D.
G.
Min.
Sec.
Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Te kapsułki do ekspresu CHiATO o intensywności 8/10 przeznaczone są do przygotowywania małych, ale mocnych porcji kawy. Mieszanka arabiki i robusty użyta w kapsułkach charakteryzuje się subtelnymi nutami ciemnej czekolady, orzechów i śliwek. W posmaku daje się odczuć słodycz.
Jeśli lubisz delektować się kawą nieco dłużej, pokochasz CHiATO Lungo (intensywność: 6/10). Przygotowana kawa ma bogaty aromat, wyważony smak i ma na wierzchu warstwę sztywnej cremy.
Te kapsułki do Dolce Gusto® CHiATO stanowią połączenie wyrazistego espresso i gładkiej, słodkiej mlecznej pianki, które przypadnie do gustu miłośnikom klasycznego włoskiego cappuccino. Słodki, śmietankowy napój przygotowuje się przy użyciu dwóch kapsułek. Kapsułka z kawą zawiera mieszankę arabiki i robusty, natomiast kapsułka z mlekiem składa się z odtłuszczonego mleka z cukrem.
Kawa CHiATO, która łączy w sobie mocną kawę z gładką pianką mleczną. Z pewnością zadowoli osoby preferujące napoje na bazie mleka z odrobiną „charakteru”. Przygotowany napar ma przyjemną konsystencję, którą z pewnością będziesz rozkoszować się raz za razem. Jedna kapsułka zapewnia połączenie bogatej kawy i gładkiego mleka.
Karmelowa, kremowa, bogata w smaku i subtelnie słodka kawa, której nie można się oprzeć! Delektuj się połączeniem słonego karmelu, wyrazistej kawy i słodkiego mleka.
Gładkie, kremowe, słodkie kakao stworzone z myślą zarówno o dzieciach, jak i dorosłych, którzy chcą sobie dogodzić. Idealnie sprawdzi się w chłodny wieczór, mroźne popołudnie, długi weekendowy poranek lub zawsze wtedy, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego!
Filiżanka aromatycznej kawy i łyżka Irish Cream… Czy może być coś lepszego? Tak! Spróbuj je ze sobą połączyć! Kremowa, gładka i uwodzicielska – to nasza kawa mielona CHiATO Irish Cream.
Słodkie nuty prażonych orzechów laskowych w filiżance? Poproszę! Kawa aromatyzowana CHiATO Hazelnut pozwoli Ci przygotować napar, który smakuje jak chrupiące ciasto z kremem orzechowym.
Kawa karmelowa
Smak, który dzięki aromatom słodkiego, kremowego toffi i roztopionego cukru, przypomina świeżo upieczone ciastko z karmelowym nadzieniem. Ta kawa jest przyjemnie słodka, bogata w smaku i niesamowicie aromatyczna.
CHiATO Amaretto ma słodki, orzechowy smak, charakterystyczny dla tego włoskiego likieru. Przygotuj się na prawdziwą feerię smaków: aromat migdałów, pestek moreli i wanilii sprawia, że amaretto idealnie komponuje się z kawą najwyższej jakości.
Kremowa, gęsta i przyjemnie słodka kawa CHiATO Crème Brûlée, jak sama nazwa wskazuje, powstała z połączenia aromatycznej kawy i klasycznego francuskiego deseru. Możesz rozkoszować się nią samodzielnie lub przygotować wyjątkowy napój: wystarczy dolać mleka lub preferowanego zamiennika roślinnego i już można delektować się crème brûlée latte macchiato!
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
W świecie parzenia kawy, ekspresy przelewowe to prawdziwy klasyk, kochany i doceniany przez tysiące miłośników kawy. Wszystko ze względu na to, z jaką łatwością te urządzenia są w stanie przyrządzić wysokiej jakości napar. Prostota, funkcjonalność i niezawodność to jednak tylko część gry. Prawdziwą gwiazdą jest dobra kawa do ekspresu przelewowego. Co czyni kawę przelewową tak wyjątkową? Jak wybrać najlepszą? Jak uzyskać najlepszy napar przelewowy? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
Osoby mające doświadczenie z zaparzaczami przelewowymi wiedzą, że zaparzenie przy ich pomocy prawdziwie pysznego, pełnego aromatu naparu może zająć trochę czasu. W zależności od urządzenia, parzenie kawy w ekspresie przelewowym zajmuje zazwyczaj 10–15 minut. Jednak biorąc pod uwagę, że urządzenia te przygotowują zazwyczaj więcej niż jedną porcję, jest to w pełni zrozumiałe.
Ekspres przelewowy, wymaga dłuższego kontaktu kawy z wodą podczas parzenia, dlatego tak ważna jest odpowiednia kawa przelewowa. Chcesz zachować najlepsze smaki i odkryć je w kubku. Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego powinna być wybrana w oparciu o dwa główne aspekty. Są to stopień palenia i grubość mielenia.
