Kawa ziarnista

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
114 elementy

O kawie ziarnistej

Każdy wspaniały napar zaczyna się od najważniejszego składnik, którym jest oczywiście kawa ziarnista! Za każdym łykiem kawy stoi świat złożonych smaków, który tylko czeka, aż się w niego zagłębisz i odkryjesz ulubione nuty, aromaty i metodę parzenia. Znajomość czynników, które stoją za decyzją o wyborze właściwych ziaren pomoże ci przejść przez gęstą kawową dżunglę. Poniżej dowiesz się jak odmiany ziaren różnią się od siebie – mamy nadzieję, że po lekturze będziesz poruszać się po świecie kawy z pewnością siebie!

Kawa ziarnista czy mielona?

W porównaniu z kawą mieloną, kawa w ziarnach da ci większą przestrzeń do eksperymentowania i zabawy smakiem twoich naparów. Będziesz mieć też możliwość dopasowania grubości mielenia do ulubionej metody parzenia. Warto również zaznaczyć, że ziarna kawy nie są aż tak wrażliwe na działania tlenu, wilgoci i światła jak ich zmielony odpowiednik, dzięki czemu zachowują swój smak na dłużej.

Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Jeśli zależy ci na najbardziej aromatycznym kubku, będziesz musieć mielić ziarna przed każdym parzeniem. Finalny smak, aromat, jak i całe doświadczenie są również zależne od wybranej metody parzenia i stopnia palenia. Przykładowo, jeśli używasz metod ciśnieniowych, najlepszym wyborem będzie ciemno palona kawa ziarnista (dzięki temu smak będzie głębszy, a kwasowość niższa), podczas gdy metody przelewowe zazwyczaj wymagają użycia średnich bądź jasnych wypałów (idealnych, by uzyskać słodkie, lekkie, owocowe nuty).

Najlepsza kawa ziarnista od Przyjaciół Kawy

Jeśli tym, czego poszukujesz jest dobra kawa ziarnista, polecamy rzucić okiem na ofertę produktów Przyjaciół Kawy. Różnorodne odmiany można filtrować ze względu na typ i metody parzenia, czyniąc wybór jeszcze prostszym. W naszym sklepie internetowym znajdziesz nie tylko znane, jak i niszowe marki. Jest tam również dostępna kawa w ziarnach stworzona przez Przyjaciół Kawy, w tym nasz bestseller – Caprisette – i ziarna speciality z linii Black Crow White Pigeon i Parallel. Odkryj nasze kawy ziarniste przeznaczone do ekspresów ciśnieniowych i przelewowych, jak i pyszne odmiany bezkofeinowe oraz wiele niesamowitych zestawów kawowych!

Kawa ziarnista espresso: intensywność smaku

Jesteś oddanym fanem bogatych, intensywnych nut i odważnych eksperymentów smakowych? Jeśli tak, pokochasz espresso! Ten klasyczny napój zaparzony z użyciem ziaren kawy mielonych niezwykle drobno, pozwoli ci odkryć wiele smaków i aromatów. W teorii do jego przygotowania sprawdzą się dowolne ziarna kawy – w praktyce ich typ i stopień palenia odgrywają kluczową rolę. Przykładowo kawa ziarnista arabica da bardziej subtelne, słodkie, owocowe smaki, podczas gdy kawa ziarnista robusta zaznaczy się mocnym, gorzkim smakiem.

Nie mniej ważny jest stopień palenia. Kawa espresso zazwyczaj palona jest ciemno: dzieje się tak, ponieważ ciemniejszy wypał nadaje naparowi dodatkowej intensywności, bogactwa i głębi smaku. Ciemno palona kawa w ziarnach cechuje się często nutami czekolady, orzechów i karmelu, podczas gdy ta palona jaśniej jest zazwyczaj bardziej subtelna i delikatna, o wybijających się na czele kwasowych nutach owoców cytrusowych i jabłek. Gdy decydujesz się na jasno palone ziarna kawy, możesz też spotkać nuty kwiatów i jagód. Dzięki nim przygotowany napar jest orzeźwiający i bardziej złożony.

Zależy nam na tym, by zaspokoić potrzeby każdego miłośnika espresso, dlatego w naszej ofercie znajdziesz liczne dobre kawy ziarniste, zarówno od renomowanych producentów, jak i wschodzących gwiazd świata kawy. W ofercie znajdziesz również różne stopnie palenia i grubości mielenia. Przy okazji rzuć okiem na marki własne Przyjaciół Kawy: wśród nich znajdziesz wspaniałe kawowe mieszanki, stworzone do codziennego picia, jak i wyjątkowe odmiany single-origin, stanowiące gwarancję odkrycia nowych smaków.

