Kawa parzona na zimno

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
105 elementy

O kawie do cold brew

Obecnie najpopularniejszym trendem, jeśli chodzi o parzenie kawy, jest, co ciekawe, kawa cold brew. Liczba fanów kawy parzonej na zimno, delektujących się każdym jej łykiem, stale rośnie. Wiele z nich przygotowuje ją nawet w domu za pomocą innowacyjnych zaparzaczy do kawy cold brew. Z jednej strony, tego rodzaju akcesoria baristyczne zdecydowanie ułatwiają przygotowanie wyśmienitego, zimnego naparu. Z drugiej zaś strony, kawa do parzenia na zimno może wcale nie być tak łatwa do znalezienia w sklepie. Która kawa cold brew jest najlepsza? Lepiej wybrać kawę ziarnistą czy mieloną? Czy warto trzymać się określonej receptury, czy może lepiej poeksperymentować na własną rękę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

Cold brew – co to takiego?

Zacznijmy od wyjaśnienia jednej rzeczy. Kawa parzona na zimno to nie to samo co podanie zwykłej kawy przygotowanej na gorąco po schłodzeniu. Ten termin w rzeczywistości odnosi się do unikalnej metody zaparzania. Polega ona na wydobywaniu nut smakowych kryjących się w ziarnach kawy przy użyciu zimnej wody. Posiadając specjalny zaparzacz do kawy cold brew, z łatwością przygotujesz pyszny, orzeźwiający napój. A co ze smakiem? Cóż, kawa cold brew ma wyższą zawartość kofeiny i zazwyczaj bardziej złożony, słodszy i mniej kwaśny smak.

Jaka kawa do cold brew sprawdzi się najlepiej?

Kawa parzona na zimno nie ma jednej receptury, której trzeba się ściśle trzymać: wszystko zależy od osobistych upodobań. Jeśli lubisz klasyczną kawę we włoskim stylu, najlepszym wyborem będzie mieszanka arabiki i robusty, a z kolei jeśli preferujesz szczególnie wyraziste smaki, spróbuj kawy speciality. W naszej opinii warto jedynie unikać kawy o ciemnym profilu palenia i bardzo drobnym stopniu zmielenia. Zastanawiasz się, dlaczego? Cóż, parzenie kawy na zimno opiera się na tym, że kawa i woda pozostają w bezpośrednim kontakcie przez długi czas, więc ciemne palenie i drobne mielenie najprawdopodobniej spowodują, że napar będzie zbyt intensywny i gorzki. 

Oczywiście nie oznacza to, że nie warto eksperymentować – wypróbuj różne smaki, by znaleźć swoją ulubioną kawę pod cold brew. Z pomocą przychodzi nasz asortyment: mamy kawę ziarnistą, mieloną i bezkofeinową, a także odmiany speciality. Wybierz tą, która wydaje Ci się najlepsza, i zabierz się za parzenie!

Kawa ziarnista do cold brew

Najdoskonalszy smak zapewni Ci świeżo zmielona kawa ziarnista. Zaparzacze do kawy cold brew są bardzo wszechstronne i nadają się do przygotowywania szerokiej gamy kaw, więc warto po prostu kierować się własnymi upodobaniami. Kawa parzona na zimno przygotowana z ziaren o jasnym profilu palenia zapewni przyjemnie kwaskowaty, owocowy napar. Ziarna o średnim stopniu palenia zapewniają odpowiednio zbalansowany, pysznie słodki smak, dlatego stanowią doskonały wybór. Kawa cold brew przygotowana z mocno wypalonych ziaren doda Twojemu napojowi wyrazistości i intensywności, dlatego osoby preferujące subtelniejszy smak powinny się ich wystrzegać.

Jeśli zależy Ci na słodkim, mniej owocowym smaku, zalecamy wypróbowanie średnio palonych ziaren kawy Caprisette. Fani szczególnie wyrazistych, aromatycznych kaw cold brew z pewnością zasmakują w naszych seriach Parallel i Black Crow White Pigeon.

Kawa speciality do parzenia na zimno

Kawa parzona na zimno cieszy się popularnością wśród doświadczonych kawoszy. Nie ma co się dziwić: ma dość wyrazisty smak i raczej unikatowy profil sensoryczny. Zimna woda pomaga wydobyć złożone nuty smakowe – dlatego najlepszą opcją do przygotowania cold brew będzie kawa speciality.

Osoby poszukujące nowych wrażeń powinny zapoznać się z ofertą Black Crow White Pigeon. Jest to linia, która została opracowana z myślą o przybliżeniu miłośnikom kawy pełnego spektrum smaków: od mocnych, wyraźnych, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Aby uzyskać przepyszną kawę cold brew, spróbuj kawy speciality z Afryki lub Azji. Afrykańskie odmiany zachwycają orzeźwiającymi nutami jagód, owoców, kwiatów, a nawet herbaty. Azjatycka kawa do cold brew jest nieco „cięższa” i charakteryzuje się wyraźniejszą goryczką, nutami przypraw, czekolady, tytoniu, czerwonego wina, a nawet drzewa.

Cold brew – jaka kawa mielona najlepiej sprawdzi się do przygotowania tego napoju?

