G.
Min.
Sec.
Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Te kapsułki do ekspresu CHiATO o intensywności 8/10 przeznaczone są do przygotowywania małych, ale mocnych porcji kawy. Mieszanka arabiki i robusty użyta w kapsułkach charakteryzuje się subtelnymi nutami ciemnej czekolady, orzechów i śliwek. W posmaku daje się odczuć słodycz.
Jeśli lubisz delektować się kawą nieco dłużej, pokochasz CHiATO Lungo (intensywność: 6/10). Przygotowana kawa ma bogaty aromat, wyważony smak i ma na wierzchu warstwę sztywnej cremy.
Te kapsułki do Dolce Gusto® CHiATO stanowią połączenie wyrazistego espresso i gładkiej, słodkiej mlecznej pianki, które przypadnie do gustu miłośnikom klasycznego włoskiego cappuccino. Słodki, śmietankowy napój przygotowuje się przy użyciu dwóch kapsułek. Kapsułka z kawą zawiera mieszankę arabiki i robusty, natomiast kapsułka z mlekiem składa się z odtłuszczonego mleka z cukrem.
Kawa CHiATO, która łączy w sobie mocną kawę z gładką pianką mleczną. Z pewnością zadowoli osoby preferujące napoje na bazie mleka z odrobiną „charakteru”. Przygotowany napar ma przyjemną konsystencję, którą z pewnością będziesz rozkoszować się raz za razem. Jedna kapsułka zapewnia połączenie bogatej kawy i gładkiego mleka.
Karmelowa, kremowa, bogata w smaku i subtelnie słodka kawa, której nie można się oprzeć! Delektuj się połączeniem słonego karmelu, wyrazistej kawy i słodkiego mleka.
Gładkie, kremowe, słodkie kakao stworzone z myślą zarówno o dzieciach, jak i dorosłych, którzy chcą sobie dogodzić. Idealnie sprawdzi się w chłodny wieczór, mroźne popołudnie, długi weekendowy poranek lub zawsze wtedy, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego!
Filiżanka aromatycznej kawy i łyżka Irish Cream… Czy może być coś lepszego? Tak! Spróbuj je ze sobą połączyć! Kremowa, gładka i uwodzicielska – to nasza kawa mielona CHiATO Irish Cream.
Słodkie nuty prażonych orzechów laskowych w filiżance? Poproszę! Kawa aromatyzowana CHiATO Hazelnut pozwoli Ci przygotować napar, który smakuje jak chrupiące ciasto z kremem orzechowym.
Kawa karmelowa
Smak, który dzięki aromatom słodkiego, kremowego toffi i roztopionego cukru, przypomina świeżo upieczone ciastko z karmelowym nadzieniem. Ta kawa jest przyjemnie słodka, bogata w smaku i niesamowicie aromatyczna.
CHiATO Amaretto ma słodki, orzechowy smak, charakterystyczny dla tego włoskiego likieru. Przygotuj się na prawdziwą feerię smaków: aromat migdałów, pestek moreli i wanilii sprawia, że amaretto idealnie komponuje się z kawą najwyższej jakości.
Kremowa, gęsta i przyjemnie słodka kawa CHiATO Crème Brûlée, jak sama nazwa wskazuje, powstała z połączenia aromatycznej kawy i klasycznego francuskiego deseru. Możesz rozkoszować się nią samodzielnie lub przygotować wyjątkowy napój: wystarczy dolać mleka lub preferowanego zamiennika roślinnego i już można delektować się crème brûlée latte macchiato!
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Włoska kawa… Dla jednych to od niej zaczyna się każdy dobry dzień, dla innych jest to wyjątkowy przysmak, a dla jeszcze innych są to obydwie rzeczy. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, jeśli zapytasz zadeklarowanych miłośników włoskiej kawy o to, jak zaparzyć idealny napar, odpowiedź będzie jedna: pokierują cię do kawiarki.
Kawa do kawiarki to nieodłączna część włoskiej kultury kawowej, znanej i cenionej na całym świecie. Intensywne smaki, pełne body i esencjonalność przypominająca dobre espresso – tak może być opisana kawa z kawiarki. Sekret pysznego naparu tego typu tkwi w wybraniu odpowiedniej kawy do kawiarki.
Miłośnicy kaw w stylu włoskim wiedzą, że by cieszyć się cudownie aromatycznym naparem nie trzeba wcale wybierać się do Italii. Możesz przygotować go w domu: wystarczy kawiarka! Te funkcjonalne, kompaktowe, stylowe zaparzacze wymagają użycia odpowiedniej jaka kawa do kawiarki będzie najlepsza? Możesz wybierać spośród wielu opcji, w zależności od tego, na jakich smakach ci zależy.
Tradycyjnie kawiarki łączy się z mieszankami w stylu włoskim. Te kawy do kawiarki są zazwyczaj palone ciemno i mielone dość drobno, są złożone ze 100% arabiki lub mieszanki odmian arabica i robusta. Daje to nuty smakowe, z których znane są włoskie kawy: pikantne, intensywne napary z nutką goryczy. Coraz więcej miłośników kawy eksperymentuje jednak z kawami palonymi średnio i jasno, mielonymi średnio i grubo. Taka kawa z kawiarki jest subtelniejsza, mniej gorzka i mocna niż zazwyczaj.
