Kawa do ekspresu

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
104 elementy

Kawa do ekspresu

Kawa do ekspresu to absolutnie najważniejszy czynnik, gdy mówimy o smaku naparu. Najlepsze kawy do ekspresu dadzą cudowny napój nawet jeśli nie używamy sprzętu z najwyższej półki cenowej. Jednak by osiągnąć perfekcyjne rezultaty, trzeba zdawać sobie dobrze sprawę z tego, jaki produkt wybrać, w końcu jest ich całe mnóstwo! Przykładowo: kawa w ziarnach do ekspresu i kawa smakowa do ekspresu to dwa różne światy. Każda kawa może dać świetny wynik, należy jednak wiedzieć, jak je odpowiednio dobrać.

Jaka kawa do ekspresu?

Najlepsze kawy do ekspresów to takie, które najlepiej spełniają Twoje oczekiwania! Nie ma więc jednego, najlepszego wyboru. Poniżej omówimy poszczególne typy kaw, by dać ci możliwość podjęcia najlepszego dla wyboru.

Kawa mielona do ekspresu

Kawa mielona do ekspresu to wybór idealny dla tych, którzy cenią sobie łatwość użytkowania. Wystarczy wsypać ją do ekspresu (automatycznego, jak i kolbowego), zaparzyć i już mamy przed sobą kubek pysznego naparu. Należy pamiętać, iż poszczególne typy ekspresów wymagają innych typów mielenia: urządzenia ciśnieniowe – raczej drobnego przemiału, zaś przelewowe – nieco grubszego. Kawa mielona do ekspresu w naszej ofercie ma różne stopnie mielenia: informację na ten temat znajdziesz w opisie danych produktów.

Kawa ziarnista do ekspresu

Dobra kawa ziarnista do ekspresu to gwarancja absolutnie najwyższej jakości i świeżości smaku. By ją przygotować, niezbędny jest młynek, lub ekspres do kawy z młynkiem, a także wiedza. Dziś duża część ekspresów automatycznych jest jednak w stanie dobrać grubość automatycznie. Jeśli zaś posiadasz młynek do kawy, gdy w Twoich rękach znajdzie się kawa do ekspresu ziarnista, zapamiętaj prostą zasadę: jeśli kawa jest zbyt kwaśna, zmiel ją drobniej, a jeśli zbyt gorzka, zmiel ją nieco grubiej.

Kawa espresso do ekspresu

Jeśli interesuje Cię kawa espresso, najlepiej sprawdzi się kawa ziarnista do ekspresu palona nieco ciemniej. Im ciemniej palona kawa, tym szybciej rozpuszcza się w wodzie, co jest istotne przy stosunkowo krótkim czasie parzenia (przykładowo: przepisy na kawę z ekspresu De’Longhi rekomendują czas parzenia około 25-35 sekund).

Kawa speciality do ekspresu

Gdyby spytać, jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu, ranking z pewnością wskazałby ziarna segmentu speciality. Co to takiego? Są to ziarna, które w rygorystycznych testach Specialty Coffee Association otrzymały przynajmniej 80 na 100 możliwych punktów – innymi słowy, najlepsze z najlepszych. Charakteryzują je naturalne, wyraziste nuty smakowe (tak jak w dobrym winie czy rzemieślniczym piwie). Kawa speciality to idealny wybór dla doświadczonych kawoszy, którzy cenią sobie perfekcję i nic poniżej.

Kawa smakowa do ekspresu

Kawy smakowe to ziarna kawy do ekspresu to idealny wybór dla tych, którzy preferują smak kawy w połączeniu z innym, na przykład w kawowych drinkach. Wybierając tę opcję można samodzielnie wykonać liczne przepisy na kawy smakowe z ekspresu. Rekomendujemy jednak zakup kawy smakowej w już zmielonej formie. Dlaczego? Niezmielone kawy do ekspresów tego typu pokryte są olejkami, które pozostają na żarnach młynków i jełczeją, nadając nieprzyjemnego posmaku każdej mielonej później kawie. Mielona kawa smakowa do ekspresu pozwala zapobiegnąć takim sytuacjom i utrzymać ekspres w czystości.

