D.
G.
Min.
Sec.
Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Te kapsułki do ekspresu CHiATO o intensywności 8/10 przeznaczone są do przygotowywania małych, ale mocnych porcji kawy. Mieszanka arabiki i robusty użyta w kapsułkach charakteryzuje się subtelnymi nutami ciemnej czekolady, orzechów i śliwek. W posmaku daje się odczuć słodycz.
Jeśli lubisz delektować się kawą nieco dłużej, pokochasz CHiATO Lungo (intensywność: 6/10). Przygotowana kawa ma bogaty aromat, wyważony smak i ma na wierzchu warstwę sztywnej cremy.
Te kapsułki do Dolce Gusto® CHiATO stanowią połączenie wyrazistego espresso i gładkiej, słodkiej mlecznej pianki, które przypadnie do gustu miłośnikom klasycznego włoskiego cappuccino. Słodki, śmietankowy napój przygotowuje się przy użyciu dwóch kapsułek. Kapsułka z kawą zawiera mieszankę arabiki i robusty, natomiast kapsułka z mlekiem składa się z odtłuszczonego mleka z cukrem.
Kawa CHiATO, która łączy w sobie mocną kawę z gładką pianką mleczną. Z pewnością zadowoli osoby preferujące napoje na bazie mleka z odrobiną „charakteru”. Przygotowany napar ma przyjemną konsystencję, którą z pewnością będziesz rozkoszować się raz za razem. Jedna kapsułka zapewnia połączenie bogatej kawy i gładkiego mleka.
Karmelowa, kremowa, bogata w smaku i subtelnie słodka kawa, której nie można się oprzeć! Delektuj się połączeniem słonego karmelu, wyrazistej kawy i słodkiego mleka.
Gładkie, kremowe, słodkie kakao stworzone z myślą zarówno o dzieciach, jak i dorosłych, którzy chcą sobie dogodzić. Idealnie sprawdzi się w chłodny wieczór, mroźne popołudnie, długi weekendowy poranek lub zawsze wtedy, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego!
Filiżanka aromatycznej kawy i łyżka Irish Cream… Czy może być coś lepszego? Tak! Spróbuj je ze sobą połączyć! Kremowa, gładka i uwodzicielska – to nasza kawa mielona CHiATO Irish Cream.
Słodkie nuty prażonych orzechów laskowych w filiżance? Poproszę! Kawa aromatyzowana CHiATO Hazelnut pozwoli Ci przygotować napar, który smakuje jak chrupiące ciasto z kremem orzechowym.
Kawa karmelowa
Smak, który dzięki aromatom słodkiego, kremowego toffi i roztopionego cukru, przypomina świeżo upieczone ciastko z karmelowym nadzieniem. Ta kawa jest przyjemnie słodka, bogata w smaku i niesamowicie aromatyczna.
CHiATO Amaretto ma słodki, orzechowy smak, charakterystyczny dla tego włoskiego likieru. Przygotuj się na prawdziwą feerię smaków: aromat migdałów, pestek moreli i wanilii sprawia, że amaretto idealnie komponuje się z kawą najwyższej jakości.
Kremowa, gęsta i przyjemnie słodka kawa CHiATO Crème Brûlée, jak sama nazwa wskazuje, powstała z połączenia aromatycznej kawy i klasycznego francuskiego deseru. Możesz rozkoszować się nią samodzielnie lub przygotować wyjątkowy napój: wystarczy dolać mleka lub preferowanego zamiennika roślinnego i już można delektować się crème brûlée latte macchiato!
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Parzenie kawy French press jest jedną z najpopularniejszych metod zaparzania na świecie. Nie ma co się dziwić – w końcu French Press jest łatwy w użyciu i pozwala wydobyć z kawy niepowtarzalne nuty smakowe. Kawa French press ma wyborny i niezwykle bogaty smak i wcale nie trzeba wybierać się do Francji, by jej spróbować! Czy sam French Press wystarczy, by przygotowany napar był tak wspaniale aromatyczny? Smak kryje się przecież w ziarnach kawy… Tak więc dobra kawa do French pressa jest pierwszym krokiem w kierunku uzyskania wspaniałego naparu przy użyciu tego zaparzacza.
French press ma swoich zaprzysięgłych fanów, którzy zazwyczaj doceniają naturalne nuty smakowe kawy i pragną uzyskać wyrazisty, pełny i oleisty napar. Jeśli lubisz klasyczną kawę tego typu i masz w domu French Press, najlepszym wyborem będzie 100% arabica lub mieszanka arabiki i robusty o średnim profilu palenia. Kawa French press o średnim stopniu palenia pozwala uzyskać naturalnie oleisty, bogaty i pełen smaku napar, tak charakterystyczny dla cafetière. Osoby pragnące zakosztować jeszcze szerszego wachlarza smaków powinny spróbować kawy speciality. Tego rodzaju kawa do French pressa słynie ze złożoności i głębi. Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi rodzajami kawy, czy to ziarnistą, odmianami speciality, kawą mieloną, kawą bezkofeinową, czy nawet lokalnie palonymi ziarnami!