Jeśli chodzi o smak, którym cechuje się kawa z kawiarki, wszystko jest w twoich rękach! Możesz wybrać świeże ziarna kawy, intensywną kawę do espresso, kawę mieloną, speciality, bezkofeinową i paloną lokalnie. Oprócz pomocy w uzyskaniu tradycyjnych, włoskich smaków kawiarka może służyć do śmiałych kawowych eksperymentów!
Najlepiej w kawiarce sprawdzi się rzecz jasna wysokiej jakości kawa ziarnista zmielona tuż przed procesem parzenia. Jak wybrać jednak odpowiednie ziarna? Dostępnych jest wiele opcji, w zależności od tego, jakie smaki preferujesz:
Ciemno palona. Kawa do kawiarki palona ciemniej doda naparowi goryczy, pikanterii i intensywności. Decydując się na ziarna palone ciemno, możesz zmielić je nieco grubiej i użyć mniej wody niż zazwyczaj. Pozwoli to ziarnom wypuścić szybciej najlepsze smaki i aromaty.
Średnio i jasno palona. Kawy do kawiarki palona średnio lub jasno pozwoli ci zaparzyć bardziej subtelną, zróżnicowaną w smaku kawę. Pamiętaj, że jasno palone ziarna wypuszczają swój smak dłużej, więc polecamy zmielić je drobniej i napełnić dolną komorę aż po zawór bezpieczeństwa.
Osoby szukające bogatych, dekadencko słodkich smaków powinny spróbować linii Caprisette od Przyjaciół Kawy. Odmiany te charakteryzują się naturalną słodyczą, której szuka wielu miłośników kawiarek. Fani wyjątkowych, wyrazistych smaków powinni przyjrzeć się linii kaw speciality Black Crow White Pigeon (wybierz te przeznaczone do espresso). Posiadają wyjątkowo intensywny smak, co czyni je idealnymi do tradycyjnych naparów w stylu włoskim.
Być może słyszałeś, że ludzie nazywają czasem kawiarki „zaparzaczami espresso”. Dlaczego? Odpowiedź odnosi się do procesu parzenia, jak i samego naparu. Stosunek kawy do wody, którego używa się w kawiarkach jest podobny do tego w espresso, a rezultatem jest bogaty w smaku, intensywny napar przypominający espresso. Należy jednak zaznaczyć, że kawa z kawiarki różni się od espreso: głównie ze względu na to, że ciśnienie wytwarzane przez kawiarki jest niższe od tego w ekspresach ciśnieniowych. Jednak jeśli w grę wchodzi najlepsza kawa do kawiarki, idealnie sprawdzi się taka przeznaczona do espresso.
Kawa espresso jest zazwyczaj palona ciemniej i szybciej wypuszcza swój smak. Przygotowana w kawiarce pozwala cieszyć się tradycyjnymi nutami kaw w stylu włoskim: napar będzie bogaty w smaku, pikantny, przyjemnie gorzki i tak zapierający dech w piersiach, jak same Włochy!
Ustaliliśmy już, że najlepszym wyborem, jeśli chcemy, by cieszyła nas tradycyjna kawa w kawiarce w stylu włoskim, będzie palona ciemno mieszanka do espresso. Ostatnimi czasy miłośnicy kawiarek coraz częściej sięgają po kawy speciality i palone jasno odmiany. Te z pewnością cię nie zawiodą. Kawy do kawiarki segmentu speciality są zazwyczaj bardziej subtelne, delikatne i wyjątkowo aromatyczne, pełne wielu różnych smaków i nie aż tak gorzkie.
W zależności od smaku twoich ziaren, napar może być też bardziej owocowy i cudownie kwaskowaty. Pamiętaj jednak, że jasno palona kawa do kawiarki nie wypuszcza swoich nut smakowych tak szybko, jak kawa palona ciemno. Używając więc jaśniejszego wypału do kawiarki, pamiętaj o drobniejszym zmieleniu. Dodatkowo wypełnij dolną komorę kawiarki większą ilością wody, by pomóc kawie w odkryciu swoich smaków.
Nasza linia kaw speciality Black Crow White Pigeon jest stworzona dla prawdziwych koneserów szukających wyjątkowych, egzotycznych nut. Wybierz spośród odmian przeznaczonych do parzenia espresso, a dowiesz się, jak naprawdę smakuje dobra kawa do kawiarki.
Kawiarki wymagają użycia mielonej kawy. Podkreślamy raz jeszcze, że najlepsze rezultaty uzyskasz mieląc ziarna tuż przed przygotowaniem. Jeśli jednak ciągle się śpieszysz, albo nie masz w domu młynka, kawa mielona też sprawdzi się dobrze. Jeśli użyta zostanie odpowiednia odmiana, kawa mielona do kawiarki pozwoli ci się cieszyć cudownymi smakami niezależnie od tego.
