D.
G.
Min.
Sec.
Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Te kapsułki do ekspresu CHiATO o intensywności 8/10 przeznaczone są do przygotowywania małych, ale mocnych porcji kawy. Mieszanka arabiki i robusty użyta w kapsułkach charakteryzuje się subtelnymi nutami ciemnej czekolady, orzechów i śliwek. W posmaku daje się odczuć słodycz.
Jeśli lubisz delektować się kawą nieco dłużej, pokochasz CHiATO Lungo (intensywność: 6/10). Przygotowana kawa ma bogaty aromat, wyważony smak i ma na wierzchu warstwę sztywnej cremy.
Te kapsułki do Dolce Gusto® CHiATO stanowią połączenie wyrazistego espresso i gładkiej, słodkiej mlecznej pianki, które przypadnie do gustu miłośnikom klasycznego włoskiego cappuccino. Słodki, śmietankowy napój przygotowuje się przy użyciu dwóch kapsułek. Kapsułka z kawą zawiera mieszankę arabiki i robusty, natomiast kapsułka z mlekiem składa się z odtłuszczonego mleka z cukrem.
Kawa CHiATO, która łączy w sobie mocną kawę z gładką pianką mleczną. Z pewnością zadowoli osoby preferujące napoje na bazie mleka z odrobiną „charakteru”. Przygotowany napar ma przyjemną konsystencję, którą z pewnością będziesz rozkoszować się raz za razem. Jedna kapsułka zapewnia połączenie bogatej kawy i gładkiego mleka.
Karmelowa, kremowa, bogata w smaku i subtelnie słodka kawa, której nie można się oprzeć! Delektuj się połączeniem słonego karmelu, wyrazistej kawy i słodkiego mleka.
Gładkie, kremowe, słodkie kakao stworzone z myślą zarówno o dzieciach, jak i dorosłych, którzy chcą sobie dogodzić. Idealnie sprawdzi się w chłodny wieczór, mroźne popołudnie, długi weekendowy poranek lub zawsze wtedy, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego!
Filiżanka aromatycznej kawy i łyżka Irish Cream… Czy może być coś lepszego? Tak! Spróbuj je ze sobą połączyć! Kremowa, gładka i uwodzicielska – to nasza kawa mielona CHiATO Irish Cream.
Słodkie nuty prażonych orzechów laskowych w filiżance? Poproszę! Kawa aromatyzowana CHiATO Hazelnut pozwoli Ci przygotować napar, który smakuje jak chrupiące ciasto z kremem orzechowym.
Kawa karmelowa
Smak, który dzięki aromatom słodkiego, kremowego toffi i roztopionego cukru, przypomina świeżo upieczone ciastko z karmelowym nadzieniem. Ta kawa jest przyjemnie słodka, bogata w smaku i niesamowicie aromatyczna.
CHiATO Amaretto ma słodki, orzechowy smak, charakterystyczny dla tego włoskiego likieru. Przygotuj się na prawdziwą feerię smaków: aromat migdałów, pestek moreli i wanilii sprawia, że amaretto idealnie komponuje się z kawą najwyższej jakości.
Kremowa, gęsta i przyjemnie słodka kawa CHiATO Crème Brûlée, jak sama nazwa wskazuje, powstała z połączenia aromatycznej kawy i klasycznego francuskiego deseru. Możesz rozkoszować się nią samodzielnie lub przygotować wyjątkowy napój: wystarczy dolać mleka lub preferowanego zamiennika roślinnego i już można delektować się crème brûlée latte macchiato!
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Obecnie najpopularniejszym trendem, jeśli chodzi o parzenie kawy, jest, co ciekawe, kawa cold brew. Liczba fanów kawy parzonej na zimno, delektujących się każdym jej łykiem, stale rośnie. Wiele z nich przygotowuje ją nawet w domu za pomocą innowacyjnych zaparzaczy do kawy cold brew. Z jednej strony, tego rodzaju akcesoria baristyczne zdecydowanie ułatwiają przygotowanie wyśmienitego, zimnego naparu. Z drugiej zaś strony, kawa do parzenia na zimno może wcale nie być tak łatwa do znalezienia w sklepie. Która kawa cold brew jest najlepsza? Lepiej wybrać kawę ziarnistą czy mieloną? Czy warto trzymać się określonej receptury, czy może lepiej poeksperymentować na własną rękę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!