Po pierwsze, kawa do ekspresów przelewowych powinna być palona średnio lub jasno. Wszystko dlatego, że ciemno palona kawa szybciej wypuszcza swoje smaku, co może skutkować wyjątkowo intensywnym, mocnym, gorzkim naparem, jeśli zaparzymy je z użyciem urządzenia przelewowego. Upraszczając, im ciemniejszy wypał, tym więcej subtelnych niuansów tracimy podczas procesu parzenia.
To samo można zastosować do grubości mielenia: kawa do ekspresu przelewowego odkryje więcej smaków, jeśli ziarna zmielone są drobno. Dlatego jeśli chodzi o grubość mielenia kawy do ekspresu przelewowego, najlepiej wybrać średni lub gruby przemiał. Mając w głowie te dwa kryteria masz gwarancję znalezienia odpowiedniej kawy do ekspresu przelewowego niemal w dowolnej kategorii, niezależnie od tego czy jest to kawa ziarnista, mielona, speciality, bezkofeinowa czy palona lokalnie.
Podczas gdy większość urządzeń przelewowych wymaga użycia zmielonej kawy, znajdziesz również urządzenia wyposażone we wbudowany młynek. To dobra wiadomość, szczególnie biorąc pod uwagę, że najpyszniejszy napar da świeżo mielona kawa ziarnista. Właściciele tego typu ekspresów przelewowych mogą doświadczyć najlepszych cech ziaren kawy. Jakie kawy do ekspresów przelewowych sprawdzą się więc najlepiej?
Wybierz średni lub jasny wypał. By uzyskać idealny napar, wybierz ziarna palone średnio lub jasno. Pozwoli to zachować ich smak, w tym cudowną słodycz i lekką owocowość.
Uważnie przeczytaj opis. Kawa do ekspresu przelewowego zazwyczaj zawiera szczegółowy opis, więc wystarczy za nim podążać! Zazwyczaj opakowanie lub opis produktu zawierają informację o przeznaczeniu ziaren do zaparzaczy przelewowych. Jeśli nie możesz jednak znaleźć tej informacji, jako wyznacznika użyj stopnia palenia.
Nie chcesz spędzać długich godzin nad wyborem idealnych ziaren? Dobrym pomysłem będzie linia własna Przyjaciół Kawy, Caprisette! Ziarna z tej linii sprawdzą się idealnie do metod przelewowych, dostępna jest również szeroka gama smaków do wyboru. Wyjątkowa kawa do ekspresów przelewowych znajduje się też wśród kaw speciality w naszej ofercie. Czy dojrzałe morele, mleczna czekolada i karmel brzmią dobrze? Czy może wolisz słodkie nuty miodu?
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym jest znane jako metoda pozwalająca na odkrycie najsubtelniejszych smaków ukrytych w kawie, co w rezultacie daje napar odznaczający się maślanym, jedwabistym body i wyjątkowo „czystym” smakiem. Ci, którzy szukają czegoś wyjątkowego powinni dowiedzieć się, czym jest kawa speciality. Ta kawa do ekspresu przelewowego będzie jeszcze bogatsza i pełna smaku. Prawdziwi koneserzy wierzą, że kawę najwyższej jakości powinno się długo kontemplować, jak wytrawne wino!
Jeśli szukasz pysznej kawy speciality dostosowanej do zaparzaczy przelewowych, rzuć okiem na kawy do ekspresów przelewowych z linii Black Crow White Pigeon. Zawiera ona każdy smak, który możesz sobie wyobrazić: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut, aż po lekkie, subtelne aromaty. Poznaj i odkryj swój ulubiony!
Jedną z ogromnych zalet ekspresów przelewowych jest wygoda i łatwość użytkowania. Wszystko dzięki temu, że ich działanie napędza kawa mielona. Musisz jedynie wypełnić zbiornik na wodę, włożyć filtr do uchwytu, wlać do środka zmieloną kawę i nacisnąć przycisk.
Choć co prawda jest to niesamowicie łatwe, zaparzenie prawdziwie pysznego naparu wymaga nieco umiejętności i doświadczenia. Najpierw kawa mielona do ekspresu przelewowego palona średnio lub jasno. Pamiętaj: im jaśniejszy wypał, tym lepszy i bardziej wyrazisty smak naparu.
Pamiętaj też o grubości mielenia: najlepiej sprawdzi się średni i gruby przemiał. Drobniej mielone ziarna mogą zakłócić oryginalny smak, dodając naparowi niepotrzebnej kwasowości i goryczy. Odpowiednio mielona kawa do ekspresu przelewowego to taka mielona nieco grubiej niż kawa „do kubka”.
