Kawa do ekspresu przelewowego

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
105 elementy

O kawie do ekspresu przelewowego

W świecie parzenia kawy, ekspresy przelewowe to prawdziwy klasyk, kochany i doceniany przez tysiące miłośników kawy. Wszystko ze względu na to, z jaką łatwością te urządzenia są w stanie przyrządzić wysokiej jakości napar. Prostota, funkcjonalność i niezawodność to jednak tylko część gry. Prawdziwą gwiazdą jest dobra kawa do ekspresu przelewowego. Co czyni kawę przelewową tak wyjątkową? Jak wybrać najlepszą? Jak uzyskać najlepszy napar przelewowy? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej. 

Jaka kawa do ekspresu przelewowego

Osoby mające doświadczenie z zaparzaczami przelewowymi wiedzą, że zaparzenie przy ich pomocy prawdziwie pysznego, pełnego aromatu naparu może zająć trochę czasu. W zależności od urządzenia, parzenie kawy w ekspresie przelewowym zajmuje zazwyczaj 10–15 minut. Jednak biorąc pod uwagę, że urządzenia te przygotowują zazwyczaj więcej niż jedną porcję, jest to w pełni zrozumiałe. 

Ekspres przelewowy, wymaga dłuższego kontaktu kawy z wodą podczas parzenia, dlatego tak ważna jest odpowiednia kawa przelewowa. Chcesz zachować najlepsze smaki i odkryć je w kubku. Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego powinna być wybrana w oparciu o dwa główne aspekty. Są to stopień palenia i grubość mielenia.

Po pierwsze, kawa do ekspresów przelewowych powinna być palona średnio lub jasno. Wszystko dlatego, że ciemno palona kawa szybciej wypuszcza swoje smaku, co może skutkować wyjątkowo intensywnym, mocnym, gorzkim naparem, jeśli zaparzymy je z użyciem urządzenia przelewowego. Upraszczając, im ciemniejszy wypał, tym więcej subtelnych niuansów tracimy podczas procesu parzenia. 

To samo można zastosować do grubości mielenia: kawa do ekspresu przelewowego odkryje więcej smaków, jeśli ziarna zmielone są drobno. Dlatego jeśli chodzi o grubość mielenia kawy do ekspresu przelewowego, najlepiej wybrać średni lub gruby przemiał. Mając w głowie te dwa kryteria masz gwarancję znalezienia odpowiedniej kawy do ekspresu przelewowego niemal w dowolnej kategorii, niezależnie od tego czy jest to kawa ziarnista, mielona, speciality, bezkofeinowa czy palona lokalnie. 

Kawa ziarnista do ekspresu przelewowego

Podczas gdy większość urządzeń przelewowych wymaga użycia zmielonej kawy, znajdziesz również urządzenia wyposażone we wbudowany młynek. To dobra wiadomość, szczególnie biorąc pod uwagę, że najpyszniejszy napar da świeżo mielona kawa ziarnista. Właściciele tego typu ekspresów przelewowych mogą doświadczyć najlepszych cech ziaren kawy. Jakie kawy do ekspresów przelewowych sprawdzą się więc najlepiej?

Wybierz średni lub jasny wypał. By uzyskać idealny napar, wybierz ziarna palone średnio lub jasno. Pozwoli to zachować ich smak, w tym cudowną słodycz i lekką owocowość.

Uważnie przeczytaj opis. Kawa do ekspresu przelewowego zazwyczaj zawiera szczegółowy opis, więc wystarczy za nim podążać! Zazwyczaj opakowanie lub opis produktu zawierają informację o przeznaczeniu ziaren do zaparzaczy przelewowych. Jeśli nie możesz jednak znaleźć tej informacji, jako wyznacznika użyj stopnia palenia.

Nie chcesz spędzać długich godzin nad wyborem idealnych ziaren? Dobrym pomysłem będzie linia własna Przyjaciół Kawy, Caprisette! Ziarna z tej linii sprawdzą się idealnie do metod przelewowych, dostępna jest również szeroka gama smaków do wyboru. Wyjątkowa kawa do ekspresów przelewowych znajduje się też wśród kaw speciality w naszej ofercie. Czy dojrzałe morele, mleczna czekolada i karmel brzmią dobrze? Czy może wolisz słodkie nuty miodu?

Kawa speciality do ekspresów przelewowych

Parzenie kawy w ekspresie przelewowym jest znane jako metoda pozwalająca na odkrycie najsubtelniejszych smaków ukrytych w kawie, co w rezultacie daje napar odznaczający się maślanym, jedwabistym body i wyjątkowo „czystym” smakiem. Ci, którzy szukają czegoś wyjątkowego powinni dowiedzieć się, czym jest kawa speciality. Ta kawa do ekspresu przelewowego będzie jeszcze bogatsza i pełna smaku. Prawdziwi koneserzy wierzą, że kawę najwyższej jakości powinno się długo kontemplować, jak wytrawne wino!

Jeśli szukasz pysznej kawy speciality dostosowanej do zaparzaczy przelewowych, rzuć okiem na kawy do ekspresów przelewowych z linii Black Crow White Pigeon. Zawiera ona każdy smak, który możesz sobie wyobrazić: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut, aż po lekkie, subtelne aromaty. Poznaj i odkryj swój ulubiony!

Kawa mielona do ekspresu przelewowego

Jedną z ogromnych zalet ekspresów przelewowych jest wygoda i łatwość użytkowania. Wszystko dzięki temu, że ich działanie napędza kawa mielona. Musisz jedynie wypełnić zbiornik na wodę, włożyć filtr do uchwytu, wlać do środka zmieloną kawę i nacisnąć przycisk.

