Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Jeśli wolisz napary subtelne, delikatne, niesamowicie zróżnicowane, których każdy łyk jest tak przyjemny, jak proces ich parzenia, kawa przelewowa (kawa filtrowana) jest tym, czego szukasz. Nie ma lepszego kompana długich, przyjacielskich rozmów przy kawie, czy relaksujących przerw w pracy – tak długo, jak parzysz ją z miłością i uwagą, odkrycie nowych, cudownie bogatych smaków jest wręcz gwarantowane.
Sam proces parzenia jest relatywnie łatwy, jednak uzyskanie idealnych rezultatów wymaga nieco umiejętności i włożonego trudu. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pozwolą ci znaleźć odpowiedź na pytanie jaka kawa do przelewu jest najlepsza?
Kawa z przelewu to powolny, rytualny proces. Gorąca woda przechodzi przez zmieloną kawę bez użycia dodatkowego ciśnienia, napełniając dzbanek pysznym naparem kropla za kroplą. W rezultacie otrzymujemy kawę bardziej delikatną w smaku niż tą, którą parzymy za pomocą innych technik, np. ekspresów ciśnieniowych. Co więcej, różne urządzenia przelewowe odkrywają jeszcze większą różnorodność smaków, ukrytych w każdym ziarenku. Gotowa kawa filtrowana posiada lekkie body, jest czysta w smaku i pełna niesamowicie wyrazistych nut smakowych.
Jeśli chodzi o parzenie kawy przelewowej, do wyboru jest cała gama urządzeń. Możesz wybrać Chemex, Aeropress albo przelewowe dripy, które wymagają nieco umiejętności i doświadczenia, by dać najlepsze rezultaty. Drugą opcją są bardziej przyjazne użytkownikom ekspresy przelewowe, które oferują powtarzalne rezultaty niemal bez żadnego wysiłku. Każde urządzenie pozwala wybić się innym aspektom smaku, więc wybór zależy od twoich indywidualnych oczekiwań i poziomu umiejętności.
By samemu odkryć wszystkie wyraziste smaki, najpierw musisz wiedzieć jaka kawa filtrowana jest odpowiednia. Niezależnie od tego, czy posiadasz ikoniczny dripper Hario V60, elegancki Chemex, klasyczny ekspres Moccamaster, czy dowolne inne urządzenie, kryterium się nie zmienia. Wszystkie ekspresy i urządzenia przelewowe najlepiej sprawdzają się w parze z ziarnami o średnim lub jasnym stopniu palenia. Taka kawa przelewowa pozwala stworzyć czystszy w smaku kubek, o wyrazistych nutach i lżejszym body.
By otrzymać najlepszy możliwy smak podczas rytuału ręcznego parzenia w urządzeniach przelewowych, kawa ziarnista powinna być mielona tuż przed przygotowaniem. W przypadku fanów ekspresów przelewowych, na rynku dostępna jest coraz większa liczba urządzeń z wbudowanymi młynkami. Dzięki nim nie musisz trudzić się mieleniem przed rozpoczęciem procesu parzenia, dzięki czemu możesz z łatwością cieszyć się cudownie świeżymi, aromatycznymi naparami.
Ważnym jest również poświęcenie uwagi używanym ziarnom. Nasza sugestia jest następująca: kawa przelewowa powinna być palona średnio lub jasno, by wydobyć z niej słodkie, owocowe, naturalne nuty smakowe. Wiele opakowań, czy opisów w sklepach internetowych wskazuje, czy wybrane przez ciebie ziarna nadają się do parzenia przelewowego. Jeśli jednak taka informacja nie jest dostępna, nie przejmuj się: jako wyznacznika użyj stopnia palenia. Zastanawiasz się co z grubością mielenia? Użyj średniego przemiału, przypominającego gruby piasek lub sól morską. Kawa filtrowana będzie miała dzięki temu zapewniony idealnie równy przepływ wody – a co za tym idzie, idealną ekstrakcję.
Wiedząc już, jaka kawa do przelewu nadaje się do tej wyjątkowej metody, zapraszamy cię do zagłębienia się w ofertę Przyjaciół Kawy! Może zechcesz rzucić okiem na nasze własne linie: bestsellerową Caprisette lub odmiany specialty Parallel i Black Crow White Pigeon. Nie bój się eksperymentować i odkryj swoją ulubioną kawę przelewową!
