Kawa mielona

Filter
Aktywne filtry
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
7 elementy

O kawie mielonej

Niezależnie od tego, jaką metodę lubisz najbardziej, kawa mielona jest zawsze gotowa, by można było się nią cieszyć. Nie dziwi więc fakt, że jest to najpopularniejszy wybór wśród miłośników kawy. Używając wysokiej jakości zmielonych ziaren, możesz zaparzyć pyszny napar szybko i wygodnie.

Kawa sypana dostępna jest w wielu wariantach. Toteż szukając tej właściwej, ważnym jest, by wiedzieć, co wyróżnia niektóre odmiany na tle innych. Chcąc rozwinąć najcenniejsze cechy naparu, musisz wybrać odpowiednią odmianę, stopień palenia, grubość mielenia i metodę parzenia. Dobra kawa mielona może zrobić różnicę, niezależnie od tego czy jesteś doświadczonym koneserem, czy kompletnym nowicjuszem. Poznanie kluczowych kryteriów wyboru na pewno ci pomoże!

Jaka jest najlepsza kawa mielona?

Każda kawa sypana zaczyna jako ziarna, te zaś przynależą zazwyczaj do jednej z dwóch odmian: arabica lub robusta. Kawa mielona 100% arabica jest zazwyczaj delikatniejsza, bardziej subtelna, naturalnie słodka. Z drugiej strony kawa mielona robusta cechuje się intensywnością, goryczą i wyższą zawartością kofeiny. Ze względu na intensywność rzadko kiedy na sklepowych półkach spotkasz 100% robustę–dostępne są jednak liczne mieszanki arabiki z robustą: w duecie tworzą wyjątkowo zbalansowany napar. Oprócz typu kawy jest jeszcze kilka innych kryteriów, o których należy pamiętać wybierając odpowiednią dla siebie kawę mieloną:

Stopień palenia kawy a smak

Stopień palenia twojej kawy może być jasny, średnio–jasny, średni, średnio–ciemny lub ciemny. Im jaśniejszy wypał, tym bardziej owocowy i kwaskowaty napar. Jasno palone kawy mielone są idealne do ekspresów i ręcznych zaparzaczy przelewowych. Jeśli chodzi o ciemno palone odmiany, charakteryzują je zazwyczaj przyjemne, gorzkawe nuty czekolady i likieru. 

Stopień zmielenia kawy

Kawę sypaną można zmielić bardzo drobno, drobno, średnio, grubo bądź też bardzo grubo. Różne grubości mielenia należy dopasować do różnych metod parzenia. Na przykład urządzenia przelewowe wymagają użycia średniego lub grubego przemiału (zbyt drobne mielenie może dać zbyt gorzki lub zbyt kwaśny napar). Do parzenia bezpośrednio w kubku najlepiej sprawdzą się drobniej mielone kawy.

Kawa mielona espresso. Na co zwracać uwagę? 

Gdy odkrywasz świat parzenia, na twojej drodze stanie kawa sypana różnego typu, jak i wiele różnych metod parzenia. Jedną z nich jest klasyczna technika espresso. By uzyskać prawdziwie pyszny, bogaty w smaku napar tego typu, konieczna jest odpowiednia kawa pod espresso. Najlepiej parzyć ją z użyciem ciemniej palonej kawy: ta nada intensywności i wyrazistości, które są niezbędne do dobrego espresso. Dobrym pomysłem będzie też użycie mieszanek odmian arabica i robusta, które charakteryzuje odpowiedni balans między subtelnością a mocą.

Pamiętaj, że ekspresy ciśnieniowe również wymagają odpowiedniego mielenia. Wszystko ze względu na szybkość tej metody i wysokie ciśnienie, używane podczas parzenia. Kawa mielona zbyt drobno może skutkować gorzkim naparem. Natomiast gruby przemiał stworzy słabą, pozbawioną smaku kawę.

Kawa mielona do przelewu. Jak ją parzyć i którą wybrać? 

Właściciele ekspresów lub zaparzaczy przelewowych wiedzą, jak łatwo jest przygotować napar filtrowany przy użyciu kawy zmielonej. Kawa do przelewu wymaga jednak, by przy jej wyborze pamiętać o kilku kwestiach. By cieszyć się pełnym smaku naparem, sięgnij po kawy mielone średnio lub jasno. Grubość mielenia jest równie ważna: jeśli chodzi o kawy przelewowe, najlepiej użyć takich mielonych średnio lub grubo. Kawa sypana zmielona zbyt drobno może dać napar zbyt gorzki lub kwaśny.

Metody przelewowe nadają się również idealnie do najwyższej jakości odmian specialty. Znane są z odkrywania najmniejszych niuansów smakowych ukrytych w każdym ziarnie. Nie każdy lubi jednak odważny, owocowy smak kaw specialty. Jeśli należysz do tych osób, polecamy kawową mieszankę z linii Parallel lub Caprisette.