Kawa parzona na zimno charakteryzuje się najdoskonalszym smakiem, gdy jest przygotowywana ze świeżo mielonych ziaren, ale zakup gotowej kawy mielonej też jest dobrą opcją. Musisz tylko znaleźć taką, która idealnie wpasuje się w Twój gust! Przy okazji należy pamiętać, że bardzo drobno zmielona kawa nie jest odpowiednim wyborem do zaparzaczy do kawy cold brew. Parzenie kawy na zimno wymaga, aby pozostawała ona w bezpośrednim kontakcie z wodą przez dość długi czas, więc drobny stopień zmielenia może przełożyć się na wyjątkowo gorzki, pikantny smak. Jeśli chcesz uniknąć rozczarowania i uzyskać pyszny, odpowiednio wyważony napar, najlepszą opcją będzie kawa do cold brew o średnim lub grubszym stopniu zmielenia.

Bezkofeinowa kawa parzona na zimno

Jeśli z jakiegoś powodu stronisz od kofeiny, prawdopodobnie zastanawiasz się, czy parzenie kawy na zimno sprawdzi się również w przypadku kawy bezkofeinowej. Mamy dobre wieści: kawa cold brew bez kofeiny też może doskonale smakować. Nie trzeba nawet niczego zmieniać w samym procesie przygotowywania. Wystarczy zaopatrzyć się w kawę bezkofeinową o odpowiednim profilu palenia i stopniu zmielenia. Następnie zaś zostaje użyć wybranego zaparzacza do kawy cold brew dokładnie w taki sam sposób.

Aby mieć pewność, że bezkofeinowa kawa parzona na zimno będzie przepyszna, wypróbuj mieszankę Caprisette Lullaby Decaf. Na osobną wzmiankę zasługuje również kawa speciality Black Crow White Pigeon Colombia Decaf. Jej nuty czekolady i karmelu zostały wzbogacone odrobiną cytrusowej kwasowości.

Lokalnie palona kawa: świeżość gwarantowana

Oczywiście kawa parzona na zimno będzie miała tym smaczniejszy i bardziej unikatowy smak, im świeższych ziaren użyjesz do jej przygotowania. Jak jednak sprawdzić, czy kawa jest naprawdę świeża? Na pewno dobrym rozwiązaniem będą kawy z polskich palarni. Nawiązaliśmy współpracę z najlepszymi producentami w kraju, aby zaoferować szeroki wybór kaw palonych lokalnie. Kawa do cold brew przygotowana z tego rodzaju ziaren z pewnością Cię nie zawiedzie. Najważniejsze, aby dobrać odpowiedni profil palenia i nuty smakowe, które odpowiadają Twoim upodobaniom.

Różne kawy do cold brew w jednym zestawie

Kawa cold brew doskonale sprawdzi się podczas cieplejszych miesięcy roku, a zaprzysięgli fani zimnych naparów potrafią w ciągu lata pić jedną filiżankę za drugą. W rezultacie standardowe opakowanie zawierające 250 gramów ziaren kawy rzadko wystarcza na długo. Jeśli chcesz mieć odpowiednio duży zapas w domu, przejrzyj nasz asortyment, w którym znajdziesz różnorodne zestawy kaw. Niektóre z nich zawierają kilka opakowań kawy tej samej odmiany, podczas gdy inne składają się z różnych. Oczywiście należy pamiętać o wskazówkach, które wymieniliśmy wcześniej. Kawa na zimno powinna być przygotowywana z ziaren o odpowiednim profilu palenia, stopniu zmielenia i profilu sensorycznym.

Arabica a robusta: która kawa do parzenia na zimno sprawdzi się najlepiej?

Kolejną istotną kwestią, jeśli chodzi o parzenie wyśmienitej kawy cold brew w zaciszu własnego domu, jest wybór między arabiką a robustą. Kawa 100% arabica jest słodka i ma subtelne nuty smakowe. Na ogół jest owocowa i wyjątkowo aromatyczna. Jeśli preferujesz lekką i słodką kawę cold brew o oszałamiającym zapachu, lepiej sięgnij po kawę arabica.

Z kolei robusta często charakteryzuje się intensywnym, gorzkim, ziemistym smakiem. Ze względu na mocny charakter i wyższą zawartość kofeiny ten rodzaj kawy rzadko jest sprzedawany samodzielnie. O wiele częściej spotyka się mieszanki arabiki z robustą. Dzięki nim kawa parzona na zimno uzyskuje odpowiednią równowagę między słodyczą a intensywnością.

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Nie udało Ci się znaleźć odpowiedzi na część nurtujących Cię pytań? Być może chcesz dowiedzieć się więcej o innych rodzajach kawy? Zachęcamy do kontaktu z naszymi konsultantami: chętnie podzielą się wiedzą i wskażą właściwy kierunek. Poza tym wszyscy przyjaciele kawy są zawsze mile widziani w naszych sklepach stacjonarnych!

Dobra kawa to dopiero początek! Dowiedz się, jak wydobyć jej pełnię smaku, z naszego wpisu na blogu “Cold brew coffee we wszystkich odsłonach”, gdzie znajdziesz dużo różnych ciekawostek i przepisów.