D.
G.
Min.
Sec.
Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Każdy wspaniały napar zaczyna się od najważniejszego składnik, którym jest oczywiście kawa ziarnista! Za każdym łykiem kawy stoi świat złożonych smaków, który tylko czeka, aż się w niego zagłębisz i odkryjesz ulubione nuty, aromaty i metodę parzenia. Znajomość czynników, które stoją za decyzją o wyborze właściwych ziaren pomoże ci przejść przez gęstą kawową dżunglę. Poniżej dowiesz się jak odmiany ziaren różnią się od siebie – mamy nadzieję, że po lekturze będziesz poruszać się po świecie kawy z pewnością siebie!
W porównaniu z kawą mieloną, kawa w ziarnach da ci większą przestrzeń do eksperymentowania i zabawy smakiem twoich naparów. Będziesz mieć też możliwość dopasowania grubości mielenia do ulubionej metody parzenia. Warto również zaznaczyć, że ziarna kawy nie są aż tak wrażliwe na działania tlenu, wilgoci i światła jak ich zmielony odpowiednik, dzięki czemu zachowują swój smak na dłużej.
Jeśli zależy ci na najbardziej aromatycznym kubku, będziesz musieć mielić ziarna przed każdym parzeniem. Finalny smak, aromat, jak i całe doświadczenie są również zależne od wybranej metody parzenia i stopnia palenia. Przykładowo, jeśli używasz metod ciśnieniowych, najlepszym wyborem będzie ciemno palona kawa ziarnista (dzięki temu smak będzie głębszy, a kwasowość niższa), podczas gdy metody przelewowe zazwyczaj wymagają użycia średnich bądź jasnych wypałów (idealnych, by uzyskać słodkie, lekkie, owocowe nuty).
Jeśli tym, czego poszukujesz jest dobra kawa ziarnista, polecamy rzucić okiem na ofertę produktów Przyjaciół Kawy. Różnorodne odmiany można filtrować ze względu na typ i metody parzenia, czyniąc wybór jeszcze prostszym. W naszym sklepie internetowym znajdziesz nie tylko znane, jak i niszowe marki. Jest tam również dostępna kawa w ziarnach stworzona przez Przyjaciół Kawy, w tym nasz bestseller – Caprisette – i ziarna speciality z linii Black Crow White Pigeon i Parallel. Odkryj nasze kawy ziarniste przeznaczone do ekspresów ciśnieniowych i przelewowych, jak i pyszne odmiany bezkofeinowe oraz wiele niesamowitych zestawów kawowych!
Jesteś oddanym fanem bogatych, intensywnych nut i odważnych eksperymentów smakowych? Jeśli tak, pokochasz espresso! Ten klasyczny napój zaparzony z użyciem ziaren kawy mielonych niezwykle drobno, pozwoli ci odkryć wiele smaków i aromatów. W teorii do jego przygotowania sprawdzą się dowolne ziarna kawy – w praktyce ich typ i stopień palenia odgrywają kluczową rolę. Przykładowo kawa ziarnista arabica da bardziej subtelne, słodkie, owocowe smaki, podczas gdy kawa ziarnista robusta zaznaczy się mocnym, gorzkim smakiem.
Nie mniej ważny jest stopień palenia. Kawa espresso zazwyczaj palona jest ciemno: dzieje się tak, ponieważ ciemniejszy wypał nadaje naparowi dodatkowej intensywności, bogactwa i głębi smaku. Ciemno palona kawa w ziarnach cechuje się często nutami czekolady, orzechów i karmelu, podczas gdy ta palona jaśniej jest zazwyczaj bardziej subtelna i delikatna, o wybijających się na czele kwasowych nutach owoców cytrusowych i jabłek. Gdy decydujesz się na jasno palone ziarna kawy, możesz też spotkać nuty kwiatów i jagód. Dzięki nim przygotowany napar jest orzeźwiający i bardziej złożony.
Zależy nam na tym, by zaspokoić potrzeby każdego miłośnika espresso, dlatego w naszej ofercie znajdziesz liczne dobre kawy ziarniste, zarówno od renomowanych producentów, jak i wschodzących gwiazd świata kawy. W ofercie znajdziesz również różne stopnie palenia i grubości mielenia. Przy okazji rzuć okiem na marki własne Przyjaciół Kawy: wśród nich znajdziesz wspaniałe kawowe mieszanki, stworzone do codziennego picia, jak i wyjątkowe odmiany single-origin, stanowiące gwarancję odkrycia nowych smaków.
