D.
G.
Min.
Sec.
Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Miłośnicy wysokiej jakości kawy często postrzegają proces parzenia jako wyjątkowy rytuał, który wymaga zarówno wiedzy, jak i umiejętności. Te w połączeniu z ekspresem kolbowym mogą pomóc ci stworzyć najlepsze espresso w twoim życiu. By doświadczyć takiego smaku, niezbędna jest jednak dobra kawa do ekspresu kolbowego i wiedza na temat tego, jak ją wybrać. Na swojej drodze do idealnego kubka kawy musisz wiedzieć jakie typy ziaren, czy generalnie kawy najlepiej sprawdzą się do ekspresu kolbowego.
Jak odróżnić dobrą od złej jakościowo kawy? Na szczęście mamy kilka wskazówek, które pomogą ci wyruszyć w podróż po świecie smaku z pewnością siebie. Kawa do ekspresu kolbowego to coś, o czym powinieneś wiedzieć przed podjęciem właściwego wyboru (i rzecz jasna przed parzeniem!).
Każdy, kto posiada ekspres półautomatyczny powie ci, że urządzenie tego typu wymaga określonego typu kawy. Wszystko rozchodzi się o słowo „espresso”. Ekspresy kolbowe zostały stworzone do parzenia espresso, więc najlepiej wybrać kawę przeznaczoną do tej metody. Autentyczne espresso w stylu włoskim to serce każdego ekspresu tego typu. Gdy już dowiesz się, w jaki sposób przyrządzić espresso, w swoim arsenale będziesz mieć całą gamę przepisów i smakowych eksperymentów.
Niezależnie od tego, czy tym czego szukasz jest wolność kreatywna, czy pyszny szot czystego espresso, polecamy wybranie świeżo zmielonych ziaren (najbardziej aromatyczny napar otrzymasz mieląc ziarna tuż przed parzeniem!) lub mielonej, ciemno palonej kawy przeznaczonej do parzenia espresso. W każdym razie potrzebować będziesz zmielonej kawy, którą wypełnisz portafilter. Dostępne są różne kawy do ekspresu kolbowego. Może to być kawa ziarnista, speciality, dekofeinizowana, z lokalnej palarni, najważniejsze, aby była ona przeznaczona do metody espresso.
Parzenie kawy w ekspresie kolbowym wymaga nieco więcej wysiłku. Musisz poznać podstawowe zasady parzenia, odpowiednią grubość mielenia, nauczyć się odpowiednio ubijać kawę… To właśnie ten rytuał jest tym, czego chcą kawowi koneserzy, jednak podróż ku idealnemu espresso rozpoczyna odpowiednia kawa ziarnista. Dla najlepszych rezultatów zawsze powinno się wybierać najświeższą dostępną kawę, dlatego polecamy mielenie ziaren tuż przed parzeniem.
Nie mniej istotna jest jednolita grubość mielenia kawy do ekspresu kolbowego: jeśli ziarna zmielone są zbyt drobno, zakłóci to przepływ wody, a jeśli zbyt grubo, kawa będzie zbyt wodnista. Jeśli jesteś pewien zakupu ekspresu kolbowego, świetnym pomysłem będzie również zakup młynka. Wtedy to ty będziesz odpowiadać za odpowiedni stopień mielenia.
Jaka kawa do ekspresu kolbowego sprawdzi się najlepiej? Oto kilka kryteriów, które warto rozważyć, byś nie zgubił się w szerokiej gamie oferowanych przez nas kaw:
Nie jest żadnym zaskoczeniem, że wybierając odpowiednią kawę do ekspresu kolbowego należy szukać słowa „espresso”. Znajdziesz je na opakowaniu, w nazwie kawy lub w opisie w sklepie internetowym.
Ważnym jest również rozważenie stopnia palenia. Najlepiej sprawdzą się kawy do ekspresu kolbowego palone średnio lub ciemno. Jasno palone ziarna lepiej sprawdzą się w urządzeniach przelewowych: wolniej odkrywają one swoje smaki, co oznacza konieczność dłuższego czasu parzenia – a parzenie espresso zawsze przebiega szybko. Jeśli chcesz spróbować użyć jaśniej palonych ziaren w ekspresie kolbowym, możesz zaparzyć zbyt kwaśny, pozbawiony smaku napar.
By uczynić cały proces wyboru łatwiejszym, rzuć okiem na ofertę Przyjaciół Kawy. Rzecz jasna znajduje się w niej dobra kawa do ekspresu kolbowego. Linia kawa Caprisette jest przeznaczona do różnych preferencji smakowych (w tym dla miłośników kaw mlecznych). Ekskluzywne kawy z linii Parallel i Black Crow White Pigeon są pełne wyjątkowych aromatów,. Czyni to je idealnymi dla miłośników eksperymentów i odkrywania nowych smaków.
W świecie kawy słowo „espresso” nosi wiele znaczeń, w tym sam napar i technikę parzenia. Kawy do ekspresu kolbowego i rytuał parzenia to nieodłączne części nowoczesnej kultury kawowej. Są nieodłączne: ich bliskie połączenie daje najlepsze aromaty, smakowe uniesienia i cenną tradycję. Dobry ekspres kolbowy pozwala odkryć nuty, których nie da się uzyskać żadną inną metodą.
