymi młynkami – za jednym dotknięciem przycisku można cieszyć się świeżo mieloną kawą! Posiadacze ekspresów kolbowych także mogą korzystać z ziaren, wystarczy dokupić młynek do kawy (istnieją też nowoczesne ekspresy kolbowe z wbudowanym młynkiem). Dla osób, posiadających ekspres kapsułkowy ciekawą opcją są kapsułki wielokrotnego użytku. Można je napełnić świeżo zmieloną kawą, ciesząc się nie tylko wygodą, ale także możliwością różnorodnego wyboru. Przypominamy, że kluczowy jest odpowiednio drobny przemiał. Dobra kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego powinna być zmielona do grubości przypominającej cukier. Odpowiednie mielenie pozwoli uzyskać bogate, intensywne espresso z kremową pianką.
Osoby, ceniące sobie szybszy i prostszy sposób przygotowania napoju, powinny sięgnąć po kawę mieloną. Jest to popularny wybór wśród posiadaczy ekspresów kolbowych, ponieważ nie muszą martwić się odpowiednim stopniem zmielenia ziaren. Co więcej, niektóre ekspresy automatyczne umożliwiają korzystanie z już zmielonej kawy. Można ją stosować nawet w ekspresach kapsułkowych, kupując kapsułki wielokrotnego użytku, które można wypełnić ulubioną mieszanką. Możesz eksperymentować z różnymi odmianami kawy o średnim lub ciemnym stopniem palenia. Warto jednak pamiętać, że kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego powinna być drobno zmielona.
Jak już mówiliśmy, nawet najlepszy ekspres ciśnieniowy nie będzie w stanie przygotować doskonałego espresso bez odpowiedniego stopnia wypalenia i grubości przemiału. Jednak oprócz tych niuansów, kluczowym elementem jest sama kawa do ekspresu ciśnieniowego. Kawa speciality – najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego, którą znajdziesz w naszej ofercie – idealnie sprawdzi się do tego celu. Specialty coffee wyróżnia się kwaskowymi nutami, jak i wyjątkowymi nutami smakowymi, przywodzącymi na myśl wino czy tropikalne owoce.
Martwisz się o mieleniem i odmierzaniem idealnej ilości kawy? Saszetki ESE, znane również jako Easy Serving Espresso, zostały zaprojektowane specjalnie do ekspresów kolbowych, aby ułatwić i przyspieszyć proces parzenia. Nie musisz więc już szukać kawy do ekspresu ciśnieniowego, wszystko jest już zapakowane i sprasowane w papierowe saszetki, dostosowane do parzenia metodą espresso.
Łatwo zauważyć, że w ekspresie ciśnieniowym można przygotowywać napoje z różnych metod – od ziaren wymagających większego zaangażowania w proces parzenia przez wygodną kawę mieloną po kapsułki czy saszetki. Nie zapomnieliśmy również o osobach, które nie chcą lub nie mogą spożywać kofeiny. Kawa bezkofeinowa zapewnia, że każda filiżanka będzie pełna charakterystycznego dla kawy aromatu i smaku, którym można cieszyć się o każdej porze dnia.
Wiemy już, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza, nadszedł czas na eksperymentowanie z naszą szeroką gamą smaków! Zestawy kaw, składające się z różnych rodzajów kawy, pozwalają cieszyć się różnorodnymi smakami, aromatami i intensywnością. Odkryj swoją ulubioną! A może Twoi bliscy również mają ekspres ciśnieniowy? Podaruj im zestaw kaw – to niezwykle praktyczny wybór, który umożliwi codzienne delektowanie się espresso i odkrywanie nowych smaków.
Ekspres ciśnieniowy zajmuje honorowe miejsce w Twoim domu, więc może warto zainwestować w kawę, która również jest palona w domu? Polskie palarnie kawy to wsparcie dla lokalnej społeczności i gwarancja najwyższej jakości i świeżości. Każde ziarno jest starannie palone, aby wydobyć z niego naturalny aromat i złożoność smaku. Wybierz kawy do ekspresu ciśnieniowego z polskich palarni i ciesz się autentycznymi doznaniami smakowymi, jednocześnie wspierając lokalne biznesy!
Dodatkowo kawę można podzielić według odmian ziaren, takich jak arabika lub mieszanki arabiki i robusty. Czym się różnią? Arabika to delikatna kawa do ekspresu ciśnieniowego, która ma słodszy i bardziej owocowy smak, a także może ją cechować subtelna kwasowość. Co więcej, kawa z ziaren arabiki zawiera mniej kofeiny. Idąc dalej, w sprzedaży trudno znaleźć czystą robustę, ponieważ charakteryzuje się ona wyjątkowo intensywnym smakiem oraz zawiera więcej kofeiny. Najczęściej robustę można spotkać w mieszankach z arabiką, ponieważ ten duet pozwala stworzyć równowagę smaków.
Celem Przyjaciół Kawy jest zapewnienie, by każdy łyk kawy cechowała najwyższa jakość, dlatego sami zaangażowaliśmy się w proces tworzenia kawy. Współpracując z doświadczonymi palarniami, wybieramy ziarna z różnych zakątków świata i monitorujemy każdy etap produkcji – od ziarna aż po wypał. W ten sposób kawa do ekspresu ciśnieniowego w naszym asortymencie jest najwyższej jakości i oferuje unikalne smaki, dostosowane do różnorodnych potrzeb.
Caprisette – linia, którą pokochały miliony. Jej unikalne dziewięć mieszanek smakowych zostało wypalone tak, aby pasowały do wszystkich ulubionych przepisów.
Parallel – łączy cechy mieszanek i kaw single origin. Ta linia jest palona w sposób, który sprawia, że nadaje się do wszystkich metod parzenia.
Black Crow White Pigeon – jest to kawa speciality najwyższej jakości. Spróbuj i dowiedz się, jak smakuje najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego!
BFF (Best Friends Forever) – starannie wyselekcjonowane ziarna z najsłynniejszych regionów kawowych na świecie, palone w Polsce.
Jeśli wybór odpowiedniej kawy wciąż wydaje się skomplikowany, zadbaliśmy o to, aby wybór był prostszy. Stworzyliśmy kategorię, dzięki której w naszej ofercie z łatwością znajdziesz kawę do ekspresów. Pamiętaj, że kawa do ekspresu ciśnieniowego doskonale nadaje się do urządzeń automatycznych, kolbowych i na kapsułki, ponieważ wszystkie są oparte o tę samą zasadę działania.
Kawa do ekspresu automatycznego smakuje najlepiej, jeśli jest zaparzona z pomocą ziaren średnio lub ciemniej palonych oraz drobno mielonych. Urządzenia te posiadają wbudowane młynki, więc zmielą ziarna za Ciebie. Kawa do ekspresu kolbowego – najczęściej drobno mielona i ciemniej palona. Może to być jednak i kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego, którą można zmielić samodzielnie za pomocą młynka.
Masz więcej pytań?
Kawa może zadziwiać nie tylko swoim smakiem, ale także możliwościami wyboru, szczególnie gdy w naszej ofercie znajduje się ponad 100 różnych rodzajów, dostosowanych do wszystkich typów urządzeń. Jeśli nie masz pewności, jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego, zawsze możesz skontaktować się z naszymi konsultantami. Jesteśmy gotowi pomóc zarówno telefonicznie czy mailowo, jak i podczas wizyty w sklepie stacjonarnym!
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.