Zaparzacz tłokowy jest jednym z najbardziej wszechstronnych narzędzi baristycznych. Ten rodzaj zaparzacza do kawy jest również bardzo łatwy w obsłudze, więc nie musisz posiadać żadnych specjalnych umiejętności, aby przygotować sobie filiżankę kawy doskonałej jakości. To, czego zdecydowanie potrzebujesz, aby uzyskać najdoskonalszy smak, to świeżo mielona kawa ziarnista. Do cafetière nadają się kawy o różnych profilach – kawa do French pressa może mieć równie dobrze jasny, średni i ciemny stopień palenia. Wybór zależy od tego, jakiego rodzaju nuty smakowe Cię interesują. Ciemno palona kawa French press nada naparowi dodatkową goryczkę, dymność, pikantność i zawiesistość, podczas gdy średnie i jasne palenie pomoże wydobyć subtelniejsze, słodsze i bardziej owocowe nuty smakowe.
Każdy posiadacz French pressa powinien wypróbować kawy Caprisette. Ich delikatny, subtelny smak pasuje zarówno do kawy czarnej, jak z mlekiem. Fani kawy speciality z pewnością pokochają linię Black Crow White Pigeon zaprojektowaną z myślą o kreowaniu własnych, wyjątkowych historii.
Wybór odpowiedniego profilu palenia to nie jedyna kwestia, którą należy wziąć pod uwagę, przygotowując kawę we French pressie – ważny jest też stopień zmielenia. Idealnie sprawdzi się średnie lub grube zmielenie, ponieważ w ten sposób gorąca woda wydobędzie smak kawy, ale uzyskany napar nie będzie nadmiernie gorzki lub intensywny. Kawa do French pressa mielona na grubo pozwala uzyskać gładszą, bogatszą kawę o szczególnie wyrazistym smaku z wyczuwalnymi charakterystycznymi nutami. Zrównoważona ekstrakcja przy tym stopniu zmielenia podkreśla zarówno aromat, jak i smak, pozwalając uzyskać odpowiednio wyważony, doskonały napar.
Kawa French press często uważana jest za najlepszy rodzaj kawy – i nie bez powodu! Zaparzenie kawy wysokiej jakości w cafetière wydobywa z niej nawet najsubtelniejsze smaki i aromaty. Posiadaczom French Pressów najlepsze doznania smakowe zapewni kawa speciality. Zastanawiasz się, dlaczego? Wynika to z faktu, że kawa do French pressa klasy speciality często charakteryzuje się najwyższą jakością, najmocniejszym aromatem i najbardziej zróżnicowanym smakiem.
Zapewne zastanawiasz się, jaką kawę speciality wybrać. Cóż, z pewnością nie zawiedziesz się, wybierając jedną z odmian z serii Black Crow White Pigeon. Kawa z French pressa pozwoli Ci zanurzyć się w świecie najlepszych aromatów i najbardziej zaskakujących nut smakowych – wszystko, co musisz zrobić, to sięgnąć po tę, którą lubisz najbardziej!
Ustaliliśmy już wyższość świeżo zmielonych ziaren. Nie zmienia to faktu, że nie zawsze istnieje możliwość zmielenia kawy bezpośrednio przed parzeniem. Właśnie z myślą o takich przypadkach w asortymencie sklepu Przyjaciele Kawy dostępne są kawy mielone. Szukając odpowiedniej odmiany, należy wziąć pod uwagę stopień zmielenia. Metoda French press najlepiej nadaje się do kawy o średnim i grubszym stopniu zmielenia. Pozwoli to uzyskać jak najbogatszy i najbardziej spójny smak. Możesz oczywiście eksperymentować, ale pamiętaj, że im drobniejsze zmielenie, tym bardziej pikantny i intensywny smak.
Jeśli nie chce Ci się przeszukiwać całej oferty, możesz od razu sięgnąć po jedną z kaw mielonych z linii Caprisette. Zostały zaprojektowane z myślą o codziennym piciu wyśmienitej kawy i świetnie nadają się do French pressa. Kawa do French pressa klasy speciality to świetna opcja, ale jeśli nie masz w domu młynka (albo jeśli ciągle brakuje Ci czasu!), postaw na kawy mielone z serii Black Crow White Pigeon. Parzenie kawy French press przy użyciu jednych z najlepszych ziaren na świecie pokaże Ci, jak dobrze może smakować napar przygotowany bez wysiłku.