Delikatny, subtelny smak sprawia, że kawa przelewowa jest wyjątkowa. Kawa w ziarnach tego typu jest idealna dla miłośników kawy preferujących bardziej subtelne i delikatne napary. W przeciwieństwie do espresso, metody przelewowe wymagają kontaktu kawy z wodą przez dłuższy czas, dzięki czemu szansę na rozwinięcie się ma więcej naturalnych nut smakowych.
To preferowana metoda parzenia miłośników subtelności, którzy kochają próbować nowych kaw i doświadczać różnorodnych smaków. Jeśli posiadasz urządzenie przelewowe, powinieneś poświęcać wyjątkową uwagę rodzajom użytych ziaren. Dobra kawa ziarnista palona jest średnio bądź jasno: dzięki temu jest słodsza i bardziej owocowa. Przy okazji, o tym, że kawa nadaje się do parzenia w metodach przelewowych mogą wskazywać opisy na opakowaniu bądź w sklepie online. Jeśli ta informacja nie jest dostępna, jako kawowego „drogowskazu” użyj stopnia palenia.
Mając w głowie najważniejsze kryteria wyboru, najwyższy czas zagłębić się w naszą ofertę produktów! Ta obejmuje liczne wspaniałe kawy ziarniste przeznaczone do metod przelewowych. Własne linie Przyjaciół Kawy również obejmują szereg odmian idealnych do pysznej kawy przelewowej. Tak długo, jak pamiętasz o typie i stopniu palenia, najlepsza kawa ziarnista, idealna dla ciebie i twojego urządzenia przelewowego będzie łatwa do znalezienia!
Kawa ziarnista speciality pozwoli ci odkryć napary o bogatym body, smaku i aromacie niczym w najlepszych winach! Speciality coffee obejmuje odmiany, które przeszły kontrolę certyfikowanych degustatorów kawy należących do Specialty Cofffee Association (SCA) i którym przyznano przynajmniej 80 na 100 możliwych punktów. Oprócz kaw od najpopularniejszych producentów, Przyjaciele Kawy posiadają dwie linie, które stworzyliśmy sami: Black Crow White Pigeon i Parallel. Te ziarna kawy za swój aromat, posmak, balans smaków, kwasowość, body, czystość i słodycz otrzymały najwyższy wynik.
By móc docenić smaki odmian speciality, wybierz stopień palenia, który najlepiej odzwierciedla twoje indywidualne preferencje. Jasno palona kawa ziarnista speciality cechuje się naturalną, subtelną kwasowością i nutami owoców. Kawy palone średnio zachwycą miłośników słodyczy. Za to ciemno palona kawa w ziarnach posiada zazwyczaj wyższą intensywność, co czyni ją idealną dla tych, którzy w swoim naparze lubią nieco goryczy.
Odkrywając świat kawy, na niektórych opakowaniach możesz spotkać się z wyrażeniem „single-origin”, podczas gdy na innych spotkasz słowo „blend”. Zastanawiasz się, co one znaczą? Blend zawiera w sobie ziarna kawy pochodzące z różnych regionów uprawnych, a kawa jednorodna pochodzi z jednego miejsca, czasem nawet z jednej farmy. Odkryj linię Przyjaciół Kawy o nazwie Parallel. Ta kawa ziarnista łączy w sobie najlepsze cechy blendów i odmian speciality.
Bezkofeinowa kawa ziarnista to świetny wybór dla tych, którzy chcą cieszyć się kubkiem kawy bez efektów działania kofeiny. Tak jak zwykłe odmiany, kawy bezkofeinowe mogą być palone jasno, średnio lub ciemno, więc wybierz tę, która najlepiej odpowiada twoim gustom. Oprócz odmian bezkofeinowych znanych marek jak Charles Liégeois, w naszej ofercie dostępna jest również stworzona przez nas kawa bezkofeinowa ziarnista. Nasi klienci kochają kawę speciality Colombia Decaf Excelso i delikatną Lullaby Decaf. Obydwie odmiany były dekofeinizowane z użyciem bezpiecznych, naturalnych metod: techniki dekofeinizacji CO2 i innowacyjnej metody Swiss Water Process. Oprócz usunięcie absolutnej większości kofeiny z ziaren, metody te nie ingerują w smaki kawy. Rezultatem jest cudowny kubek kawy bezkofeinowej, którym możesz cieszyć się o każdej porze dnia.