Najlepsza kawa mielona do ekspresu przelewowego

Choć co prawda jest to niesamowicie łatwe, zaparzenie prawdziwie pysznego naparu wymaga nieco umiejętności i doświadczenia. Najpierw kawa mielona do ekspresu przelewowego palona średnio lub jasno. Pamiętaj: im jaśniejszy wypał, tym lepszy i bardziej wyrazisty smak naparu. 

Grubość mielenia kawy do ekspresu przelewowego

Pamiętaj też o grubości mielenia: najlepiej sprawdzi się średni i gruby przemiał. Drobniej mielone ziarna mogą zakłócić oryginalny smak, dodając naparowi niepotrzebnej kwasowości i goryczy. Odpowiednio mielona kawa do ekspresu przelewowego to taka mielona nieco grubiej niż kawa „do kubka”.

Kawa bezkofeinowa do ekspresów przelewowych

Gwałtownie rośnie liczba osób sięgających po odmiany bezkofeinowe. Nie może to jednak dziwić: kawa bezkofeinowa to świetna alternatywa dla tych, którzy z jakiegoś powodu zdecydowali się zrezygnować ze zwykłej kawy. Nie wiesz, czy odmiana bezkofeinowa sprawdzi się do metod przelewowych? Możemy cię zapewnić, że odpowiedź brzmi „tak”. By uzyskać najlepsze rezultaty nie zapomnij o kryteriach, które wyznaczyliśmy wcześniej względem zwykłych ziaren: kawa do ekspresu przelewowego palona średnio lub jasno, o odpowiedniej grubości mielenia z pewnością cię nie zawiedzie.

Prawdziwym miłośnikom kaw bezkofeinowych z pewnością do gustu przypadnie aromatyczna, delikatna w smaku mieszanka Lullaby Decaf. Innym świetnym wyborem jest Black Crow White Pigeon Colombia Decaf: jeśli szukasz idealnego balansu między słodyczą, a orzeźwiającymi nutami, ta kawa będzie dla ciebie idealna!

Lokalnie palone kawy do ekspresu przelewowego

Urządzenia przelewowe znane są ze swojej wrażliwości. Zastanawiasz się, co to znaczy? Oznacza to, że są szczególnie podatne na małe niuanse wchodzące w skład procesu parzenia. Dlatego szukając odpowiedzi na pytanie jaka jest najlepsza kawa do ekspresu przelewowego, musisz wybrać odmianę, która została odpowiednio wypalona i zmielona. Dlatego polecamy również, by zawsze wybierać najświeższą możliwą odmianę. Tu wchodzą lokalne palarnie! Tym, co czyni kawy tak wyjątkowymi jest fakt, że zostały wypalone w Polsce. Kawa od lokalnych palarni daje ci gwarancję, że kawa jest świeża i cechuje się najwyższą możliwą jakością. 

Kawy do ekspresów przelewowych w zestawach

Parzenie kawy w ekspresie przelewowym jest proste i przyjemne. Jednak nie jest wolne od problemów! Pierwszym jest kończący się nagle zapas kawy. Drugim jest po prostu znudzenia konkretnym smakiem. Oba można łatwo rozwiązać: po prostu wybierz zestaw kaw! Jeśli sięgniesz po zestaw złożony z kilku różnych kaw, możesz cieszyć się nowymi smakami każdego dnia, podczas gdy wybierając zestaw składający się z kilku kaw tej samej odmiany zapobiegniesz wyczerpaniu się źródła ulubionego smaku. Nie zapomnij zastosować identycznych kryteriów: kawa do ekspresów przelewowych powinna być odpowiednio zmielona i wypalona..

Ekspres przelewowy – jaka kawa sprawdzi się najlepiej? Arabica a robusta

Wiele osób pyta nas, czy w urządzeniach przelewowych lepiej sprawdzi się arabica, czy robusta. Jeśli chodzi o metody przelewowe, arabica z pewnością nie zawiedzie. Subtelne, owocowe, słodkie i kwaskowate smaki ujawniają się w cudowny sposób, gdy parzymy kawę w ekspresie przelewowym. Nie jest również tajemnicą, że kawa z ekspresu przelewowego jest szczególnie bogata w kofeinę. Kawa ziarnista arabica pozwala wprowadzić nieco balansu: 100% arabica ma mniej kofeiny, niż jej mieszanka z odmianą robusta.

100% robusta jest bardzo rzadko spotykana na rynku – jednak dostępne są liczne mieszanki arabiki i robusty. Robusta odznacza się pełnym body i przyjemną goryczką, podczas gdy arabica znana jest ze słodyczy i owocowości, dlatego dobrze zbalansowane mieszanki obu odmian są wyjątkowo smaczne.

Kawa z ekspresu przelewowego a ciśnieniowego

Czy wiesz, że kawa do ekspresu przelewowego różni się od tej używanej przez ekspresy ciśnieniowe? W przypadku urządzeń przelewowych rezultatem jest delikatny, gładki w smaku napar, który pozwala cieszyć się subtelnymi nutami na dłużej. Z drugiej strony, kawa do ekspresu ciśnieniowego jest stworzona do intensywnego, esencjonalnego espresso, w którym kluczem jest odważny, bogaty smak. Rozumienie tych różnic jest kluczowe, by doświadczyć najlepszego smaku z użyciem wybranej metody. Jeśli chcesz odkryć kawy do ekspresu, wszystkie odmiany znajdziesz na dedykowanej stronie.

Wciąż trudno ci podjąć wybór?

Trudno ci wybrać odpowiednią kawę do ekspresu przelewowego? Nasi konsultanci są zawsze gotowi, by cię wysłuchać i pokierować ku najpyszniejszej odmianie kawy! Możesz też odwiedzić jeden z naszych sklepów stacjonarnych: uraczymy cię pyszną kawą, fascynującą rozmową i wieloma praktycznymi wskazówkami.