Zwolennicy kawy bezkofeinowej zapewne zastanawiają się, czy cafetière może posłużyć do przygotowywania naparów tego rodzaju. Mamy świetną wiadomość: jeśli masz w domu French press, możesz śmiało rozkoszować się filiżankami wspaniałej, niesamowicie aromatycznej kawy bezkofeinowej. Pamiętaj jedynie, by przy wyborze kierować się tymi samymi wskazówkami, które omówiliśmy wcześniej. Kawa do French Pressa powinna być możliwie jak najświeższa i mieć odpowiedni profil palenia. Sięgając po mieloną kawę bezkofeinową, weź pod uwagę także stopień zmielenia.
Bezkofeinowa kawa z French pressa może być doskonałym wyborem dla osób pijących kawę bezkofeinową. W takiej sytuacji zdecydowanie polecamy wypróbowanie mieszanki Caprisette Lullaby Decaf, która charakteryzuje się subtelnym, przyjemnie słodkim smakiem. Jeśli jednak szukasz czegoś wyjątkowego, mamy dla Ciebie kawę speciality Black Crow White Pigeon Colombia Decaf. Wystarczy spróbować – z pewnością się nie rozczarujesz!
Przypomnijmy raz jeszcze, że jeśli chodzi o kawę do zaparzacza French Press, świeżość jest absolutnie kluczowa. Na szczęście świeżo palona kawa jest w zasięgu ręki! Nawiązaliśmy współpracę z profesjonalnymi palarniami kawy, aby zaoferować Ci kawy palone lokalnie z wyjątkowej serii. Ziarna pochodzą z różnych zakątków globu, ale zostały wypalone tu, w Polsce. Jak smakuje kawa French press przygotowana z lokalnie palonych ziaren? Ma tak wyrazisty i bogaty smak, że zachwyci nawet najbardziej wymagających koneserów. Odpowiednia kawa do French pressa powinna być wybrana z zastosowaniem tych samych kryteriów, które omówiliśmy wcześniej. Tylko w ten sposób będziesz mieć pewność, że lokalnie palone ziarna, które kupisz, pozwolą uzyskać wyśmienity napar.
A co, jeśli nagle skończy Ci się pyszna kawa French press? Aby pomóc Ci uniknąć takich sytuacji, przygotowaliśmy zestawy kaw do wyboru. Nie zapomnieliśmy też o miłośnikach eksperymentowania: w naszym asortymencie znajdziesz zestawy zawierające kilka rożnych rodzajów kawy. Rozpoczęcie przygody z różnorodnymi rodzajami kawy w wyrazistych smakach jeszcze nigdy nie było takie proste.
Dwie główne odmiany kawy to arabica i robusta. Którą z nich powinni zatem wybrać właściciele cafetière? Odpowiedź jest prosta: zdecydowanie kawę arabica. Kawa z French pressa korzysta na głębi, słodyczy i złożoności arabiki. Sprawdzi się ona zarówno w czarnej kawie, jak i w napojach na bazie mleka – i ta wszechstronność idealnie oddaje elastyczność metody parzenia przy użyciu zaparzacza tłokowego.
Tymczasem robusta charakteryzuje się mocniejszym, wyrazistszym i zdecydowanie bardziej gorzkim smakiem niż arabica. W związku z tym opakowania kawy 100% robusta są na rynku rzadkością. Dużo częściej spotyka się mieszanki arabiki i robusty. To doskonały wybór do parzenia we French pressie, zwłaszcza jeśli lubisz lekką goryczkę w swoim naparze, połączoną z gęstszą konsystencją i sztywniejszą cremą. Tego rodzaju kawa French press idealnie sprawdzi się w napojach na bazie mleka, więc jeśli właśnie takie napary preferujesz, koniecznie wypróbuj mieszanki.
Nadal się zastanawiasz?
Masz do wyboru kilka różnych rodzajów kawy do zaparzacza French press i nie wiesz, na którą się zdecydować? Interesują Cię również inne rodzaje kawy? Nasi konsultanci chętnie pomogą Ci podjąć właściwą decyzję! Skontaktuj się z nami, by uzyskać odpowiedzi na wszelkie nurtujące Cię pytania. Zawsze możesz też zajrzeć do jednego z naszych sklepów stacjonarnych: przywitamy Cię filiżanką kawy i udzielimy Ci garść przydatnych wskazówek.
Jeśli wiesz już, jaką kawę wybrać, ale nie do końca rozumiesz, jak odkryć jej najlepszy smak, zapraszamy do naszego poradnika parzenia kawy we French pressie.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.