Metody przelewowe i najwyższej jakości kawy speciality to praktycznie synonimy. Dlaczego? Ponieważ metody przelewowe są najlpesze w odkrywaniu najsubtelniejszych nut smakowych skrywających się w ziarnach. Maślane, jedwabiste body, cudowna czystość smaków – kawa przelewowa speciality to bogate nuty, głębia smaku i niesamowicie szeroka gama aromatów.
Wybierając odpowiednią odmianę speciality, należy przyjrzeć się kilku kwestiom. Po pierwsze, zastanów się jakie smaki lubisz najbardziej: jeśli jesteś fanem owocowych, cytrusowych smaków, poszukaj kaw, które będą wyróżniały się właśnie takimi nutami; a jeśli wolisz nieco słodsze napary, twój wybór to kawa filtrowana z nutami karmelu, czekolady i orzechów. Na opakowaniu niektórych kaw speciality możesz natknąć się również na wyrażenie „single-origin”. Kawa single origin oznacza, że ziarna pochodzą z jednego miejsca. Jest to również równoznaczne z jakością kawy: najbardziej drogocenne ziarna rzadko kiedy są ze sobą mieszane, by zachować ich wyjątkowy smak i aromat.
Raz jeszcze, by wydobyć jak najwięcej z kaw speciality i doświadczyć całej gamy nut, którą oferują, wybierz ziarna palone jasno lub średnio. Oprócz odmian speciality najpopularniejszych producentów, polecamy rzucić okiem na własną linie Przyjaciół Kawy: Black Crow White Pigeon. Ta kawa przelewowa reprezentuje całe spektrum najlepszych cech odmian speciality: od ciemnych, głębokich nut aż po lekkie, subtelne aromaty.
Kawa mielona jest niezbędna do zaparzenia każdego naparu—urządzenia przelewowe nie stanowią pod tym względem wyjątku. Niezależnie od tego, na użycie jakiego urządzenia się zdecydujesz, będziesz musiał wsypać zmieloną kawę do papierowego filtra. Dlatego mielona kawa przelewowa to najlepsze wyjście dla tych, którzy chcą przyspieszyć rytuał parzenia. Potrzebna jest ci jedynie już zmielona kawa pod przelew, ulubione urządzenie do parzenia i woda podgrzana do odpowiedniej temperatury. Ta trójka pozwoli ci uzyskać czysty, pełen smaku, niesamowicie aromatyczny napar niemalże bez wysiłku.
Metody przelewowe są bardzo wrażliwe na niewielkie zmiany, więc zwracaj szczególną uwagę na grubość przemiału wybranej kawy mielonej. Najlepiej sprawdzą się ziarna mielone średnio lub grubo. Kawa filtrowana zmielona zbyt drobno może prowadzić do utraty aromatów, jak i wyzwalać gorzkie, nieprzyjemnie kwaśne nuty. Dobry przemiał zapewni jednostajny przepływ wody, dzięki czemu masz gwarancję optymalnej ekstrakcji smaku. Używając urządzeń przelewowych łatwo również kontrolować moc kawy: po prostu zwiększ lub zmniejsz ilość użytej kawy mielonej. Jeśli chodzi o stopień palenia, dla tych, którzy preferują lżejsze, bardziej subtelne, wyraziste ale słabsze od espresso napary, idealna jest kawa przelewowa palona średnio lub jasno.
Chcesz zrezygnować ze zwykłej kawy, ale wciąż cieszyć się znanym ci smakiem od czasu do czasu? Rozwiązaniem, które warto rozważyć jest kawa bezkofeinowa. Stworzona, by pozwolić ci cieszyć się ulubionymi smakami, albo nawet odkryć nowe. Zastosuj te same kryteria: wybierając średni lub jasny stopień palenia i unikając zbyt drobnego przemiału masz pewność, że twoja kawa przelewowa będzie pyszna.
Miłośnicy kawy bezkofeinowej zakochają się w Caprisette Lullaby Decaf od Przyjaciół Kawy. Subtelny smak łączy się ze zniewalający aromatem. Ci, którzy szukają czegoś specjalnego powinni spróbować bezkofeinowych kaw speciality. Sugerujemy Black Crow White Pigeon Colombia Decaf – ta kawa do przelewu idealnie balansuje między słodyczą a orzeźwiającym smakiem.