Kawa ziarnista pod przelew: delikatna i subtelna

Delikatny, subtelny smak sprawia, że kawa przelewowa jest wyjątkowa. Kawa w ziarnach tego typu jest idealna dla miłośników kawy preferujących bardziej subtelne i delikatne napary. W przeciwieństwie do espresso, metody przelewowe wymagają kontaktu kawy z wodą przez dłuższy czas, dzięki czemu szansę na rozwinięcie się ma więcej naturalnych nut smakowych.

To preferowana metoda parzenia miłośników subtelności, którzy kochają próbować nowych kaw i doświadczać różnorodnych smaków. Jeśli posiadasz urządzenie przelewowe, powinieneś poświęcać wyjątkową uwagę rodzajom użytych ziaren. Dobra kawa ziarnista palona jest średnio bądź jasno: dzięki temu jest słodsza i bardziej owocowa. Przy okazji, o tym, że kawa nadaje się do parzenia w metodach przelewowych mogą wskazywać opisy na opakowaniu bądź w sklepie online. Jeśli ta informacja nie jest dostępna, jako kawowego „drogowskazu” użyj stopnia palenia.

Mając w głowie najważniejsze kryteria wyboru, najwyższy czas zagłębić się w naszą ofertę produktów! Ta obejmuje liczne wspaniałe kawy ziarniste przeznaczone do metod przelewowych. Własne linie Przyjaciół Kawy również obejmują szereg odmian idealnych do pysznej kawy przelewowej. Tak długo, jak pamiętasz o typie i stopniu palenia, najlepsza kawa ziarnista, idealna dla ciebie i twojego urządzenia przelewowego będzie łatwa do znalezienia!

Speciality najlepsza kawa ziarnista na świecie?

Kawa ziarnista speciality pozwoli ci odkryć napary o bogatym body, smaku i aromacie niczym w najlepszych winach! Speciality coffee obejmuje odmiany, które przeszły kontrolę certyfikowanych degustatorów kawy należących do Specialty Cofffee Association (SCA) i którym przyznano przynajmniej 80 na 100 możliwych punktów. Oprócz kaw od najpopularniejszych producentów, Przyjaciele Kawy posiadają dwie linie, które stworzyliśmy sami: Black Crow White Pigeon i Parallel. Te ziarna kawy za swój aromat, posmak, balans smaków, kwasowość, body, czystość i słodycz otrzymały najwyższy wynik.

By móc docenić smaki odmian speciality, wybierz stopień palenia, który najlepiej odzwierciedla twoje indywidualne preferencje. Jasno palona kawa ziarnista speciality cechuje się naturalną, subtelną kwasowością i nutami owoców. Kawy palone średnio zachwycą miłośników słodyczy. Za to ciemno palona kawa w ziarnach posiada zazwyczaj wyższą intensywność, co czyni ją idealną dla tych, którzy w swoim naparze lubią nieco goryczy.

Odkrywając świat kawy, na niektórych opakowaniach możesz spotkać się z wyrażeniem „single-origin”, podczas gdy na innych spotkasz słowo „blend”. Zastanawiasz się, co one znaczą? Blend zawiera w sobie ziarna kawy pochodzące z różnych regionów uprawnych, a kawa jednorodna pochodzi z jednego miejsca, czasem nawet z jednej farmy. Odkryj linię Przyjaciół Kawy o nazwie Parallel. Ta kawa ziarnista łączy w sobie najlepsze cechy blendów i odmian speciality.

Kawa bezkofeinowa w ziarnach. Ciesz się kubkiem o każdej porze 

Bezkofeinowa kawa ziarnista to świetny wybór dla tych, którzy chcą cieszyć się kubkiem kawy bez efektów działania kofeiny. Tak jak zwykłe odmiany, kawy bezkofeinowe mogą być palone jasno, średnio lub ciemno, więc wybierz tę, która najlepiej odpowiada twoim gustom. Oprócz odmian bezkofeinowych znanych marek jak Charles Liégeois, w naszej ofercie dostępna jest również stworzona przez nas kawa bezkofeinowa ziarnista. Nasi klienci kochają kawę speciality Colombia Decaf Excelso i delikatną Lullaby Decaf. Obydwie odmiany były dekofeinizowane z użyciem bezpiecznych, naturalnych metod: techniki dekofeinizacji CO2 i innowacyjnej metody Swiss Water Process. Oprócz usunięcie absolutnej większości kofeiny z ziaren, metody te nie ingerują w smaki kawy. Rezultatem jest cudowny kubek kawy bezkofeinowej, którym możesz cieszyć się o każdej porze dnia. 