Kawa speciality mielona. Co czyni ją specialty i dlaczego to świetny wybór?

Jeśli szukasz krótkiej odpowiedzi na pytanie, czym jest kawa speciality (specialty coffee), to, mówiąc wprost, kawa najwyższej jakości na świecie! By kwalifikować się jako „specialty”, ziarna muszą zostać ocenione na przynajmniej 80 na 100 możliwych punktów przez certyfikowanych degustatorów ze Specialty Coffee Association. Takie kawy nie są zazwyczaj mieszane: są wystarczająco wyjątkowe i pełne smaku, by zachwycać same w sobie.

Kawa mielona specialty to zazwyczaj kawa single origin. Oznacza to, że pochodzi z tego samego regionu, lub nawet tej samej uprawy. Ci, którzy szukają czegoś pomiędzy zwykłymi kawowymi mieszankami, a kawami specialty ucieszą się odkrywając naszą linię mieszanek Parallel.

Jak parzyć kawę sypaną? Konkretne metody parzenia

Każda kawa mielona posiada wyjątkowe smaki i aromaty, a różne metody parzenia odkrywają je w różny sposób. Oto kryteria, które warto wziąć pod uwagę używając konkretnych urządzeń w domu:

Kawa mielona do ekspresu

Kawa do ekspresu, niezależnie od tego, czy jest to ekspres ciśnieniowy czy przelewowy, wymaga wzięcia pod uwagę grubości mielenia i stopnia palenia. Gdy w grę wchodzi kawa do ekspresu ciśnieniowego (zarówno kawa mielona do ekspresu kolbowego, jak i do ekspresu automatycznego), przychylaj się ku kawie mielonej oznaczonej jako “przeznaczona do espresso”, najlepiej pomiędzy średnim a ciemnym wypałem. Dzięki temu masz pewność, że przemiał jest odpowiedni do parzenia espresso. Kawa do ekspresu przelewowego powinna być natomiast przygotowana z użyciem średnich lub jasnych wypałów. Oferują one balans smaków bez goryczy kawy ciemno palonej. Przemiał średni i gruby będą idealne, by zapobiec zbytniej kwasowości naparu.

Kawa mielona do kawiarki

Właściciele kawiarek mogą cieszyć się niezwykłą wolnością: opcją dla nich jest każda kawa, od tych palonych jasno, aż po te ciemne. Jeśli wolisz subtelne, lekkie smaki, twoim wyborem powinna być kawa sypana palona średnio lub jasno. Fani intensywnych, gorzkich naparów pokochają ciemno palone kawy mielone. Jeśli chodzi o grubość mielenia, gdy w grę wchodzi kawa do kawiarki najlepiej sprawdzi się przemiał średni i gruby. Dzięki temu zaparzysz bogaty w smaku, kremowy napar, a w końcu o to chodzi w kawiarce! By ukrócić poszukiwania, użyj po prostu kawy mielonej Bialetti, która została stworzona do tej metody parzenia. 

Kawy mielone do French pressa

Ten zaparzacz można sparować z szeregiem kaw mielonych, więc musisz jedynie zrobić to, co podpowiada ci twój gust. Jeśli twoja kawa French press palona jest nieco ciemniej, napar będzie przyjemnie gorzki, o pełniejszym body. Kawa sypana o średnim i jasnym wypale zadowoli fanów subtelnych, słodkich smaków. Jeśli chodzi o grubość mielenia, zasada jest prosta: im drobniejszy przemiał, tym bardziej intensywny smak: jeśli wolisz delikatne napary, wybierz kawę mieloną grubiej. Szukając balansu między wyrazistością a subtelnością, miej oko na kawy mielone średnio. 

Kawa sypana do Chemexa

Właściciele Chemexa powinni wybrać kawę mieloną o średnim lub jasnym stopniu palenia: dzięki temu odkryją słodkie, subtelne nuty odkryte w ich kawie, czyli to, czego szuka większość fanów tej metody. Kawa Chemex powinna cechować się średnim stopniem mielenia. Jeśli szukasz idealnego wyboru, przyjrzyj się naszej ofercie mielonych kaw specialty.

Kawa mielona do dripa

Jeśli używasz zaparzacza przelewowego lub dripa (jak Hario V60, omówiony wyżej Chemex, itd.), wybierz mielone średnio kawy o jasnym lub średnim stopniu palenia. Kawa do zaparzaczy przelewowych to zaproszenie do świata najsubtelniejszych, najczystszych smaków kaw przelewowych. Jeśli chcesz spróbować, jak smakuje kawa sypana parzona ciemniej, pamiętaj, że może to skutkować bardzo gorzkim naparem. Ta sama zasada tyczy się drobnych grubości mielenia.