Palone lokalnie kawy ziarniste oferują zarówno pyszny, codzienny rytuał, jak i wyjątkowe doświadczenie smaku. Kawa nie może być świeższa i bardziej aromatyczna. Większość lokalnych roasterów pali kawę w małych partiach, co czyni ziarna kawy wyjątkowo aromatycznymi i pełnymi smaku. Każda partia jest traktowana z najwyższą starannością, z kiełkującą w głowie każdego roastera misją odkrycia jej najlepszych smaków. Wesprzesz też lokalny biznes, a oprócz tego będziesz pić napary, których pochodzenie możesz z łatwością prześledzić. Odkryj dostępne w naszej ofercie kawy z polskich palarni!
Jeśli należysz do poszukiwaczy nowych smaków, może to czas by sprawić sobie zestaw kaw ziarnistych. Zestawy kaw to świetny wybór dla tych, którzy już odkryli swoje ulubione odmiany. Wybierz zestaw z kilkoma identycznymi kawami, lub taki, który zawiera różne typy ziaren. Kawa ziarnista w zestawie to także świetny pomysł na prezent: twoi kochający kawę znajomi na pewno to docenią!
Różne metody parzenia odkrywają wyjątkowe smaki, nawet w ziarnach tej samej odmiany. Dlatego zawsze polecamy eksperymentowanie z różnymi technikami. Jeśli masz ulubioną metodę parzenia, wybierz przeznaczone do niej ziarna, by uzyskać najlepsze rezultaty.
Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego (bądź to kawa ziarnista do ekspresu automatycznego lub kawa ziarnista do ekspresu kolbowego) jest bardzo podobna – na opakowaniu szukaj słowa „espresso”, ponieważ odnosi się ono nie tylko do przepisu, ale również metody parzenia. Średnie i ciemne wypały są idealne do tego typu urządzeń, oferując bogaty w smaku, bardziej aromatyczny napar. Ciemne wypały odkrywają swoje smaki szybciej od jasnych. Ekspresy kolbowe wymagają także użycia odpowiedniej grubości mielenia: zbyt drobno zmielona kawa zablokuje przepływ wody; ta zmielona zbyt grubo sprawi, że napar będzie wodnisty.
Kawa do ekspresu przelewowego powinna być palona średnio bądź jasno, by cieszyć się słodszym, bardziej owocowym smakiem. Wiele współczesnych ekspresów przelewowych posiada wbudowane młynki, dzięki którym łatwiej uzyskać wyjątkowy profil smakowy. Zawsze sprawdzaj opisy na opakowaniu bądź stronie internetowej, by uzyskać wskazówki dotyczące parzenia. Jeśli jednak nie są one podane, jako wyznacznika użyj stopnia palenia. Przy okazji, stworzyliśmy stronę dedykowaną do wyboru kawy do ekspresów – odwiedź ją, użyj filtrów i znajdź idealną kawę!
W kawiarkach chodzi o intensywność smaku i bogactwo przypominające espresso. Kawa do kawiarki wymaga użycia personalnego gustu jako kryterium wyboru. Jeśli wolisz mocną, nieco pikantną i gorzką kawę, wybierz ziarna palone ciemno. Powinieneś zmielić je nieco grubiej oraz użyć mniejszej ilości wody. Ziarna kawy palone średnio bądź jasno są zazwyczaj bardziej subtelne i zróżnicowane. Jeśli wybierzesz te ziarna, zmiel je nieco drobniej i wypełnij dolną część kawiarki wodą aż do zaworu bezpieczeństwa.