Kawa ziarnista świeżo palona z polskich palarni 

Palone lokalnie kawy ziarniste oferują zarówno pyszny, codzienny rytuał, jak i wyjątkowe doświadczenie smaku. Kawa nie może być świeższa i bardziej aromatyczna. Większość lokalnych roasterów pali kawę w małych partiach, co czyni ziarna kawy wyjątkowo aromatycznymi i pełnymi smaku. Każda partia jest traktowana z najwyższą starannością, z kiełkującą w głowie każdego roastera misją odkrycia jej najlepszych smaków. Wesprzesz też lokalny biznes, a oprócz tego będziesz pić napary, których pochodzenie możesz z łatwością prześledzić. Odkryj dostępne w naszej ofercie kawy z polskich palarni!

Zestaw kaw ziarnistych na prezent albo degustacyjny

Jeśli należysz do poszukiwaczy nowych smaków, może to czas by sprawić sobie zestaw kaw ziarnistych. Zestawy kaw to świetny wybór dla tych, którzy już odkryli swoje ulubione odmiany. Wybierz zestaw z kilkoma identycznymi kawami, lub taki, który zawiera różne typy ziaren. Kawa ziarnista w zestawie to także świetny pomysł na prezent: twoi kochający kawę znajomi na pewno to docenią! 

Kawa ziarnista do różnych metod parzenia

Różne metody parzenia odkrywają wyjątkowe smaki, nawet w ziarnach tej samej odmiany. Dlatego zawsze polecamy eksperymentowanie z różnymi technikami. Jeśli masz ulubioną metodę parzenia, wybierz przeznaczone do niej ziarna, by uzyskać najlepsze rezultaty. 

Kawy ziarniste do ekspresu

Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego (bądź to kawa ziarnista do ekspresu automatycznego lub kawa ziarnista do ekspresu kolbowego) jest bardzo podobna – na opakowaniu szukaj słowa „espresso”, ponieważ odnosi się ono nie tylko do przepisu, ale również metody parzenia. Średnie i ciemne wypały są idealne do tego typu urządzeń, oferując bogaty w smaku, bardziej aromatyczny napar. Ciemne wypały odkrywają swoje smaki szybciej od jasnych. Ekspresy kolbowe wymagają także użycia odpowiedniej grubości mielenia: zbyt drobno zmielona kawa zablokuje przepływ wody; ta zmielona zbyt grubo sprawi, że napar będzie wodnisty. 

Kawa do ekspresu przelewowego powinna być palona średnio bądź jasno, by cieszyć się słodszym, bardziej owocowym smakiem. Wiele współczesnych ekspresów przelewowych posiada wbudowane młynki, dzięki którym łatwiej uzyskać wyjątkowy profil smakowy. Zawsze sprawdzaj opisy na opakowaniu bądź stronie internetowej, by uzyskać wskazówki dotyczące parzenia. Jeśli jednak nie są one podane, jako wyznacznika użyj stopnia palenia. Przy okazji, stworzyliśmy stronę dedykowaną do wyboru kawy do ekspresów odwiedź ją, użyj filtrów i znajdź idealną kawę!

Dobra kawa ziarnista do kawiarki

W kawiarkach chodzi o intensywność smaku i bogactwo przypominające espresso. Kawa do kawiarki wymaga użycia personalnego gustu jako kryterium wyboru. Jeśli wolisz mocną, nieco pikantną i gorzką kawę, wybierz ziarna palone ciemno. Powinieneś zmielić je nieco grubiej oraz użyć mniejszej ilości wody. Ziarna kawy palone średnio bądź jasno są zazwyczaj bardziej subtelne i zróżnicowane. Jeśli wybierzesz te ziarna, zmiel je nieco drobniej i wypełnij dolną część kawiarki wodą aż do zaworu bezpieczeństwa.