Ekspresy półautomatyczne są zaprojektowane do parzenia espresso. Warto jednak pamiętać, że napar ten to jedynie podstawa gamy innych naparów. Można przygotować chociażby kawy mleczne czy aromatyzowane syropami smakowymi. Dobra kawa espresso i opanowanie techniki parzenia to miejsce, w którym zaczyna się podróż każdego domowego baristy. Gdy już masz to za sobą, będziesz mógł raczyć rodzinę i znajomych wieloma cudownymi kawowymi kreacjami.
Podczas gdy ciemno palone mieszanki są świetnym wyborem dla właścicieli ekspresów kolbowych, na osobne wspomnienie zasługuje również kawa speciality (specialty coffee). To ona posiada najlepsze cechy i jest w stanie zaspokoić gusta najbardziej wybrednych koneserów. By znaleźć odpowiednią odmianę speciality do swojego ekspresu, przemyśl następujące kryteria:
Odkrywając liczne kawy speciality dostępne na rynku, właściciele ekspresów kolbowych powinni zwrócić szczególną uwagę na stopień palenia i rekomendowaną metodę parzenia. Jak już mówiliśmy, jaśniej palona kawa do ekspresu kolbowego może skutkować zbyt kwaśnym, ubogim w smaku naparem, lepiej więc wybrać ziarna palone średnio lub ciemno.
W przeciwieństwie do bardziej zbalansowanych mieszanek, kawy speciality charakteryzują odważne, egzotyczne nuty. Jeśli jesteś miłośnikiem espresso lub zwykłej czarnej kawy, będą odpowiadać ci obie opcje. Z drugiej strony, tym, którzy preferują napary mleczne, bardziej polecamy mieszanki.
Jeśli chcesz spróbować kawy speciality, polecamy zacząć od odmian z linii własnej Przyjaciół Kawy – Black Crow White Pigeon. Większość z nich została wypalona w sposób, który czyni ją odpowiednią do ekspresów kolbowych. Warto rzucić okiem również na mieszanki z linii Parallel.
Nawet jeśli wybierzesz ziarna, wypalone idealnie do espresso, smak i tekstura wciąż mogą zostać zniszczone przez złą grubość mielenia. Metoda parzenia espresso wymaga dokładnej wiedzy jak mielić kawę do ekspresu kolbowego.
Grubość mielenia kawy do ekspresu kolbowego powinna przypominać cukier lub sól. To właśnie takie mielenie pozwoli wodzie z łatwością przedostać się przez grubą warstwę mielonej kawy. W ten sposób stworzymy bogaty smak i intensywne aromaty. Uważaj jednak, by nie zmielić kawy zbyt drobno. Może to sprawić, że kawa będzie zbyt gorzka w związku z wolnym przepływem wody. Z drugiej strony zbyt grube mielenie sprawi, że woda przecieknie przez kawę zbyt szybko, dając słaby, wodnisty napar. Kluczem jest odpowiedni balans: gdy go osiągniesz, idealne espresso jest na wyciągnięcie ręki.
Jeśli nie chcesz mielić ziaren kawy przed każdym parzeniem, docenisz z pewnością nasze kawy mielone. Dzięki innowacyjnym metodom pakowania, kawa mielona do ekspresu kolbowego może teraz zachować swój smak i aromat na dłużej. Hermetycznie zamknięte paczki chronią kawę przed negatywnym oddziaływaniem powietrza i wilgoci, pozwalając na bezproblemowe czerpanie z korzyści kawy.
Pamiętaj, tak, jak wspominaliśmy wcześniej najlepsza kawa mielona do ekspresu kolbowego powinna być palona średnio lub ciemno i mielona drobno, by przypominała cukier i sól. Dzięki temu woda może z łatwością przedostać się przez warstwę kawy, tworząc bogate smaki i intensywne aromaty. Nie zawiedziesz się wybierając linie Caprisette, Black Crow White Pigeon i Parallel. Ostatnia została stworzona, by pokazać miłośnikom kawy smaki typowe dla najważniejszych regionów uprawnych – Parallel 12 reprezentuje Afrykę, Parallel 17 smaki Azji, a Parallel 36 aromaty Ameryk.
Udało nam się już udowodnić wyższość świeżo mielonych ziaren – jednak sprawiają one, że proces parzenia jest dłuższy. Zabiegani ucieszą się poznając saszetki E.S.E (ang. Easy Serving Espresso) zaprojektowane, by uczynić parzenie espresso szybszym i łatwiejszym. To specjalne papierowe torebki wypełnione ubitą kawą do espresso.
Nasza oferta produktów odzwierciedla próbę dopasowania się do gustów wszystkich miłośników kawy, więc w naszej ofercie znajdziesz całą gamę saszetek: od delikatnych, aż po te charakteryzujące się bogatszym smakiem. Pamiętaj, że kawa w saszetkach ESE jest kompatybilna jedynie z dedykowanymi ekspresami. By mieć pewność, przejrzyj listę specyfikacji i wybierz urządzenie, które pozwala na użycie tego typu kawy.
