Kawa do ekspresu ciśnieniowego

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
104 elementy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

Gdyby spytać profesjonalnego baristę, czy woli najdroższy ekspres na świecie i przeciętną kawę, czy przeciętny ekspres i najlepszą kawę, bez wahania wybrałby to drugie. Kawa do ekspresu ciśnieniowego jest kluczowa, jeśli zależy nam na idealnym naparze.

Kawa z ekspresu ciśnieniowego to trudna sztuka. Ekspresy do kawy ciśnieniowe to wszystkie te urządzenia, które parzą napar “przeciskając” przy pomocy wysokiego ciśnienia wodę przez kawę. Nie każda kawa jest odpowiednia do takiego procesu: jakie kawy do ekspresu ciśnieniowego będą więc najlepsze?

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Nie ma jednej, najlepszej kawy do ekspresu ciśnieniowego. Wszystko zależeć będzie od tego, jaki typ urządzenia posiadamy.

  • Mielona czy ziarnista. Kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego okaże się dobrym wyborem, jeśli posiadamy ekspres kolbowy, a zależy nam na zaoszczędzeniu czasu na mieleniu. Należy jednak pamiętać, że najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego to świeża kawa, więc chcąc osiągnąć maksimum smaku dobrze jest zaopatrzyć się w młynek do kawy lub ekspres do kawy z młynkiem.
  • Stopień mielenia. Gdy jesteśmy już wyposażeni w tego typu sprzęt, pojawia się pytanie, jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego? Na rynku funkcjonują już urządzenia, które są w stanie same dobrać odpowiednią grubość, by zapewnić idealny smak do wybranego przez nas naparu. Jeśli jednak nie posiadamy takiej funkcji i nie wiemy, jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza, dobrym punktem wyjścia jest grubość piasku. Jeśli kawa będzie zbyt kwaśna, zmielmy ziarna nieco drobniej, jeśli zbyt gorzka – nieco grubiej.
  • Odmiana. Pozostaje również wybór odmiany kawy do ekspresu ciśnieniowego: dwie najpopularniejsze to arabika i robusta. Tę pierwszą charakteryzuje delikatniejszy, bardziej łagodny smak. Robusta jest zaś bardziej wyrazista, gorzka i charakterna. Nie ma tu lepszego i gorszego wyboru – wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Najlepsze cechy obu odmian łączą zaś odpowiednio dobrane mieszanki arabiki i robusty. Są to popularne kawy do ekspresu ciśnieniowego.
  • Stopień palenia. Kawa do ekspresu ciśnieniowego nie powinna być również palona zbyt jasno – krótki czas parzenia nie pozwala na wyciągnięcie obecnych w niej nut smakowych i powoduje nieprzyjemny, kwaśny smak. Ten typ palenia jest przeznaczony do metod przelewowych. Kawy średnio i ciemno palone sprawdzą się zaś idealnie – ekspres ciśnieniowy świetnie ukaże klasyczne, orzechowo-czekoladowe nuty smakowe. Możesz również wybrać kawę omniroast – jest to stopień palenia, zachowujący jak największą uniwersalność i elastyczność, dlatego będzie to dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego.
  • Inne uwagi. Zależy nam na smaku kawy, jak i długowieczności Twojego ekspresu, toteż zalecamy nie stosować kawy aromatyzowanej, ponieważ ten typ kawy może zatkać i uszkodzić młynek w ekspresie. Kawa do ekspresu w naszej ofercie jest już dostosowana do wszystkich wymagań.

Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego

Powyżej opisaliśmy już, jakie cechy powinna spełniać dobra kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego. Czas przyjrzeć się poszczególnym pozycjom z oferty Przyjaciół Kawy – z pewnością znajdziesz w niej coś dla siebie!

Caprisette to seria najlepiej sprzedających się kaw Przyjaciół Kawy. Została stworzona z dla kawoszy, którzy oczekują klasycznego pysznego smaku i chcą raczyć się każdego dnia. Ta kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego z pewnością trafi w gusta każdego kawosza.

Seria Parallel to jeszcze jedna kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego dla tych, którzy chcą wejść na wyższy poziom i dać się zaskoczyć. Nazwa odnosi się do równoleżników, a każdy numer w nazwie poszczególnych kaw (np. Parallel 17) odnosi się do konkretnego równoleżnika leżącego w tzw. pasie kawowym (obszarze, w którym hodowana jest większość kawy produkowanej na świecie). Kawy do ekspresu ciśnieniowego z tej serii to coś dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki i nie boją się nieznanego.

Kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego

Dużą część kaw ziarnistych znajdujących się w asortymencie Przyjaciół Kawy można zakupić także w formie mielonej. Co powinni wybrać kawosze, nieposiadający młynków do kawy?

Świetnym wyborem będzie kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego francuskiej marki Charles Liégeois, od lat znanej i cenionej w kawowej społeczności. W ofercie znajdziemy kawy niemal z całego świata od Meksyku aż po Wietnam, bezkofeinowe, a nawet kapsułki do ekspresów!

Kawa speciality do ekspresu ciśnieniowego

Kawa speciality to coś dla prawdziwych koneserów, którzy cenią sobie bezkompromisową jakość i perfekcyjny smak. Są to ziarna, które w ocenie zajmującej się kawą organizacji Specialty Coffee Assocciation otrzymały przynajmniej 80 na 100 możliwych do zdobycia punktów w rygorystycznych testach. To prawdziwa elita elit!

Jako Przyjaciele Kawy oferujemy wypalaną przez nas kawę speciality najwyższej jakości. Gdyby spytać, jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego, ranking z pewnością obejmowałby te dostępne w naszej ofercie: znajdują się tam bowiem prawdziwe rarytasy, jak rzadka panamska odmiana Geisha, czy legendarna jamajska Blue Mountain. Dla tych, którzy cenią sobie nowoczesne, owocowe espresso, istnieje szeroki wybór średnio palonych, afrykańskich ziaren. 

Jeśli chcesz spróbować najlepszego, co ma do zaoferowania kawa i jej świat, trafiłeś(-aś) w dobre miejsce… 

Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego

Jak wspomnieliśmy wcześniej, nie da się orzec jednoznacznie, jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego: jedni woleć będą włoskie ziarna o klasycznych nutach, a inni rześkie, palone nieco jaśniej kawy z Afryki. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Możesz jednak wciąż czuć małe zagubienie – nic dziwnego, w końcu świat kawy ma tak dużo do zaoferowania. Jeśli tak jest, nie bój się zadać pytanie jednemu z konsultantów Przyjaciół Kawy: odpowiedzą ci nawet na najbardziej skomplikowane pytania. Ciekawi cię,  jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego De’Longhi będzie najlepsza? A może nie wiesz, jakie mleko do ekspresu ciśnieniowego wybrać? Nie bój się i pytaj śmiało!