Zacznijmy od wyjaśnienia jednej rzeczy. Kawa parzona na zimno to nie to samo co podanie zwykłej kawy przygotowanej na gorąco po schłodzeniu. Ten termin w rzeczywistości odnosi się do unikalnej metody zaparzania. Polega ona na wydobywaniu nut smakowych kryjących się w ziarnach kawy przy użyciu zimnej wody. Posiadając specjalny zaparzacz do kawy cold brew, z łatwością przygotujesz pyszny, orzeźwiający napój. A co ze smakiem? Cóż, kawa cold brew ma wyższą zawartość kofeiny i zazwyczaj bardziej złożony, słodszy i mniej kwaśny smak.
Kawa parzona na zimno nie ma jednej receptury, której trzeba się ściśle trzymać: wszystko zależy od osobistych upodobań. Jeśli lubisz klasyczną kawę we włoskim stylu, najlepszym wyborem będzie mieszanka arabiki i robusty, a z kolei jeśli preferujesz szczególnie wyraziste smaki, spróbuj kawy speciality. W naszej opinii warto jedynie unikać kawy o ciemnym profilu palenia i bardzo drobnym stopniu zmielenia. Zastanawiasz się, dlaczego? Cóż, parzenie kawy na zimno opiera się na tym, że kawa i woda pozostają w bezpośrednim kontakcie przez długi czas, więc ciemne palenie i drobne mielenie najprawdopodobniej spowodują, że napar będzie zbyt intensywny i gorzki.
Oczywiście nie oznacza to, że nie warto eksperymentować – wypróbuj różne smaki, by znaleźć swoją ulubioną kawę pod cold brew. Z pomocą przychodzi nasz asortyment: mamy kawę ziarnistą, mieloną i bezkofeinową, a także odmiany speciality. Wybierz tą, która wydaje Ci się najlepsza, i zabierz się za parzenie!
Najdoskonalszy smak zapewni Ci świeżo zmielona kawa ziarnista. Zaparzacze do kawy cold brew są bardzo wszechstronne i nadają się do przygotowywania szerokiej gamy kaw, więc warto po prostu kierować się własnymi upodobaniami. Kawa parzona na zimno przygotowana z ziaren o jasnym profilu palenia zapewni przyjemnie kwaskowaty, owocowy napar. Ziarna o średnim stopniu palenia zapewniają odpowiednio zbalansowany, pysznie słodki smak, dlatego stanowią doskonały wybór. Kawa cold brew przygotowana z mocno wypalonych ziaren doda Twojemu napojowi wyrazistości i intensywności, dlatego osoby preferujące subtelniejszy smak powinny się ich wystrzegać.
Jeśli zależy Ci na słodkim, mniej owocowym smaku, zalecamy wypróbowanie średnio palonych ziaren kawy Caprisette. Fani szczególnie wyrazistych, aromatycznych kaw cold brew z pewnością zasmakują w naszych seriach Parallel i Black Crow White Pigeon.
Kawa parzona na zimno cieszy się popularnością wśród doświadczonych kawoszy. Nie ma co się dziwić: ma dość wyrazisty smak i raczej unikatowy profil sensoryczny. Zimna woda pomaga wydobyć złożone nuty smakowe – dlatego najlepszą opcją do przygotowania cold brew będzie kawa speciality.
Osoby poszukujące nowych wrażeń powinny zapoznać się z ofertą Black Crow White Pigeon. Jest to linia, która została opracowana z myślą o przybliżeniu miłośnikom kawy pełnego spektrum smaków: od mocnych, wyraźnych, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Aby uzyskać przepyszną kawę cold brew, spróbuj kawy speciality z Afryki lub Azji. Afrykańskie odmiany zachwycają orzeźwiającymi nutami jagód, owoców, kwiatów, a nawet herbaty. Azjatycka kawa do cold brew jest nieco „cięższa” i charakteryzuje się wyraźniejszą goryczką, nutami przypraw, czekolady, tytoniu, czerwonego wina, a nawet drzewa.
Kawa parzona na zimno charakteryzuje się najdoskonalszym smakiem, gdy jest przygotowywana ze świeżo mielonych ziaren, ale zakup gotowej kawy mielonej też jest dobrą opcją. Musisz tylko znaleźć taką, która idealnie wpasuje się w Twój gust! Przy okazji należy pamiętać, że bardzo drobno zmielona kawa nie jest odpowiednim wyborem do zaparzaczy do kawy cold brew. Parzenie kawy na zimno wymaga, aby pozostawała ona w bezpośrednim kontakcie z wodą przez dość długi czas, więc drobny stopień zmielenia może przełożyć się na wyjątkowo gorzki, pikantny smak. Jeśli chcesz uniknąć rozczarowania i uzyskać pyszny, odpowiednio wyważony napar, najlepszą opcją będzie kawa do cold brew o średnim lub grubszym stopniu zmielenia.