Kawa w ziarnach pod French press

Ta uniwersalna metoda parzenia pozwala ci wsłuchać się w to, co podpowiada ci gust. Kawa French press może przybierać różne formy: od jasnych aż po ciemne wypały. Pamiętaj, że im ciemniejszy stopień palenia, tym bardziej gorzki, pikantny, pełny w smaku napar otrzymasz w kubku. Dla kontrastu, średnio i jasno palone kawy ziarniste tworzą bardziej subtelne, słodkie, owocowe smaki. Miej także w głowie grubość mielenia: najlepiej sprawdzi się średni i gruby przemiał. 

Kawa ziarnista do Chemexa

Ta metoda parzenia może wymagać nieco umiejętności, ale warto się jej nauczyć. Kawa do Chemexa zazwyczaj palona jest średnio lub jasno. Wybierając tę drugą decydujesz się na napar o dodatkowej owocowości i lekkości, podczas gdy pierwsza da dobrze zbalansowany rezultat. Ta metoda nie jest idealna do ciemniejszych wypałów, ale jeśli kochasz mocne, pikantne smaki i chcesz w pełni opanować sztukę parzenia kawy w Chemexie, musisz jej spróbować. 

Najlepsze kawy ziarniste do dripa

Kawa do dripa i innych zaparzaczy przelewowych wymaga, by przy jej wyborze poświęcić szczególną uwagę stopniowi palenia. By uzyskać delikatną, pełną smaku kawę przelewową o lekkim body, wybierz ziarna palone średnio i jasno. Średnie palenia doda kawie słodyczy, natomiast palone jasno ziarna kawy pomogą w przygotowaniu owocowego, orzeźwiającego naparu. 

Kawa w ziarnach pod Aeropress

Ziarna kawy do Aeropressu powinny być palone jasno: dzięki temu napar będzie delikatny, owocowy, pysznie kwaskowaty, z minimalną goryczką. Podczas gdy jasno palone odmiany nadają kawie z Aeropressu dodatkowej słodyczy, ciemniejsze tworzą mocniejszy, bogatszy w smaku napar.

Kawa ziarnista do cold brew

Jeśli chcesz spróbować kawy cold brew i interesuje cię kawa do parzenia na zimno, zdaj się na swój własny gust. Jasno palone kawy ziarniste dadzą bardziej owocowy, kwasowy kubek kawy; te palone średnio będą skutkować cudowną słodyczą; a ciemne wypały sprawdzą się idealnie dla fanów odważnych, intensywnych, pikantnych kawowych smaków. 

Rodzaje ziaren kawy. Arabica vs. robusta vs. mieszanki

Jeśli chodzi o gatunki kawy ziarnistej, dwie główne kategorie, których musisz być świadoma to arabica i robusta. Obie posiadają wyjątkowe profile smakowe. Jeśli wolisz owocową, kwiatową, delikatnie kwasową kawę, kawa ziarnista 100% arabica będzie dla ciebie idealna. Zazwyczaj jest delikatniejsza, zawiera też mniej kofeiny. Jeśli wolisz intensywne, gorzkie, orzechowe lub ziemiste nuty smakowe, w twoim przypadku lepiej może sprawdzić się kawa ziarnista robusta. Obie można znaleźć w mieszankach do espresso: robusta nadaje bogatego smaku i wyższej zawartości kofeiny. Jeśli obie brzmią dla ciebie dobrze, najlepszym wyborem będzie mieszanka arabica i robusta, łącząca w sobie najlepsze cechy obydwu odmian.

Gdzie kupić dobrą kawę ziarnistą?

Dzięki Przyjaciołom Kawy, by cieszyć się najwyższej jakości kawą ziarnistą nie musisz nawet wychodzić z domu! Oprócz wielu znanych marek, nasza gama produktów obejmuje nasze własne linie stworzone do różnorodnych metod parzenia. Dla twojej wygody w naszym sklepie online dostępne są różne filtry. Najlepsza kawa ziarnista w oparciu o markę, typ, cechy, odmianę, stopień palenia, nuty smakowe, ilość, region, a nawet ocenę SCA! 

Wciąż się wahasz?

Wciąż nie masz pewności jaki smak, grubość mielenia i stopień palenia są dla ciebie odpowiednie? Kawa i jej odmiany to coś, o czym chcesz dowiedzieć się więcej? Skontaktuj się z konsultantami Przyjaciół Kawy, którzy są dostępni telefonicznie, mailowo, jak i w naszych sklepach stacjonarnych, gdzie uraczą cię przy okazji kubkiem pysznej kawy!

Zapraszamy również do przeczytania naszego wpisu na blogu o tym, jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą. Znajdziesz tam jeszcze więcej szczegółowych informacji oraz ciekawostek!