Dobra kawa do kawiarki mielona powinna cechować się średnim lub grubym stopniem mielenia. Jeśli kawa zmielona będzie zbyt drobno, zakłóci to przepływ wody, co będzie skutkować niepotrzebną goryczą. Użycie średnio mielonej kawy pozwoli natomiast na stworzenie bogatego w smaku, kremowego, cudownie intensywnego kubka kawy.
Jeśli interesuje cię kawa mielona, rzuć okiem na ofertę Caprisette i linię odmian speciality Black Crow White Pigeon. Kawy do kawiarki Bialetti zasługują na osobne wspomnienie. Te mieszanki zostały stworzone z myślą o kawiarkach, więc odpowiednia grubość mielenia jest gwarantowana.
Jeśli należysz do miłośników kaw bezkofeinowych, też możesz się cieszyć pyszna kawą z kawiarki w stylu włoskim w zaciszu własnego domu. Nasza gama produktów obejmuje najwyższej jakości kawy bezkofeinowe, zarówno w wariantach ziarnistych, jak i mielonych. W zależności od twoich potrzeb, możesz mielić bezkofeinowe ziarna na świeżo, lub wybrać odmianę, która została już wcześniej zmielona. Nie zapomnij rozważyć także stopnia palenia. Ciemno palona kawa do kawiarki będzie skutkować intensywnym smakiem typowym dla tradycyjnych kaw w stylu włoskim, podczas gdy palona jaśniej kawa w kawiarce da suntelnieszy, bardziej aromatyczny napar bezkofeinowy.
Właściciele kawiarek, którzy kochają kawy bezkofeinowe powinni spróbować ulubionych odmian naszych klientów: Caprisette Lullaby Decaf i odmiany speciality Black Crow White Pigeon Colombia Decaf. Niezależnie od tego, którą odmianę wybierzesz, nie zawiedziesz się!
Wspominaliśmy o tym już kilkukrotnie: im świeższa kawa, tym smaczniejszy napar. Na naszej drodze, której celem jest najlepsza kawa do kawiarki, musimy wspomnieć najświeższe kawy w naszej ofercie produktów: kawy palone lokalnie. Przeglądając kawy palone w Polsce, w głowie zastosuj te same kryteria: zdecyduj się na ciemniejszy stopień palenia, jeśli lubisz napary w stylu włoskim i jaśniejszy, jeśli wolisz coś nieco bardziej subtelnego.
Należysz do tych osób, które zawsze chcą eksperymentować i odkrywać coś nowego? Jeśli tak, rzuć okiem na zestawy kaw składające się z kilku różnych odmian. Wiesz już, jak uniwersalne jest parzenie kawy w kawiarce co oznacza, że 3 lub 4 mieszanki pozwolą ci odkryć całą gamę smaków, które ma do zaoferowania ta metoda parzenia. Dostępne są również zestawy dla wiernych fanów tej samej mieszanki: możesz cieszyć się nawet ośmioma paczkami swojej ulubionej kawy. Nie zapomnij zastosować tych samych kryteriów dotyczących stopnia palenia i grubości mielenia!
100% arabica, 100% robusta, czy mieszanka obu: jaka jest is najlepsza kawa do kawiarki? Jeśli lubisz tradycyjne, włoskie smaki, najlepszym wyborem będzie ciemniej palona, mielona drobno 100% arabica lub mieszanka. Pamiętaj, że kawa arabica cechuje się zazwyczaj bardziej podkreśloną owocowością, więc pomyśl o smakach, które preferujesz. Jeśli twoja preferowana kawa z kawiarki jest bardziej kwaskowata, wybierz ziarna odmiany arabica o nutach owoców i jagód. Jeśli nie należysz do miłośników kwasowości, lepszym wyborem mogą być kawy do kawiarki o większej liczbie nut słodkich.
100% robusta jest rzadko spotykana na rynku. Ze względu na niestandardowy smak i wyższą zawartość kofeiny, częściej łączy się ona z arabiką. Daje to wyjątkowo zbalansowany smak, który jest idealny do kaw w stylu włoskim. Mieszanka arabica-robusta nada twojemu naparowi pełniejszego body, dodatkowego bogactwa i cudownej intensywności smaków. Słoneczna Italia nie jest tak daleko: mieści się w twoim kubku!
Masz inne pytania?
Nie wiesz jaka kawa do kawiarki najlepiej wpasuje się w twoje preferencje? Interesują cię różne kawy, ich smaki i to, jakie opcje możesz wybrać? Odezwij się do Konsultantów Przyjaciół Kawy: z radością odpowiedzą na wszystkie twoje pytania. Możesz też odwiedzić jeden z naszych sklepów stacjonarnych i spróbować kaw, które wpadły ci w oko. Podzielimy się garścią użytecznych wskazówek i pomożemy ci odkryć odmianę, która idealnie wpasuje się w twoje gusta!
Dodatkowo, jeśli chcesz wydobyć 110% smaku, obowiązkowo przeczytaj nasz wpis, jak parzyć kawę w kawiarce. Znajdziesz tam szczegółowe informacje oraz porady.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.