Kawa bezkofeinowa rośnie ostatnimi czasy na popularności, a na rynku dostępnych jest coraz więcej odmian. Jeśli masz wrażenie, że nie jest ona przeznaczona do metody espresso, pozwól, że wyprowadzimy cię z błędu. Kawy do ekspresu kolbowego łatwo wybrać, nawet, jeśli mówimy o odmianach bezkofeinowych: po prostu zastosuj te same kryteria, co w przypadku zwykłej kawy. By upewnić się, że napar będzie pełny smaku, wybierz taką o średnim lub ciemnym stopniu palenia. Nie zapomnij, że najsmaczniejsza kawa to ta przygotowana z użyciem świeżo mielonych ziaren!
Jeśli szukasz wyjątkowo aromatycznej, delikatnej odmiany, polecamy Lullaby Decaf z Caprisette – linii własnej Przyjaciół Kawy: łączy ona najwyższej jakości ziarna odmian arabica i robusta z Brazylii, Gwatemali i Indii. Miłośnicy słodkich smaków pokochają natomiast kawę Black Crow White Pigeon Colombia Decaf o wyrazistych nutach czekolady i karmelu.
Wiesz już, że jeśli chodzi o ekspresy kolbowe, najświeższa kawa jest zawsze najlepszym rozwiązaniem. Wszystko dlatego, że tego typu urządzenia zaprojektowane są, by wydobyć każdy smak i aromat ziarna w stu procentach. Tak długo, jak twoja kawa do ekspresu kolbowego jest świeża i pyszna, finalny rezultat też będzie taki. Tu do gry wkraczają lokalne palarnie! Czy może być coś świeższego niż kawa lokalnie palona tu, w Polsce? Pamiętaj, że te same kryteria można zastosować do odmian palonych lokalnie: właściciele ekspresów kolbowych powinni sięgnąć po przeznaczone do espresso ziarna palone średnio lub ciemno.
Jeśli chcesz ciągle próbować nowych smaków, zestawy kaw to coś dla ciebie. W gamie produktów Przyjaciół Kawy znajdziesz ich wiele, a gdybyś chciał mógłbyś nawet raczyć się inną kawą każdego dnia! Jeśli twoja ulubiona kawa do ekspresu kolbowego stoi już na kuchennej szafce, a ty nie masz ochoty na eksperymenty to… i tak masz szczęście: mamy liczne zestawy składające się z tego samego typu kawy. Zrelaksuj się – już nigdy nie zabraknie ci pysznych ziaren! Kawy do ekspresu kolbowego w zestawach to idealna opcja dla tych, którzy wciąż odkrywają swój własny smak. Upewnij się, że wybierając odpowiednie ziarna kawy zastosujesz te same kryteria, a na pewno nie będziesz zawiedziona!
Dobra kawa do ekspresu kolbowego często jest obiektem pytania: czy lepsza jest arabica, czy robusta? Odpowiadając, kawa arabica cechuje się zazwyczaj bardziej subtelnymi smakami i niższą zawartością kofeiny, Ten typ kawy jest zazwyczaj słodszy, bardziej owocowy i kwaskowaty. Oferta Przyjaciół Kawy obejmuje odmiany 100% arabica, które świetnie sprawdzą się w delikatnym espresso i pysznych naparach mlecznych. Pomyśl także o nutach smakowych: w zależności od własnego gustu, zdecyduj się na te niosące za sobą wyższą lub niższą kwasowość.
100% robusta jest rzadko spotykana na rynku, ze względu na intensywny smak i dwukrotnie wyższą od arabiki zawartość kofeiny. Kawy do ekspresu kolbowego to najczęściej mieszanki obu odmian, których rezultatem jest zbalansowany smak. Mieszanka arabica-robusta da napar o wyższej zawartości kofeiny. Najpewniej zaznaczy się również delikatna gorycz. Mieszanki odmian arabica i robusta świetnie nadają się do kaw mlecznych – napar będzie gęstszy, a crema bogatsza.
By upewnić się, że wyciągasz z procesu parzenia jak najwięcej, rozważ nie tylko mieszanki do espresso, ale również opcje dostosowane do różnych typów urządzeń, w tym na przykład ekspresów przelewowych. Jeśli szukasz szerszego wyboru, kawa do ekspresów pozwoli ci odkryć idealną kawę do twojego urządzenia. Co więcej, osoby szukające opcji do ekspresu ciśnieniowego (kategoria ta zawiera w sobie urządzenia kolbowe ale też automatyczne i na kapsułki) mogą odwiedzić stronę kawa do ekspresów ciśnieniowych.
Masz jakieś pytania?
Pozostawiliśmy któreś z twoich pytań bez odpowiedzi? Nie możesz zdecydować się pomiędzy odmianami, które ma kawa? Nasi konsultanci pomogą ci odkryć najlepszą dla ciebie opcję! Wpadnij również do jednego z naszych sklepów stacjonarnych: uraczymy cię kubkiem pysznej kawy i nakierujemy na wybór idealnej odmiany dla ciebie.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.