Jeśli z jakiegoś powodu stronisz od kofeiny, prawdopodobnie zastanawiasz się, czy parzenie kawy na zimno sprawdzi się również w przypadku kawy bezkofeinowej. Mamy dobre wieści: kawa cold brew bez kofeiny też może doskonale smakować. Nie trzeba nawet niczego zmieniać w samym procesie przygotowywania. Wystarczy zaopatrzyć się w kawę bezkofeinową o odpowiednim profilu palenia i stopniu zmielenia. Następnie zaś zostaje użyć wybranego zaparzacza do kawy cold brew dokładnie w taki sam sposób.
Aby mieć pewność, że bezkofeinowa kawa parzona na zimno będzie przepyszna, wypróbuj mieszankę Caprisette Lullaby Decaf. Na osobną wzmiankę zasługuje również kawa speciality Black Crow White Pigeon Colombia Decaf. Jej nuty czekolady i karmelu zostały wzbogacone odrobiną cytrusowej kwasowości.
Oczywiście kawa parzona na zimno będzie miała tym smaczniejszy i bardziej unikatowy smak, im świeższych ziaren użyjesz do jej przygotowania. Jak jednak sprawdzić, czy kawa jest naprawdę świeża? Na pewno dobrym rozwiązaniem będą kawy z polskich palarni. Nawiązaliśmy współpracę z najlepszymi producentami w kraju, aby zaoferować szeroki wybór kaw palonych lokalnie. Kawa do cold brew przygotowana z tego rodzaju ziaren z pewnością Cię nie zawiedzie. Najważniejsze, aby dobrać odpowiedni profil palenia i nuty smakowe, które odpowiadają Twoim upodobaniom.
Kawa cold brew doskonale sprawdzi się podczas cieplejszych miesięcy roku, a zaprzysięgli fani zimnych naparów potrafią w ciągu lata pić jedną filiżankę za drugą. W rezultacie standardowe opakowanie zawierające 250 gramów ziaren kawy rzadko wystarcza na długo. Jeśli chcesz mieć odpowiednio duży zapas w domu, przejrzyj nasz asortyment, w którym znajdziesz różnorodne zestawy kaw. Niektóre z nich zawierają kilka opakowań kawy tej samej odmiany, podczas gdy inne składają się z różnych. Oczywiście należy pamiętać o wskazówkach, które wymieniliśmy wcześniej. Kawa na zimno powinna być przygotowywana z ziaren o odpowiednim profilu palenia, stopniu zmielenia i profilu sensorycznym.
Kolejną istotną kwestią, jeśli chodzi o parzenie wyśmienitej kawy cold brew w zaciszu własnego domu, jest wybór między arabiką a robustą. Kawa 100% arabica jest słodka i ma subtelne nuty smakowe. Na ogół jest owocowa i wyjątkowo aromatyczna. Jeśli preferujesz lekką i słodką kawę cold brew o oszałamiającym zapachu, lepiej sięgnij po kawę arabica.
Z kolei robusta często charakteryzuje się intensywnym, gorzkim, ziemistym smakiem. Ze względu na mocny charakter i wyższą zawartość kofeiny ten rodzaj kawy rzadko jest sprzedawany samodzielnie. O wiele częściej spotyka się mieszanki arabiki z robustą. Dzięki nim kawa parzona na zimno uzyskuje odpowiednią równowagę między słodyczą a intensywnością.
Chcesz dowiedzieć się więcej?
Nie udało Ci się znaleźć odpowiedzi na część nurtujących Cię pytań? Być może chcesz dowiedzieć się więcej o innych rodzajach kawy? Zachęcamy do kontaktu z naszymi konsultantami: chętnie podzielą się wiedzą i wskażą właściwy kierunek. Poza tym wszyscy przyjaciele kawy są zawsze mile widziani w naszych sklepach stacjonarnych!
Dobra kawa to dopiero początek! Dowiedz się, jak wydobyć jej pełnię smaku, z naszego wpisu na blogu “Cold brew coffee we wszystkich odsłonach”, gdzie znajdziesz dużo różnych ciekawostek i przepisów.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.