Kawa bezkofeinowa do ekspresu

Jeśli do gustu przypadła Ci kawa bezkofeinowa, zwróć uwagę na metodę usuwania kofeiny. Zalecamy wybieranie kawy bezkofeinowej tylko wtedy, gdy metoda usuwania kofeiny jest wyraźnie wskazana na opakowaniu lub w dostarczonych informacjach o produkcie. Najbardziej preferowane są kawy do ekspresów o naturalnych metodach usuwania kofeiny, np. za pomocą nadkrytycznego dwutlenku węgla lub Swiss Water Process.

Najlepsze kawy do ekspresu

Wybierając kawy do ekspresu, ranking warto oprzeć o pozycje najpopularniejsze w naszej ofercie, zdając się na gust i smak tysięcy innych kawoszy.

  • Ranking kaw ziarnistych do ekspresu rozpoczniemy więc od serii Caprisette. Została stworzona z myślą o kawoszach, którzy chcą rozpocząć dzień od pewnej, smacznej kawy. Ta klasyczna kawa do ekspresów idealnie sprawdzi się zarówno w naparach czarnych, jak i w połączeniu z pysznym, kremowym mlekiem.
  • Tworząc ranking kaw do ekspresu, nie można pominąć wspomnianych wcześniej kaw z serii Speciality Coffee Przyjaciół Kawy. Są to kawy do ekspresu, które idealnie sprawdzą się zarówno w urządzeniach przelewowych, jak i ciśnieniowych. To najlepsze, co ma do zaoferowania świat kawy: wyraziste nuty smakowe, wykwintny, wyrafinowany smak, najwyższa jakość.
  • Wolisz coś klasycznego? Do gustu z pewnością przypadnie ci Brazylia Santos z palarni Coffee Lab – sprawdzona kawa do ekspresu i uwielbiana przez wielu doświadczonych kawoszy.
  • Seria CHiATO sprawdzi się jako idealna kawa smakowa do ekspresu. Znajdziemy w niej połączenia kawy z orzechami laskowymi, amaretto, karmelem i innymi smakami. Jeśli kochasz kawowe koktajle, pyszne, wyraziste smaki, CHiATO jest właśnie dla Ciebie!

Przepisy na kawę z ekspresu

Gdy kawa do ekspresów jest już kupiona, czas dowiedzieć się, jak ją zaparzyć. Przepisy na parzenie kawy w ekspresie to temat, o którym można by bez większego problemu napisać książkę. Zamiast konkretnych przepisów damy Ci raczej pewną ramę, która pozwoli dopasowywać przepisy do tego, jaka kawa ziarnista do ekspresu znajduje się u Ciebie w kuchni.

  • Kawa do ekspresu ciśnieniowego. Jeśli posiadasz ekspres automatyczny lub kapsułkowy, całość sprowadza się do naciśnięcia jednego przycisku. Można też stworzyć nieco ciekawsze połączenie – dobra kawa do ekspresów, syrop smakowy, kakao, egzotyczne przyprawy jak m.in. kardamon czy cynamon, bita śmietana i wiele innych.
  • Kawa do ekspresu kolbowego. Jeśli posiadasz zaś ekspres kolbowy, warto wiedzieć, ile gram kawy do ekspresu potrzeba. Pewna rama, której możesz się trzymać, ti=o użycie 14-18 gramów kawy – wtedy woda będzie przeleciała przez nią w czasie 25-35 sekund, a w filiżance znajdzie się się dwukrotnie więcej naparu (wagowo), niż użytych ziaren.
  • Kawa do ekspresu przelewowego. Parząc kawę w ekspresie przelewowym zastosuj proporcję 6 gramów kawy na 100 gramów wody, celuj w czas parzenia około 3-4 minut. Kawa do ekspresów przelewowych powinna być zmielona średnio-grubo albo średnio. Zazwyczaj stosuje się proporcję około 1-2 łyżek kawy na filiżankę wody. Uzyskasz tym samym optymalną, złożoną w smaku i zbalansowaną kawę przelewową.