Kawa mielona Aeropress

Jeśli chodzi o tę metodę parzenia, miłośnicy subtelnych smaków powinni wybrać kawę paloną średnio. Ci, którzy szukają czegoś bardziej owocowego i kwasowego pokochają palone jasno kawy mielone, podczas gdy odmiany palone ciemno zadowolą miłośników przyjemnej goryczy. Wybrana grubość mielenia jest natomiast kwestią indywidualnych preferencji. Kawa do Aeropressu mielona drobniej da mocniejszy napar, podczas gdy grubszy przemiał poskutkuje bardziej delikatnymi smakami. 

Kawa sypana do parzenia na zimno

Pyszne kawy wcale nie muszą być gorące–fani cold brew wiedzą o tym doskonale. Pamiętaj, że aby uzyskać najbardziej wyraziste smaki i uniknąć niepotrzebnej goryczy, twoja kawa do cold brew musi być zmielona średnio lub grubo. Fani słodszego cold brew powinni wybrać ziarna palone średnio. Miłośnicy zbalansowanej kwasowości sięgną natomiast po jasne wypały, a ci, którzy wolą mocny napar wybiorą odmiany palone ciemno. 

Kawa mielona bezkofeinowa

Jeśli z jakiegokolwiek powodu nie możesz przyjmować kofeiny, albo po prostu chcesz cieszyć się kubkiem kawy po południu, idealną opcją jest kawa sypana bez kofeiny. Oferta Przyjaciół Kawy obejmuje liczne kawy bezkofeinowe, dekofeinizowane z użyciem naturalnych metod. 

Z myślą o fanach naparów bezkofeinowych, do naszej linii Caprisette dodaliśmy odmianę bezkofeinową o nazwie Lullaby Decaf. Ta aromatyczna, delikatna kawa bezkofeinowa mielona posiada cudowne nuty orzechów nerkowca, które mieszają się z akcentami kakao i drewna. Jeśli lubisz organiczne kawy mielone, spróbuj wyjątkowej odmiany mielonej od Charles Liégeois. Właściciele kawiarek pokochają Perfetto Moka Decaf od marki Bialetti, którą charakteryzuje subtelny smak, przyjemny aromat i idealna intensywność. 

Zestawy kaw: dobra kawa mielona na prezent i nie tylko

Coraz większa ilość ludzi szuka praktycznych, pysznych prezentów: to dlatego kawa mielona jest częstym wyborem podczas odwiedzania przyjaciół czy ukochanych. Podczas gdy kawa ziarnista może być ryzykowną opcją (co jeśli obdarowana osoba nie posiada w domu młynka?) pyszna kawa sypana to prezent, z którym nie da się nie trafić. Jeśli szukasz idealnego podarunku, rzuć okiem na nasze zestawy kaw. W naszej ofercie znajdziesz zarówno takie składające się z tego samego typu kawy, jak i zestawy obejmujące kilka różnych odmian, by zaimponować nawet najbardziej wybrednym koneserom. 

Najlepsza kawa mielona wśród oferty Przyjaciół Kawy

W naszej ofercie znajdziesz różnorodne kawy mielone stworzone przez nas, Przyjaciół Kawy. Pochodzące z różnych kątów świata, o różnych stopniach palenia i grubościach mielenia, przeznaczone do różnych metod parzenia, bezkofeinowe, a nawet organiczne… Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie.

Caprisette. Bestsellerowa linia Przyjaciół Kawy, pełna bogatych aromatów i delikatnych nut owoców i jagód. Kawa sypana Caprisette jest idealna zarówno dla oddanych fanów kaw czarnych, jak i dla tych, którzy preferują mleczne napary. 

CHiATO. Posiadamy również całą linię kaw aromatyzowanych, idealnych do Aeropressu. Bogate smaki crème brûlée, orzechów włoskich, likieru amaretto, Irish cream, i karmelu, kawa smakowa mielona CHiATO uczyni codzienne rytuały słodszymi i jeszcze pyszniejszymi. 

Parallel. Wyrusz w zapierającą dech w piersiach podróż po smakach i aromatach z linią dedykowaną regionom uprawnym kawy: Afryce, Azji i Amerykom. Kawy single–origin z linii Parallel idealnie sprawdzają się w połączeniu z Chemexem czy zaparzaczami cold brew. 

Black Crow White Pigeon. Odkryj niezrównaną gamę smaków: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut aż po lekkie, subtelne aromaty. Kawa mielona speciality z linii Black Crow White Pigeon również jest idealna do Chemexu i zaparzaczy cold brew.

Potrzebujesz pomocy?

Podjęcie właściwego wyboru sprawia ci trudność? Może chcesz zobaczyć, jaka jeszcze kawa znajduje się w naszej ofercie? Zawsze możesz odezwać się do konsultantów Przyjaciół Kawy po dodatkową pomoc: napisz do nas lub zadzwoń, a odpowiemy na twoje pytania. Możesz też wpaść do jednego z naszych fizycznych sklepów, gdzie poczęstujemy cię pyszną kawą i wskażemy najlepsze odmiany kawy mielonej dla ciebie.