Gwałtownie rośnie liczba osób sięgających po odmiany bezkofeinowe. Nie może to jednak dziwić: kawa bezkofeinowa to świetna alternatywa dla tych, którzy z jakiegoś powodu zdecydowali się zrezygnować ze zwykłej kawy. Nie wiesz, czy odmiana bezkofeinowa sprawdzi się do metod przelewowych? Możemy cię zapewnić, że odpowiedź brzmi „tak”. By uzyskać najlepsze rezultaty nie zapomnij o kryteriach, które wyznaczyliśmy wcześniej względem zwykłych ziaren: kawa do ekspresu przelewowego palona średnio lub jasno, o odpowiedniej grubości mielenia z pewnością cię nie zawiedzie.
Prawdziwym miłośnikom kaw bezkofeinowych z pewnością do gustu przypadnie aromatyczna, delikatna w smaku mieszanka Lullaby Decaf. Innym świetnym wyborem jest Black Crow White Pigeon Colombia Decaf: jeśli szukasz idealnego balansu między słodyczą, a orzeźwiającymi nutami, ta kawa będzie dla ciebie idealna!
Urządzenia przelewowe znane są ze swojej wrażliwości. Zastanawiasz się, co to znaczy? Oznacza to, że są szczególnie podatne na małe niuanse wchodzące w skład procesu parzenia. Dlatego szukając odpowiedzi na pytanie jaka jest najlepsza kawa do ekspresu przelewowego, musisz wybrać odmianę, która została odpowiednio wypalona i zmielona. Dlatego polecamy również, by zawsze wybierać najświeższą możliwą odmianę. Tu wchodzą lokalne palarnie! Tym, co czyni kawy tak wyjątkowymi jest fakt, że zostały wypalone w Polsce. Kawa od lokalnych palarni daje ci gwarancję, że kawa jest świeża i cechuje się najwyższą możliwą jakością.
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym jest proste i przyjemne. Jednak nie jest wolne od problemów! Pierwszym jest kończący się nagle zapas kawy. Drugim jest po prostu znudzenia konkretnym smakiem. Oba można łatwo rozwiązać: po prostu wybierz zestaw kaw! Jeśli sięgniesz po zestaw złożony z kilku różnych kaw, możesz cieszyć się nowymi smakami każdego dnia, podczas gdy wybierając zestaw składający się z kilku kaw tej samej odmiany zapobiegniesz wyczerpaniu się źródła ulubionego smaku. Nie zapomnij zastosować identycznych kryteriów: kawa do ekspresów przelewowych powinna być odpowiednio zmielona i wypalona..
Wiele osób pyta nas, czy w urządzeniach przelewowych lepiej sprawdzi się arabica, czy robusta. Jeśli chodzi o metody przelewowe, arabica z pewnością nie zawiedzie. Subtelne, owocowe, słodkie i kwaskowate smaki ujawniają się w cudowny sposób, gdy parzymy kawę w ekspresie przelewowym. Nie jest również tajemnicą, że kawa z ekspresu przelewowego jest szczególnie bogata w kofeinę. Kawa ziarnista arabica pozwala wprowadzić nieco balansu: 100% arabica ma mniej kofeiny, niż jej mieszanka z odmianą robusta.
100% robusta jest bardzo rzadko spotykana na rynku – jednak dostępne są liczne mieszanki arabiki i robusty. Robusta odznacza się pełnym body i przyjemną goryczką, podczas gdy arabica znana jest ze słodyczy i owocowości, dlatego dobrze zbalansowane mieszanki obu odmian są wyjątkowo smaczne.
Czy wiesz, że kawa do ekspresu przelewowego różni się od tej używanej przez ekspresy ciśnieniowe? W przypadku urządzeń przelewowych rezultatem jest delikatny, gładki w smaku napar, który pozwala cieszyć się subtelnymi nutami na dłużej. Z drugiej strony, kawa do ekspresu ciśnieniowego jest stworzona do intensywnego, esencjonalnego espresso, w którym kluczem jest odważny, bogaty smak. Rozumienie tych różnic jest kluczowe, by doświadczyć najlepszego smaku z użyciem wybranej metody. Jeśli chcesz odkryć kawy do ekspresu, wszystkie odmiany znajdziesz na dedykowanej stronie.
Wciąż trudno ci podjąć wybór?
Trudno ci wybrać odpowiednią kawę do ekspresu przelewowego? Nasi konsultanci są zawsze gotowi, by cię wysłuchać i pokierować ku najpyszniejszej odmianie kawy! Możesz też odwiedzić jeden z naszych sklepów stacjonarnych: uraczymy cię pyszną kawą, fascynującą rozmową i wieloma praktycznymi wskazówkami.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.