Najlepsza kawa do ekspresu

Będąc wyposażonym w taką wiedzę z pewnością będziesz wiedzieć, jaka kawa do ekspresu będzie dla Ciebie najlepsza. wybierzesz najlepszą dla ciebie kawę do ekspresu. Jeśli wybór wciąż sprawia Ci jednak problem, nie bój się odezwać do konsultantów Przyjaciół Kawy. Pomogą Ci oni nawet z najtrudniejszymi i najbardziej specyficznymi pytaniami, jak jaka kawa do ekspresu De’Longhi będzie najlepsza, czy jakie mleko do ekspresu De’Longhi sprawdzi się dobrze. Niezależnie więc od tego, jak trudne jest Twoje pytanie, odezwij się – upewnimy się, iż podejmiesz najlepszy możliwy wybór!

Najczęstsze pytania

Czy kawa z ekspresu jest zdrowa?

Wiedząc już, jak zrobić kawę w ekspresie, pojawia się naturalne pytanie: czy kawa do ekspresu jest zdrowa? To pytanie w środowisku kawowym pojawia się dość często. Istnieją jednak badania pokazujące korelację między piciem kawy a mniejszą szansą zachorowania na choroby takie jak Alzheimer czy zespół Parkinsona, cukrzyca typu 2, marskość wątroby, a także mniejsze ryzyko chorób serca, czy po prostu… lepsze samopoczucie! Jednak nadmierne spożycie kofeiny może prowadzić o niepożądanych skutków ubocznych, takich jak nerwowość, bezsenność, niestrawność, niepokój i wzrost częstotliwości akcji serca. Co więcej, istnieją pewne stany zdrowia, w których spożywanie kawy może być niewskazane lub wymagać ograniczenia, są to m.in. nadczynność tarczycy, choroby wrzodowe i refluksowe. Pamiętaj, że kawa z ekspresu nie jest ani zdrowa, ani niezdrowa, wszystko zależy od osoby i od dawki.

Jakie mleko do ekspresu?

Jakie mleko do ekspresu wybrać? W tym wypadku warto wybrać mleko lub napój roślinny, który będzie nam najbardziej smakował. Jeśli pijemy mleko krowie, warto wybrać takie o wyższej zawartości tłuszczu (np. specjalne mleko dla baristów) – zawarta w nich wyższa ilość białka ułatwia jego spienianie, zwiększa słodycz i nadaje przyjemnej tekstury. Nie można jednak zapomnieć o weganach i innych osobach, które nie spożywają produktów odzwierzęcych. Dziś istnieje szeroka gama roślinnych zamienników. Możesz łączyć kawy do ekspresu z mlekiem sojowym, które cechuje przyjemna, kremowa tekstura, owsianym o dużej słodyczy, ryżowym i wieloma innymi – również w wersjach dla baristów (dzięki czemu spieniają się lepiej, a ich tekstura jest bliższa teksturze mleka krowiego). 

P.S. Jako alternatywa dla mleka może posłużyć również śmietanka do kawy w proszku, która nada jej bardziej kremową i bogatą konsystencję. 

Gorzka kawa z ekspresu – co robić?

Przede wszystkim zalecamy eksperymentowanie z ustawieniami ekspresu do kawy. Jeśli kawa z ekspresu jest zbyt gorzka, należy obniżyć temperaturę wody i nieco zwiększyć stopień zmielenia. Jeśli potrzebna jest Ci niegorzka kawa do ekspresu automatycznego – wybierz mieszankę 100% arabiki lub odmianę arabiki, średnie palenie (ciemniejsze palenie jest obarczone większym ryzykiem goryczy) i zawsze zwracaj uwagę na nuty smakowe kawy – wybieraj łagodniejsze.

Kwaśna kawa z ekspresu – co robić?

Znowuż, nie zapomnij poeksperymentować z ustawieniami ekspresu. Jeśli kawa z ekspresu jest zbyt kwaśna, należy zwiększyć temperaturę wody i zwiększyć stopień mielenia. Jeśli szukasz kawy, która nie jest kwaśna, szukaj mieszanek – mogą to być mieszanki arabica lub mieszanki arabica-robusta (robusta dodaje lekkiej goryczy do mieszanki). Nie wybieraj kawy jasno palonej. Unikaj kaw z wyraźnymi nutami owocowymi. Zalecamy kawy do ekspresów południowoamerykańskie lub azjatyckie, które mają mniej kwaśne nuty, i unikanie kaw afrykańskich, które zawsze są bardziej kwaśne.