Ta uniwersalna metoda parzenia pozwala ci wsłuchać się w to, co podpowiada ci gust. Kawa French press może przybierać różne formy: od jasnych aż po ciemne wypały. Pamiętaj, że im ciemniejszy stopień palenia, tym bardziej gorzki, pikantny, pełny w smaku napar otrzymasz w kubku. Dla kontrastu, średnio i jasno palone kawy ziarniste tworzą bardziej subtelne, słodkie, owocowe smaki. Miej także w głowie grubość mielenia: najlepiej sprawdzi się średni i gruby przemiał.
Ta metoda parzenia może wymagać nieco umiejętności, ale warto się jej nauczyć. Kawa do Chemexa zazwyczaj palona jest średnio lub jasno. Wybierając tę drugą decydujesz się na napar o dodatkowej owocowości i lekkości, podczas gdy pierwsza da dobrze zbalansowany rezultat. Ta metoda nie jest idealna do ciemniejszych wypałów, ale jeśli kochasz mocne, pikantne smaki i chcesz w pełni opanować sztukę parzenia kawy w Chemexie, musisz jej spróbować.
Kawa do dripa i innych zaparzaczy przelewowych wymaga, by przy jej wyborze poświęcić szczególną uwagę stopniowi palenia. By uzyskać delikatną, pełną smaku kawę przelewową o lekkim body, wybierz ziarna palone średnio i jasno. Średnie palenia doda kawie słodyczy, natomiast palone jasno ziarna kawy pomogą w przygotowaniu owocowego, orzeźwiającego naparu.
Ziarna kawy do Aeropressu powinny być palone jasno: dzięki temu napar będzie delikatny, owocowy, pysznie kwaskowaty, z minimalną goryczką. Podczas gdy jasno palone odmiany nadają kawie z Aeropressu dodatkowej słodyczy, ciemniejsze tworzą mocniejszy, bogatszy w smaku napar.
Jeśli chcesz spróbować kawy cold brew i interesuje cię kawa do parzenia na zimno, zdaj się na swój własny gust. Jasno palone kawy ziarniste dadzą bardziej owocowy, kwasowy kubek kawy; te palone średnio będą skutkować cudowną słodyczą; a ciemne wypały sprawdzą się idealnie dla fanów odważnych, intensywnych, pikantnych kawowych smaków.
Jeśli chodzi o gatunki kawy ziarnistej, dwie główne kategorie, których musisz być świadoma to arabica i robusta. Obie posiadają wyjątkowe profile smakowe. Jeśli wolisz owocową, kwiatową, delikatnie kwasową kawę, kawa ziarnista 100% arabica będzie dla ciebie idealna. Zazwyczaj jest delikatniejsza, zawiera też mniej kofeiny. Jeśli wolisz intensywne, gorzkie, orzechowe lub ziemiste nuty smakowe, w twoim przypadku lepiej może sprawdzić się kawa ziarnista robusta. Obie można znaleźć w mieszankach do espresso: robusta nadaje bogatego smaku i wyższej zawartości kofeiny. Jeśli obie brzmią dla ciebie dobrze, najlepszym wyborem będzie mieszanka arabica i robusta, łącząca w sobie najlepsze cechy obydwu odmian.
Dzięki Przyjaciołom Kawy, by cieszyć się najwyższej jakości kawą ziarnistą nie musisz nawet wychodzić z domu! Oprócz wielu znanych marek, nasza gama produktów obejmuje nasze własne linie stworzone do różnorodnych metod parzenia. Dla twojej wygody w naszym sklepie online dostępne są różne filtry. Najlepsza kawa ziarnista w oparciu o markę, typ, cechy, odmianę, stopień palenia, nuty smakowe, ilość, region, a nawet ocenę SCA!
Wciąż się wahasz?
Wciąż nie masz pewności jaki smak, grubość mielenia i stopień palenia są dla ciebie odpowiednie? Kawa i jej odmiany to coś, o czym chcesz dowiedzieć się więcej? Skontaktuj się z konsultantami Przyjaciół Kawy, którzy są dostępni telefonicznie, mailowo, jak i w naszych sklepach stacjonarnych, gdzie uraczą cię przy okazji kubkiem pysznej kawy!
Zapraszamy również do przeczytania naszego wpisu na blogu o tym, jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą. Znajdziesz tam jeszcze więcej szczegółowych informacji oraz ciekawostek!
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.