Jest mnóstwo sposobów, by stworzyć pyszny, cudownie aromatyczny napar przelewowy. By ci pomóc, przygotowaliśmy kilka wskazówek, by niezależnie od preferowanej metody w twoim domu zawsze gościła najlepsza kawa do przelewu.
Gdy wybierasz kawy do ekspresu, wybierz tę właściwą do preferowanej metody parzenia—kawa przelewowa różni się od espresso pod względem grubości mielenia i profilu smakowego. Napary parzone przy użyciu ekspresu przelewowego posiadają zróżnicowane nuty smakowe, maślane lub jedwabiste body i czystość smaku. Twoja kawa do ekspresu przelewowego może posiadać liczne nuty: od ciemnych, głębokich, ziemistych smaków, aż po te lekkie i delikatne.
Ta metoda parzenia obejmuje dłuższy kontakt kawy z wodą i wymaga użycia specjalnego papierowego filtra,by wszystkie fusy, olejki i pozostałości nie przedostały się do twojego naparu. Rezultatem jest cudownie delikatny, lekki napar pozbawiony goryczy. W kawie szukasz słodyczy i subtelnych nut? Twoim wyborem powinna być kawa do Chemexa!
Używając V60 lub innego dripa z łatwością zaparzysz czysty w smaku, subtelny napar. Kawa do zaparzacza przelewowego jest idealna dla miłośników kaw o lekkiej teksturze.
Ta metoda pozwoli ci odkryć najbardziej złożone, wyraziste smaki. Aeropress jest niezwykle elastyczną metodą pod względem grubości mielenia: pamiętaj jednak, że im grubszy stopień mielenia, tym mniej intensywny napar. Niech twój własny smak podpowie ci, jaka kawa do Aeropressu będzie dla ciebie najlepsza. Będziesz mieć możliwość kontroli nad czasem parzenia i temperaturą, dzięki czemu czeka cię jeszcze więcej wspaniałych eksperymentów smakowych!
Kawa przelewowa może być jeszcze bardziej wyrazista i intrygująca, jeśli zaparzymy ją z użyciem palonych lokalnie ziaren. Co sprawia, że kawa od lokalnych palarni jest tak wyjątkowa? Przede wszystkim jest to uwaga poświęcana jakości każdej partii i pasja, z którą lokalni roasterzy gonią za najlepszym smakiem. Po drugie, niezrównana świeżość! Ziarna z lokalnych palarni są palone w małych partiach, dzięki czemu są zawsze świeże i tak aromatyczne, jak to możliwe. Oprócz tego, jest też czynnik ludzki: zakup palonej lokalnie kawy to pomoc dla lokalnych biznesów i stworzenie osobistych relacji z produktami, które wybierasz.
Tak jak inne typy kawy, kawa przelewowa może być zaparzona z użyciem ziaren arabiki bądź robusty. Jesteś ciekawa, jaka jest różnica? Każda z odmian posiada wyjątkowy profil smakowy. Używając ręcznych zaparzaczy przelewowych, wybierz ziarna 100% arabica. Jest to odmiana delikatniejsza, o mniejszej goryczy i zawartości kofeiny, co jest istotne dla fanów lżejszej kawy. Kawa filtrowana arabica cechuje się również większą różnorodnością smaków, w zależności od tego, z jakiego regionu uprawnego podchodzi – a jeśli jesteś zwolennikiem metod przelewowych, szerokie spektrum smaków jest pewnie tym, czego szukasz!
Jeśli używasz ekspresu przelewowego, mieszanki arabica-robusta także są świetnym wyborem. Ziarna robusty tworzą pełniejsze body i cięższy, bogatszy, bardziej gorzki smak, idealny dla fanów intensywnych profili smakowych. Eksperymentuj z różnymi kawami i odkryj, co jest naklepsze dla ciebie!
Potrzebujesz rady?
Nie masz pewności, która kawa przelewowa jest najlepsza do twojej wybranej metody parzenia? Ciekawi cię kawa i jej różne typy? Niezależnie od tego, co cię do nas sprowadza, zawsze możesz odezwać się do konsultantów Przyjaciół Kawy, którzy z radością pomogą ci podjąć decyzję! Odwiedź jeden z naszych fizycznych sklepów: to właśnie tu, przy kubku dobrej kawy udzielane są najlepsze porady, a najważniejsze wybory dokonywane są z łatwością!
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.